Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 фев. 2012, 17:27 ч.

На контрольорите с любов...

 • 7 586
 • 73
 •   1
Отговори
 • Мнения: 13
Тези хора, с конкурс ли ги избират? Да нападат ученици и болни, бедни хора, докато братята роми се возят, без да са обезпокоявани? Не смятате ли, че са прекалено нахални? Така, ще ви разкажа една случка:
Возя си се аз в един тролей и виждам, че се качват контрольори. Вадя си картата, в очакване да дойдат при мен и да ме проверят. Със слушалки съм, следователно, не чувам къде са, и си седя мирно и ги чакам. Изведнъж изскача един едър мъж иззад мен и ми грабва картата. Аз останах като попарена с врява вода и седя няколко секунди не се усещам какво става. Направо ми изкара акъла. Свалих слушалките и попитах: "какво правите?", а той дори не си направи труда да ми отговори, и ме подмина със злобен поглед.
Нямам думи, пък за това как правят проблеми на ученици и хора с привидно не добро материално състояние, докато ромите никой не ги закача?? Нали искат да сме равни, да не се делим?
 #2gunfire #Cussing out

# 1
 • out of space
 • Мнения: 7 733
Грабнал ти е картата? Върна ли ти я?  Shocked

Аз имах страхотна разправия с групичка от 5 контрольора. Беше преди няколко години, когато още учех. Слизам си на спирката рано сутринта. Спира ме вече извън рейса тлъст чичко и му давам билета си. Бързо влиза в рейса, перфорира някакъв лист и слиза при мен. Твърди, че дупките на билета ми не съвпадали с перфорираното от него. Разправията беше страшна, бяха ме наобиколили и петимата, категорично им заявих, че пари от мен няма да видят и само си губим времето.
Щяха да ме набият ако не се бяха появили едни симпатични момчета.  Close

# 2
 • Мнения: 27 524
Темата всъщност за ромите ли е или за контрольорите?

Трудно е да се обобщи така. Факт е, че от ромите не могат да вземат и 5ст глоба. Не ги оправдавам. Като цяло, това е пордното нещо в БГ, което куца. Не става по този начин. Давам пример как е тук - един конторльор е в екип с по двама полицаи. Ако те сгащят или плащаш:

1-ва глоба около 70 евро.
2-ра - 250
3-тата гони 1000, а ако си чужденец- изхвръкваш от страната.

Ако ги нямаш парите - директно заминаваш в затвора. Докато не ги платиш. Досието ти е опетнено от първия път. Ще помислиш дали да кръшкаш.

# 3
 • Мнения: 13
Върна я, но това поведение е недопустимо, според мен! Бясна съм просто нямам думи, все едни злобни...всичките. Това ли беше начина да я вземе да я провери? Тази уста не му е само да яде....
Блонди, така трябва да е и тук. Ами за темата - за контрольорите е, но ме дразни самия факт, че проверяват определени хора, а не всички, както трябва да е. Подминават малцинствените групи, а ще се заядат, я с някоя лелка, я с някой ученик, я с някоя майка с дете. Когато съм в Несебър, и пътувам за Слънчев бряг, във всяко рейсче има по 2-3 човека, които ти дават билетче още с качването и всъщност няма гратисчии, всеки си плаща. Няма деление, така да се каже.

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 17:46 от Stop! Look at me right now*

# 4
 • out of space
 • Мнения: 7 733
Върна я, но това поведение е недопустимо, според мен! Бясна съм просто нямам думи, все едни злобни...всичките. Това ли беше начина да я вземе да я провери? Тези уста не му е само да яде....

Дааам, винаги съм се чудела що за човек трябва да си, че да работиш такова нещо....по цял ден да се заяждаш с хората  ooooh!

# 5
 • Мнения: 13
Върна я, но това поведение е недопустимо, според мен! Бясна съм просто нямам думи, все едни злобни...всичките. Това ли беше начина да я вземе да я провери? Тези уста не му е само да яде....

Дааам, винаги съм се чудела що за човек трябва да си, че да работиш такова нещо....по цял ден да се заяждаш с хората  ooooh!

Явно са доста комплексирани хорица.  Laughing Вижте, какво намерих, което е шега явно, но според мен така ги избират:
От Столичната компания за градски транспорт обявиха кастинг за контрольори. Кандидатите трябва да отговарят на следните изиквания:

1. Образование: най-много завършен трети клас.
2. Тегло над 100 кг.
3. Да проявяват етническа търпимост.
4. Да умеят да работят в екип.
5. Да не говорят много.
6. Да гледат лошо.
7. Да не проявяват състрадателност.
8. Да умеят да се появяват ненадейно.
9. Да различават болните и слабите от пръв поглед.
10. Да са били безработни поне последните 5 години.
11. Да са алчни.
12. Да са безскрупулни.
13. Да носят на бой, ако се наложи

# 6
 • гр. Шумен
 • Мнения: 515
Аз продължавам да не разбирам защо в софийския градски транспорт няма кондуктори, както е в повечето градове в страната вече. Знам, че обикновено е претъпкано, но то и в други големи градове рейсовете не се движат празни. Ние не сме бог знае колко голям град, но автобусите са малки и в натоварените часове също е пълно. Кондукторите си обикалят пътниците, проверяват карти, късат билетчета срещу 80 стотинки. Дори и на ромите (не го вярвах, но го видях с очите си).
Не се заяждам, просто ми е любопитно.

# 7
 • Мнения: 9 006
В Швеция никой не проверяваше - нито на качване, нито на слизане. Можеш да си се возиш гратис с дни и да не те пипнат. Но понякога правят, ама буквално "хайки"! От всички врати едновременно нахълтва една яка тълпа от контрольори, които за една спирка само се справят с цялото превозно средство /нямаш шанс да дочакаш следващата спирка и да се шмугнеш покрай контрольора, без да е успял да ти изиска билета/. И душа да ти е яка, ако те спипат като нередовен пътник. Цяла глутница яки, млади, униформени момци - иди им избягай, ако ти стиска!Тук не съм забелязала контрольорите да са особено жестоки, или пък преднамерено да се заяждат с редовни пътници само защото са ученици, майки с деца или пък бедни възрастни хора. Конфликти има между контрольори и НЕредовни пътници.

# 8
 • Мнения: 13
ДА, това е така, права си baibibi , но мисълта ми е, че има конфликт между нередовни българи и контрольори, а ромите никой не ги закача. Подминават ги.
Имам познат, който работеше в градския транспорт и ми е разказвал, как се качват контрольори и явно са се помислили за много смели и закачат малцинствата. При което потърпевшия, познайте кой е. В стремежа си да го глобят, те излизат "глобените"  Laughing Жертвали са се хората, защото явно са мислили като мен. И след такива случки просто подминават.
И си мисля, че не трябва да е така. Правилата да са за всички а не само за мен и за теб. За всеки на територията на Р.България. И да има някакъв страх от органите на реда. А не да подминат някой, защото ги е страх от него или да не изядат пак боя.
Аз съм казала, че ако случайно ме хванат гратис, няма да платя глобата и не защото ще ми се свидят 10 лева, в крайна сметка, аз съм си виновна, а докато не свалят някой от горепосочените пътници и да го глобят пред моите очи. Whistling

# 9
 • Мнения: 9 006
Ами то принципно проблемът не е с контрольорите, а с циганите. Ама те и ток не плащат, и вода... И други работи правят безнаказано. Ама контрольорите ли точно трябва да ги вкарат в правия път?

# 10
 • Мнения: 13
Не, но може примерно да е както каза ти в Швейцария или както е в другите бг градове. Хора които продават билет на ВСЕКИ пътник и няма да има гратисчии. (или поне толкова много)

# 11
 • Мнения: 444
На мен ми е интересно как в единия град, в който живея,
почти всеки път минава контрола да проверява за билетчета,
а в другия за четири години това не ми се е случвало нито веднъж.
И не - не е късмет. На това второто място обаче
колкото пъти съм попитала нещо кондуктор,
толкова пъти ми е било отговаряно троснато, с половин уста и с безкрайна досада.
За сметка на това така, че целия автобус да разбере.
Последния път ми стана много неприятно, едва се сдържах да не отговоря.  Close

И на двете места билетчета се продават от кондуктор на място.
Признавам обаче, че и аз съм си позволявала да пътувам гратис. Embarassed
Не винаги ми се дава левче за две-три спирки разстояние.  Laughing

# 12
 • Мнения: 1 280
Някога и в Русе, Варна и Пловдив нямаше кондуктори, а само проверяващи, както е сега в София. И забележете картите бяха валидни навсякъде! Вече 20г. не е така. Картите и билетите са само за съответния град. Преди 15г. на тр.20 бяха сложили експериментално кондуктори. Това продължи само 2-3месеца.
Вярно е, че разправиите стават предимно с нередовните пътници. Но...понякога и с редовните! Вече 17г. аз не им давам картата си, ако поискат да я разгледат. Веднъж се опитаха да ми я откраднат под предлог, че е фалшива! Тя даже беше в 3-я месец! Оттогава аз само показвам карта, но на никого не я давам. Имали сме няколко спречквания заради това. Даже последния път исках да видя номерата на проверяващите, а те не ги показаха и се заканиха да ме свалят от автобус 94. Записах часа, номера на автобуса и че са действали от ректората до орлов мост. На следващия ден се оплаках по телефона от поведението им. Бяха двама и поне 150килограмови! И сигурно смятат, че всичко им е позволено. Нарекох ги апаши в очите! Как иначе да си обясним, че им показах картата си отпред, отзад, отвсякъде, а те настояваха да им я дам да я разгледат! Тогава вече стана скандалът. Мина повече от година от тази разправия. Тия двамата хубавци не са се виждали оттогава. Не зная дали са ги изгонили или са ги преместили другаде. И моят съвет е такъв към всички четящи тази тема-показвайте картите си, но не ги давайте, защото може и да ви ги откраднат! С магнитните карти този съвет не е приложим. Но те пък са лични и вероятно ги блокират.

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 02:28 от vl

# 13
 • Мнения: 945
Stop! Look at me right now*, ти си недоволна от грубото отношение към теб, права си, ти си била редовна пътничка(с карта), нямат право да се държат така.
Но я ми кажи лелката, или майката с детето, или циганинът, с които се заяждат контрольорите, имат ли билетче, или се возят гратис? Ако е второто, с право ще им търсят отговорност - те са нарушители.
Че контрольорите са груби, да така е, но те всеки ден се разправят с какви ли не хора, повечето от тях войствено настроени. Ти самата казваш, че няма да си платиш глобата, ако те хванат да пътуваш гратис. Тогава защо се ядосваш на циганите?
Проблемът трябва да се реши на друго място, да се въведат други правила.
Тук, където живея, качването в автобуса става само от предната врата - до шофьора има специална кутия, нещо като касичка, където си пускаш билета, или точно приготвени пари. Няма как да се возиш гратис. Никой не го интересува циганин ли си, социално слаб, или нещо друго. Плащаш и ползваш услугата.
Не приемай поста ми като заяждане, просто разсъждавам

# 14
 • Мнения: 0
е що ги наричаш роми? Rolling Eyes
цензура ли има във форума?


иначе... да, малоумни са. имам чувството, че им плащат по-скоро за наглото поведение, отколкото за проверката на билетчета и карти...

Общи условия

Активация на акаунт