Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 224
Здравейте.
Моя позната ми се оплака, че днес за малко дъщеричката й на годинка и няколко месеца е щяла да бъде нападната от домашно куче. Става въпрос за парка на Редута/Гео Милев.
Кучето и детенце са се озовали лице в лице, кучето наострило уши и започнало да ръмжи.
За щастие таткото е бил наблизо, та си е дръпнал детенцето на време.
Как според вас може да се реши проблема с домашните кучета, които са пуснати свободно из парка?
Има някакви означения къде трябва да се разхождат кучетата, но те не се спазват. Всичките си обикалят свободно навсякъде из парка.
Моята позната се е захванала сериозно да постигне някакви промени, та това е основната цел с която ви пиша. Моля за предложения и идеи как да прекратим това безхаберие.
Всички знаем какво може да се случи и колко много може да се изплаши едно малко дете!
В сряда ще ходят с мъжа й да внасят предложенията в общината, та имаме време до тогава за реакция.
Всички практични идеи ще бъдат вписани в официално предложение, което ще бъде внесено в общината по официалния ред.
Ако искате да се свържете с нея, можете да го направите на мейла й - eli.george@abv.bg .
Благодаря!

# 1
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 808
Ей сега ще те изядат с парцалите! Wink

Какво може да се направи? Нищо не може да се направи. Това, което аз правя е да не се отделям от дъщеря ми на повече от метър, очите да са ми на четири и да се опитам да я науча, че кучетата не са страшни и че нищо няма да й направят. Въпреки, че не го вярвам много-много, но не искам да я наплашат. Засега проблеми не сме имали, но кучетата специално в този парк наистина са много. И лайната им са много. Засега експериментираме как могат да съжителстват песовете с току-що проходилите дечица, тъй като знаем, че песовете са мили същества и не закачат дечицата. Експериментът продължава. Peace

# 2
 • Мнения: 11
Благодаря на "Мишинаторка" Simple Smile че пусна темата вместо мен, аз ще се съсредоточа да оформя документите за срещата в общината, а тя пое инициативата да води тази тема, с което да помогне на нашата инициатива Simple Smile! Вярвам, че този форум ще събере активни и ангажирани хора, които ще споделят наистина приложими идеи за справяне с проблема. Замислете се колко сили и средства ни коства да опазим децата си от различни опасности, купуваме модерни столчета за колите си, ваксинира ме ги срещу какви ли не болести, а всяка разходка в парка крие потенциален риск детето ни да бъде нахапано или в най - добрия случай изплашено от домашния любимец на нехаен собственик. Днес ние се разминахме с уплаха, аз няма да оставя нещата така, защото утре може да нямам този късмет!

# 3
 • Мнения: 1 224
Кой ще ме яде, Жаве ?
Те или кучетата им ?  Crazy

Ами, ти може да не се отлепяш от твойто детенце, аз също не бих се отлепила от моето,
а познатата ми като е с близнаци какво да прави ? Да ги върже на каишка освен, та
да могат хората да си разхождат кучетата..
Не искам това да се превръща в дебат, моля!
Нямам против да се разхождат кучетата, просто не по този начин.

# 4
 • в рока
 • Мнения: 1 082
Не знам каква е наредбата,мисля ,че за големите породи е задължително да са на каишка,или?Според мен абсолютно всички кучета трябва да са на повод.Не са малко уплашените и нахапаните хора.

# 5
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 808
Кой ще ме яде, Жаве ?
Те или кучетата им ?  Crazy

Ами, ти може да не се отлепяш от твойто детенце, аз също не бих се отлепила от моето,
а познатата ми като е с близнаци какво да прави ? Да ги върже на каишка освен, та
да могат хората да си разхождат кучетата..
Не искам това да се превръща в дебат, моля!
Нямам против да се разхождат кучетата, просто не по този начин.

ОК, тогава нищо не мога да добавя към темата. Не вярвам нещо работещо да може да се направи. Освен да се създаде постоянен пост на инспектор от общината в парка, който да глобява собствениците на кучета, които не се разхождат на определените за целта места, които нямат каишки и които не им събират изпражненията.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 473
Има някакви означения къде трябва да се разхождат кучетата, но те не се спазват. Всичките си обикалят свободно навсякъде из парка.

Означенията може да бъдат махнати от "доброжелатели", така че това не е кой знае какъв ориентир. Със заповед на кмета в парка "Гео Милев " разходките на кучета са разрешени на:
- алеята, успоредна на ул."Калиманци" в  участъка от ул."Стоил войвода" до ул."Кочани";
- алеята в крайната западна част на парка;
- алеята, успоредна на ул."Атанас Узунов" (срещу зала "Фестивална").
http://sofia.bg/smet/zap_kucheta/Slatina.pdf?++=%D0%E0%E9%EE%ED+ … 2%E8%ED%E0+%27%27

Успех на срещата в общината, и се надявам да успеете да издействате заградена площадка за кучета  Simple Smile

# 7
 • София
 • Мнения: 4 849
Разхождането на кучета на обществени места без каишка е забранено. На определените места в парковете е разрешено, ако са вързани.

# 8
# 9
 • София
 • Мнения: 1 473
Разхождането на кучета на обществени места без каишка е забранено. На определените места в парковете е разрешено, ако са вързани.

Не си права, каишката (или намордникът) е задължителна на обществени места, но на определените от районните кметове места за разходка кучетата могат да бъдат пуснати. За справка, чл.13, т.3 от Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни - домашни любимци /кучета и котки/ на територията на Столична община
http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=138

3. Поводът и намордникът не са задължителни на местата за разхождане на кучета - домашни любимци, определени със заповед от кмета на района;

# 10
 • София
 • Мнения: 4 849
Егати безсмислицата е тая наредба.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 473
Егати безсмислицата е тая наредба.

По-голяма безсмислица в тази наредба е третирането на агресивни кучета. В предишната, ако кучето ти проявава агресия, ти си длъжен да го водиш навсякъде с намордник. Сега намордникът не е задължителен, ако кучето е вързано или е на място за разходка.

Можем само да се надяваме, че съвестните стопани, ако знаят, че кучето им е склонно към по-буйно поведение, ще взимат мерки за безопасност, без да чакат някой да бъде наранен.

# 12
 • Мнения: 3 089
Така , аз пуснах подобна тема по същия повод , но с желание ще се разпиша и в тази въпреки ,че се дублират .

Какво може да се направи , едно нещо НО сигурно .
Има какви ли не предложения ,от целодневно дежурящи инспектори ,които да дебнат и да глобяват до това , местата където играят децата ни да се ограждат . При детските площадки би имало смисъл да бъдат обособени с красива не много висока ограда , както е и направено , но пак не биха били 100 % обезопасили от свободно пуснати кучета . Но създава някакъв уют и е красивичко така направено . Но за парковете - да ме ограждат мене и детето ,че сульо и пульо да може да си пуска свободно хайванечето -  това е пълно безумие Stop

За мен единствената приемлива алтернатива е местата ,които са определени от общината в районите и парковете да са абсолютно плътно оградени тип " клетка" . Намирам това за най-добро поради факта,че се избягва контрола над ситуацията да е в човешки ръце  , отива на това определено оградено място пуска си добичето и ако иска да му събира отпадъците - ако иска не , утре като дойде пак там ,защото няма право на друго място - той ще си гази в помията . Ако иска да го пуска , ако иска не - има ограда не завися по никакъв начин от чувството му за отговорност !!! И това не е само моя приумица , в много страни е така . Би трябвало по закон и в България да е така . Просто посочени някакви места за кучета без ограда за какво са ни ? Кой точно ще попречи на кучето да премине там където не му е позволено ??? Разбирам,че кучето се нуждае от движение , както и аз и детето ми и всички живи същества, но нека там където кучето може да се пуска да бъде локализирано и абсолютно плътно оградено сиреч обезопасено за околните независимо колко благи и готини кучета има  Wink

В коя община ще ходите - районната или ? Успех желая !

Между другото в този парк има обособено място за кучета (знам ,го щот' го заобикаляме понеже спирката на рейса е точно до него и ние правим една голяма заобиколка ) та можеш да предложиш това място , което не е голямо на базата на целият парк да бъде оградено . Така ще бъде гарантирано спокойствието на децата ни .

# 13
 • Мнения: 1 224
Пуф, точно същото нещо ми се върти и на мен в главата.
Много по-приемливо е да се оградят кучетата, а не децата.
Както и кучетата да са вързани, а децата да тичат свободно.. Няма как да си ги вържем децата,
та да могат кучетата да си търчат  Tired

# 14
 • Мнения: 4 669
Извинете , само искам да попитам - защо всички теми са само за домашните кучета ?
Само те ли ви пречат , а с помиярите нямате проблем ?  Rolling Eyes Защото миналата седмица едно бездомно куче промъквайки се зад нас се опита да ухапе синът ми  Confused Просто за секунди успях да дръпна детето и да се опитам да ритна кучето , но ако не го бях видяла , не знам ...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт