Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 март 2012, 00:45 ч.

Заверка на пълномощно

 • 19 967
 • 43
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 224
От вчера съм яхнала метлата, пробвах да "преспя" и да ми мине, но не ми се получава, затова къде с терапевтична, къде с научна цел реших да ви попитам вас, драги съфорумци :
Колко време отнема и колко струва заверка на пълномощно в родото ни посолство, в страните, в които пребивавате?

Ето и причината за гневния емотикон в заглавието:

Вчера аз и съпругът ми заверихме пълномощно за продажба на имот от името на двама ни, в комплект със съответните декларации (по 4 за всеки), общо 9 (девет) листа. Процедурата отне на консула 3,5 часа (три часа и половина) и беше на стойност 280 евро (двеста и осемдесет евро). с неимоверни усилия на волята ви спесявам няколко гърмящи, боксиращи, и ако имаше - псуващи, емотикона
Цялата процедура се съпътстваше от комикотрагични ситуации от сорта на - пространни обяснения, как да си напишем имената и да си сложим подписите кразиво и пригледно, защото било официален документ, след което пълномощното ни се носи смачкано като баница и омазано в мастило - "еййй, ама то така излезе от машината, случайно да имате още копия, ще се опитам да я позабърша....". Добре, че сме предвидливи, знаем къде отиваме и какво ни чака, та си носехме флашка с необходимите документи  ooooh!
Последва идиотско изнудване, от сорта на "ама тука сте двама в това пълномощно, аз трябва да ударя два комплекта печати (големият 40 евро, малкият-20), няма как иначе...Ние сме говорили с нотариус, който ни е обяснил, че има как иначе, но разправията би отнела още ценно време, така че замижахме и дадохме още повече пари за таз невероятна услуга. ooooh!
Нататък се продължи с безкрайно висене и чакане, да не ударят пеатите, да се впишат имената и датите, да се напишат съответният брой квитанции (цялата сума от 280 евро разбита на бИлЯшки от по две по 40 и останалото по 20 евро), които да се подпишат и след измъчени 3,5 часа, ние бяхме на улицата със завереното пълномощно в ръце.
Дотук може би бих се разминала само с яд, кофти вкус в устата и самоуспокоението, че за 15 години това е едва третото ми съприкосновение с таз убасна институция. Но на излизане ни настигна консула, обяснявайки как си е отложил обедната почивка заради нас и сега отива да обядва. Повървяхме малко в една посока и ето тук всичко се обърна в бушуващ гняв и желание да удуша няколко чиновника едновременно  #Cussing out #2gunfire #Cussing out сори, не се стърпях
След класическото "Абе да ви питам, да знаете колко горе-долу българи живеят в Осака постоянно?"  Close (полудявам от това, но не ми е за пръв път та съм свикнала със странните статистически методи за набиране информация на Външно министерство) последва велико обяснение за това, как в "тетрадката" била видяла, че предния консул "ги бил върщал" за по 2-3 дни за едно пълномощно, а тя го направила за толкова кратко време  ooooh! Е, вярно, че било много работа, и била писала "със светлинна скорост" (това е цитат, Бога ми, точно така каза!), но ето, справила се....тук спях да слушам, че опасността да не издържа и да я фрасна с чантата си нарастваше много сериозно.
На финала бях възнаградена за търпението си с една прекрасна новина - ако се случи някакво бедствие или катаклизъм, можем да се обърнем към немското консулство в Осака!!! Алилуя!!!

Искам да уточня, че нашето посолство в Токио е може би най-айляк посолството, което имаме. Тук българите са малко, разпръснати из страната, предимно суденти или учащи. Много рядко някой се обръща към посолството. Там не просто няма опашки, там минават дни (предполагам и седмици), в които никой не ги безпокои за нищо. Излишно е да казвам, че бяхме единствените "клиенти" в този ден, излишно е да уточнявам, че сме се обадили предварително, уговорили сме час, уточнили сме процедура и прочее...

За три часа и половина един български чиновник успява да удари и впише дата и място на печати върху девет документа  ooooh! За същото време не изминахме 700те километра от дома ни до посолството, минавайки през 6 гари.

Та, споделете моля, колко време (майната им на парите, на фона на отпуската, хотела и билетите дотам са нищо) отнема заверката на едно пълномощно в попсолствата при вас? Връщат ли ви по 2-3 дни? Обясняват ли ви какви трудови подвизи са сътворили? И най-вече - посолството ни в Токио е в много скъп и луксозен квартал. Не би ли било много по-добре да се закрие, продаде сградата и да се отвори посолство в Австралия, например, където има много повече българи???? Аз нямам нищо против да ме обслужва и немската мислия тук!

# 1
 • Мнения: 2 093
samuraika  ако си нямаш често взимане даване с бг посолства/консулства не се ядосвай. За сьжеление човек трябва психически да се подготви, когато се занимава с бг. документи. Аз така се чувствам сьс здравните осигуровки. Предполагам, че за това миналото лято бях толкова възхитена от обслужването в Районното в София, когато си вадих личната карта. Още не мога да повярвам, че стана така бързо и лесно.
Вадила сам си генерално пълномощно в консулството в Торонто. Стана много бьрзо, завериха го и си платих, всичко мина доста експедитивно. След това се вьрнах на работа, така че имам кьсмет че не ме мотаха. Не си спомням колко платих, мисля около или под $100. В интерес на истината нямам оплаквания от консулството. Преди време си вадих бг паспорт и не ми харесаха снимките. Разрешиха ми да им изпратя нови снимки по пощата и след като паспорта ми беше готов, ме уведомиха по телефона. Единствено работното им време е неудобно, отворени са до 12-1:00ч.

Мисля си, може би са се зарадвали че им създавате работа, щом казваш че не са заети. То не е лесно да убиеш 8 часа.

# 2
 • Мнения: 945
samuraika, с право си яхнала метлата! Голяма наглост!
Ама и ти, може ли да прекъснеш обедната почивка на госпожата? Недей така!
Що не и даде 20кинта да се почерпи за бързата работа. Или поне да я заведеш на обяд Mr. Green
А ти искаш да я биеш с чантата Rolling Eyes Немой тъй Naughty

Аз също нямам оплаквания от посолството в Торонто. Мъжът ми е вадил пълномощно, в рамките на половин час е минал, не помни точно колко пари, но около 100$. Аз си презаверявах бълг.шофьорска книжка, пак ми отне половин час. Само си спомням, че работното време беше малко странно - работеха само до 12 на обяд(по моите спомени).  Явно обядът е важен за всички наши служители в посолствата Mr. Green

# 3
 • Мнения: 1 224
Ох, значи не съм аз със сбърквани и нереални очаквания за това колко трябва да трае подпечатването на няколко листчета...Благодаря ви момичета, олекна ми. Просто не си го представям, в страни, в които има много българи и посолствата са наистина доста заети да заверяват документи по 3 часа. Ама пък там сигурно и машините им са позабърсани  Mr. Green

Явно тукашното ни посолство е напълно деградирало от нищоправене. Поне можеше да ми спести "хвалбите" как предният консул бил заверявал едно пълномощно по 2-3 дни... Rolling Eyes ама като знам кой беше предният (смелчагата, който напусна поста си в единствения момент, когато беше наистина необходим) - не се учудвам.

Именно поради уникалното работно време на посолствата ни по света - до 12 - се наложи да оставим децата си при приятели и да пътуваме от предната вечер - за да сме там на време, първи и единствени. Бях уговорила ден, час и процедура в два телефонни разговора лично с консула. Уви, работното им време, обаче, не е достатъчно за заверката на едно пълномощно, наложи се да отрежат и от обедната си почивка. Мъка...

# 4
 • DE
 • Мнения: 8 887
Смях се на разказа ти, много живописно си го обрисувала.
Иначе някак не се учудвам на веселбата в Токийското посолство. Явно е както във всичките ни посолства, малко или много е същото.

Ние гледаме да имаме максимално малко работа по посолствата ни по света, така организираме нещата, че да си вършим работата в БГ. Именно защото ги знаем какви са и гледаме да си спестяваме емоциите, излишното губене на пари и време. Е, имаме късмета да живеем в Европа и достъпа до Бг е малко по-бърз и евтин от колкото при вас.
Все пак има моменти, когато без БГ посолствата не може. Ваденето на пасаван е един такъв момент.
Първи пасаван вадихме във Виенското посолство - с бебе на 7 дена. Бяха бързи, експедитивни и много груби. Третираха всички на опашката като престъпници и натрапници. Бяха и много натоварени, но това не ги оправдава, разбира се. Контингента на опашката пред посолството бяха странни типове, повечето неговорещи български. Може би им е писнало на лелките на гишетата, ама.... 7 години са минали от тогава, горчивия вкус в устата го помня.
Втори пасаван - посолството в Париж/ бяхме се приготвили психически за проблеми, заяждане и бавене. Тогава Парижкото посолство имаше много лоша репутация, българите масово се оплакваха. Е, при нас беше бързо и безпроблемно, нямам никакви лоши спомени от разходката ни до там. Случихме и ден без много хора , явно сме имали късмет.
Трети пасаван - в Мюнхен. Бавни, груби, скъпи, проблемни. Въпреки предварителните уговорки, въпреки че имаше само 2-ма човека освен нас, въпреки че бяхме с бебе и още 2 малки деца.
И за трите горни посолства - труден достъп по телефон, трудно получаване на информация, странно работно време. Определено - неудобни за ползване институции.
Това е от мен. Моля се да не ми се налага да се обръщам повече към посолствата ни по света. Изобщо.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 694
Преди около месец правихме пълномощно, но не в консулството. Съпругът ми отиде и го завери пред местен нотариус, сложиха апостил. Между двете държави има споразумение за правна помощ и нотариалните заверки важат. Дойдох в БГ с пълномощното, ще го дам за превод от заклет преводач и след това ще го нося по институциите.
Процедирала съм по същия начин и с пълномощно от държава в ЕС, но пак се проверява дали има споразумение за правна помощ.
Този вариант отнема повече от 3-4 часа, но върши работа, когато няма наблизо консулство или не е толкова спешно пълномощното.

# 6
 • UK
 • Мнения: 1 310
на мен ми се е случвало да имам драми с посолството тук преди 7 години горе-долу. Бяха и неорганизирани и неоткриваеми  Laughing
Наскоро правих на 2 пъти пълномощно и нямам никакви забележки. Всичко ми беше готово в рамките на час, а хора си имаше и двата пъти. Имаше и човек на вратата, който любезно съветваше кой какви документи да попълни и канеше майките с бебета  в отделна стаичка, ако искат да ги нахранят. Всеки подпис се заплаща отделно и е по-скъпо, ако го искаш готово в рамките на деня. Освен това си отговарят на мейла и си вдигат телефона  Peace Преди 7 години звънях във външно, откъдето ми дадоха съвсем различен телефон от официалния и така се свързах с тях след дълго издирване  Laughing

# 7
 • пак на Рив Гош
 • Мнения: 1 476
Самурайка, разбирам те напълно. Ако може да те успокои: много сме! много сме! Simple Smile.
Моят последен сблъсък с българското консулство във Франция беше преди 4-5 години (Сбъдваща, вие сигурно сте били след това Simple Smile).
За да ви поставя в контекста на историята - септември месец трябваше да заверявам пълномощно, направиха го бързо и срещу 10 евро на страница. Дотук добре. Януари (тоест 4 месеца по-късно) ми се налага да правя още 3 пълномощни, всяко за отделна дейност. Тъй като консулството също е с работно време 10-12ч, си вземам ден отпуска, документите прилежно разпечатани в 2 екземляра (за всеки случай  Wink), 50-60 евро в брой (подготвена за 10 евро/страница) и се курдисвам в 9ч45 пред сградата, заедно с няколко броя сънародници, някои от които от видимите малцинства (тук имам също едва много забавна случка, ама да не разводнявам темата). Излишно е да споменавам, че отвориха в 10ч15, ама колко са 15 мин закъснение, сега подробности. Младежът от охраната говори на "ти"  на посетителите Confused. Стигам до заветното гише, служителката хваща документите и ми казва, че заверката струва 90 евро (30/страница). Аз - в шах, ама нали преди 4 месеца бях платила 3 пъти по-малко  Shocked. Били преразгледали тарифите... Не мога да платя с чек или карта, само в брой. Трябва да изляза да търся банкомат, а минава 11ч. Тук е моментът да поясня, че посолството в Париж се намира точно срещу моста, където катастрофира лейди Даяна, в шик квартал, където са почти само блокове, ресторанти и тук-таме някой магазин. Както и да е, намерих един заблуден банков клон, изтеглих пари и се връщам в консулството. На гишето следва втори въпрос "Ама вие спешно ли ги искате?". Питам за колко време стават неспешните. За 2 седмици (виждаш ли, токйските служители са даже бързи, само за 2-3 дни ги правят  Laughing?). Спешните ставали веднага, но са по-скъпи. Та доплатих и час по-късно си излязох олекнала с над 100 евро, но стискаща безценните документи Simple Smile.
Нямам представа как е положението в момента, гледам да опирам до консулския отдел само в краен случай. Grinning

# 8
 • The QC to be!!!
 • Мнения: 4 529
За заверка на пълномощтно в Ирландия, важащото в щатите, за продажба на имот, $100 и 5 минути време при местен адвокат-нотариус, с предварително запазен час/дата. Същото пълномощтно щеше да ми струва $30 и насрочване на дата и час и ходене на 220 км с кола ако бях отишла в щатското консулство. В щатите такава заверка ми струваше $0.00 понеже сме правили пълномощтни при приятел адвокат. Но ако не ми беше приятел щеше да ми вземе към $100, да изготви пълномощтното и да го подпиша пред нотариус. Пълномощтното е бланка и ако човек си я има, няма проблем да отиде при нотариус ще му струва не повече от $5 в щатите (преди време беше $0-$1 макс, после стана $3.0 макс, сега мисля е $5). Нотариуси в щатите има в почти всяка банка и ако си им клиент услугата е безплатна.  Grinning

Слава на.... късмет, Богу, и какво ли друго не... добре, че до сега не ни се е налагало да имаме взимане даване с Бг. посолство където и да било. Дано и за напред никога да не ни се налага.  Praynig Имали сме взимане даване с щатското, никакво оплакване нямам.  Flutter

Но както си го описала се превих от  Joy Имах подобен опит с адвокат в Бг. на скоро та това явно си е Български стандарт така да се държат хората. Май много сме отвикнали и както казва моят - сме се разглезили и забравили какво е да си имаш зимане даване с Бг. бюрокрацията, пък било тя и на частно при адвокат дето дере кожа, сланина, месо... и до кокал чак.  Crazy

# 9
 • Мнения: 481
консулството ни във Виена е същата работа Confused

# 10
 • Мнения: 213
Явно е изключително важно сградите на посолствата и консулствата на България в чужбина да са в най-скъпите квартали.  Laughing В Сеул е същата история общо взето. Имаше посещение на Първанов през 2009, главно за да му връчат титлата "Доктор хонорис кауза" в един от университети там. На въпросното събитие присъствахме около 20 заблудени студенти, но пък го използваха като прекрасно оправдание, за да не могат да ми приемат заявлението ми за подновяване на паспорт, което така или иначе отнемало около 3 месеца....  Laughing За мен е изключително разхищение да се поддържа посолство, а вече и консулство в страна, където има 60-тина  българи, главно студенти. Иначе отбелязват националните празници прекрасно....  Laughing  В същото време сега от щат Вашингтон трябва да отида до ЛА за смяна на паспорт.

# 11
 • Мнения: 1 224
Сбъдваща, не споменавай "пасаван", че беше преди 4 години почти, ама още ми държи влага. Кратка бисерна извадка : "аааа, то няма вече пасавани, премахнаха ги  Mr. Green", "аааа, ама няма да ви дадат пасаван валиден повече от 2-3 дни, ама като не слушате пишете квот си знаете в молбата  Mr. Green", "ако не ви го признаят тоя документ на някоя граница - предупредила съм ви!" - всичкУто бисИр все на консулката. "Некомпетентна" е твърде подценително изказване, пасващият епитет не приляга на речника ми на дама  Crossing Arms

Роце хем утеха, че сме много, хем още по-голям гняв - за какво се троши пара на данъкоплатеца, аджеба! Вместо да вдигат непрекъснато таксите за да си попълнят криво-ляво бюджетите, що не вземат да си вдигнат (чак ме е страх да го напиша, толкова е еретично) ефективността и тогава съгражданите ни нямаше да бягат от тях като дявол от тамян и щяха да се обръщат за много повече услуги и , О! Чудо!, щеше да има смисъл от всичките тия мисии по света, малко по-различен от този да се раздават топли кресла на "наши хора" след избори. Еееех, мечтииии.....

Baby* че сме отвикнали е вярно, така си е. Ама в България, при всеки един Нотариус, можеш да си завериш пълномощно в рамките на 15 минути ако си с час и на 30-40 ако си нахълтал от улицата без уговорка. С какво тази заверка е по-различна от извършваната в посолствата, че да трае от 3 часа до 3 седмици?

lena1 именно! Който не е бил в посолство в страна с много малко българи не може да си представи за какво говоря. Не само, че няма опашки, портиер и гише, то хора няма. Огромната сграда е пуста и страховита, имаш чувството, че бродят призраци в нея (за призрака на комунизма поне съм сигурна). Тикват те в една чакалня с протрити дивани и опис на вратата и чакаш и се ослушваш. Току чуеш в далечината токчетата на консула и се зарадваш, че най-сетне си приключил с чакането, но уви - тя идва за да ти каже да почакаш още малко. Стаята не е отоплена, не се и предвижда да бъде. И така три часа и половина....И си първият "клиент" за седмицата, а може и за месеца. Поне да отбелязваха празниците подобава...Питахме дали се предвижда нещо за 3ти март - нищо не се предвиждало. Недоумявам за какво ни е това посолство, честно! Толкова ли е трудно, да се организира ден на отворените вртаи, да се поканят местни бизннесмени и да се почерпят с по чаша нашенско вино, да им се покажат мостри на фирми, желаещи да правят бизнес тук. Сигурна съм, че много фирми биха предложили вина, мостри и брошури за такова начинание. Мен ме питат в японската тема хора, които искат да правят бизнес с Япония за разни неща, а държавата плаща на търговски представител да се мудри в това празно посолство - защо??? ooooh!

# 12
 • The QC to be!!!
 • Мнения: 4 529
Samuraika, я вземи напиши 1 статия в този си стил.  Hug Ако не другаде, поне в нет пространството ще се 'отпечти'. Радва ме да чета написаното, но не повода и преживяното. Абсурдистанската работа на Бг. бюрокрацията не свършва на Бг. границата. Продължава във всичките и ракообразни пипала пуснати из държавите, и както се казва докато не се претопи това поколение от нагли, надути и некадърни душици, ще си върви кервана...  Tired

Това със заверката при нотариус, и 2 минути да отнеме, за мен това ще е твърде много като знам, че може и няколко секунди да е.

# 13
 • загубено
 • Мнения: 3 686
Ела в Атинското посолство много е забавно.
Портиерът и чистачката са по-важни от консулът Laughing

То като се замисля,май навсякъде е така Laughing

Не се ядосвай и не хаби излишни нерви.Безсмислено е.

# 14
 • Мнения: 2 865
Дъблин - заверка за пълномощно 3 дена - 15 евро /не съм сигурна на 100%/. Никакъв проблем. Коректно отношение.
Вършат си прекрасно работата. Жалко, че на посланика му свърши мандата и се прибира в БГ. Направо изтръпвам кой ще дойде и да не скапе работещото.
Иначе 1 и 3 март /и всякакви други празници/ биват отбелязани подобаващо от общността, което само ме радва.
С две думи, нямам никакви оплаквания.

Общи условия

Активация на акаунт