Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 18 фев. 2012, 16:44 ч.

Ендометриоза и цитонамазка

  • 1 659
  • 2
  •   1
Отговори
  • до морето
  • Мнения: 103
 Здравейте, радвам се , че тук имам възможността да задам въпросите които ме притесняват напоследък.
  На 38 години съм с 2 деца и диагностицирана ендометриоза след лапароскопска операция за премахване на киста преди 7 години. След операцията родих второто си дете. Остана проблема с ендометриозата и по точно как да се справя със симптомите които при мен се изразяват в обилна менструация и уморяемост, отпадналост. През всичките тези години лечението което ми е предписвано е приемане на противозачатъчни таблетки. Не са ми правени хормонални изследвания, просто пиех години наред едни и същи таблетки, после други - трифазни с които се чувствах добре и преди 2 месеца след като тези трифазните ги нямаше в аптеките, взех Лингинет 20.  Миналия месец обаче по средата на приема получих силно кръвотечение. Отидох на преглед, казаха ми ,че нищо нередно не се вижда и кръвта е от матката, както и че ендометриума ми е двоино удебелен. Взеха ми цитонамазка и ми предписаха кръвоспиращи и по 2 таблетки от противозачатъчните докато кръвоизливът спре. Когато взех резултата от цитонамазката останах шокирана защото на всеки 10-12 месеца си правя и никога не съм имала резултат извън нормата. 3 А  група плоски епителни клетки с дегеративни промени и лека дискариоза. Докторката каза ,че може да е възпаление и предписа антибиотик. Забравих да спомена ,че преди кръвоизлива бях болна от грип и получих течение и леко парене, като гъбична инфекция.
Въпросите ми са:
1. Това ли е начина в моя случай за лечение на ендометриоза - с противозачатъчни ?
2. До колко обезпокоителен е резултата от цитонамазката ми?
3. Ако се е получила гъбична инфекция няма ли антибиотика да влоши положението?
4. Цитонамазката трябва ли да посочва наличието на ЧПВ или не?

Благодаря Ви предварително и се извинявам за дългия пост! От провинцията съм и искам да се ориентирам какво да правя евентуално от тук нататък.

# 1
  • Мнения: 2 445
Здравейте!

Ето и отговор на поставените от Вас въпроси:

1. Това ли е начина в моя случай за лечение на ендометриоза - с противозачатъчни ?
Да, в противен случай трябва да се подложите на оперативна интервенция с цел отстраняване на ендометирозни кисти и огнища). Използват се освен противозачатъчни и други средства, блокиращи овулацията и/или менструацията.

2. До колко обезпокоителен е резултата от цитонамазката ми?
Трябва да се проведе лечение на евентуалната инфекция при Вас, да се направи колпоскопия и едва тогава нова цитонамазка с цел проследяване на резултата от лечението. Ако и след тези мерки, отново се изолират клетки извън нормата, трябва да се изгори раничката.

3. Ако се е получила гъбична инфекция няма ли антибиотика да влоши положението?
Ако се касае за гъбична инфекция, с антибиотика ще Ви се назначи и противогъбично средство.

4. Цитонамазката трябва ли да посочва наличието на ЧПВ или не?
Ако при обработката на материала от цитонамазката се визуализират промени в клетките, характерни за ЧПВ, те се отбелязват в резултата. Проблемът е обаче, че не винаги този вид клетки могат да се видят. Затова най-сигурният начин за диагностициране на ЧПВ е ДНК изследване от цервикалния секрет.

Поздрави,
Д-р Надя Магунска
АГ Болница "Д-р Щерев"

# 2
  • до морето
  • Мнения: 103
Много благодаря за бързия, подробен и професионален отговор на въпросите ми!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт