Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 320
Миналата седмица посетих офталмолог, с оплаквания главоболие и тъпа болка (по-скоро като "тежест") в очните ябълки. Имам астигматизъм на лявото око, от 2ри клас. Дясното око е здраво. Не са правени опити за корекция. Ясно ми е напълно, че лявото око никога няма да бъде перфектно. Направиха обстойни изследвания - периметър, ОСТ, пахиметрия. Установи се малко високо ВОН. Изписаха ми капки Траватан, както и очила. Говорихме също за рефрактивна хирургия на окото, колкото да облекчи донякъде положението. С т.нар. "очила" в кабинета се почувствах странно, и то странно, че мога да ползвам и "болното" око.

Ето и обективното състояние, което ми дадоха:

VOD=0.8c+0.50/65=0.9
VOS=c-3.0+4.0/100=0.3
TOD=29-5=24                         Шиотц 5,5гр =26,6-5=21,6
TOS=25-4=21                                              =26,6-4=22,6
Преден сегмент = б.о.
Очно дъно Ед=0,3, Ел=0,3
Оглед на ПКЪ - отворен, с дилатирани кр. съдове
Пахиметрие в норма ДО 615-5,0, ЛО 600-4,0

И рецепта
o.d Spn    -   Cyl +0.5 Ax 65 Dmm67
o.s Spn -3.0 Cyl +4.0 Ax 100

Тъй като се позаинтересувах от рефрактивната хирургия, днес отидох на втори преглед при друг специалист, в друго лечебно заведение. Пак в кабинета, на очилата ми сложиха някакво стъкло, с което всичко стана още по-размазано. Втори опит не беше направен, а само заключението, че окото е мързеливо, да не си правя труда нито за очила, нито за операция. Затова най-добре да си "стоя така". А как се стои така с главоболие? Затвърди се повишеното ВОН, както и получих предложение да ме приемат в клиниката на въпросната болница, за направата на вторични изследвания (които предполагам ще се припокрият с тези от първата болница) и лечение на налягането. В момента не мога да си позволя лукса да бъда хоспитализирана с малки деца у дома.

Въпросът ми е какво да правя? На кого да вярвам? Взех Траватан, капки ще слагам. От това поне разбрах, няма как да избягам. Какво да правя с очилата, с рефрактивната хирургия? С две коренно различни мнения по този въпрос е ясно, че няма как да легна под ножа за операция на око. Все пак е око... Не искам да споменавам имената на специалистите, поради нежелание да оронвам авторитета на който и да е от тях.

# 1
  • Мнения: 353
с подобен висок астигматизъм някой провери ли те за кератаконус?

# 2
  • Мнения: 320
с подобен висок астигматизъм някой провери ли те за кератаконус?

Не знам какво е това, но ме гледаха на различни апарати - един беше за периферно зрение, друг правеше някакви снимки като топлинен скенер, слагаха ми нещо като "тапичка" на окото и гледаха на друг апарат, после едно като пергел за очното налягане...

# 3
  • Мнения: 353
на мен не са ми правени никога повечето изследвания, които описваш и не съм запозната кое какво е. не искам и да кажа, че със сигурност имаш кератоконус. знам, че заболяването не се поддава на корекция с очила и се характеризира с висок астигматизъм.

# 4
  • Мнения: 986
Ако имате възможност, вземете си направление и отидете в ОК "Вижън". Там разполагат с всякаква апаратура и отлични специалисти. Могат да Ви кажат повече за Вашия проблем. От личен опит изказвам мнението си. Успех.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт