Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 фев. 2012, 21:00 ч.

За деца със СОП в масово училище

 • 12 033
 • 73
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 267
Много бих искала да попитам дали смятате, че, когато в един клас в масовото училище директорката записва две дечица...едното със СОП, а другото също с такива, но без ресурсен учител, би следвало да се запознаят всички родители с тези проблеми, да се пита за тяхното съгласие. А също и на другите деца предварително да им се каже и обясни за тези деца. А дори и със самите учители да бъде коментирано приемането на тези деца в училище. Считате ли за правилно едно такова решение да бъде взето еднолично от директора?

# 1
 • Мнения: 2 448
И по каква причина трябва да се питат родителите и учителите, че нещо не схващам?

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 761
 Директорът има пълно право да приеме детето, дори е задължен да го направи.Друг е въпросът, че учителите трябва да са подготвени за работа с това дете.Най-добре е училището да разполага с екип от специалисти за работа с деца със специални образователни потребности.
  Нормално е родителите и децата да бъдат запознати със състоянието на детето  и то единствено и само с разрешение на родителя.
   Да се иска разрешението и одобрението на родителите - от къде на къде?
 

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 267
В училището на сина ми беше пусната анкета с подобни въпроси. Накара ни доста да се замислим за тези проблеми като цяло.

# 4
 • Мнения: 2 649
1.Много бих искала да попитам дали смятате, че, когато в един клас в масовото училище директорката записва две дечица...едното със СОП, а другото също с такива, но без ресурсен учител, би следвало да се запознаят всички родители с тези проблеми, да се пита за тяхното съгласие.
2.А също и на другите деца предварително да им се каже и обясни за тези деца.
3.А дори и със самите учители да бъде коментирано приемането на тези деца в училище. 4.Считате ли за правилно едно такова решение да бъде взето еднолично от директора?

1. Децата със СОП имат права, също като другите деца! Съгласието на останалите родители не се изисква и правилно. Толерантността по нашите ширини, все още не е на ниво. Що се отнася до липсата на ресурсен учител, е това вече е проблем. Тези деца имат нужда от ресурсен учител. Това е в интерес и на самите деца, и на учителката, и на целият клас.
2. Да, децата трябва да свикнат с различните. Така или иначе, те са част от обществото.
3. Да. Друг е въпроса, дали училището, което ръководи има съответният ресурс от специалисти, подготвени за работа с деца със СОП - психолог, логопед и ресурсен учител.

# 5
 • Мнения: 3 479
Директорът има пълно право да приеме детето, дори е задължен да го направи.Друг е въпросът, че учителите трябва да са подготвени за работа с това дете.Най-добре е училището да разполага с екип от специалисти за работа с деца със специални образователни потребности.
  Нормално е родителите и децата да бъдат запознати със състоянието на детето  и то единствено и само с разрешение на родителя.
   Да се иска разрешението и одобрението на родителите - от къде на къде?
 

Това е и моето мнение Peace

# 6
 • Мнения: 14 480
Не е нужно да се иска разрешение от родителите, защото в масовия случай отговора ще бъде не.
Но на родителите и на децата трябва да се обясни какъв е проблема на детенцето със СОП, защото в едно мини общество, каквото е ученическия клас не бива да има полуистини или заблуди. Когато децата се запознаят с какво се бори това дете, много от тях ще се опитат да го разберат и да му помагат и така ще израстнат като личности-защото трябва да се научат, че в обществото има и различни от тях хора.
Въпросът е обаче, дали на детето със СОП ще му е комфортно в клас с обикновени деца-дали няма да се чуства непълноценно, сравнявайки себе си с останалите. Но пък от друга страна това може и да го амбицира-знам ли-въпроса не е еднозначен-зависи от детето и от заболяването му.

# 7
 • Мнения: 2 099
В началото на годината директорката на ДГ попита родителите на децата със СОП дали са съгласни останалите родители да бъдат информирани, че в първа група ще има по 1 дете със СОП на първата родителска среща.В интерес на истината никой не беше против различните деца и тяхното присъствие.  Peace 

# 8
 • Мнения: 2 264
Там където има деца със СОП, задължително трябва да има ресурсен учител!
Тези ресурсни учители се осигуряват не от училището или директора ,а от ресурсния център в съответната община.
Работата на класния и директора е да уведомят останалите ученици за тези различни деца и да им се обясни как да се държат с тях.

# 9
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 12 010
 Seaa, поначало децата се записват, после, ако се среща проблем с някое дете, то дори може никой да не е забелязал, че е със СОП, а на по-късен етап, учителите да поискат консултация от Ресурсен център.

Има деца, които още от детската градина са с Ресурсен учител. Други чак втори трети, може и в пети, шести. В училището на синът ми, имаше такъв случай, детето момче отива при ресурсната и казва, ама гледам, че помагате, може ли да помогнете и на мен и ресурсната като поглежда, двойка до двойка и веднага взимат мерки и учители и родители и сега детето успешно се справя лека полека.

Също така, сега всички деца с ТЕЛК ги водят, че са със СОП, дори ако ТЕЛК-а е за хронично болен, с новия закон разбирам, че това отпада.

В случая задаваш въпрос, но второто дете, защо реши, че е със СОП  newsm78 .

# 10
 • Мнения: 372
От къде на къде ще се иска разрешение от родителите за подобно нещо? AngryСтава въпрос за дете,а не за престъпник нали?Ако някой има нещо против в класа да се приеме дете с СПО може спокойно да си премести детето в друг клас или училище.На тези деца и родители им е достатъчно трудно и без тези расистки изяви.В крайна сметка какво може да навреди на един клас да учат заедно с деца с СПО,даже би им било от полза да се научат да приемат по-различните от тях.

# 11
 • Мнения: 2 922
Точно, защото СОП е много разтегливо понятие, еднозначен отговор не би могъл да бъде даден. Ако по някакви съвсем обективни причини ползите за детето са в ущърб на останалите, съвсем нормално е родителите на останалите деца да не са съгласни. Това не може да се каже предварително т.е. докато децата не се срещнат. Така, че директорът е по добре да вземе еднолично решение и в последствие да го отмени, отколкото всички съгласни, а после оле-мале.
Не знам как е в нормативната база, но от учтивост родителите, а по необходимост децата трябва да бъдат информирани, но предварително съгласие аз нито бих дала, нито бих искала.
 Посещението на дете със СОП в масово училище не значи интегрирано дете. Това е една много малка част от интеграцията. Докато това дете не стане част от цялото, според възможностите си, но другите не се впечатляват от това /понижени възможности/, а го приемат като един от тях интеграция няма.

# 12
 • There I was on a July morning ...
 • Мнения: 3 167
Не трябва да се питат родителите на другите деца, разбира се. Тези казуси са уредени със Закон и то не един.
Друг е въпросът, че обществото не е особено толерантно.
Ако се налага и учителите трябва да са запознати със здравословното състояние на детето /в зависимост от случаят/.

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 06:51 от Скубиду

# 13
 • Мнения: 14 480
Цитат
Не трябва да се питат родителите на другите деца, разбира се. Тези казуси са уредени със Закон и то не един.
Друг е въпросът, че обществото не е особено толерантно.
Ако се налага и учителите трябва да са запознати със здравословното състояние на детето /в зависимост от случаят/.

Не съм съгласна, че обществото не е толерантно към децата със СОП. Напротив, ако се обясни какво му е на детето, всички се държат човешки и с разбиране, искат и да помогнат-все пак всички сме хора-днес сме здрави, утре не сме. Най много се дразня, когато се подхожда от презумпцията, че хората не са толерантни и трябва едва ли не насила да ги правим такива-това е грешен подход и ще предизвика ответна реакция-хората ще почнат да гледат с недоверие на програмите за интеграция.

# 14
 • Мнения: 2 865
Герри имаш ли си на идея колко студенти със СОП са завършили примерно СУ? А, нямаш?! Аз имам. Говорете за толерантност в една друга държава, но не и в БГ. Дори преподавателите нямат и най-малката идея как да се подходи към тези деца/ученици/студенти, за съжаление. Какво остава за останалите деца/родители.
Това за анкетата просто ме срази......що за глупост да се питат родителите?!?!
Когато във всеки един клас има дете със СОП, както е тук....тогава може и да се разберем.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт