Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 фев. 2012, 16:34 ч.

Интервю за банка

 • 8 601
 • 12
 •   1
Отговори
 • Провинция
 • Мнения: 471
Привет на всички!
Имам нужда от голяма помощ от ваша страна...
Последна година на бакалавърска степен съм и става дума за студентски стаж като мисля да го карам в една от големите банки в България. Лошото обаче е ,че с моята специалност Икономика на търговията(В икономически ВУЗ съм), не знам за каква позиция точно е редно да кандидатствам. Знам,че много от вас ще кажат-Къде си тръгнала като не си на ясно?!Да,така е!Не съм на ясно и затова питам.Единственото,което знам,е че в банките има няколко гишета за различни услуги и според нуждите се редиш на съответното гише.На мен ще ми е първото интервю и въобще първото така отговорно начинание, след ВУЗ-а.Работила съм преди при частник, и не съм се сблъсквала с такова нещо.В сайта на банковата институция пише, че трябва да посоча причините поради които искам да карам стаж там, както и да попълня лист с очакванията.Нямам си идея какво трябва да кажа и да напиша по съответния въпрос.Както и трябва да посоча за каква длъжност искам да се обучавам.Ако някой е минал по този път, или работи в банка, или е на ясно с нещата нека пише, може и на ЛС.Най-големият ми стимул за това да карам стажа в банковата институция е ,че преди Коледните празници,моя роднина, която е посетила банката, за да получи някаква информация по нещо си...съвсем случайно е видяла управителя на банката(или някакъв човек,който не седи в основния салон при гишетата,а е на по-високо ниво) и го е попитала за стаж с моята специалност и без тя да пита нещо друго,човека е казал, че е хубаво да ида лично,защото след стажа може да се преговаря и за работа.Искам да подчертая, че познати в банката нямам, а и да имах,не бих желала да се уреждам чрез връзки.Та който може нека сподели опит и да де съвет.

# 1
 • Мнения: 6 365
В банката операциите са добре разпределени и се знае кой какво върши, така че като нищо могат да те обучат на място. От твоя страна трябва да покажеш, че си способна да се обучаваш, че имаш аналитичен ум и ти върви математиката. Никой не си прави илюзии, че с бакалавър си готова за някаква определена позиция.

Това е и смисълът на висшето- да те направи по-гъвкава. Истинският човек е адаптивен, специализацията е за насекоми, казва фантастът Хайнлайн.

Кажи примерно, че искаш да работиш с клиенти и да помагаш на хората, че искаш да анализираш и да синтезираш информация. Изреди им релевантни курсове, които си учила: счетоводство, банково счетоводство, ако не, изреди тежките математически курсове, да излезеш аналитична. Ако можеш да пишеш текст, спомени го- в БГ бизнеса добрите писачи са малко. Покажи гъвкавост за ротация между отделите, ако не знаеш за къде си. От старата си работа извади опита, който е релевантен: отношение с клиенти, анализи, други работи.

С времето се научаваш, че може да се пробваш за доста повече позиции, отколкото са "по специалността". Така си увеличаваш шансовете.

# 2
 • Провинция
 • Мнения: 471
Да мисля, да разсъждавам - да.Даже много хора ми го казват,че гледам трезво на нещата и мисля като зрял човек,но тъпата математика.... Sick

# 3
 • Мнения: 0
Без тъпата математика в банката няма да станат нещата. Приятелят ми изкара 6 - месечен стаж също в една от големите банки в България (няма да правя реклама). По време на стажа ги караха като ненормални да решават всякакъв вид задачи и това не беше всичко, свързано с математиката. Даваха им тестове на две седмици, пак със задачи и т.н. А който не покриваше определени проценти от теста - излиташе. Моят съвет е, ако нещо не разбираш да се обърнеш към някого за помощ, за разяснение.  Peace

# 4
 • Мнения: 1 165
Почти всички банки вече имат входящ тест ,когато наемат работници/стажанти ,така че на този първаночален етап ,ако те вземат впоследствие ще те обучат.
Питаш към каква позиция да се насочиш- зависи какво обичаш да правиши. Имаш варинат да си фронт офис- в общия случай приемаш платежни и се занамаваш с физически лица-откриваш депозити, може да се наложи да ги консултираш и за кредити и пр.-много е относително , тъй кото във почти всяка банка са различни отговорностите.. така например в някои банки фронта означава много неща - набиране на платежни, даване и разпределяне на поща, откриване на депозити, сметки и пр., консултация за ипотечни и потребителски кредити. В друга примерно на тази позиция са изключени косултациите за ипотечни и потребителски кредити.
Не е вярно,че ти трябва много математиката. Всичко се прави с програми. По-скоро е нужно да бъдеш аналитична.
Можеш да се насочиш към фирмено кредитиране - наблегни на интелигентен външен вид/във всички случаи/, справяне с конфликтни ситуации, четене на финансови данни и добри маркетингови умения. пък ако им кажеш,че познаваш една-дузина едри земевладелци и можеш да ги привлечеш за клиенти на банката -брой ,че са те взели. Laughingшегата настрана със сигурност навякъде ще те попитат колко и какви клиенти ще можеш да им докараш. Така ,че помисли и по този въпрос .

# 5
 • Мнения: 1 855
Дрън-дрън -ярина ! Всичко е въпрос на шанс! Успех !

# 6
 • Мнения: 4 892
kragovrat, математиката е изключително важна, не бива да я подценяваш и ако имаш възможност - наваксай. Има неща, които ще научиш и на място. Но има и позиции, които не изискват толкова дълбоки познания по математика. Е, разбира се ако си в отдел, които обслужва клиенти, то е редно поне да можеш да изчислиш лихва, я по депозит, я по кредит. Прекрасно е ако знаеш тези неща, но може и на място да ги научиш.  Има отдели в банката, които не ползват много математика, това са оперативни отдели, които предимно ползват готови програми и системи.
Понякога, особено ако работиш в салон с клиенти е необходимо по-скоро да си позитивна, отговорна, да можеш да правиш много неща на веднъж, да си концентрирана, да не пренасяш настроенията си, особено лошите Wink , в работата си, да си комуникативна, колегиална и няма начина да не успееш.
Но зависи и какви амбиции имаш, аз 15 години работя в банка, една и съща и както ме баламоства една шефка - имам амбиции само по хоризонталата Wink Т.е. харесва ми туй що го правя и не ми се мърда никак. Но ако имаш амбиции за по-високи позиции....математиката е важна, няма защо да се заблуждаваме. Просто ако имаш математическо мислене е много по-лесно, ако оставим на страна чистата математика, нали.
Успех, не се отказвай!

# 7
 • Мнения: 444
Записвам се да следя темата, че ме вълнуват същите неща като авторката.
Само дето още не съм решила в коя банка да кандидатствам за стаж...

# 8
 • Плевен
 • Мнения: 915
Ами не е толкова сложно - казваш защо искаш стаж, защо искаш да правиш кариера в банка, какво си представяш да работиш там, мотивираш се и това е.
В интерес на истината в повечето банки, каквото и да говорите в интервюто, ако те вземат ще им вършиш така наречената "черна работа" в офиса - ще редиш поща, досиета и т.н. Ако се уверят, че ставаш ще започнат и да те учат на разни неща. Пък и ти ще прецениш дали работата е за теб.

# 9
 • София
 • Мнения: 8 221
Единственото,което знам,е че в банките има няколко гишета за различни услуги и според нуждите се редиш на съответното гише.
Първо влез в желаната банка като клиент, може даже и дебитна карта с 1 лв. да си откриеш.
Но през това време разгледай салона, работата на различните гишета, поведението на служителите. Така ще имаш някакви първоначални впечатления.
Управителя е прав - срещнете се и поговорете лично за стажа.
После следвай съветите, дадени тук. Но не разчитай на висока заплата, поне в началото.

# 10
 • Мнения: 1 397
Послушай Aisha и Stanislava_. А относно математиката - само в една банка е на почит. Успех! И дано представата ти за работа в банка не се размине с действителността.

# 11
 • Мнения: 1 014
Истинският човек е адаптивен, специализацията е за насекоми, казва фантастът Хайнлайн.

Досега бях истински човек, адаптивен до дупка, сега вече съм на път да осъществя мечтата си - да стана насекомо. Laughing

ПС. Сорри, не можах да се въздържа Mr. Green

# 12
 • Плевен
 • Мнения: 915
Но не разчитай на висока заплата, поне в началото.
В 80% от банките стажа не се заплаща. А на останалите места се паща по 200-300лв месечно. Ако има банка да дава повече е по-скоро изключение. Това по данни от миналата година. Сега нещщата може и да са се променили.

Общи условия

Активация на акаунт