Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 9
Здравейте! За първи път съм в този форум. Желанието да науча повече за забременяването и изследванията, които се правят при неуспешни опити ме доведе тук.

Направиха ми някои изследвания и във вторник включително ще ми правят цветна снимка на маточните тръби.
Въпросът ми е: знаете ли какво точно се случва и какво представлява изследването, и болезнено ли е?

Ще се радвам ако някой ми отговори.

# 1
 • близо до Кресненското дефиле
 • Мнения: 888
Успех!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=544570.0
Превел: Black_lady
Хистеросалпингография (Цветна снимка) - Hysterosalpingogram (HSG)
http://www.advancedfertility.com/pics/normal-hsg.JPG
Нормална HSG – гладка триъгълна маточна кухина и пропускане на контрастното вещество в края  на двете тръби
Какво е HSG ?
HSG е важен тест, който е част от основната оценка на безплодието. Обикновено HSG се прави в рентгеновото отделение на болницата, където контрастното вещество се вкарва в маточната кухина през влагалището и шийката. Маточната кухина се изпълва с течността и ако фалопиевите тръби не са запушени, тя ги изпълва и се оттича в коремната (абдоминална) кухина. По този начин може да се определи дали фалопиевите тръби са запушени или не, а също така и дали,  ако има запушване, то е там където се свързват тръбите с матката или е в края на фалопиевите тръби.  За тези две зони, където е обичайно тръбите да са запушени има  различни причини. Ефективното лечение на тръбите,като фактор за безплодие е възможно. Има и други неща, които могат да бъдат забелязани на цветната снимка освен това дали тръбите са запушени или не. Маточната кухина може да бъде оценена и за наличието на полипи,фиброзни тумори (fibroid tumors) или сраствания (scar tissue). Фалопиевите тръби също така се изследват за някакви дефекти вътре в тях  или за частично запушване.
Какво да очакваме по време на HSG ?
Изследването отнема около 5 минути за да се изпълни. HSG се прави в рентгеновото отделение на болницата, има време за жените да се регистрират и да попълнят анкетен въпросник, като отговорят на няколко въпроса относно възможни алергии,  свързани с процедурата и др. Начинът по който се провежда тестът е следният: жената ляга на масата по гръб като сгъва краката си в коленете  (позиция "frog leg"). Лекарят  поставя разширител (speculum) във влагалището, за да види ясно шийката на матката. След това се вкарва или мек, тънък катетър през цервикалния отвор  в маточната кухина, или инструмент наречен тенакулум (tenaculum) разположен в маточната шийка, след което метална тясна канюла (cannula) се вкарва през цервикалния отвор. Контрастното вещество бавно се вкарва през канюлата или катетъра в маточната кухина. Рентгеновата снимка се прави когато маточната кухина е запълнена и след допълнително вкарване на контраст,   така че тръбите трябва да са изпълнени и да започнат да пропускат контраста в коремната кухина. Допълнителни рентгенови снимки се правят когато става това „запълване и пропускане”. Процедурата е завършена. Инструментите се отстраняват от  цервикса и влагалището. Жената обикновено остава на масата за няколко минути, за да се възстанови от спазмите при болката, която обикновено съпровожда вкарването на контрастното вещество. След известно време жената може да се облече и да напусне болницата. Резултатите от теста са готови веднага. Рентгеновите снимки могат да се прегледат с жената няколко минути след като процедурата е приключила.
Процента на забременяване в няколко изследвания, показвали леко нарастване в първите месеци след HSG. Това може да се дължи вследствие на преминаване на контрастното вещество през тръбите, като по този начин се премахват незначителните запушвания или се пречистват от някакви замърсявания, остатъци (debris), които могат да бъдат фактор, възпрепятстващ забременяването. Някои от тези изследвания предлагат използването на контрасно вещество на маслена основа, което би довело до  по-голямо нарастване на процента на забременяване след HSG, отколкото използването на контраст на водна основа.
Усложнения
Усложненията свързани с HSG включват възможността от алергична реакция към контрастното вещество, което е необичайно. Алергията обикновенно се проявява като обрив,но може макар и рядко да е много по-сериозно.Тазова инфекция или маточната перфорация също са възможни усложнения, макар и изключително редки. Поради опасността от наличие на полово предавани болести е добре преди изпълнението на HSG да се направи микробиологично изследване. Някои лекари предписват антибиотици за няколко дена на своите пациенти, за да се намали риска от инфекции след HSG.
http://www.advancedfertility.com/pics/HSGPOLY8.JPG
HSG показва многобройни  „ запълнени дефекти” в маточната кухина. Това са голям брой ендометриални полипи, които се отстраняват с хистероскопия.
http://www.advancedfertility.com/pics/HSGHYDR7.JPG
HSG показва типична матка със запушени тръби. Не се наблюдава пропускане на контрасно вещество в края на тръбите. Изходът в този случай е ин-витро.
http://www.advancedfertility.com/pics/HSGADH62.JPG
Необичайно изследване, при което се наблюдава събиране на контрастното вещество в „джоб” в края на лявата тръба. Срастванията са задържали контраста в  „джоба”. Дясната тръба е била отстранена по-рано при извънматочна бременност.
http://www.advancedfertility.com/pics/hsgmyoma13.jpg
http://www.advancedfertility.com/pics/hsgmyoma13text.jpg
HSG показва матка с миома, която се намира в кухината. Друга миома от външната страна на матката, ограничена от контраста по протежението на червената линия. Миомата вътре в кухината може да причини репродуктивни проблеми.
източник:  http://www.advancedfertility.com/hsg.htm


Последна редакция: чт, 01 мар 2012, 06:09 от rumibumy

# 2
 • Мнения: 9
Много благодаря за изчерпателната информация!  Simple Smile Изключително полезна!

# 3
 • близо до Кресненското дефиле
 • Мнения: 888
Дано цветната снимка,е последното изпитание,преди така желаната бременност! Hug Praynig Peace

# 4
 • Мнения: 9
Да, благодаря!  Simple Smile Дано всичко да е наред.  Simple Smile

# 5
 • Мнения: 11
Можеш да погледнеш и тази тема за повече мнения - http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=544570.420

# 6
 • Мнения: 9
Благодаря!  Simple Smile
 Вече ми я направиха. Болеше ме доста, но добре че беше каратка процедурата. Може би за тези които имат болезнен цикъл няма да е толкова голяма болката, но аз се почувствах зле и след това ми стана лошо. През едната тръба премина малко по-трудно, но все пак и двете са проходими  Simple Smile.

# 7
 • Мнения: 11
И на мен ми правиха преди една седмица. Лекарката ми каза, че не трябва да правим опити месеца след прегледа, защото поради облъчването на яйчниците често стават кухи бременности. Някоя от вас запозната ли е с въпроса, защото в болницата, в която ми правиха изследването не ми казаха нищо по този въпрос?

# 8
 • Живее на Луната
 • Мнения: 3 293
Да, така е, препоръчват да се изчака един цикъл. Има повишен риск от малформации при ранна бременост когато е имало облъчване. Някои момичета чакат други - не. изборът е твой, но според мен един месец е нищо работа, няма смисъл да се рискува. Аз също правих снимка преди 2 седмици и този цикъл ще го пропусна.

# 9
 • Мнения: 11
Да, така е, препоръчват да се изчака един цикъл. Има повишен риск от малформации при ранна бременост когато е имало облъчване. Някои момичета чакат други - не. изборът е твой, но според мен един месец е нищо работа, няма смисъл да се рискува. Аз също правих снимка преди 2 седмици и този цикъл ще го пропусна.

Благодаря ти Simple Smile И аз мисля да изчакам този месец.  Дано после да стане. Лекарката ми каза, че обикновено 2-3 месеца след изследването се забременява, дано!

# 10
 • Мнения: 43
Здравейте момичета.Вчера ми правиха ЦС,резултатът е и двете тръби се контрастират,но само дясната пропуска .Може ли лявата да е направила спазъм,защото много ме болеше?

# 11
 • Живее на Луната
 • Мнения: 3 293
щом се контрастират не би ли трябвало да пропускат  newsm78
какво ти написаха в епикризата и какво ти каза лекаря?
иначе е напълно възможно да е имало спазъм, знам че се случва често.

# 12
 • Мнения: 43
Проходимост от дясно.ако не стане до септември лапароскопия,но цялата тръба е пълна с контраст,не изпуска в коремната кухина,като дясната

# 13
 • Живее на Луната
 • Мнения: 3 293
В такъв случай ти пожелавам да стане до септември. Иначе лапароскопията е най-логичното продължение, поне ще разбереш със сигурност, а и има възможност за отстраняване на проблема. Все пак стискам ти палци да не стигаш до там.  Praynig

# 14
 • Мнения: 43
Благодаря за пожеланието.И аз на това се надявам.Все си мисля ,че тръбата направи спазъм ,защото рентгенолога каза :Дясната е готова , а ето я и лявата , изчакай дясната пропусна(много ме болеше, аз имам много нисък праг на болка ) , а лявата не ,но на снимката се визуализира много хубаво.Може само да се надявам на спазъм ,но знае ли човек.Ще правим и ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт