Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 ян. 2006, 17:42 ч.

Страх ли ви е от пандемия на птичи грип?!

 • 773
 • 15
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 495
Мили мами, как ще коментирате следния текст, който намерих в нета относно птичия грип?

"Опасността от пандемия е реална и сериозна. Никой не знае все още колко тежка ще бъде тя, нито колко ще продължи. Вирусът на птичия грип се разпространява и чрез прелетните птици, като по този начин "завладява" все нови и нови територии. С всеки следващ случай на птичи грип при хората се увеличава възможността вирусът да мутира и да започне да се пренася от човек на човек. Това увеличава допълнително рисък от пандемия.
Мониторингът на променящата се ситуация, координиран от СЗО, показва че са налице множесво сигнали, че пандемията е може би неизбежна. Този път светът има възможност да се защити преди тя да го е връхлетяла". 


Като прибавим и съобщенията по новините за нови случаи в Турция, Румъния и как вирусът бил на "вратите на Европа" - аз определено започвам да се притеснявам и усещам, че ще психясам в скоро време на тази тема. Вие как реагирате на всичко това?

# 1
 • Мнения: 7 669
И мен много ме е страх, но при условие, че нищо не мога да направя, просто гледам да не мисля за това........

# 2
 • Мнения: 1 410
Не ме е страх, не гледам пилета! Crossing Arms

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 8 383
Старх ме е разбира се, всеки го е страх, но освен да спазвам възможно най-стриктно правилата на хигиена и предпазните мерки, друго не мога да направя Confused Моля се да не стане голямата беля...като бях малка ме беше страх от глобалното затопляне, от топенето на ледниците...ама се успокоявах че в моя живот това няма да стане...обаче пък тогава се сещах че ако се преродя и улуча някой такъв критичен период...и тогава се замислях дали ще си спомням че съм живяла в друго време преди това...и накрая психясвах и спорах да мисля Crazy С две думи- и да мислиш, и да не мислиш- някои неща не зависят от теб, разбира се каквото зависи- длъжен си да го правиш.

# 4
 • Мнения: 574
Пренасянето на птичи грип от прелетните птици е абсолютно неизбежно. Няма никакъв начин да се изтребят заболели птичи от някой изчезващ вид. Просто ограничаването на вируса ще се сведе до контрол на на питомните птици. Хората по селата трябва да разберат ,че е необходимо наистина да си приберат животните по дворовите. Вируса на грипа е много неустойчив и добрата хигиена го унищожава. В турция заболелите са явно хора,които не спазват никаква хигиена. Това е ясно,защото казват ,че им умирули кокошките ,а пак са яли. В края на краищата трябва да има елементарна хигиена. Риска е главно от злоупотреби. Ако правителството задължи ДВСК и вет. служби да упражняват СТРОГ контрол, риска става минимален. Българските ветеринари имат много годишен опит с овладяването на епидемии сред животните. Ако не са те, Европа ще бъка от шап и чума. За това даже взимат наши кадри,за да им помагат.
Спокойно, никога паниката не е помагала. Дано правителството бъде достатъчно строго в санкциите и мерките,които ще предприеме.

# 5
 • Мнения: 5 300
Не ме е страх. Ако седна да си вгорчавам живота, за всичко от което сме застрашени...къде ще му излезе края?

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 495
Прави сте мами! Дано да имаме късмет и да не стане нещо по-страшно. Дано тези, от които зависи да си свършат работата, както е писала Ancheto и дано баба Ванга да се окаже права като е казала, че България е благословена земя и няма да има големи катаклизми на нейна територия. И още нещо - дано ваксините, които все още се изпробват да дадат резултат. Това ми е надеждата - Китай, САЩ и Франция и още коя държава беше (май Унгария) да направят по-бързо читава ваксина! Praynig Praynig Praynig

# 7
 • Мнения: 2 534
Ако знаеш как се разпространява , не виждам от какво можеш да се притесняваш .

# 8
 • София
 • Мнения: 1 516
Не ме е страх, защото нямам никакъв досег с птици живи. Смятам за вярно това че обработеното месо на над 70 градуса не носи вируси и си ядем. Но както се казва Господ да ни пази. 100 % сигурност никой няма. Rolling Eyes

# 9
 • Мнения: 35 653
Ако знаеш как се разпространява , не виждам от какво можеш да се притесняваш .

Именно!
Не ме е страх, ако мутира и започне да се предава от човек на човек, тогава ще се замисля.
Вместо да ви успокоя май ви уплаших още повече  Laughing

# 10
 • Мнения: 2 550
Не ме е страх, не гледам пилета вкъщи  Flutter

# 11
 • Мнения: 1 818
Не, не ме е страх, защото мисля, че преувеличават, за да ни държат в страх, а опасността не е толкова голяма. Това са манипулации, за да ни отклоняват вниманието от наистина важните неща, които пряко ни касаят. Така човек си казва: леле, аз утре може да умра от птичи грип, какво ще ти се тревожа, че вдигат данъците или тока. Периодично в медеиите пускат такива страшни заплахи, които всеки ден се набиват в главите на хората - преди беше луда крава, после атипична пневмония, менингит (2001 г. в България, ако си спомняте) - всичко се оказа пресилено, но ефекта е налице - хората се плашат. Защо някой не се уплаши от катастрофите - много повече хора умират от катастрофи, отколкото от птичи грип или луда крава и т.н.

# 12
 • София
 • Мнения: 287
Не ме беше страх, докъто не прочетох побликациите на някои уплашени майчета и сега вече започва да ме завладява паниката - ако все пак се случи??????

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 495
Не ме беше страх, докъто не прочетох побликациите на някои уплашени майчета и сега вече започва да ме завладява паниката - ако все пак се случи??????
Аз силно се надявам да ни се размине или да открият ефективна ваксина преди наистина вирусът да мутира. Все пак той е познат на хората повече от 100 години. Иначе... ще ходим задължително с маски, както беше в Хонк Конг като имаше бум на ТОРС-а, с ръкавици или .... ще се изнесем на палатки в горите (последното беше в кръга на шегата, но факта, че съм си го помислила вече е многозначителен ...)

# 14
 • Мнения: 5 170
МЗ съветва: Как да се предпазим от птичи грип


Здравното министерство препоръчва да пазим добра хигиена, да избягваме контакти с птици и месото да се подлага на достатъчна топлинна обработка
10.01.2006
Указания за предпазване от заразяване в случай на разпространение у нас на силно патогенния птичи грипен вирус ще бъдат разпространени сред населението чрез регионалните инспекции за контрол и опазване на общественото здраве, личните лекари и кметовете, съобщиха от здравното министерство.

Предпазните мерки, приети на заседанието на Кризисния щаб, включват следните препоръки:

1. Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с болни или умрели, както и с живи и видимо здрави домашни птици.

2. Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.

3. Да се избягват всякакви контакти с диви птици. Във връзка с риска от носителство на грипния вирус А (Н5N1) сред дивите водоплаващи птици, стриктно да се спазва забраната за ловуването им.

4. Да се спазва висока лична хигиена - най-вече често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички, както и дезинфектанти за ръце.

5. Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо и продукти от птичи произход.

6. Много добре да се обработват термично (достатъчно висока температура, за достатъчно дълго време) всички продукти от птичи произход, включително и яйцата, при приготвяне на храната. Това гарантира унищожаване на вируса на птичия грип.

- Суровото месо да се съхранява отделно от сготвените и всички други храни.

- Да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и на други храни (сготвени, или такива, които се консумират сурови).

- Да не се пипа нито сурова, нито готвена храна, преди да се измият ръцете.

- Да не се поставя сготвеното месо в същия съд, в който е било преди термичната обработка.

- Да не се консумират сурови и рохки яйца.

- Яйцата да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им, след което внимателно да се измият и ръцете.

- Да не се използват сурови или недоварени яйца при приготвяне на ястия, които не подлежат на термична обработка.

7. След обработка на сурово птиче месо и яйца, които може да са замърсени с вируса на птичия грип, ръцете, използваните съдове и повърхности да се измиват веднага със сапун и вода.

8. Важно е самонаблюдението за поява на симптомите, типични за заболяването при хората - респираторни инфекции, възпаление на очите, повишена температура, силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит - в рамките на 10 дни след евентуално заразяване (контакт с болни птици или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици).

9. При възникване на заболяване с температура, кашлица, затруднено дишане или при каквото и да е друго заболяване в този 10-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е задължителна.

Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите и за възможността да се касае за заразяване с птичи грип във връзка с контакт с болни птици или с пребиваване в заразена зона преди началото на заболяването, за местата, които са били посещавани от болния, за директен контакт с птици или с болни и съмнително болни от птичи грип лица.

10. Заболелите с предполагаема диагноза птичи грип трябва да бъдат изследвани лабораторно за потвърждаването й.

11. За предпазване на близките контактни лица, болните трябва да спазват добра хигиена. По възможност да използват марлена маска - еднократни носни кърпи, които могат да се изгарят.

През септември миналата година МЗ издаде такива указания за гражданите, пътуващи в страни с разпространение на птичи грип.

Основна информация:

1. Птичият грипен вирус А (Н5N1) причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици, но може да се разпространи и сред домашните, напр. кокошки, патици и др.

2. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си и те интензивно се разпространяват сред възприемчивите здрави птици.

3. В редки засега случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора, имали директен контакт с болни пернати.

4. Източник на зараза за човека са птиците - домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи - патици и гъски). Патиците могат да бъдат източник на инфекция дори и когато са напълно здрави.

5. Инфекцията с вирус А (Н5N1) при хора може да причини тежко заболяване и смърт. Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.

6. Хората се заразяват при:

- директен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти, напр. свързани с грижи за домашни птици;

- при контакт със замърсени от животните предмети и повърхности;

- при контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.

7. Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко при директно попадане на пръски, съдържащи вирус, върху лигавиците или при вдишване на вируса.

8. Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично, но засега няма конкретни данни за подобен тип заразяване.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт