Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 фев. 2012, 23:27 ч.

Свръхбройни зъби

 • 6 731
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 0
Здравейте! Синът ми е на 17 години. Миналата пролет му поникна свръх броен зъб във венеца над постоянния. Извадиха го, но от снимките стана ясно, че има още един зародиш на същото място, който спи. Обясниха ми, че може така да си остане, но може и да тръгне да расте. В този случай ще трябва да се извади с операция. Единият стоматолог ни каза , че ще трябва да се премахнат двата постоянни зъба, за да се извади  зародиша. Другият стоматолог ни обясни, че няма нуждада се махат двата постоянни зъба, а ще се отваря отвътре небцето. Много съм объркана, притеснена и  изплашена. Ако някой е емал такъв проблем или знае нещо по въпроса , нека да пише и да ми обясни подробно . Много ви моля!

# 1
 • Мнения: 0
Здравейте! Всеки случай е строго индивидуален и така само с обяснения, без уточнения едва ли някой ще ви каже нещо, свръхброен каде? На проекцията на кой зъб? Горе или долу? И най малкото една рентгенография да постнете без нея няма как!
Поздрави!

Екипа на Ралев Дентал Ад!

# 2
 • Мнения: 351
Докато не се появи клинично изявен проблем, просто не го пипайте !  Като му  дойде времето, ако изобщо се наложи и достъпът е по - добър откъм небцето, просто ще направят един разрез на лигавицата на небцето, ще махнат едно капаче от костта и ще го извадят. По-вероятно е да се стигне до вадене обаче, когато и ако тръгне да се показва, а тогава ще се извади по стандартния начин. Предполагам, че става дума за 4 или 5 горни зъби.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 028
За да не сте толкова объркана,подкрепям колегата др Вардев-просто не пипайте.Само наблюдавайте.Този зъб може изобщо да не тръгне да пониква

# 4
 • Мнения: 0
Здравейте отново!Става дума за свръх броен на втори горен десен зъб. Започна да расте съвсем отскоро и  леко е надигнал първия десен и го е отдалечил мъничко от съседния му ляв. Искам да знам всичко подробна за операцията която ни предстои, как протича, какво се прави, голям ли е разреза, болезнена ли е , рискована ли е, абсолютно всичко, че ще се побъркам от притеснение.

# 5
 • Мнения: 0
Здравеите! Щом е трагнал да расте, значи не спи, и след като размества другите зъби явно има клинични симптоми. Както казах щеше да е добре поне дна рентгенография да има. Няма от какво да се притеснявате още повече, че вече веднъж сте минали по тоя път. Според това откоя страна и как е разположен зъба се прави вестибуларен или палатинален достъп, ламбото неби трябвало да е голямо за един зъб, но достатачно все пак да се извади, зависи как е раположен,след разрезите и отпрепарирането на ламбо се прави един отвор в коста и зъбчето (зародиша) се екстрахира, след което се зашива. Обикновенно става барзо, работи се под анестезия и е безболезнено. Няма за какво да се притеснявате. Просто отидете на специалист да ви види, колкото по рано толкова по безпроблемно.
Поздрави, екипа на Ралев Дентал АД!

# 6
 • Мнения: 0
Здравейте, отново! Направихме 3D скенер на свръхбройния зъб на сина ми. Оказа се, че е резец, разположен зад първия десен зъб отгоре, успоредно по дължина. Хирургът ни от Русе ни обясни , че  е на много лошо място, много е голям , тръгва от незнам си какъв синус, много навътре в костта и ни препоръча операцията да се направи в София в болница " Света Ана" при д-р Станимиров с пълна упойка ,от към небцето. Някой познава ли този  доктор, имате ли  впечатления от неговата работа. Има ли начин да се избегне тази операция? Възможно ли е да се извади постоянния първи зъб и от там да се бръкне и да се извади  другия или нещо друго по щадящо? Какви рискове крие  операцията? Всичко ми звучи много страшно, още по вече, че хирургът ми каза , че ще тече  една кръв та пушак ще се вдига, тъй като от там минавали някакви важни кръвоносни съдове. Живея меко казано в ужас. Много искам някой наистинада ме успокои. Моля ви, обяснете ми!!!!

# 7
 • Мнения: 0
Бих ви посъветвал да се консултирате и с друг стоматолог. Все пак да чуете и друго мнение. Относно притесненията ви мога да ви успокоя защото в общия случай процедурата за екстракция на такъв тип ретинирани зъби е напълно рутинна за всеки орален хирург.

# 8
 • Мнения: 21
Здравейте! Дъщеричката ми е на почети 7 години и преди 2 седмици ортодонта и откри свъръхбройно зъбче (горен десен резец). Съветите на двама ортодонта и двама хирурга са за премахване на излишния зъб,защото може да не смени млечния. Моля,посъветвайте ме къде да направя тази манипулация, и дали е необходима на този етап? Мястото къде искам да направя тази маниполация искам да е чисто,преветливо с добри специалисти.Към детенцето ми да се обърнат с внимание,разбиране.Така че, да не му се създаде псехичиска травма за цял живот. Моля дайте ми съвет и препоръки за добри специалисти!

# 9
 • Мнения: 21
Скъпа,di_di64 аз напълно те разбирам ,защото и аз съм в това положение сега.Надявам се всичко при вас вече да е ОК. Бог да е с Вас! Пиши ми как е минало всичко,къде го направихте и как сте сега!

# 10
 • Мнения: 0
Здравейте, gerzi ! Благодаря за добрите пожелания! Вече мога да дам информация по въпроса. Синът ми беше опериран от д-р Станимиров в болница " Света Анна" , лицево челюстна хирургия в София. Нашият проблем беше същия като вашия. Мястото, на което се намираше свръх бройния  зъб е много лошо, вътре в костта и имаше опасност да увреди корените на другите зъби. Доколкото разбирам и вашето зъбче е на същото място. Самата операция протече с пълна упойка, продължи 1 час, бяха направени 2 разреза - отпред на венеца и отзад на небцето с премахване на кост, за да се достигне до зъба ,болка имаше единствено след операцията и то минимална , не се наложи да му слагат обезболяващи , имаше подуване на дясната страна за 5-6 дни, което е нормално, поставяха му антибиотик, за да не се получи някакво възпаление, имаше поставена превръзка на зъбите подобна на дъвка, която предпазва и лекува, малко му е трудно да говори и да се усмихва от нея, хранеше се без проблем с течна и мека храна ,изписаха ни на 4 ден, а на 7 ще ни махат конците. Мисля, че всичко се развива добре. Описвам всичко подробно, защото знам колко е голяма тревогата от незнание. Всъщност, операцията е сложна, но докторите си знаят работата. Специално д-р Станимиров е със златни ръце. Той прави най доброто , което може да се направи. Препоръча ни го нашият стоматолог и ни свърза с него. В отделението имаше едно 4 годишно момиченце с операция на киста правена също от Станимиров, таке че я той оперира и малки деца. Съветът ми е да се свържете с него, няма да сбъркате. Ето и  телефонът му 0888402393 Много добър специалист е. А колкото до обстановката - болнична е , с 2 легла в стая със самостоятелен санитарен възел, чистичко е. В държавните болни няма лукс. Всички са любезни и внимателни с изключение на една сестра, което се преживява. Съветът ми е да не се плашите, защото аз се бях побъркала от страх, къде-къде по страшни неща видяхме там, така, че горе главата, ако решите да правите тази операция. Всичко ще бъде наред, повярвайте ми,вече го преживяхме. Пишете ми, питайте ме за неща , които ви интересуват, не се притеснявайте. Доста неща изпропрочетох и преживях. Мисля, че ще ви бъда полезна.  Поздрави!
 

# 11
 • Мнения: 21
Скъпа, моя  di_di64 благодаря на Господ ,че всичко е минало  благоприятно!Благодаря ти за разбирането и подкрепата.Много ми е страшно и притеснено!Къде направи тази 3д снимка? Нещо заплащахте ли за операцията и  престоя в болницата! Ако имам още въпроси и притеснения ще бъда малко нахална и ще те питам, за което моля да ме извиниш!

# 12
 • Мнения: 0
Здравей, gerzi ! Уверявам те , че не е необходимо да се тревожиш толкова много, тези операции са рутинни за тази клиника. 3D скенера го направихме във Велико Търново, защото ние сме от Русе и това беше най близкия град, където можеха да ни го направят. Платихме 60 лв, защото беше в частен кабинет. Разбрах, че такъв скенер има и в Плевен и работи със здравната каса и не се заплаща, за други градове не зная. Вие от къде сте?А за самата операция платихме 300 лв за избор на екип, за престоя в болницата не сме плащали нищо, предварително си направихме хиляди изследвани заради пълната упойка, като някои бяха със заплащане,около 50 лв, защото личният лекар няма право да издава направления за всичко. Не се притеснявай,  питай. Ще се радвам да помогна с каквото мога. Някъде бях чела, че при малки деца може да се извади млечния зъб и през дупката се измъква и свръх бройния. Не са ли ви предлагали и такъв вариант, той е  по щадящ. И пак ти казвам- без паника. Всичко ще е ок. Пиши

# 13
 • Мнения: 1
Здравейте,
аз съм на 25 и имам 2 свърхбройни зъби, които се намират под кучешкия на долната челюст (който е все още млечен). Ходих при няколко специалисти и всички ми предлагат различно лечение - да се извади млечния и двата свръхбройни и да се сложи металокерамика на мястото, да се сложат брекети и да издърпва с тях единия свръхброен, а другият и млечният да се извадят.
Както и споменахте и вие по-горе, първо ще си правя 3D рентген.

Какво е вашето мнение по въпроса? Благодаря!

# 14
 • Мнения: 0
Здравейте!Моето дете е на 8 години и преди 2 месеца разбрахме чрез панорамна снимкаче има 2 свръх бройни зъба .След дълго лутане ни препоръчаха др.Каназирски от Пловдив ходихме при него за консултация и стана ясно че операцията е неизбежна защото тези зъби са някъде над горните централни два зъба и доведоха до кривото изникване на постоянният.Сега към средата на февруари ще ходим да направим скенер за да се разбере как точно са разположени тези свръх зъби и колко са големи след което ще го оперират искам да помоля всеки който е минал през нещо подобно да ми пише и да разкаже къде и как са правили операцията.Със или без пълна упойка ле е било и как протича следоперативния период защото съм много притеснена а време не остана.Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт