Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8
Позволявам си да отворя темата отново т.к. през тази седмица ще бъде гласувано в Народното Събрание предложението на Захари Георгиев от Коалиция за България, който е внесъл предложение касаещо следното:
Искане за промяна на Кодекса на труда и други нормативни документи,касаещи правото на ползване на отпуск поради осиновяване.При сега действащата уредба осиновителите имат право да ползват отпуск от датата на осиновяването до навършването на 2-годишна възраст на детето,което на практика означава намален размер на майчинството.А за осиновителите на деца над 2-годишна възраст, изобщо не е предвидено платено майчинство.
Предлагам:
    - промяна на член 163,ал.6 от Кодекса на труда,така че осиновителите да имат право да ползват едногодишен платен отпуск от датата на осиновяването,при пълно осиновяване:
    - промяна на член 164 от Кодеса на труда,така че осиновителите на деца до 5-годишна възраст да имат право на едногодишен платен отпуск след използване на по -горе цитирания по член 163,ал.6, при пълно осиновяване.
Информацията ми е от друг народен представител, който ще подкрепи това предложение, но за съжаление не е от управляващата партия така че дали ще бъде прието това предложение е под въпрос. Комисията която предварително е разглеждала направеното предложение го е отхвърлила с мотива че осиновяването е непредвидим риск. Аз лично смятам че това е обидно, имайки в предвид трудностите, които трябва да изтърпим за да станем родители.
Молбата ми е ако има и други хора като мен подкрепящи тази промяна да се организираме и да направим нещо по въпроса. Незнам какво точно се прави, може би петиция или нещо във Фейсбук, моля при интерес модераторите да се включат.

# 1
 • Мнения: 8
Искам да допълня информацията която споделих с Вас след разговор с Народния представител Георги Терзийски, който ще изрази подкрепа в пленарна зала. Предложението което е направено вече е отхвърлено от Министерство на финансите, НОИ и МОН. По думите му има надежда да се приеме, но е важно да се инициира и от нас. Това е неговия телефон 0898 567777 и E-mail georgi.terziyski@parliament.bg.

# 2
 • Мнения: 1 325
Мелинда, като как да иницираме тая работа? Какво пак очакват от нас. Подписки ли, що ли? И имаш ли разрешение на човека да му публикуваш номале. Освен среща в Народното събрание, не знам какво друго може да се измисли. Там много добре знаят за какво става въпрос.

# 3
 • Мнения: 8
Вносителите на предложението Коалиция за България, независимия народен представител Георги Терзийски ще отстояват тази промяна да стане реалност. Лично мое мнение че подкрепата може да се осъществи с някаква медийна изява или среща с управляващата партия т.к. тя го отхвърля, нужно е да се окаже обществен или медиен натиск, за да се изрази нашата позиция.
Пуснах тази информация защото много бих искала да се променят нещата но определено нямам идея как точно това може да се реализира, много се надявам някой да успее с нещо да помогне.
За името и телефона имам съгласие.

# 4
 • Мнения: 1 325
Благодаря за отговора Мелидна. И аз много искам това да стане факт за бъдещите мами. Дали не може да поискаме среща с ПГ на ГЕРБ или не знам как става по правилата на Народното събрание, макар да не мисля, че и това ще помогне. Може би трябва да чакаме друго парламентарно мнозинство. Не разбирам защо така с лека ръка приеха това пусто сурогатно майчинство на първо ченете, а нас ни отрязват от раз. Не виждам истински аргументи от това, което четох от заседанието на въпросната комисия към НС. Ще се опитам да установя контакт с този господин, да го питам какво точно можем да направим.

# 5
 • Мнения: 367
За мое голямо съжаление предложението не е прието...

http://news.ibox.bg/news/id_590738076

За още по-голямо съжаление все повече осъзнавам в каква расистка и дескриминационна среда живеем ние и нашите деца...

# 6
 • Мнения: 735
Така е, Оз.


Но и ние сме търпеливи, нищо съществено не направихме и си ги избираме...

# 7
 • Мнения: 955
За мое голямо съжаление предложението не е прието...

http://news.ibox.bg/news/id_590738076

За още по-голямо съжаление все повече осъзнавам в каква расистка и дескриминационна среда живеем ние и нашите деца...

Магьоснико, съгласна съм с тебе, за съжаление Sad Расизмът е повсеместен, неосъзнат и напълно безсрамен. Не съм го и подозирала, явно около мене са били други хора, мене са ме възпитавали съвсем другояче...

# 8
 • Колибите
 • Мнения: 302
За мое голямо съжаление предложението не е прието...

http://news.ibox.bg/news/id_590738076

За още по-голямо съжаление все повече осъзнавам в каква расистка и дескриминационна среда живеем ние и нашите деца...

Магьоснико, съгласна съм с тебе, за съжаление Sad Расизмът е повсеместен, неосъзнат и напълно безсрамен. Не съм го и подозирала, явно около мене са били други хора, мене са ме възпитавали съвсем другояче...


Без коментар....

Последна редакция: пн, 05 мар 2012, 18:54 от Розмариня

# 9
 • Мнения: 1 325
Законопроекта на г-н Захари Георгиев може да не е съвършен. Но ако забелязахте, никой и дума не обели по друг начин да се предостави платен оптуск на майките или да се коригира първоначалното предложение. Почесаха си езиците и дотам. Пък тоя Костов страшен детелюб се оказа. Егати чуствителността има тоя човек.
Не знам какво да кажа. Нещастници. Дано си получат по един или друг начин това, което са си заслужили заради безочието и нечовешкото отношение към изоставените деца.

# 10
 • Мнения: 1 843
Небрежният факт, че тези майки "търтеи", дето не искат да работят... за да получат въпросния платен отпуск за отглеждане на дете, са работили и са си плащали в аванс, за да предявяват подобни "претенции", да го пропуснем.
По всяка вероятност, че същите тези "търтеи", ще заработят и доста по-рано от една календарна година време, защото инак детето ще се адаптира, но може и да огладнее здраво покрай напоителните суми, които ще получава майката "търтей" за отглеждането му, също да го пропуснем...

Изобщо, държавата опря до тези пари. Да видим... колко осиновителки годишно? И то на деца над 2 години? Милион? Два милиона? Десет хиляди? Две хиляди?
Глупости.
Да си бяха дали труда да проверят статистиката.
Язък за високопарните думи.
И за невежеството.

Но поне все още някой опитва, което е добре.  Simple Smile
Някой ден и ще пробие.

# 11
 • Някъде в България
 • Мнения: 1 036
Но поне все още някой опитва, което е добре.  Simple Smile
Някой ден и ще пробие.
Дали??? Thinking
Това е отношението на властоимащите...тогава няма какво да се натъжаваме от обикновените хора, които са далеч от темата Confused
Неприятна статия с "гениални" коментари от Костов Crossing Arms
Искам да гласувааам #2gunfire

# 12
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
А аз продължавам да не разбирам защо трябва да се смята и да се предвиждат някакви допълнителни пари. Thinking

Аз исках да имам деца. Ако ги бях родила, щеше да ми се полага определен брой дни добре платен отпуск за отглеждане на дете. Ама не ги родих, а ги осинових. И в този случай не ми се полага. Защо?

Продължавам да си мисля, че основното, което трябва да направим, е да създадем един добре аргументиран текст защо е толкова важно да се даде възможност за достатъчно време заедно на майката-осиновителка и детето й.

Много хора разсъждават, че не се изискват същите грижи като за новородено, но те няма как да отчитат специфичните потребности на деца, прекарали N на брой месеца в институция. Както и не могат да си представят какво е да станеш родител изведнъж - просто в живота ти се появява дете, с което в самото начало нямате абсолютно нищо общо, освен взаимната си нужда един от друг.

# 13
 • Мнения: 955
Ако ги бях родила, щеше да ми се полага определен брой дни добре платен отпуск за отглеждане на дете. Ама не ги родих, а ги осинових. И в този случай не ми се полага. Защо?


Ами защото парите, които се полагат за отглеждане на твоето дете, вече са изядени от институциите, преди още да го осиновиш. Защото финансирането, както и много други работи в България, е с главата надолу. Пак опираме до това, че 'домовете', по-скоро затворите за деца, със зъби и нокти се борят да си съхранят бюджета. Ако ги няма като задължително място за 'престой' на децата, ще ги осиновяват неувредени. а и на всички ще е ясно, че на майките се полагат пари за отглеждане.
Ти си знаеш с какви проблеми се сблъскваш с деца от институция, но на народа се казва, че държавата ти е дала "готово отгледано" дете и едва ли не трябва да си платиш за това, камо ли да искаш отпуски. ooooh!

# 14
 • Мнения: 712
За мое голямо съжаление предложението не е прието...

http://news.ibox.bg/news/id_590738076

За още по-голямо съжаление все повече осъзнавам в каква расистка и дескриминационна среда живеем ние и нашите деца...
Shocked Shocked Shocked  Нямам думи... А последният абзац и според мене си е скандал, но за съжаление у нас едва ли някой ще го забележи...

Продължавам да си мисля, че основното, което трябва да направим, е да създадем един добре аргументиран текст защо е толкова важно да се даде възможност за достатъчно време заедно на майката-осиновителка и детето й...
За написването на тези аргументи вероятно би било най-оптимално да бъдат привлечени специалисти, работещи в областта - психолози, юристи и т.н...В крайна сметка осигуряването на платен отпуск по майчинство е в интерес на детето. Пък и за какво го имаме този Закон за закрила на детето? Там чета, че един от принципите  за осигуряване на закрила е: "Отглеждане на детето в семейна среда" [чл.3 (2)], а една от мерките за закрила е "Осиновяване"  [чл.4 (3)]

Г-н Костов като толкова сравнява с останалите ЕС-държави, защо не се информира, как е уреден този въпрос там?... В Германия, например, осиновителите имат право като всички останали на платено майчинство (мисля, че 14 месеца) и на отпуск по майчинство от 36 месеца - до навършването на осмата година на детето... Това е направено с цел да стимулира осиновяването (хем там е предимно международно). Чак пък ние да сме "безкрайно щедри"... (Към кого? Към децата от домовете, които явно не са наши?)... Чета даже, че въпреки цитирания пример, немците също коментират "дупки" в законодателството си - свързани с трудовоправната защита... (при течаща процедура по осиновяване кандидатите не са защитени от уволнение)...

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 09:14 от Chandra_Den

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт