Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 41
Здравейте!

Нова съм във форума, извинявам се, ако темата е публикувана на грешното място. Ако е така, моля да бъде преместена, но не изтрита. Благодаря.

Бих искала да попитам, дали някой би могъл да ми даде точна информация по следния въпрос...
Уча в един университет, в който са ми задържали оригиналната диплома за средно образование. Искам да кандидатствам в друг университет и за целта ми е необходима оригиналната диплома за средно образование. Преди да са ми минали изпитите за кандидатстване, не искам да се отписвам от сегашния ми университет. Ако ме приемат в новия университет, ще се отпиша. Доктор от Медицински Университет София (няма да споменавам име) ме увери, че сегашният ми университет няма никакво право да ми задържа дипломата за средно образование. Но разбрах, че е доста проблемно да си вземеш обратно дипломата за средно образование. Искам да попитам, някой знае ли закон, който не ми разрешава да си прибера дипломата за средно образование от университета, в който уча, без да се отписвам от него? Има ли закон, който ми позволява безпроблемно да си взема дипломата? И вторият ми въпрос е, ако си извадя копие на дипломата от гимназията, в която съм учила, оригиналът на дипломата ми, който стои в университета ми, ще бъде ли невалиден, което да води до невалидност на пребиваването ми в този университет като студентка?

Ще се радвам на отзиви. Благодаря.

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 4 568
Ако не искат да ти дадат дипломата и не ти се заяжда с тях, кажи, че ти трябва да я представиш пред работодателя ти и после забрави да я върнеш...
На мен не са ми задържали оригинала в никой университет и съм 99% убедена, че нямат право. Можеш да им предоставиш заверено от нотариус копие, ако обикновено копие не ги устройва.

# 2
 • Мнения: 600
Нямат никакво право да ти задържат оригинала на дипломата  Peace Може да ти трябва за работа, шофьорски курс, ... могат да се измислят хиляди причини, но ми се струва излишно, защото е трябвало веднага да ти я върнат след записването. При тях може да оставиш копие, но не и оригинала.

# 3
 • Мнения: 4 302
За какъв университет става дума и за каква образователна степен, форма на обучение? Когато аз бях студентка беше абсолютно законно и задължително университета да го прави за срока на обучение. Дипломата за средно се предоставяше по изключение след молба до декана с обосновка и разрешение.  Потърси закона.
Копие няма как да си направиш, издава се нова, а старата се обявява за невалидна.
Пп. описаното от мен важи за държавни университети и държавна поръчка

Последна редакция: пн, 27 фев 2012, 19:08 от Рокси

# 4
 • Мнения: 353
можеш да си извадиш копие на дипломата от училището, преди време една приятелка така направи, защото не й даваха дипломата. всъщност дипломата се задържа точно, за да не се кандидатства на две места. ако трябва за показване някъде правят копие и удрят печат.
моята диплома за средно можех да я взема когато взех бакалавър, но пък ми прибраха бакалавъра, когато записах магистратура  Peace

# 5
 • Мнения: 1 014
Дипломата не е ли лична собственост? Ако ще я задържат, да плащат наем.

# 6
 • Мнения: 16 422
Някой ще ни запознае ли как стоят нещата законово, че ми стана интересно?
По мое време (а и доста след това), дипломата за средно образование се задържаше във висшето учебно заведение и се връщаше или при отказ от следване, или след дипломиране с един голяяяям печат "Не е последна". За да знае евентуалният работодател (не се сещам кой друг, може би друга обучаваща организация  newsm78), че този човек има още едно, по-високо ниво на образование.
Сега как е, но според закона, а не както си мисли/счита/вярва...  дълбоко уважаваната от мен ССФ?

# 7
 • Мнения: 353
сестра ми е студента последна година в ТУ-София. дипломата за средно образоване седи в канцеларията на факултета. на нейна колежка й потрябвало за кандидатстване за работа, извадили й служебна бележка, че в момента е студента, какво учи и кога се предполага, че ще завърши. прилежно снимали оригиналната диплома, лепнали и два печата - вярно с оригинала и този на учебното заведение.

# 8
# 9
 • София
 • Мнения: 4 609
Абсолютно никоя институция няма право да ти задържи оригинален документ.
Все едно да ти задържат личната карта.

# 10
 • Мнения: 353
Абсолютно никоя институция няма право да ти задържи оригинален документ.
Все едно да ти задържат личната карта.

доколкото разбрах от прочетеното до тук, идеята е да не се записва едновременно държавна поръчка, а и при поискване винаги ти я дават. пък и не мисля, че дипломата е равносилна на лична карта...  Peace

# 11
 • Мнения: 187
Аз съм платена форма на обучение и дипломата ми е в университета! Това е редовна практика! Преди време дипломата ми беше в колежа по туризъм във Варна. В БСУ искат 1200 лв за да ти я върнат преди края на обучението baby_neutral Щом го практикуват и държавни и частни университети, явно е законно и регламентирано.
Вярно е също, че преди са слагали печати "не е последна", но вече няма Wink Може да е равно на лични данни Wink
Закон не мога да цитирам, но ако попиташ в университета...ще ти кажат на какво основание Wink Успех!

# 12
 • Мнения: 1 014
В БСУ искат 1200 лв за да ти я върнат преди края на обучението baby_neutral

Те някои могат да поискат и от 5-я етаж да скочиш.

# 13
 • Мнения: 187
В БСУ искат 1200 лв за да ти я върнат преди края на обучението baby_neutral

Те някои могат да поискат и от 5-я етаж да скочиш.
Ами много са, ама на мен не ми пука  Joy

# 14
 • Мнения: 4 302
Абсолютно никоя институция няма право да ти задържи оригинален документ.
Все едно да ти задържат личната карта.
Моля, не заблуждавайте защото дори КАТ задържа шоф.книжки, да не говорим за просто 'оригинален документ', който не само се задържа,ами се и взема завинаги в определени случаи.
Цитирайте закон.

Логиката на това да се задържа дипломата за средно е, че държавата финансира следване само в един университет-не можеш да учиш в СУ и ТУ едновременно за една и съща образователна степен финансирано от държавата.

Общи условия

Активация на акаунт