Здравейте,
Знам, че БГ МАММА (и никъде другаде) е мястото, където има шанс някой да ми помогне с полезна информация.
Баща ми е на 72 години. Живее в София. Преди време тръгна по доктори-гастроентеролози поради проблеми с лениви черва. При ехографиите му откриха аневризма на абдоминалната аорта, която е 48 мм, сериозен размер - за оперативно лечение според докторите. Пратиха го в Трета градска за специализирано изследване, стоя там няколко дни, изследваха го и без да му кажат нищо повече, му назначиха операция след една седмица. Пуснаха го да си ходи, за да постъпи в понеделника за операция. Единственото, което успя да изкопчи като информация е диск със запис от изследването, май томография. И назначена дата за операция. Без обяснения, без оценка на риска, без алтернативи, без яснота какво точно му е състоянието и какво евентуално рискува, ако откаже операцията или реши да търси друго решение.
Той междувременно се разболя още в болницата, настина, падна му гласа, в къщи вече вдигна температура, Джи-Пи-то му изписа антибиотик и стана ясно, че операцията няма как да се състои. Той реши да използва това отлагане и да отиде на консултация в Токуда, при доцент Иво Петров, който минавал за голям капацитет по темата и правел другия тип инвазивно или както там му се вика лечение, а именно с протезиране в съчетание със стент. Тази алтернатива на операцията била супер модерна и препоръчителна, малка подробност, струва много пари, 9000 лева, но в Токуда, щом те надушат, че ги имаш или можеш да ги намериш отнякъде - става много интересно. С две думи - излъгаха ни, че на другия ден можем да се срещнем с доцента и да отидем на всяка цена. На другия ден доцента го нямаше, защото бил на операция в Бургас. Това е много добре, но пък ни прибраха цялата документация плюс диска с обещание доцента да ги разгледа при първа възможност и да се обадят по телефона. Обяснено им е, че състоянието е сериозно, имал е назначена операция, и нямаме много време за чакане. Това не помага особено. Явно на опашката има много като нас - хем ни взимат документите, за да не ни изпуснат, защото усещат, че сме готови да платим; хем нищо не правят за нас, а аз се притеснявам за баща ми. От друга страна наистина искам да чуя поне още едно мнение, вместо да отива баща ми на операция в Трета градска, където дори не са си направили труда да му обяснят и с половин дума какво, що, как.
Моля, дайте ми съвет при кого да отида на консултация - платена, частна и спешна, по възможност ако може и да е обективна (в смисъл необвързана с печалба на пари). Нямам нищо против да дадем парите, но се притеснявам дали ще получим обективен съвет какво му е състоянието е кое е най-доброто за него, или просто някой ще се опита да измъкне поредните пари от поредния БГ клетник... 

Ако някой може да помогне с информация, контакти, whatever - благодаря предварително!
Поздрави,
Мария