Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 437
От две седмици насам има крадец/крадци, които обират къщите на нашата улица. Нещо страшно е. Снощи беше у нас, прескочи в комшиите, направихме хайка (за щастие хората още не спяха), дойде полиция, но не го хванаха.
Всеки ден има разбито мазе или гараж. Изнасят всичко, без да подбират- инструменти, кофи, казани, дрехи...всичко.
Това е съвсем накратко, без подробностите от екшън филма.
Тъпото е, че повечето хора не са викали полиция при кражбата. Защо, как е възможно...друга тема и не ми се говори, че се ядосвам.

Искам да засилят полицейското присъствие в района. Питането ми е какви са условията за това, как да постъпим.
Мислех да напиша молба, да се подпишем всички живущи (това е и другото, че сме малко къщи, с малко хора...сигурно сме по-малко от живущите в един вход от блока) и да я занеса в районното.
Има ли смисъл? И до кога така? Полицаите снощи намекнаха, че няма как да стане. НО не може да продължава така...това е ежедневие, обирите са денонощни. 
Как се постъпва в такива случаи? И какво мога да направя за да има резултат?

# 1
 • Мнения: 2 944
      Мръндарина, нищо не ти пречи да опиташ. Напишете молбата, адресирана до началника на районното управление, в чийто район сте с копие до районна прокуратура. Всички собственици с обрани домове да пуснат жалби в писмен вид, нищо че е минало време. Не се отказвайте и от хайката, която сами си организирате. Току-виж сте го спипали. Успех.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 437
Хърмаяни, благодаря! А в прокуратурата до кого се адресира? Има ли някакво звено или нещо подобно?  Гледам на страницата http://www.prb.bg/main/bg/pages/Email_address/ и не знам до кой и къде да адресирам

Много ми е кофти, че от 300 човека, прочели темата, няма повече съвети  Confused

# 3
 • Мнения: 348
Не се ядосвай, хората просто не спамят ... и аз не мога да помогна с по-различен съвет, просто искам да те успокоя.
Успех, леко и безпроблемно решаване на ситуацията!

# 4
 • Мнения: 1 129
Правилно ли разбирам, че сте каре еднофамилни къщи? Имате ли СОТ? Ако нямате - може да ви напомнят, че имате нужда. Поне това беше едно от обясненията, които получихме, когато регистрирахме опит за взлом във вилата ни.

Скрит текст:
Трудно се добавя нещо към съвет от Хърмаяни.Peace

# 5
 • Мнения: 1 447
СОТ доста помага, но така като чета, сте някакъв отдалечен от града район,или по-малък град.
Аз също живея в малко населено място, имаме СОТ, гаражът ни и той е вързан.

# 6
 • Мнения: 1 224
Това в кой квартал е?

# 7
 • Мнения: 3
Пишете в молбата/молбите че се чуствате реално застрашени за живота си. Направете събрание на квартала и ако може повече хора да инвестират в лампи с дететектори за движение. Продават се в строителните хипермаркети

# 8
 • София
 • Мнения: 2 437
В София сме си, почти в центъра, на улица само с къщи, но стари. За СОТ не покриваме изискванията за датчиците за движение. Днес монтирахме прожектор с датчик, е, не ме питайте, дали не съм с компа до прозореца, защото улавя движението на клоните и непрекъснато се включва. Отделно си имаме и притичващи улични котки.

Но явно това е начина...молба с подписи. Само, ако може някой по-запознат със системата да каже до кого от прокуратурата да адресирам копието от молбата.

# 9
 • гр.София
 • Мнения: 374
Правилно са те посъветвали за молба с подписи на колкото се може повече съседи, подадена до началника на районното полицейско управление. Може да адресираш молбата и до Софийска районна прокуратура, няма нужда от повече уточнения. Тя ще бъде препратена към съответното районно полицейско управление по местоживеенето ти с конкретни указания. Имай предвид, че едно районно управление не разчита на много автопатрули като бройка /меко казано/, а те постоянно се отзовават на различни сигнали. Хубавото е, че при обаждане откликват бързо.

# 10
 • в 1001-та нощ
 • Мнения: 11 515
имахме подобен проблем миналата зима, когато вратата към подземните гаражи се развали - тя е автоматична и за да не се затваря на ръка стоеше отворена, бяха разбили няколко гаража (откраднати велосипеди), апартаменти, в двора (вътрешен за кооперацията) бяха разбили осветителните тела - включват се с датчик при движение - това за 1 нощ  Shocked - направо си бяха подготвили терена

на другия ден - навсякъде монтирахме (мъжа ми) камери (камуфлажни) - в общото на подземния гараж, на двора, аларми на гаражите (СОТ има в  някои апартаменти, обират другите), заключване на всички възможни врати - двете врати на двора (малката винаги е заключена, тогава заключихме и голямата), вратата от към подземните гаражи към жилищните площи и мазетата - абсолютно всяка брава - секретен ключ

в този момент явно се отказаха и решиха, че на друго място ще им е по-лесно, дано имате късмет

разбира се - организацията беше светкавична и маакр, че заинтересованите не са малко - бе отнесено от 1-2  живущи; така, че - ако започнете да се организирате и уговаряте всички - много време няма да Ви стигне - винаги един - двама се хващат и го отнасят  ... и то към време и като разход

полиция викахме, разбира се - все едно ен бяхме викали, не забелязах последствия, освен, ако не са невидими, може и да не е нужно да е показно - нямам идея  Rolling Eyes

желая Ви успех, късмет и Бог да е с Вас  Blush  bouquet

# 11
 • Мнения: 2 944
Прощавай Мръндарина, не погледнах местоживеенето ти, когато отговарях.
Компетентна е Районна прокуратура София и съответното РУ Полиция, в чийто район сте.

Обич Синеока  Hug

# 12
 • София
 • Мнения: 2 437

Благодаря ви   bouquet 

# 13
 • Варна
 • Мнения: 1 423
Да, откликват много бързо на обаждания, образуват дело и също толкова бързо го прекратяват заради неизвестен извършител. Нито полицията, нито прокуратурата ще свършат работа. Няколко пъти съм я сърбала тази попара и накрая проблемът се реши, като си взехме мерки самите ние. И на мен ми се иска да си влезе в ролята държавата, ама има да си мечтая. Само съм си губила времето по огледи, показания и подобни. Превръщаш собственоръчно дома си в затвор и това е.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 437
О, затворът е налице от доста години...решетки на всички прозорци. Не са спасение, но с/у дребни нападатели, като този пазят.

Самите полицаи онзи ден казаха, че много добре знаят кои са крадците в квартала. Хващат ги и след месец ги пускат. Особено имало един, който два пъти го хващат да краде (пак така по сигнал) и минала седмица пак го пуснали. Няма места в затворите, според мен.

Общи условия

Активация на акаунт