Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 0
Здравейте, скъпи мами!
Не ме познавате, защото влизам тук за пръв път. Все още не съм станала мамче, но от цялото си сърце мечтая за това.
Та в тази връзка... днес прочетох нещо, което искрено ме притесни. Възможно е да сте запознати с проблема. Възможно е и вече да съществува такава тема ( дори не знам дали това е правилния раздел, в който трябва да пиша за това).
Та... прочетох за новия проект " Закон за детето". И тъй като вярвам, че всяка от вас би дала всичко за щастието на семейството си, реших да потърся помощ от вас.
Днес, двайсет години след политическите промени в нашата страна, сме свидетели на поредния опит за разрастване правомощията на държавата в посока тоталитарен контрол. Това е шокиращият проект за "ЗАКОН ЗА ДЕТЕТО", в който пледирайки, че се грижи за правата на детето, държавата предявява претенции за власт над него и поема върху себе си безпрецедентна досега роля на посредник между него и родителите му. По този начин тя отрича личното естество на семейните отношения и на практика ги обезличава, наемайки се да контролира област, която дори според така нареченото "естествено право" не е в прерогативите на държавната институция.

Този проектозакон заявява по явен и неявен начин, че държавата има право да:
1. даде дефиниция за дете;
2. определи, кой и докога е дете;
3. направи класификация на децата;
4. разглежда децата като държавен субект;
5. осигурява среда за децата;
6. осъществява политика спрямо децата;
7. дефинира семейството;
8. определя задълженията на децата;
9. определя задълженията на семействата;
10. подкрепя всички, които споделят държавния възглед за семейство и дете;
11. атакува всички, които не са съгласни с държавния възглед за семейство и дете;
12. въздига мнението на детето в култ;
13. омаловажава семейството в очите на детето ;
14. претендира да подкрепя семейството;
15. претендира да работи в интерес на детето;
16. определя права на детето;
17. определя забрани за детето;
18. решава дали детето да живее, или не;
19. наказва детето;
20. хвали детето;
21. възлага функции на обществото за „доброто” на детето;
22. отнема функции на обществото за „доброто” на детето;
23. поучава родителите как да са родители;
24. наказва родителите;
25. събира и разделя семейството;
26. е майка и баща за детето;
27. е лекар за детето;
28. е учител за детето;
29. е роднина за детето;
30. е защитник на детето.

Чували сте старата поговорка, с която родителите са предавали своите деца под властта на учителя: "Плътта му е твоя, но костите са мои." Това е показвало, че родителите, като безусловно отговорни за своите деца са давали позволение на учителя, дори да дисциплинира детето, за негово добро, но не са давали право над костите – основната структура. Така родителите са делегирали право на учителя да възпитава, но са запазвали формирането на личността у своите деца за себе си. Така е било столетия наред, докато днес с Проекта за „ЗАКОН ЗА ДЕТЕТО” държавата се опитва да отнеме и това, което никой съвестен родител не би позволил да му бъде отнето. Държавата желаe плътта и костите на детето за себе си.

Семейството е институцията, която в най-голяма степен овластява и делегира права на държавните слуги на народа – политици и чиновници. Всички ясно трябва да заявят, че държавата е прекалила в жаждата си за тотално господство над съвестта и правата на гражданите. Чрез проекта за "ЗАКОН ЗА ДЕТЕТО" държавата показва, че тя е институцията, която трябва да определя (освен всички гореизброени области на познанието и живота) естеството на семейната грижа и личните отношения. Нещо повече - без да дава никакви гаранции и защита на родителите и семейството от чиновнически произвол, тя демонстрира, че пред нея трябва да сведат смирено глави всички семейства и граждани.

Българските родители, изготвили това възвание и подписка, призовават всички граждани на Република България да стъпят на своите изконни права на граждани и родители и да защитят децата си, себе си и бъдещето на страната ни от безконтролната, нелегитимна намеса на тоталната държава от чиновници. Нека масово подпишем петицията, след което инициативен комитет ще я внесе в институциите на самозабравилите се държавни "господари"!

Това е и онлайн петицията, която можете да подпишете!

Благодаря ви!

# 1
# 2
  • Мнения: 2 090
Какви всъщност са исканията в тази петиция?
Кои са конкретните текстове от проектозакона, които не съвпадат с вашите виждания?
Така всичко звучи като свободно съчинение...

# 3
  • Мнения: 537
Да и аз нищо не разбрах.  newsm78 Изброени са само основните точки, които представя новият Закон за детето. Ама за какво се борите? И къде са цитирани конкретни текстове от закона, които смятате за нередни и ограничаващи?

# 4
  • Мнения: 984
Това е темата, която върви от известно време в Клюкарника. Разгледай я. Има интересни неща в нея. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт