Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
  Здравейте, мами

Иска ми се да попитам онези от вас, които се върнаха на работа преди изтичане на майчинството и оставиха дечицата си на ясли, детегледачки, баби и т.н.(но не на другия родител):
Как се отрази на връзката ви с детето в крайна сметка-усещате ли да е повече привързано към човека, който го гледа, докато вие работите? Разклати ли се емоционално връзката помежду ви?

На мен ми се налага да започна работа, детето ми е на 10 месеца. Получих шанс да започна работа, а свекърва ми се пенсионира и е съгласна да го гледа.  Ще се примиря, че няма да имам контрол върху храненето, обличането, възпитанието (за да го оставя, значи съм гласувала доверие, но все пак няма да съм аз там). Но ме е страх, че може да обича повече нея, а мен да ме има за второстепенна. Сигурно са ирационални страховете ми, точно затова питам - как се получи при вас?

# 1
 • Мнения: 5 691
Притесненията ти са напълно излишни .

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 6 032
  Здравейте, мами

 Разклати ли се емоционално връзката помежду ви?

 Но ме е страх, че може да обича повече нея, а мен да ме има за второстепенна. Сигурно са ирационални страховете ми, точно затова питам - как се получи при вас?


Точно ирационални дали са не знам...
Ти може да си по цял ден с някой и пак да е разклатена емоционалната връзка между вас... това не е най-важното...

Но ролята на майката през първите три години от живота на детето трудно може да бъде заместена от друг...

Ако обаче наистина ти се налага да го направиш, не се тревожи, ще намериш начин да компенсираш нещата по някакъв начин.

# 3
 • Мнения: 11 812
Като отгледана от баба си  от 8 месеца до 6 годишна възраст, ,да , донякъде се нарушава силната привързаност.Това не означава, че не съм обичала майка си или сме се отдалечили много.
Но много зависи какво време ще отделяш и как ще го прекарвате.
Защото има майки,дето прекарват и трите първи годинки с детето си и пак нямат силна емоционална връзка с него...

# 4
 • Мнения: 5 691
Като отгледана от баба си  от 8 месеца до 6 годишна възраст

Как отгледана ,само през деня нали?

# 5
 • Пазарджик
 • Мнения: 536
Не се притеснявай. Всичките ти страхове няма да се сбъднат, освен това, че бабите гледат децата, както си знаят, но никога няма да направят нещо много вредно за собственото си внуче. С яслата е по-трудно. Ще ти е гадно известно време, но какво да се прави, живот.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 198
Ето тази тема бях пуснала аз преди пет години.
Постът на Judy ме отрезви, защото много мъдрост видях в него тогава.
А и сега.  Simple Smile

Знаеш ли, като майка на петгодишно дете мога да кажа, че тази емоционална връзка трябва да се гради толкова по-интензивно, колкото повече расте детето. При мъничките дечица привързаността е повече даденост. Колкото по-големи стават, толкова повече предизвикателства се появяват - идват времената на първите споделени тайни, на първите конфликти, продиктувани от осъзнати желания..., и именно тогава започва да се изгражда истинското доверие - вече между все по-равноправни личности и характери. Като се опитвам да си представя едно бъдещо тийнейджърство - тогава ни чака трудната работа.

И да, в общуването с едно дете е важно не количеството, а качеството.

Иначе - дъщеря ми е много, много силно привързана към мен.
Въпреки, че се върнах на работа тогава.
Правим много неща заедно - ето досега майсторихме мартеници, като даже ѝ дадох да шие с иглата  Grinning

Спокойно. От теб зависи всичко да бъде наред.

# 7
 • Мнения: 11 812
Като отгледана от баба си  от 8 месеца до 6 годишна възраст

Как отгледана ,само през деня нали?
Не, от понеделник до петък.

Като се опитвам да си представя едно бъдещо тийнейджърство - тогава ни чака трудната работа.
Всъщност, трудната работа трябва да е свършена доста преди тийнейджърството.
Ако има добра основа от детството, тийн-периода е доста лесен.И за тийнейджъра ,и за родителите му.

# 8
 • Мнения: 327
Първото дете го гледах до 3 години, с работа от семейната обстановка- докато се докажа да ме вземат на сериозен трудов договор Wink С второто дете тръгнах на 9-10 месеца на работа, но почасова и не всеки ден...Ревях, ревях като магаре, че няма да я видя как ще проходи...и детето взе че проходи 3 дена преди да стартирам, тогава реших, че ми дава зелен светофар! Успокоих се и тръгнах...и продължихме да се кърмим, продължихме да играем, да водим каката на училище...и си запазих работата, която харесвам и ми позволява да дам старт на децата си в по-късен етап...а не да работя на смени, изцедена и разбита Simple Smile За мен е важно да не изпусна птиченцето, да дам пример, да живея, да правя всичко и един ден като се осмъртявам, да знам че всичко съм направила.

# 9
 • Мнения: 5 691
Като отгледана от баба си  от 8 месеца до 6 годишна възраст

Как отгледана ,само през деня нали?
Не, от понеделник до петък.


[/b]
Питам ,защото аз също се върнах рано на работа  свеки гледаше малкия ,няколко жени на възраст ме питах дали го вземам събота и неделя на което аз  Shocked  пък като им казах ,че след работа си го вземам доста се учудиха.
Явно едно време е било нормално.

# 10
 • София
 • Мнения: 11 524
Не се притеснявай за това, връзката ви няма да се разклати, освен ако ти не го позволиш.
Синът ми е сега на 11г, дори не мога да изброя от колко хора е бил гледан през годините - не го казвам с гордост, напротив, тегаво ми е, че така ми се стече живота, че не можах да му осигуря по-спокойна среда - и въпреки всички други в живота му, най-привързан си е към мен. Гледала го е бавачка, баба ми, ясла, бавачка, градина, майка ми - за различни периоди в предучилищния му живот. Има чудесна връзка с майка ми, но според мен я изградиха основно след това, през училищните ваканции, които прекарва при нея, не толкова през няколкото бебешки месеца, които го гледаше.
Предполагам, че свекърва ти ще гледа бебето или у вас, или у тях и вечер ще сте си заедно - или ще е както са гледали Краси, седмично? Защото аз второто не мога да го приема, голяма част от "врътките", които съм правила за гледането на детето, са били точно защото не мога да приема този модел, иначе майка ми беше готова да го вземе да го гледа при тях в провинцията - но за това никога няма да се пречупя.
Сега малката (на 1,4г) я гледа свекърва ми, у дома. Привързани са много една към друга, много търси и брат си, но приберем ли се ние с баща й - ставаме център на света.
Връзката ви зависи от теб  Hug

# 11
 • Мнения: 2 175
Тръгнах на работа, когато синът ми беше на 3 м., а в последните 10 г работата ми е свързана с доста чести отсъствия с дни от дома..
Синът ми е свръх привързан към мен, на моменти даже тежко обсебващ..

# 12
 • Мнения: 11 812
Отглеждали са ме седмично, защото баба ми живееше на село.На около 20-на км ....
А тогава майчинството е било само 8 месеца.Вариантите са били или баба, или ясла.
Всъщност, благодарна съм на майка ми, че не ме е дала на ясли.Като знам как гледат децата там....
А така съм расла на воля,спокойно и без стрес.
А и тръгвайки на училище, разбрах, че режимното отглеждане не е за мен.   Mr. Green
Много ми беше тегаво и трудно, докато поне малко свикна.
По тази причина и не ходех на лагери .Това казармено отглеждане и "почиване" ме отвращава и до ден днешен.Затова и не понасям почивки по хотели и ОИ.
Свободолюбив дух, какво да се прави.   Laughing
Може би изграден точно през тези 6 страхотни , свободни години.....
Знам ли. 

# 13
 • София
 • Мнения: 11 524
Краси, аз говоря за себе си - аз не мога да се пречупя за такова гледане, аз, за моето дете. Не обобщавам за никого. Също имам познати, които си гледаха детето така, не е нещо нечувано - но аз не мога.
Нито пък бих си позволила да обвиня някой, че е избрал това за детето си, никога.
Само попитах авторката какъв е нейния случай, за да знам дали са ми адекватни включванията.

# 14
 • София
 • Мнения: 778
Изобщо не се колебай, връщай се на работа, щом трябва. Да си добра майка е много повече от това да си вкъщи и да гониш детето с лъжица топла супа в ръка. Създаването на условия за сигурност и материална обезпеченост на детето е също част от грижата към него. 

Общи условия

Активация на акаунт