Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5 009
Новият проектозакон за предучилищното и училищното образование не позволява прием на деца след 4-ти клас в математическите гимназии.

Електронна подписка за запазване на обучението в 5-7 клас в МГ:
http://www.peticiq.com/zapazi_obuchenieto_v_mg
След попълване на името, подписа се потвърждава с линк изпратен на посочения от вас и-мейл.

Подкрепете подписката срещу тази недомислица, разпространете я на свои приятели, колеги и роднини.

Моля, нека изкажем несъгласието си с тази промяна и да запазим прекрасната възможност деца с интереси и възможности в областта на математиката да бъдат обучавани в най-благоприятната за тях среда.

Темата се обсъжда и в подфорум "Деца в училищна възраст":
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=564098.0

Последна редакция: нд, 19 фев 2012, 12:42 от Фран Джонсън

# 1
 • Мнения: 7 728
Моля Ви мами, децата ни не са опитни зайчета на МНП. Нека чиновническите недомислици да не развалят нещо доказано работещо, дали заради чиновническо удобство, дали за да се създаде бизнес за частните училища.

Моля за подкрепа и мамите на деца, които нямат интерес към математиката, защото след МГ-тата ще дойде ред на ЕГ-тата, а после кой знае на кого. Спомнете си известната реплика на един немски пастор от времето на Хитлер, Мартин Ниймьолер. Сам той е минал през Дахау заради отказа си да приеме нацизма.

„Когато нацистите дойдоха за комунистите – аз мълчах! Не бях комунист.
Когато затвориха социалдемократите – аз мълчах. Не бях социалдемократ!
Когато дойдоха за профсъюзите – аз мълчах. Не членувах в профсъюз!
Когато дойдоха за евреите – аз продължих да мълча! Не бях евреин!
Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори!...”

# 2
 • Мнения: 432
 Моля ви,подкрепете ни-да спрем това безумие!!!
Подкрепете тези деца,които с много труд и старание,носят медали и купи от цял свят;които са от все по-малкото поводи за гордост,че сме българи.

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 685
Не мога да проумея що за малоумници ни управляват. Обучението в математическите гимназии е едно от малкото неща, а може би дори единственото нещо, с които образованието ни може да се похвали.

Отдавна имам чувстовото, че дългосрочната цел на правителството е да унищожи българите и тази мярка е съвсем в унисон с нея.   #Cussing out

# 4
 • Мнения: 1 311
Може ли някой да обясни - каква е драмата? Какво пречи, ако децата влизат след 7 клас в МГ? newsm78

# 5
 • Мнения: 7 728
Може ли някой да обясни - каква е драмата? Какво пречи, ако децата влизат след 7 клас в МГ? newsm78

Губят 3 години обучение от специалисти в конкурентна среда. И когато дойдат в 8 клас имат много да наваксват спрямо децата, които са се развивали още от 5 клас. Една колежка направи справка за СМГ и намери колко от децата медалисти от национални и международни състезания по математика и информатика през 2010 и 2011 година са учили в СМГ още от 5 клас и колко са дошли след 7 клас. Съотношението е 32/4. При това за тези 4 деца не се знае къде са учили между 5 - 7 клас. Може и те да са били там от 5 клас.

И накрая погледни наплива за влизане в СМГ след 5 клас. Този наплив не ти ли говори, че това е най-желаното образование между 5 и 7 клас?

# 6
 • Мнения: 14 749
Може ли някой да обясни - каква е драмата? Какво пречи, ако децата влизат след 7 клас в МГ? newsm78

Пълно е с математически гении, които трябва да влизат още в 5 клас. В класа на детето ми само са към 20 броя.  Wink

# 7
 • Мнения: 432
 Наплива е голям и съответно има подбор,децата,които влизат са с талант и ориентираност към математиката.Техните способности трябва и се развиват в ранна детска възраст,а не когато са на 14-15 години.И мисля ,че разултатите им са достатъчно показателни.

# 8
 • Мнения: 1 311
А какви са тези показателни резултати?

# 9
 • Мнения: 939
Големият проблем е, че се разрушава нещо работещо, харесвано и ефективно каквото е обучението от 5-ти до 7-ми клас в математическите гимназии. Трябва тази добра практика да се използва и да се развива с въвеждане на подобно специализирано обучение и в други области. Да, ама не. По-лесно е да се руши.

Показателни резултати са например, че на НВО и изпитите след 7-ми клас миналата година средният резултат на 120-те СМГ-ейци беше около 5.70 по математика и около 5.40 по БЕЛ. За сравнение в София миналата година децата с бал над 11.00 (т.е. МАТ+БЕЛ) бяха 501.

# 10
# 11
 • Мнения: 1 311
И тези високи резултати с какво точно им помагат за бъдещата им реализация? Бизнесът обръща ли им внимание? Наемат ли ги на отговорни и високоплатени позиции?

Последна редакция: нд, 19 фев 2012, 13:39 от Пипи Дългото чорапче

# 12
 • Мнения: 939
И тези високи резултати с каво точно им помагат за бъдещата им реализация? Бизнесът обръща ли им внимание? Наемат ли ги на отговорни и високоплатени позиции?

Да, помагат им. Голяма част от тях получават покана за следване с пълна стипендия.

По отношение на бизнес в България - да, ако говорим за ИТ бизнеса.

# 13
 • Мнения: 432
 Извинявай,но загубих връзката.Значи трябва да ги спираме тези деца,така ли?

# 14
 • Мнения: 7 728
И тези високи резултати с каво точно им помагат за бъдещата им реализация? Бизнесът обръща ли им внимание? Наемат ли ги на отговорни и високоплатени позиции?

Не разбира се. Бизнесът наема след висше образование, не след гимназия. Но пък добрите университети приемат с отворени обятия медалистите от тези олимпиади, а с диплома от топ-университет добрата работа е по-лесно постижима. Често медалистите направо получават покани и стипендии от унита от Бръшляновата лига например.

Общи условия

Активация на акаунт