Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Хамбург/ Елмсхорн
 • Мнения: 99
От снимка се установи, че в зъба ми има счупен връх от игличката, с която се вадят нерви. И след това, същия стоматолог ми постави металокерамична корона. При съседния зъб - не добре запълнени канали. Пак металокерамична корона отгоре.
Какво да правя? За всичко това съм плащала - да ми направи толкова поразии, но гаранции - никакви- за добре свършена работа. Ще ми възстановили парите, как да процедирам?

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 2 024
Първото ,което трябва да направиш е да намериш стоматолог,който да успее да поправи тези поразии.Дали ще ти върне парите-трябва да говориш със самият стоматолог.Можеш да пуснеш жалба в районната колегия

# 2
 • Хамбург/ Елмсхорн
 • Мнения: 99
Да, намерила съм стоматолог. Вярвам му, или поне ми спечели доверието. Най- потресаващото за мен е, че преди известен период зъба с иглата в него - ме заболя и аз веднага изтичах при стоматолога, който ми го прави. Той ме накара да направя снимка. След като я разгледа, отсече - нищо няма и аз радостно си тръгнах. Но според мен, явно беше видял какво е направил, но нали не разбирам - не мога да опонирам. А и  парите са дадени - как да ми поиска още. Или да си признае - какво е направил.
Този с иглата, а имащ металокерамична корона - сигурно, за да се извади тази игла - се вади и зъба? Така ли е? Или се прави кореново лечение? Моля за отговор.

# 3
 • София
 • Мнения: 574
Не е нужно да се вади зъбът. Сваля се короната, каналите се прелекуват и се поставя нова корона.

# 4
 • Хамбург/ Елмсхорн
 • Мнения: 99
Дайте ми съвет! Да отида ли при стоматолога, който извърши тези чудеса - да му представя снимката и по кой начин, по силата на какво - да му поискам - възстановяване на средства или той да извърши тези процедури. Много се двоумя...От една страна - като че ли изпитвам някакво неудобство -все пак не съм стоматолог, а му търся сметка. От друга страна - все пак съм му плащала за лечение, което трябва да е адекватно. Но гледайки, че хора умират и виновни няма, много съм обезсърчена. Защо да ни ми тегли една майна - върви доказвай, че той е извършил това в устата ми. Много омагьосан кръг ме завъртя...Нямам никакъв документ доказващ, че той е извършителя.  Истината, че пък имам други зъби, правени от него, които са изрядни. Значи може, а защо не прилага към всички зъби това - не е ясно.

# 5
 • Хамбург/ Елмсхорн
 • Мнения: 99
Сега, като прочетох това
20. Срокът на давност за разглеждане на жалбите във всички районни колегии да бъде до 6
месеца след извършване на дадена манипулация. Комисията не разглежда жалби, ако има
намеса на друг колега и извършена манипулация.
Явно - защо не му е пукало, че е направил грешки. Явно - и сега да отида - толкова ще му пука. Много добре са го измислили стоматолозите този правилник. Аз гаранции не искам - то има толкова неща, които зависят и не зависят от мен върху един добре направен зъб, но и такива грешки - не е редно да се правят и пациента да плаща за резила и болките и т.н. и да завтаря плащане и т.н.
Затова и никой не дава съвет - как да процедирам. Знам, че има добри и лоши колеги, но все пак са колеги стоматолозите и "Гарван, гарвану око не вади", за дълбоко съжаление на пациента.

# 6
 • Мнения: 351
Истината е , че такива "поразии" както пише колегата по-горе се случват и ако някой ти казва, че не му се е случвало или лъже, или не е работил! Пациента се информира за строшеният инструмент и се проследява. Зависи от много неща - къде в зъба е строшен, каква е била диагнозата по време на лечението и т.н. Възможно е да се извади, като най-сигурният метод е да отидете при колега, който разполага с микроскоп. Тук е мястото да отбележа, че в такъв кабинет и работа с микроскоп вероятно щяха да го отстранят веднага, но и обработката на каналите е далеч по-скъпа от стандартната. Така че , колегата все още не е за разстрел, а както сама пишеш имаш и други добре излекувани зъби от него.

# 7
 • Хамбург/ Елмсхорн
 • Мнения: 99
Благодаря за отговора Ви. Аз никога не съм искала да ме информират - какво правят със зъбите ми. В края на краищата - това е губене на време на стоматолога, а и не съм студент, че да ми обяснява. Никога и не съм се пазарила за сумата на труда му.  Така мисля. Но след като  видя снимката, можеше да ми предложи да отстрани грешките си, дори и като да ме излъже красиво - аз пак щях да си платя.  Това ме кара да мисля, че не етичен. А и самият кодекс казва или по-точно онивинява - до 6 месеца - е трябвало да разкрия, какво е направил. А, върви вярвай в доброто...

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 2 024
Не опира до това Гарван гарвану око не вади.Не греши само този ,който не работи.Грешката на колегата е че не ти е казал какво се е случило,а и е трябвало да направи снимка веднага след пълнежа на зъба.
Инструментите могат да извадят-вярно не винаги,но можеш поне да пуснеш снимката тук,за да ти помогнем поня с някаква информация

# 9
 • Мнения: 2 382
Има и още един момент. Сигурна ли си, че точно той е счупил игличката в зъба, т.е. той ли е първият , който е извършвал някакви процедури по тези зъби. Възможно е зъбите да са лекувани преди това и просто да не е постигнато нищо по=добро като резултат при лечението.

# 10
 • Хамбург/ Елмсхорн
 • Мнения: 99
Ето снимката, не знам дали качеството е свястно, за да може да се види, каквото е необходимо, но все пак


Това са зъбите, които се намират долу ляво спрямо езика ми. "Страотно" обяснение...
Средният зъб е с игличката, а от дясно на него - бил с не добро запълване на канала. И двата с металокерамика отгоре. Какъв е изхода - да вадя средния зъб с игличката и мост от металокерамика на три зъба /като средния ще бъде изваден + пролекуване на десния зъб + обработване на левия/ . Или да пролекувам зъба с игличката - ама май няма микроскоп доктора, но не съм сигурна.
Държа на здраве и здравина, а не на количество вложени средства, защото евтиното излиза скъпо ...

Последна редакция: сб, 25 фев 2012, 13:51 от raza68

# 11
 • Мнения: 351
Мислиш ли, че на това което си качила, някой може да ти каже нещо ? Пробвай с макро режим на апарата и снимай само графията. Инструмента може да се опита да се извади и без микроскоп и с микроскоп. И в двата случая гаранция "Франция".

# 12
 • Хамбург/ Елмсхорн
 • Мнения: 99
Дано да съм успяла да заснема читаво - аз съм една фотографка, а и така умея да разчитам ренгенови снимки...Дано да се вижда...

# 13
 • Мнения: 351
Аз лично на тази снимка не виждам някакви възпаления около корените. Проблема е , че не виждам и каналите на зъбите с короните. Счупеният инструмент е такъв , че би могъл да излезе. По-големият проблем за мен е изработката на короните. Прекалено широки са и травмиращи, а и щифта е много къс.

Ако беше попаднала при мен и нямаш периодонтитна клинична симптоматика, моят съвет би бил да не предприемаш нищо в момента по отношение на ендодонтското лечение на зъбите. Винаги може да стане и по-зле. Peace

# 14
 • Хамбург/ Елмсхорн
 • Мнения: 99
Благодаря за отговора Ви. Ще чакам значи по-лоши времена или като свърша с горната челюст, която е на дневен ред - да мина и през долната.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт