Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте момичета!

Много време мислих дали и къде да представя тази си тема, а също и как да я представя, така че да опитам да намеря сред вас съмишленици.
Става дума за това, че от няколко месеца насам се заех с една обществена мисия, която се оказа толкова голяма лъжица за моите възможности, че вече ми прилича на октопод. Мисията е да го играя нещо като буден клиент.
Има ли такива у нас? Има, но сме много малко, освен това не сме организирани, нещо което се оказва доста важно за намеренията, които имаме.

За да не ви губя времето с дълги обяснения, ще опитам да бъда кратка и съществена.
Какво представлява онлайн търговията в България?

Масовата практика е следната:
1. Намирате каква евтина стока ще внесете. Тя трябва да е нещо, което няма аналог на нашия пазар, трябва и да изглежда като революционна и многообещаваща. Вносът е от Китай, Индия, Турция...
2. Пускате обява, че набирате дистрибутори.
3. Правите си сайт, който може да ползва готова платформа, наречена "онлайн магазин". (Има ги и безплатно, а както и от различни тракери можете да свалите кракната платформа.)
4. Внасяте минимално количество от евтината стока у нас.
5. Попълвате сайта си със суперлативи за продукта, видео от доволни клиенти, мнения на чужди и никому неизвестни специалисти, цена на продаваната стока, отстъпки, доставки и т.н.
6. Поръчвате в произволна рекламна агенция лепящи етикетчета, с превод на български.
7. Започвате да въртите търговия.

Какво ви струва всичко?
Обикновено стоките, които се внасят за целта, са под 5 американски долара за бройка.
Обявата ви за дистрибутори е безплатна. А дистрибуторите, които сте наели вече, предпочитат да вземат твърдо установена сума на продадена бройка, което е обикновено една пета от продажната цена.
Сайтът също може да ви бъде безплатен. Единствено за домейн и хостинг се плаща, но сумата за такива леки като съдържание сайтчета е малка. А ако си купите "онлайн магазина" от определено място, ви предлагат и евтин хостинг + безплатен домейн (за първата една година). Към момента най-ниската цена, която ще ви свърши работа е 20лв за сайт на месец.
Етикетчетата с превод на български език излизат стотинки.


Стоката, която ни продават обезателно е нещо революционно и върши мигновено работа. Примерно:
Гел за бързо избелване на зъбите.
Хапчета за експресно отслабване.
Таурини за супер енергия.
Аминокиселини с екстракти от растежни хормони за лесно правене на мускулатура.
Различни средства за супер потентност и екстремно либидо.
Корсети-чудо, стягащи колани с невероятен ефект.
Средство за обезкосмяване с гаранция, че 2 години косъм няма да видите.
Различни удължители за вашата коса.
И т.пр., и т.пр...

За колко пари ни го продават?
Обикновено схемата за смятане на цените при такава търговия е: А х 12,5
Където "А"= DDU* цената на стоката

Държавните ни такси за този внос са мито и ДДС. Като митото е според таблица, но и то може да бъде избегнато, ако пратката ви е отбелязана като подарък.
Въпреки това, общата стойност на първия внос е някъде към 360 американски долара. Ако приемем хипотетично, че сме купили стока за 3 долара и сме платили ДДС, а китайският ни доставчик се е съгласил да я отбележи като подарък.

Така излиза, че сме си купили 100 единици стока, сайт за 20лв на месец и сме готови да процедираме.
Дистрибуторите ни си правят блогове, които са свързани с нашия електронен магазин и дори тези блогове са пълни с отзиви от доволни клиенти. Ако понечите да оставите вие коментар, то той трябва да бъде одобрен. И ще бъде, ако сте решила твърдо да пробвате продукта.
Ще ви дадат и специален промоционален код, който ще ви гарантира отстъпка дори. А реално той служи само за да се установи, че вашата поръчка се дължи на усърдната работа на точно определен дистрибутор.

Нека приключа със сметките дотук и ще обобщя.
Купувате стока за 560лв ($360+20лв), която реално продавате за: $300 х 12,5 = 5620лв. От тези пари една пета са за дистрибутора ви, т.е. 1120лв. Имате и разходи по доставка на продукта до вратата на клиента, която е най-много между 6 и 7лв на пратка. Затова пък продажната цена на продукта се променя ако купите 2 или 3 опаковки и то точно с цената на доставката, ако биха били 2 или 3 доставки. Но така или иначе ни продават стоката за около 50лв(+-10%), която би трябвало да струва тук максималните* 10лв без доставка, 17лв с доставка!

И така, за вложените 560лв, електронните търговци си прибират чисто 3 000лв.
Следва нова доставка и нова, и нова... Разширяване асортимента на стоките, увеличаване на дистрибуторската мрежа и бързо забогатяване. Няма лошо да се забогатява. Проблемът е, че тези търговци не плащат никакви данъци, освен това ДДС при внос. Те също така съвсем умишлено крият производителя на стоката, а повечето дори нямат фирми. Забравете за касова бележка, забравете за какъвто и да е документ за покупка или някакви ангажименти към клиента, който си е купил "безценната ценност".

------
*DDU / Delivered Duty Unpaid (named place of destination) = доставено, мито неплатено (уговорено местоназначение).
*Всеки продукт, който се продава в България, има категория, в която е упомената максимално допустимата търговска надценка.

Каква е моята обществена мисия?

Намирам ги кои са търговците.
Какво продават и откъде го купуват. Колко пари струва то.
Пиша писма до Комисията за Защита на Потребителите, ХЕИ, Здравни комисии, Данъчни подразделения и т.н.
Изобщо се стремя да обръщам внимание на органите, които би трябвало сами да следят за такива търговци.

Ние сме едни от най-бедните граждани на ЕС и въпреки това плащаме в пъти по-скъпо.
Искате ли това да се промени?
Ние сме много, като потребители. Можем да процедираме като такива. Освен това е хубаво да го направим, заради нас самите.
Заедно можем всичко!

Благодаря ви за вниманието.

# 1
  • Мнения: 1
Здравейте отново! Simple Smile

Тази ми тема претърпя малко премествания насам-натам, но в крайна сметка, пак се оказа достъпна за коментари.

Искам да благодаря на модераторите и администраторите, че не позволиха темата ми да замине в някое виртуално кошче.  Flowers Four Leaf Clover

Искам също и да благодаря на всяка от вас, която реши да коментира казуса по-горе.

Пък и искам да ви попитам като потребители, все едно ли ви е колко плащате за дадена стока и вие лично смятате ли, че когато всички си мълчим, то законите започват да се спазват от само себе си?

Мерси предварително за коментарите. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт