Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5
Добра вечер ,мили форумни нощни птици!
Може би въпросът ми не е за тук ,но нямам към кого да се допитам по един въпрос ,а зная,че тук се навъртат доста интелигентни хора Simple Smile
Купих подарък за моя близка приятелка картина по повод нейния юбилей.
В домът и има няколко картини и тя е голям почитател на изкуството.Избрах акварел с пролетни цветя-такъв,какъвто не би натежал на интериора.
Закупих картината от художник без рамка ,знам ,че моята близка специално носи всичките си картини ,за да им сложат еднакви рамки.
Чудя се как да я подаря ,след като знам ,че ако картината и допадне вероятно ще смени рамката?
Виждала съм в изложбените зали картините да се окачват само в стъкло.
Бихте ли ме посъветвали ?

# 1
 • Мнения: 3 036
Честно казано не си представям всичките картини да са в еднакви рамки, освен, ако не са в еднакви цветове. По принцип рамката се избира според картината, както и паспартуто, ако ще има. А не според интериора. Така че имаш два избора - единият е да занесеш картината да ти я рамкират /мога да ти препоръчам място, хората са много опитни и наистина подбират хубаво паспарту и рамка, моят мъж само там си рамкира картините/. Другият избор е да подариш картината така. За стъкло - не знам, по принцип може би може и така, но има риск да се чуди после какво да го прави това стъкло. Не знам, този вариант не ми е много по сърце.

Кажи малко повече подробности за картината - на какъв материал е рисувана и с какво?

# 2
 • Майничка
 • Мнения: 6 689
Не съм познавач, но помоли приятелката си за съвет къде да рамкираш картина, баз да уточняваш, че е за нея.
След това, на място, вероятно ще се сетят какъв тип рамки поръчва тя.
Така и да не хареса картината, може да си запази рамката.

# 3
 • Мнения: 5 777
По големите ателиета и книжарници където се поръчват рамки, има долу-горе еднакъв асортимент с малки разлики,щом знаеш какви рамки си поръчва приятелката ти, ще можеш да познаеш и да поръчаш същата, но ако поръчва от някой майстор или дърводелец, които правят по-специфични неща, вече трябва да знаеш при кой.
Ако не намеря същата рамка, бих подарила картина така както е купена, с някоя хубава опаковка.
Не всяка картина търпи стъкло, така че не бих рискувала със стъклото.
Или така както е или с рамка като другите що смяташ, че тя държи на конкретен модел.

Аз така бих постъпила.

Ако си от София, мога да ти препоръчам едно-две места за рамки.


# 4
 • Мнения: 5
Благодаря ,че се включихте.За жалост не съм от София.


Кажи малко повече подробности за картината - на какъв материал е рисувана и с какво?
Да спомена ,че е акварел с пролетни цветя в студената гама-представлява ваза с люляк.Рисувана е на кадастрон,мисля.
Всички мнения са ми ценни  Hug

# 5
 • Мнения: 5
рамката се избира според картината, както и паспартуто, ако ще има
...забравих да спомена,че самата художничка ме посъветва да има паспарту.

# 6
 • София, център
 • Мнения: 3 450
Акварел без паспарту не мога да си представя.

Люляка бледо лилав ли е?

Давам идея. Слагаш бледо, млечно жълто паспарту, широчко, като между акварела и пспартуто да има тънък метализиран кант в старо злато, после лека рамка в сребро. Отгоре стъкло. Няма да можеш да сложиш антирефлексно заради тънкия метален кант, но просто картината няма да се слага срещу светлина.

Снимай люляка. Така ще бъда абсолютно сигурна в съвета си.

# 7
 • Мнения: 6 365
Друг вариант е да избереш "академично рамкиране", което пасва на всяка картина.

Това е: бяло или неутрално паспарту, метална или тъмна тънка рамка. Отгоре антирефлекторно стъкло, което си е вид пластмаса.

Друг вариант е да купиш папка за картини, по-малките са около 10 лева и да я поднесеш в папка. По принцип акварелите преди около век са били съхранявани в папки и са вадени само за показване, защото боите не са били светлоустойчиви. Сега с новите бои могат да се закачат на стената без притеснение, че ще избледнеят, но подаряването в папка с малко тишу хартия е интересно намигане към миналото.

# 8
 • Мнения: 1 072
... Друг вариант е да купиш папка за картини, по-малките са около 10 лева и да я поднесеш в папка. По принцип акварелите преди около век са били съхранявани в папки и са вадени само за показване, защото боите не са били светлоустойчиви. Сега с новите бои могат да се закачат на стената без притеснение, че ще избледнеят, но подаряването в папка с малко тишу хартия е интересно намигане към миналото.

 Peace
Според мен това е най-неутралният и подходящ вариант, който аз лично бих избрала, ако трябваше да подаря картина.

# 9
 • Мнения: 3 036
На мен варианта с папката също ми се струва добър. Добре, че Mamacita Bandida го предложи.  Peace  Мислех за него снощи, но бях уморена и забравих да го напиша.

Паспарту акварела трябва да има, наистина.

Антирефлексното стъкло прави картината леко разфокусирана понякога. Затова е добре да се занесе на място и самите рамкаджии да препоръчат, те имат опит.

Не съм специалист или познаваш, само консуматор съм на такъв тип изкуство. Mr. Green Но живея с човек на изкуството и от него се уча.Simple Smile

# 10
 • Мнения: 5 777
Идеята с папката много ми хареса.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 199
Папка? Да, най-добре!

На мене ако някой ми подари картина в рамка с кантове комбинация от сребърно и златно, ще я сменя на часа. С което искам да кажа, че вкусовете на хората са много различни.
Освен това аз съм от идиотите дето си съобразяват рамките с интериора.
А и по принцип препочитам максимално прости изчистени рамки, щото трябва да изпъкне картината. Това е за случаите, в които човек не държи у дома си произвдения на Рубенс, де. Там вървят други рамки.

# 12
 • Мнения: 6 365
Да, анти-рефлексът замазва.

Иначе едно просто рамковане на формат 35Х50 излиза около 30 лева с обикновена рамка, паспарту 5 см. отстрани и антирефлекс. Папка 35Х50 е най-много 10 лева, ако е българска.

Колкото до акварелите, трябва да са на акварелна хартия, която е изцяло от памук или съдържа памук и е безкиселинна. Едва ли истински художник ще рисува на обикновена хартия с киселина, защото само след 7-8 години пожълтява и скоро след това започва да се разпада. Акварелната хартия е грапава и дебела, кадастронът е тънък и гладък и едва ли е ползван за акварел, щото може да се разтече.

Любител съм, но потребявам материали и се ориентирам кое-къде. Разпадането на хартията е сериозен проблем. Има картони с лигнин, които само за 100 години ще ги изядат бактериите.

# 13
 • София
 • Мнения: 7 131
Да, анти-рефлексът замазва.

Зависи. Ако стъклото е добро това е най- добрия вариант за акварел.

Но и аз бих предпочела папка, а получателя да си я рамкира по свой вкус.
Ако ще се рамкира има добри ателиета и ако не разбирах бих им се доверила при избора на размер на паспарту и вид на рамката. В София има много хубаво ателие с най- приличните цени на ул. Крум Попов малко след Цанко Церковски, ако се върви в посока канала.

# 14
 • Мнения: 5
Дами ,много Ви благодаря за ценните идеи Simple Smile Много ми помогнахте с тези мнения.

Общи условия

Активация на акаунт