Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 фев. 2012, 11:34 ч.

Въпрос???

 • 961
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 14
Здравейте! Не знам дали точно тук е мястото на темата, която пускам, но се надявам и ще съм много благодарна на малко информация.
Преди няколко дни разбрах, че съм бременна, не сме го планирали, просто оставихме преди време нещата сами да се случат. До 05.2011г. бях студентка. До 08.2011 работех но на минимални часове - по договор 1ч. на седмица или нещо такова. През 10.2011 се дипломирах ( забавиха ни дипломите.) И към момента нямам договор за работа и съм с прекъснати здравноосигурителни права ( трябва да внеса за 4 месеца)
Въпросите ми са много - следването смята ли се за стаж, имам ли право на обезщетение за майчинство след като си възстановя здравноосигурителните права? Евентуално в каккъв приблизителен размер ще бъде?
Ще съм много благодарна на информация и насоки от всички!
Благодаря Ви предварително!

# 1
 • Мнения: 39
Здравей!Не мога да ти помогна,но погледни в тази тема.Може там да ти дадат отговор:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=597022.0
Успех!

# 2
 • Мнения: 395
Здравей madame_fiffi ,

Много зависи по какъв точно договор си работела. има различни видове договори - граждански, трудов и т.н. Ако е първият например, социалните осигуровки е трябвало да си ги плащаш сама.

Докато си била студентка редовно обучение , знаеш здравните са покривани от държавата.
Бременните студентки редовно обучение получават еднократна помощ някъде от около 2880лв. Имам спомен също така, че тече срок и след дипломирането, който покрива тази помощ. Ако се разминаваш обаче и си безраотна, спадаш към минималните социални помощи за майчинство.

Обезщетението за майчинство, няма общо със Здравноосигурителната каса  Naughty

Това е линк точно за майки-студентки : http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=487186.0

# 3
 • София
 • Мнения: 41 216
след като не си работеща и не си студентка не мисля, че нещо можеш да вземеш, като майчинство, освен някакви еднократни помощи, социалните зависят от общ доход на съпрузите, ако си женена и то се гледа период назад, така че пак може и да не ти се полага.

# 4
 • Мнения: 69
Щом си завършила образованието и все още нямаш 2 години осигурителен стаж - нямаш право нито на майчинство, нито на еднократната помощ от 2880лв... Какво да правиш, прекрасните ни закони... А според тези момичета: "Да си си правила сметката, така ти се пада!"
Успех  Hug

Последна редакция: пт, 24 фев 2012, 10:11 от gemella

# 5
 • Мнения: 6 179
Еми то момичето може и да си е правило сметката и да има средства, но да пита за всеки случай. Защо да не си вземе някакви пари, ако има право.?

# 6
 • Мнения: 395
Има право на социални помощи, които се равняват на процент от минималната работна заплата. Само това. ( нали затова мамите-ромки си правят повече бебета, а те нямат и грам трудов стаж) .Някъде около стотина лева месечно са като сума.  Thinking

# 7
 • София
 • Мнения: 41 216
100 лв са, но трябва да отговаря на финансовите условия, за да ги получи, ако е женена, това ще зависи и от доходите на половинката.

И поне преди пак се гледаше  месеци или година назад доходите, като за тази помощ те не трябва да са над 350 лв на член на семейството. Ако не се лъжа....

# 8
 • Мнения: 354
Първо-не,следването не се смята за трудов стаж.
За да получаваш майчинство е нужно да имаш 2г трудов стаж.
Иначе ще имаш право на 1г социална помощ,която е 100лв.,ако месечните ви доходи не са над 350лв на член от семейство(ако имате сключен брак).Също 45 дена преди термина мисля ти се полага някаква помощ от 150лв.
Тази сума от 2880лв за редовен студент,която са ти споменали по нагоре се полага до 1ва редовна дата на държавен изпит,така че ти не можеш да ги вземеш понеже вече си завършила.

# 9
 • Мнения: 107
Единствените пари които можеш да получиш са:
Еднократна помощ за живо родено дете. Сумата зависи от това към коя община си.
Социална помощ. 100 лв на месец.
Детски надбавки. Към момента 35 лв на месец.

Туй ти се пада от баницата.

Също 45 дена преди термина мисля ти се полага някаква помощ от 150лв.
За това не съм много сигурна, но мисля , че имаше някаква игра с болничните. Май трябваше да се занесат направо в Социално подпомагане или нещо такова.

Запиши фективно висше , да вземеш 3000 лв.

# 10
 • Мнения: 490
Също 45 дена преди термина мисля ти се полага някаква помощ от 150лв.
За това не съм много сигурна, но мисля , че имаше някаква игра с болничните. Май трябваше да се занесат направо в Социално подпомагане или нещо такова.

Запиши фективно висше , да вземеш 3000 лв.
Има право и на тези 150лв., само че като се подадат документите 45 дни преди термина и парите се получават около месец и половина по-късно.  Доки пише една бележка (забравих й името  Blush ) и срещу нея се отпускат паричките. Само че след като си работила ще ти трябват и някакви бележки от работодателите. Сумата се отпуска на безработни бременни, който нямат 24месеца стаж, т.е. имат по-малко стаж, но ще имаш право на нея  Simple Smile

А сумата за първо живо родено дете е 250лв. по принцип, отпуска се и тя от социалните, но се носят приказки, че някои общини давали допълнително пари, ама това колко е така ....

# 11
 • Мнения: 14
Здравейте отново! Благодаря на всички ви за информацията. Пропуснах да кажа, че от края на февруари имам трудов договор на 4 часа, но това надали ще е от значение, защото няма как да събера 12 месеца трудов стаж. Просто професията ми е такава, че според българското законодателство е престъпно да я упражнявам без диплома, а от университета ми я забавиха - на мен и на всички мои колеги с 4 месеца - не са много, но са месеци, в които можех да работя. Както и да е  - явно няма да имам право на обезщетение за майчинство, не че разполагаме с много, никак даже - като платим наем, сметки и не ни остава почти нищо, но ще направим всичко възможно - аз и таткото да се справим и без държавните пари.
Може би наистина е трябвало "да си правя сметките" по-добре, но все пак съм на 25 години, заедно сме от 7 години и двамата знаехме, че ще имаме репродуктивни проблеми, това може би е еинственият ни шанс да имаме наше дете и няма да позволим да го пропуснем заради 200 или 300лева.
Благодаря на всички отново!

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 1 366
желая ти успех  Hug щом имате такова желание, ще се справите... не е важно дали детето ще се вози в скъпа количка, а дали ще има кой да го прегърне, когато падне някъде.. така че в никакъв случай не се отказвайте заради пари.. успех  Praynig

# 13
 • Мнения: 86
Най-добре се консултирай със специалист какво може да се направи,успех!

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 18 235
Най-добре се консултирай със специалист какво може да се направи,успех!

Добър вечер,аз съм специалиста  Grinning


madame_fiffi ,това че си започнала работа е добре.Но също е добре да минеш на 8 часа,а не на 4 ри.Трябва ти 12 м осиг стаж.След като ги натрупаш ще получаваш обезщетение от НОИ.Докато си в болничен също трупаш стаж.Така ще започни на 8 часа и ще си натрупаш стажа.

Дотогава,ако доходът на човек ви е под или равен на 350 лв бруто имаш право на
помощ за бременност 45 дни преди термин
социално майчинство 100 лв на месец
детски 35 лв

за всички майки има помощ за раждане-250 лв за първо дте

Общи условия

Активация на акаунт