Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 516
Пуснах темата в здравния , но там никой не ми отгвори ... За това я пускам и тук :Дъщеричката ми носи ортопедични гащички тип Фрейка , поради гранична стойност на ъгъла на едното краче (59 градуса) ... Не знам обаче дали ги слагам правилно ? До сега гледах да са стегнати отгоре около кръста , но ми направи впечатление ,че така крачетата й седят леко повдигнати нагоре и ги отпуснах малко острани от лепките ...  Ортопедът , който ги изписа за нас каза да не ги сваляме до 5-тия месец ( носим ги вече месец и няколко дни ) . До 5-тия  месец  ми се стори ужасно много време предвид това ,че  ги носим профилактично и нямаме диагноза дисплазия ?!?!


Въпросите ми са 

- как точно слагахте този тип гащички на вашите деца (стягахте ли около кръста) ,
- колко месеца ги носихте-
- през цялото денонощие ли или имаше и почивки?

# 1
 • Мнения: 581
И ние носихме такива гащички, но се оказа, че не е трябвало.Изписа ни ги д-р Атанасов от 24 ДКЦ, но като отидохме при д-р Алексиев, каза, че няма нужда от тях и НИКОГА не е имало, това бил поредния бизнес  Close .Обясни ни, че тези фрейки отдавна не се препоръчват, и ако има наистина някакъв проблем, се слагат едни специални каишки, не помня как се казваха.

Идете на второ мнение, не мъчи детето излишно, ако искаш ще ти дам координати на лекаря.

# 2
 • Мнения: 1 516
Оооо веднага бяхме на второ мнение  ... Вторият лекар каза ,че всичко е ок ... Обаче аз сега не смея да ги махна ... На кой да вярвам не знам ... Стискам зъби й и ги слагам постоянно Sad

# 3
 • Мнения: 348
Моята дъщеричка ги носи профилактично 1 месец.От 6 ден до навършването на 1 месец.Тогава правиха ехография отново и видяха ,че всичко е ок.На 6 месеца отново минахме профилактичен преглед(дотогава не даваха да сяда).Казаха на 1 г.(или като проходи сама)също.Как ги слагах-горе ги затягах нормално,но важно е като ги слагаш крачетата когато се свият настрани да образуват прав ъгъл.Тогава е ок и затяхаш горе лепенките.Тирантите не съм слагала.Иначе денонощтно.

# 4
 • Мнения: 581
Първият лекар беше на мнение, че ако не помогнат, поне няма да навредят.

Но д-р Алексиев каза, че не е така, не стига, че на детето му е дискомфортно, а и променят кръвообращението на крачетата, и не трябва да се носят изобщо такива гащи.

Ето мнението на д-р Бърди
Поискайте от Педиатъра с прийомите на Ортолани, Барлоу да оцени ставите. В тази възраст, недостатъчната абдукция се дължи на плитък ацетабулум ( чашката, в която "ляга" главата на тазобедрената кост) или на мускулно съпротивление.
След това, заведете детето на УЗ преглед и оценка на тазобедрените му стави.
Ако от УЗ изследването се установи ( Граф-класификацията), че детето подлежи на лечение като за "вродено изкълчване"- правите такова лечение в пълен обем със стремената на Павлик ( или по избран от ортопеда начин).

Няма "профилактични гащички" никъде по света.
Или има нещо за лечение ( в пълен обем), или няма нещо за лечение.

# 5
 • Мнения: 1 516
Ох , какво да правя не знам ... Колкото доктори толкоа мнения Sad ...

# 6
 • Мнения: 348
По принцип в Америка са задължителни да се носят 1 месец.Отидете при някой добър ортопед-например в Горна баня.Нека я видят на апарата.И тогава преценете.За мен аз бях убедена в ползата-трима лекари ме посъветваха да ги носи,защото имаше опасност от луксация.Затова и казах ,че ги носи профилактично.И още нещо-дори и без гащички,детето трябва да се носи така ,че ръката дя е м/у краката-да не се притискат един в друг крачетата.

# 7
 • Мнения: 581
Не знам какво да те посъветвам.
И аз се чудех къде да отидем за второ мнение.За Горна Баня можеше да отидем, но направлението ни от педиатъра беше обикновено, не високоспециализирано, не разбрах какво трябва да е, че да покрива и ехографа, и по телефона ми обясниха, че трябва да си доплатим за ехографа 25 лв. , и затова решихме при д-р Алексиев да си платим направо 40 лв. на частно.

Ако искаш още едно мнение, и то да е в Горна Баня, може да се обадиш и да питаш какво точно да е направлението, и да поискаш от педиатъра ви.

При кои лекари сте били на прегледи?

# 8
 • Мнения: 1 516
Аз съм от Пловдив ... Ходихме при д-р Хазбун - той изписа гащите , заради това ,че Ема  била много силна , не е отпусната като другите бебета и сама си прибира краката, не ги държи като жабче отпуснати надолу и за това трябвало гащи, за да се развие правилно ставата ...

За второ мнение бяхме при д-р Янакиев - той каза ,че не вижда проблеми и дететто си е ок ...

И двамата гледаха на ехограф , както и двамата се водят най-добрите специалисти в града .

Направлението си още не съм го ползвала , а имам право на таова .. Чудя се дали да не взема и него и да видя какво ще каже трети лекар  ... Та съвсем да се объркам  ooooh!

лизи , вие фрейка ли носихте или от другите , меките ?

Последна редакция: вт, 28 фев 2012, 19:02 от AnMary

# 9
 • Мнения: 1 090
И на мен 5 месеца ми се струва ужасно много време. Междувременно не ви ли викат на контролен преглед?
На дъщеря ми й изписаха ортопедични гащички, когато беше на 6 седмици. На УЗ имаше съвсем леко отклонение между ъглите на тазобедрените стави и според УЗ-лекаря, щяло да премине без наша намеса. Ортопедът обаче настоя за гащички. Носи ги 1 месец денонощно, като междувременно правихме и показана от ортопеда гимнастика при всяка смяна на пампреса.  УЗ стана негативен /т.е. ставите са изравнени вече/ и ортопедът каза гащичките да отпаднат, но гимнастиката трябва да правим до 6-ти месец. Другия месец пак ще я водя на преглед.
Непременно потърсете и друго мнение. Нека да ви покажат и гимнастиката /аз не мога да я опиша добре/ - много помага.

# 10
 • Мнения: 1 516
Питах го 10 пъти дали да не идем след месец - два .. Каза ,че нямало смисъл .. Профилактичен преглед се правел на 5 месеца , когато се появявали ядрата на вкостяване ... Гимнастика ние правим - едно упражнение да отваряме крачетата като жабче ... Друго не ми е показал ...

# 11
 • Мнения: 1 090
Отидете при друг ортопед тогава, този е безотговорен. Защо да се мъчи детето няколко месеца с тези ужасни гащи?  Прегледът на 5 месеца е за бебета, при които не е открит проблем.

На нас ни казаха, че вероятно дъщеря ми ще трябва да ги носи 1-2 месеца и много се зарадвахме, че още след първия месец ги свалихме. Гимнастиката вероятно е същата - притискане на крачетата към коремчето, за да се разхлаби и после разтваряне като жабче - 10 пъти.

# 12
 • Мнения: 1 516
Според него няма проблем, но може да се появи , заради повишения мускулен тонус ...Тя вече се отпусна де и не се стяга както префи, освен това е много енергична за бебе на 2 месеца - маха с ръце и крака във всички посоки... Определено ще отидем и за трето мнение ! Не съм чула до сега друг освен той да е предписал носене 4 месеца ...

# 13
 • Мнения: 581
И на нас ни бяха предписали два месеца, отидохме средата на втори и трябваше към четвърти пак да отидем, но ние отидохме след две седмици за второ мнение.

Проучи за направлението, какво трябва да е преди да отидете, да не се наложи да си доплатиш за ехографа.

Пиши какво е станало.

# 14
 • Мнения: 348
лизи , вие фрейка ли носихте или от другите , меките ?

Фрейка

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт