Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 42
Мили майки, мили родители,

обръщам  се към тези от вас, които са ИМАЛИ същия проблем и които вече ГО НЯМАТ.
пиша това с главни букви, защото наистина се обръщам само към тези от вас.
Чела съм много, наистина много!!, истории как е при другите с такъв проблем, но много малко от тях описваха как са се справили, или когато са се справили- вече не са писали. Та така и към проблема:

Преди седем месеца моя син, след 2 месеца става на 3 години, започна да се стиска, когато трябва да отиде по голяма нужда. как започна всичко сама незная- събраха се няколко фактора, които спомогнаха за това.
По едно и също време се случи, когато тъкмо беше започнал да се изхожда по голяма нужда в гърне и от някаква храна много му се беше зачервило дупенцето. Боля го много като се озходи и оттогава се стиска. Лекарите ни казаха да не го натискаме а да го оставим и да не правим от това проблем. Но когато наближи да ходи по нужда детето започва да се стиска и се държи за мен повтаряйки, че го боли. Успява да задържа така до 3,4 дни. когато накрая съм му дала достатъчно пюрета от крушки и сливки се изхожда. Акото не е твърдо и при самото изхождане не прави впечатление да го боли. просто е уплашен ли или неиска още да се разделя от акото си (и така ми обясняваха някои лекари) незнам, но е факт, че го боли корема на 3 ден след толкова стискане. Който е минал през това знае за какво говоря. Знам също, че има достатъчно преживели такова нещо.  ОБРЪЩАМ СЕ САМО КЪМ РОДИТЕЛИТЕ, КОИТО СА ИЗЛЕЗЛИ ОТ ТАЗИ СИТУАЦИЯ.
Моля ви не описвайте как е при вашето дете, такава тема бях отворила, но до някакъв изход не се допринесе- не бе описал никой как се е справил.
Моля само РЕШЕНИЯ от опит, който вече се е справил със ситуацията.
 Моля споделете как се нормализира всичмо, как започна детето пак да се изхожда нормално?

Благодаря на всички предварително  bouquet  bouquet  bouquet

П.С. ако администраторите рещат, че темата е за другаде моля да я преместят.

# 1
 • София
 • Мнения: 216
 Здравей, не знам дали ще ти помогна, но и ние имахме този проблем. Точно когато навърши 4 години и се беше научил да ходи сам до тоалетна и изведнъж започна да изпитва страх, и както ти пишеш се изхождаше по много малко в гащите, но при нас този период беше по-кратък - 2-3 месеца. Попитах го дали ходи в детската градина - отговори ми - не. И започнах много бавно да го карам, когато му се ходи да отиваме заедно. В началото се дърпаше и не искаше, но постепенно започнахме да ходим заедно и да му държа ръцете. Така в продължение на няколко месеца държейки си ръцете(сигурно звучи смешно) свикна да се изхожда. Сега няма проблем - отново ходи сам. Да добавя, че яде малко - основно плодве и тестени изделия(супа, месо и др. отказва), пие само вода,  и поради тази причина се изхожда по-рядко.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 142
Здравей, това ми се случи с малката дъщеря, когато беше на същата възраст - около 3 годишна. Но при нея си беше запек и е било доста болезнено. Тя се страхуваше от болката, стискаше се и така ставаше омагьосан кръг. Беше голяма мъка като се сетя! Какво ли не опитвах - говорех, обеснявах, дори веднъж й купих играчка за подарък, защото се беше из...а сама. Спомням си колко бях притеснена и колко безсилна се чуствах, но слава Богу отмина. Може да е глупост, но при нея помогна, когато й обеснявах, че акото иска да отива на купон с другите ак...а в пречиствателната станция  Laughing и че тя не трябва да го спира. Стоях с нея и плясках всеки път, когато чуех заветното "цоп"  Laughing. Съжалявам за цветущите обяснения, но темата е такава  Wink. Сигурна съм, че ще намериш точния подход към детето си и ще намерия отговора в себе си и него! Във вашия случай е добре, че все пак не е запек, но наистина проблемът може да стане сериозен. Също да добавя, че детето не трябва да усеща, че това те притеснява. Трудно е, но говори спокойно и опитай да не показваш тревогата си и скоро всичко ще бъде наред  Hug!

# 3
 • София
 • Мнения: 2 181
Това обикновено се случва, когато е детето е било запечено и има едно или няколко болезнени изхождания....Нормално е после да изпитва страх от дефекация.
Най-малкият ми син имаше този проблем. Доста време се борихме със стискането. В една друга теме писах вече, че се справихме с Лактулоза МИП. Тя размеква изпражненията и хем не боли, хем не може много да се стиска Grinning

# 4
 • Мнения: 46
И моята дъщеря имаше подобен проблем от около две и половина годишна възраст. Няма да навлизам в подробности, но пробвахме всякакви лекарствени и бабешки методи. Оказа се, че при нея това се получи от съвпадение на махането на памперса с разстройство поради варицела. Направо нарочно се стискаше и не искаше да ходи до тоалетна. Стигали сме до седем дни не ходене до тоалетна. Сигурно добре разбираш какво ми е било. Водихме я по лекари и се установи, че проблемът не е медицински. Колко пъти с часове съм стояла с нея в тоалетната, не искам да си спомням просто.
Та по темата. При нас успяхме - след около година-две мъки, да превъзмогнем страха й от ходенето до тоалетна. Под формата на игра имахме уговорка, че за всяко "събитие", ще го отбелязваме на календара, закачен на стената. След като си свършеше работата, тя си рисуваше някакви фигурки на въпросната дата с различни цветове и така се образуваха интересни картинки. За мен също беше от помощ, че така я следях от колко време не е ходила до тоалетна. Първоначално аз я подканвах, като я питах дали ще рисуваме по календара днес, а след това тя сама идваше при мен с флумастер в ръка и поемаше инициативата.
Моят съвет е детето да не тръгва към тоалетната с нагласата какво трябва да направи, а да му се отвлече вниманието с нещо, което му харесва, което пък по някакъв начин да се обвърже с това "събитие".
Е, дъщеря ми вече е на седем и отдавна няма този проблем.
Пожелавам ти скоро да намерите вашия общ метод за справяне със ситуацията.

# 5
 • Мнения: 42
здравейте,

включвам се само междинно, за да благодаря дотук на тези, които са се включили с отговори Simple Smile

# 6
 • Мнения: 252
Здравей cechonte!
Много неприятна ситуация и доста време продължава при вас.Моята дъщеря така се запече след един грип преди няколко седмици.После отказа изобщо да ака,казва,че ще я боли и точка.Първият път стиска 9 дена  Crazy Тъй като тя като по-малка имаше подобни проблеми реших да действам по същия начин както тогава.Изобщо не натъртваме проблема,когато иска да говори за акото -тогава.Постепенно тя сама започна да казва,че и се ака,но я е страх.Аз и казвам ,че няма да боли,че ще и олекне на коремчето като го изака,даваме "вълшебно" хомеопатично лекарство,от което няма да я боли дупето,много киви,овесени ядки и круши.При акане и давах ръчичка и тя стиска милата.През цялото време я успокоявам.Първите пъти я болеве много,но винаги и казвах как сега и е олекнало,как е спряло и да я боли дупето и неща в този дух в този дух.През останалото време не я подканяма и не говорим изобщо за това.Така след третата седмица един ден уж отиде да пишка в тоалетната и се върна с пълно гърне.Беше много горда,че сама е успяла да се изака и от тогава се затваря сама в банята и се справя.
Едва ли успях да ти помогна за жалост,но дано поне ти вдъхна малко кураж.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 6 030
Това обикновено се случва, когато е детето е било запечено и има едно или няколко болезнени изхождания....Нормално е после да изпитва страх от дефекация.
... В една друга теме писах вече, че се справихме с Лактулоза МИП. Тя размеква изпражненията и хем не боли, хем не може много да се стиска Grinning

И при моя син се получи преди време подобен проблем.
След запек и няколко болезнени изхождания, беше отказал категорично да ака...
Помогна ни същата Лактулоза , различни пробиотици, които редувах, подходяща храна и сокове е ясно.
Що се касае до психологическия момент - обясних му спокойно какво му се случва и защо. И спрях да говоря за това /независимо от факта колко се притеснявах/. Не му показвах колко е важно за мен да ака редовно, не му казвах колко ме тревожи всичко това. Правех каквото трябва, без да акцентирам върху проблема. Исках да приема ходенето до тоалетна като нещо нормално, а не нещо, за което непрекъснато мислим и говорим, не като малък празник вкъщи /какъвто реално беше в един момент, без детето да го знае обаче/.
При нас тази тактика помогна.

Всяко дете обаче е различно... а и от изключителна важност е да си сигурна в причините, поради които се е стигнало до това положение. Така по-лесно ще стигнеш до правилния за вас път.

# 8
 • Мнения: 42
здаравейте!
опитахме с лактулоза, но уви не помогна. пак си се стискасхе и на 3 ден ходеше.
неискам да му я давам продължително-тя прави зависим..

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 6 030
Toчно Лактулозата не предизвиква зависимост. И е по-малкото зло пред много други. Моят син пи нея и още едно плодово сиропче почти два месеца /по лекарско предписание/ докато влезе в ритъм. След като преодоля страха си от болката, спря да стиска и започна да си ака нормално. Никаква зависимост не му предизвика, въпреки че я пи доста дълго време.
Ти си решаваш, разбира се, аз само споделям опит. Peace

# 10
 • София
 • Мнения: 3 714
Детето ми е имало този проблем, случвало се е 9 дни да не ходи до тоалетна. След известно разпитване се оказа, че е преживяла болезнено изхождане, започна да стиска съвсем съзнателно, даже когато имаше повик за тоалетна, се скриваше някъде от нас и кръстосваше крака.
Тогава реших проблема с хранене само с разхлабващи храни, много плодове и зеленчуци, спрях тестени продукти, прясно и кисело мляко, давах един чай за разхлабване /детски и за бременни/.
Не й натяквах нищо, това влошава проблема според мен, но ходех с нея до тоалетната да й държа ръцете, докато ака, и я окуражавам.
После премина изведнъж, и започна да ходи всеки ден или през ден. Отскоро обаче пак се задълбочи, не зная защо, и този път вече приех да й давам Дуфалак /лактулоза/ по предписание на лекар /тя има урологични проблеми, заради което е задължително да се изхожда редовно - иначе прави бакт. инфекции, а нередовното акане води до тях при нейния проблем/. Давам й сутрин и вечер по 1 ч.л. /на 5 г. е/, виждам, че започна през ден да ходи.
Доколкото знам, има и глицеринови свещички, но май ги няма в БГ, само в чужбина, от Токуда ми бяха казали да си набавя и да й слагам 10 дни, после щяла сама да се регулира.

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 6 030
Aз си набавих от тези свещички. На  моето дете обаче те не му помогнаха. Казваше, че с тях го боли още повече и не го мъчих да ги слагаме.
Иначе, има много деца, при които те решават проблема.

# 12
 • Мнения: 1 129
Нашата педиатърка беше казала максимум до 3 дни да чакаме доброволно, иначе доброзорно - клизма.Confused
Сега е голям, срамува се от последното, та гледам др. мерки.
Даваме ленено семе с кис.мляко / има и лен. масло, но за него казва, че му е гадно/. Кивита, мандарини и др., пл. сокове, най-вече кайсия. За крушата и пр.мляко има противоречиви мнения- едни казват, че разхлабват, други - обратното. Повече плодове, течности и течни храни -супи, млека, кремове. Преди давах Дуфалак, както и конфитюри от сини сливи или роза.

# 13
 • Мнения: 487
Глицериновите свещички вече ги има в България.  Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 3 714
Не знаех, благодаря ти!  bouquet Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт