Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте момичета!

Много време мислих дали и къде да представя тази си тема, а също и как да я представя, така че да опитам да намеря сред вас съмишленици.
Става дума за това, че от няколко месеца насам се заех с една обществена мисия, която се оказа толкова голяма лъжица за моите възможности, че вече ми прилича на октопод. Мисията е да го играя нещо като буден клиент.
Има ли такива у нас? Има, но сме много малко, освен това не сме организирани, нещо което се оказва доста важно за намеренията, които имаме.

За да не ви губя времето с дълги обяснения, ще опитам да бъда кратка и съществена.
Какво представлява онлайн търговията в България?

Масовата практика е следната:
1. Намирате каква евтина стока ще внесете. Тя трябва да е нещо, което няма аналог на нашия пазар, трябва и да изглежда като революционна и многообещаваща. Вносът е от Китай, Индия, Турция...
2. Пускате обява, че набирате дистрибутори.
3. Правите си сайт, който може да ползва готова платформа, наречена "онлайн магазин". (Има ги и безплатно, а както и от различни тракери можете да свалите кракната платформа.)
4. Внасяте минимално количество от евтината стока у нас.
5. Попълвате сайта си със суперлативи за продукта, видео от доволни клиенти, мнения на чужди и никому неизвестни специалисти, цена на продаваната стока, отстъпки, доставки и т.н.
6. Поръчвате в произволна рекламна агенция лепящи етикетчета, с превод на български.
7. Започвате да въртите търговия.

Какво ви струва всичко?
Обикновено стоките, които се внасят за целта, са под 5 американски долара за бройка.
Обявата ви за дистрибутори е безплатна. А дистрибуторите, които сте наели вече, предпочитат да вземат твърдо установена сума на продадена бройка, което е обикновено една пета от продажната цена.
Сайтът също може да ви бъде безплатен. Единствено за домейн и хостинг се плаща, но сумата за такива леки като съдържание сайтчета е малка. А ако си купите "онлайн магазина" от определено място, ви предлагат и евтин хостинг + безплатен домейн (за първата една година). Към момента най-ниската цена, която ще ви свърши работа е 20лв за сайт на месец.
Етикетчетата с превод на български език излизат стотинки.


Стоката, която ни продават обезателно е нещо революционно и върши мигновено работа. Примерно:
Гел за бързо избелване на зъбите.
Хапчета за експресно отслабване.
Таурини за супер енергия.
Аминокиселини с екстракти от растежни хормони за лесно правене на мускулатура.
Различни средства за супер потентност и екстремно либидо.
Корсети-чудо, стягащи колани с невероятен ефект.
Средство за обезкосмяване с гаранция, че 2 години косъм няма да видите.
Различни удължители за вашата коса.
И т.пр., и т.пр...

За колко пари ни го продават?
Обикновено схемата за смятане на цените при такава търговия е: А х 12,5
Където "А"= DDU* цената на стоката

Държавните ни такси за този внос са мито и ДДС. Като митото е според таблица, но и то може да бъде избегнато, ако пратката ви е отбелязана като подарък.
Въпреки това, общата стойност на първия внос е някъде към 360 американски долара. Ако приемем хипотетично, че сме купили стока за 3 долара и сме платили ДДС, а китайският ни доставчик се е съгласил да я отбележи като подарък.

Така излиза, че сме си купили 100 единици стока, сайт за 20лв на месец и сме готови да процедираме.
Дистрибуторите ни си правят блогове, които са свързани с нашия електронен магазин и дори тези блогове са пълни с отзиви от доволни клиенти. Ако понечите да оставите вие коментар, то той трябва да бъде одобрен. И ще бъде, ако сте решила твърдо да пробвате продукта.
Ще ви дадат и специален промоционален код, който ще ви гарантира отстъпка дори. А реално той служи само за да се установи, че вашата поръчка се дължи на усърдната работа на точно определен дистрибутор.

Нека приключа със сметките дотук и ще обобщя.
Купувате стока за 560лв ($360+20лв), която реално продавате за: $300 х 12,5 = 5620лв. От тези пари една пета са за дистрибутора ви, т.е. 1120лв. Имате и разходи по доставка на продукта до вратата на клиента, която е най-много между 6 и 7лв на пратка. Затова пък продажната цена на продукта се променя ако купите 2 или 3 опаковки и то точно с цената на доставката, ако биха били 2 или 3 доставки. Но така или иначе ни продават стоката за около 50лв(+-10%), която би трябвало да струва тук максималните* 10лв без доставка, 17лв с доставка!

И така, за вложените 560лв, електронните търговци си прибират чисто 3 000лв.
Следва нова доставка и нова, и нова... Разширяване асортимента на стоките, увеличаване на дистрибуторската мрежа и бързо забогатяване. Няма лошо да се забогатява. Проблемът е, че тези търговци не плащат никакви данъци, освен това ДДС при внос. Те също така съвсем умишлено крият производителя на стоката, а повечето дори нямат фирми. Забравете за касова бележка, забравете за какъвто и да е документ за покупка или някакви ангажименти към клиента, който си е купил "безценната ценност".

------
*DDU / Delivered Duty Unpaid (named place of destination) = доставено, мито неплатено (уговорено местоназначение).
*Всеки продукт, който се продава в България, има категория, в която е упомената максимално допустимата търговска надценка.

Каква е моята обществена мисия?

Намирам ги кои са търговците.
Какво продават и откъде го купуват. Колко пари струва то.
Пиша писма до Комисията за Защита на Потребителите, ХЕИ, Здравни комисии, Данъчни подразделения и т.н.
Изобщо се стремя да обръщам внимание на органите, които би трябвало сами да следят за такива търговци.

Ние сме едни от най-бедните граждани на ЕС и въпреки това плащаме в пъти по-скъпо.
Искате ли това да се промени?
Ние сме много, като потребители. Можем да процедираме като такива. Освен това е хубаво да го направим, заради нас самите.
Заедно можем всичко!

Благодаря ви за вниманието.

# 1
  • Мнения: 1
Здравейте отново! Simple Smile

Тази ми тема претърпя малко премествания насам-натам, но в крайна сметка, пак се оказа достъпна за коментари.

Искам да благодаря на модераторите и администраторите, че не позволиха темата ми да замине в някое виртуално кошче.  Flowers Four Leaf Clover

Искам също и да благодаря на всяка от вас, която реши да коментира казуса по-горе.

Пък и искам да ви попитам като потребители, все едно ли ви е колко плащате за дадена стока и вие лично смятате ли, че когато всички си мълчим, то законите започват да се спазват от само себе си?

Мерси предварително за коментарите. Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт