Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 фев. 2012, 18:40 ч.

Скариди

  • 18 162
  • 26
  •   1
Отговори
  • Мнения: 324
Обожавам скариди. Всякакви. Приготвени по всякакъв начин. Скариди приготвям поне 2-3 пъти в седмицата. Ще се радвам да споделите рецепти, в които присъстват скариди. И имам един въпрос - когато ми трябва скаридите да са белени, ги беля една по една и е трудоемко. Дали няма някакъв начин лесно да се белят, не вярвам коктейлните скариди да ги белят на ръка.

# 1
  • София
  • Мнения: 1 042
Веднага ти отговарям с една рецепта:

Ориз със скариди

За една порция: 50 г ориз, 2 с.л. замразен грах, 1 с.л. смляна шунка, 2 големи скариди, 1 яйце, олио, масло, сол.
Оризът се сварява. Излива се водата. Изпържва се 1 разбито яйце. Омлетът се нарязва и се разбърква с размразения грах, шунката и ориза. Полива се с малко масло и се поръсва с парченца от сварените скариди.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 52
Ето две любими в нашето семейство рецепти за скариди.

Избират се от по-големите сурови скариди. В загрят тиган с не залепващо покритие се изсипва плътен слой морска сол. Когато и солта се нагрее се нареждат скаридите. От топлината на солта те се сготвят, при необходимост се обръщат.

За другата рецепта, ето линк http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2589.msg70004.html#msg70004

# 3
  • Мнения: 324
А какъв сос е подходящ за калмари, пълнени с морки деликатеси (вкл. и скариди)? Или ако не е сос, може и друго да е, което да поставя в чинията с калмара?

# 4
  • град-държава
  • Мнения: 3 910
А какъв сос е подходящ за калмари, пълнени с морки деликатеси (вкл. и скариди)? Или ако не е сос, може и друго да е, което да поставя в чинията с калмара?

Калмари у дома задушавам нарязани на рингове в бучки масло, които са оваляни в малко брашно за няколко минути. Наливам една водна чаша бяло десертно вино/ бира или др. Правила съм ги и с шампанско и пак много се харесаха.
Добавям и сока на 2 бр. лайм., посолявам и добавям ч.пипер. Слагам капак и задушавам на тих огън няколко минути 5-10. След това махам капака и оставаям да се редуцира и посгъсти соса.
Като са готови добавям шепа наситнен, пресен кориандър и готово.

Калмарите трябва да се обелят от една фина и прозрачна ципа още докато са охладени, за да останат крехки и меки.

Също така правя пълнени калмари с ориз и скариди.

Запържвам много фино накълцана глава лук и добавям к.чаша ориз и запържвам докато стане прозрачен ориза. Овкусявам с малко сол, смлян ч.пипер и наливам 2 чаши зеленчуков бульон (не на кубче), слагам капак и оставям на много тих огън за 7-8 мин, без да се бърка. След това се дърпа от котлона и се оставя с похлупака, ориза да поеме течността.
През това време почистените  скариди се нарязват и запържват в зехтин много набързо, добавят се и пипала (ако има такива или 1 налкълцан калмар). Разбърква се добре, добавя се ориза и плънката се сваля  от котлона. Трябва да се действа бързо, защото ориза ще загори.
Предварително почистените от ципите калмари могат да се бланшират за 1-2мин, могат и да се напълнят сурови. По-лесни за пълнене са бланширани.
Пълнят се с плънка и се затварят с дървено шишче за скара.
Напълнените калмари се запържват в краве масло и малко зехтин за няколко минути. Налива се 1 чаша бира или бяло вино и малко от бульона - течността трябва да стига до половината на калмарите.
Задушават се под похлупак 8-10мин , след което се обръщат и се задушават още 8-10мин. След това се изваждат, а соса може да се редуцира и да се сгъсти с няколко бучки масло оваляни в брашно и да му се добави лимонов сок. Може също така да се запържи много напързо шепа наситнен кориандър в краве масло и да се посипят вече нарязаните на рингове калмари.

# 5
  • Мнения: 324
Благодаря за отговора, сигурна съм, че ще е полезен за хората, които търсят рецепти за калмари. Аз калмари приготвям великолепно. Въпросът ми е друг. Освен пълнения калмар, какво друго мога да сложа в чинията? В най-лошия случай си мисля да направя в чинията щрихи с някакъв сос, обаче какъв?

Последна редакция: ср, 22 фев 2012, 10:44 от Зелен дух

# 6
  • град-държава
  • Мнения: 3 910
Не съм разбрала правилно.
На прима виста се сещам за резене нарязано на филийки и задушено в масло с подправки. Приготвя се елементарно, може към него да се задушат и стъкчета целина, но това е нещо, което не се харесва на всеки. У дома само аз си го ям.  Mr. Green
Принципно морски дарове поднасям със салати.

# 7
  • Мнения: 324
И аз така, със салати винаги. Ще кажа конкретно какво се чудя. Ще идват едни приятели, които като нас обичат морски храни. И като направя пълнени калмари, някак не върви да им сложа един калмар в чинията, празно седи. Пък салатите и другите неща са си в отделни чинии. Освен ще  сложа в едно плато калмарите и всеки да си слага.
Така и така заговорихме за калмари, да попитам за калмарите. Ципата по тубата винаги я махам, обаче по пипалата голяма хамалогия и ако я почиствам добре и по пипалата, отива страшно много време, поради което обикновено махам по-лесното на две, на три. Има ли лесен начин за почистване на ципата по пипалата?

# 8
  • Мнения: 11
Понякога, за да не изглежда празна чинията, смесвам зехтин с дадена подправка - червена, зелена и с помощта на четка рисувам абстрактни или по-ясни форми. На бяла чиния изглежда страхотно и оригинално.
Иначе за сос - такъв с джинджифил подхожда много добре. Може и пяна да се приготви, но тя трябва да се сложи в момента на сервиране, защото бързо пада от топлината.

# 9
  • Мнения: 27 525
Беля ги една по една, не знам друг начин  Thinking Ако не ми се занимава - купувам обелени  Simple Smile Но аз обичам, не ме дразни.

Скариди с авокадо
Скариди с бяло вино и сметана
Скариди в бекон
Бургери от скариди

# 10
  • Мнения: 2 104
Обичам скариди и аз Simple Smile
Пробвала съм скариди натюр може и с малко люто:)

Нужни са ви:
500 гр. скариди(ползвах обелени)
1 глава чесън
зехтин
тортила или питка за дюнер

В тефлонов тиган нагрявам мазнината, запържвам за кратко чесън - нарязан на филии и добавям скаридите. Скаридите са готови когато останат на мазнина. Посолих накрая. Върху скаридите преди да ги похапна изтисках сока на половин лимон.
Купа: За да е по-гъвкава питката я пуснах за няколко секунди в микровълновата на висока мощност. На обратната страна на тефлонова тава за мъфини я разположих и оставих да се пече около 10 минути в предварително нагрята до 200 градуса фурна. Купата беше много хрупкава:)

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 529
Записвам се за да следя темата. В къщи обожаваме скариди.

# 12
  • Мнения: 324
А онези, вредните, пържените скариди на които казват черноморски семки как се правят точно? От онези, които се ядат целите, без да се бели нищо? Аз пробвах много, много методи, но все не е вкуса, който беше като ги купувах като дете във фунийка. Както и да ги правя стават мазни. След много опити ще сподедя накрая как ги приготвям, но искам да са по-хубаи. Мия скаридите с гевгир, кипвам ги в бира, после прецеждам с гевгир и в друг гевгир слагам по една шепа скариди и наръсвам с бръшно и сол като разтръсквам скаридите, така че да поемат равномерно и по малко брашно. В сгорещено олио слагам няколко скилидки чесън, махам ги и пържа скаридите. За да не са мазни ги нареждам върху предварително разстлана кухненска хартия, покривам ги отгоре с втори пласт хартия и ги обръщам така че втория пласт да стане долен за да попие по-добре олиото. Стават вкусни, хрупкави, обаче пак са мазни. Пробвах и на фурна да ги пека, вместо пържене, но не стана.

# 13
  • Мнения: 72
Когато съм в Бг август-септември винаги събирам скариди по буните Laughing дребни са ,затова ги пържим.винаги ги приготвяме по един и същи начин и стават перфектни ,измивам ги с вода и ги овалвам в брашно ,пържа в горещо олио,сол,понякога слагам някоя готова подправка ,чер пипер и това е...отцеждам на кухненска хартия също,но никога н са ставали мазни....иначе миналата седмица правих парти скариди ,които ги купих овкусени и само ги запържих в малко олио и чер пипер.след това направих малки хапки със свежо сирене с магданоз и маринована сиомга,добавих по една скаридка и стана превъзходно вкусно Simple Smile

# 14
  • София
  • Мнения: 2 658
Аз приготвям скаридите подобно на Суха мащерка, но и малко по-различни.  Wink
Разтапям масло в тефлонов тиган(около 50-60гр), слагам около 500гр скариди и разбърквам хубаво за 2-3 мин., накрая добавям сгукана скилидка чесън. Изсипвам в купа и изцеждам отгоре 1 лимон. Престоява така 1-2 часа. Приготвям сос от кетчуп и хрян. Страхотно предястие!

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт