Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 март 2012, 23:54 ч.

Как да помогна на родителите си?

 • 5 531
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 53
Здравейте,

Пиша ви с натежало сърце... Не живея в родния си град, но когато се прибирам у дома по празници и т.н. виждам, че положението между родителите ми все повече и повече се натяга. Баща ми прави забележки за всичко... Всичко! От това как майка ми си пие примерно чашата с вино на вечеря, до това как да готви ( при положение, че той никога не е пипвал лъжица). Постоянни и монотонни упреци, които сякаш са се превърнали в част от обстановката. Докато живеех с тях пак го е имало това, но не в толкова голяма степен. Може и лошо да прозвучи, но винаги съм надигала война, когато с мен се отнаса по същия начин... но резултат почти няма. Тя си мълчи и от време на време избухва и така си карат, а това аз не мога д го изтърпявам... Последния път в който ми кипна беше докато имаме гости - започна се с постоянни забележки да се сложи това или онова на масата, да се сервира постоянно и да се прави еди-какво-си. И всичко пред гостите. Те също гледаха малко учудено и си позволиха малко на шега, че къде и истина да му кажат да стане и да си вземе сам каквото иска.
Сигурно ви се струва много объркано това, което пиша... за което се извинявам.
Иначе баща ми пазарува, помага в чистенето, угажда за вършене на работа и т.н. но никога не излиза с мама... събота и неделя си излиза от сутринта сам, ако тя специално не му каже да я изчака, за да излезнат заедно, а тогава започват едни караници... отново за най-малките детайли....
Тъжно ми е и ми е тежко... как да им помогна? Какво да кажа?
Работи мама по 10 часа, после у нас се изисква от нея да сервира още от вратата  Shocked  Не знам какво да правя... моля дайте ми съвет... знам, че някои от вас наистина са преживели много и няма да се започне с кодекса на ССФ (намигане към подфорума Hug)

# 1
 • в дяволитите очички на моето тормозче
 • Мнения: 983
За съжаление, според  мен , на този етап  с нищо  не  можеш  да помогнеш, освен  да  инициираш откровен  разговор и  да изясниш  за себе  си причините   за  тази  обтегната  обстановка.Но майка  ти трябва  да вземе решение  може ли да продължи да живее  по този начин или  не. И когато  го направи, ти можеш  да я подкрепиш Peace.

# 2
 • на плажа
 • Мнения: 1 861
 Дафни, ти не можеш да помогнеш. Родителите ти трябва сами да се оправят. Сигурно ти е мъчно и тежко, но това си е тяхната връзка и те си знаят причините, които са довели до това положение. Hug

# 3
 • Мнения: 703
Вероятно баща ти навлиза в някакъв възрастов период, в който става такъв. Моят татко, лека му пръст, и той беше почнал да става толкова досаден. Мрън, мрън...Този му период започна към 56-7 годишнината му и продължи някъде до преди да почине 61.
Мисля, че ако си близка с баща си, би могла да го поканиш на кафенце и според ситуацията и характера му да поговориш с него.
Ако не сте близки, по-добре ги остави да се оправят както знаят.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 689
Говориш за отношения между възрастни хора. Те трябва да се оправят помежду си. За нея това поведение може да не е толкова нетърпимо, колкото на теб ти се струва.

# 5
 • Мнения: 5 720
Баща ми правеше много забележки. До степен, че съм ставала от масата, защото пък съм много добре възпитана и не можех да му отвърна. Това с възрастта се засилваше. Беше и много болен, онкоболните малко губят задръжки, но не че оформи нова черта от характера си, просто засили вече съществуваща. В последните му години просто не можеше да стърпи забележка , и все недоволен.
Майка ми е светица, тя такова търпение прояви.. само ще ви кажа, че в един момент беше решил, че може да яде само от китайците ориз със зеленчуци, и това ядеше. Само че не искаше соевите кълнове, а нали знаете, те какви нишки представляват. Е, тя му го чистеше. И пак беше недоволен и пак не беше всичко наред. Просто нямаше нещо, което да не го подразни и за което да не се захване.Но тази черта винаги е била у него, просто в последните години я разшири до невероятни размери, заради болестта. Баба ми ( майка му) също беше много дуднеща жена.

Но най-яркият пример за това докъде може да стигне един мъж в това си поведение е един наш съсед ( покойници са вече и двамата). Тя хора, буквално беше на смъртния си одър, когато той влизаше в стаята и искаше от нея да го разтрие че нещо се е схванал.
Някои мъже явно засилват много този егоизъм, страхът, че няма да има кой да се грижи за тях... знам ли


Няма решение тази задача, според мен.

# 6
 • Мнения: 2 175
И аз мисля, че е загубена кауза - за съжаление..
Нашите са същите, само че майка ми е вечно мрънкащата и недоволната..
С много разговори и отношение като към малко дете - от време на време се поуспокоява..

# 7
 • Мнения: 53
Благодаря ви за съветите  Hug

Според мен просто не е редно такова смачкване на другия и натякване, че не прави нищо едно нещо добре (защото от всички забележки това излиза). Не съм близка с баща ми, но винаги когато реша да му кажа, че това не е редно и че чисто човешки е ужасно, то той ми казва да млъкна и че не е мой разговор да се меся  Shocked Следователно като вижда, че не подвивам опашка като майка ми и идва след час, уж нищо не е станало. Порочен кръг се образува....
Последният път тя се ядоса и просто излезна от апартамента, отиде да се разходи. Явно това е нейният начин... пасивен :/
А майка ми никога няма да го напусне. Това от сега мога да го кажа... Да, обичам ги, родители са ми, но мисля, че заедно така, единият да трови с думи другият не е нормално Sad

# 8
 • Мнения: 96
Разведи ги,това си е психологически тормоз.И преди някой да каже,че е много лесно да се дават такива теоретични съвети във форумите-аз точно това направих с моите родители.

# 9
 • Мнения: 4 916
А защо авторката мисли, че родителите й се нуждаят от помощ?
Разбрах, че според нея те трябва да живеят иначе, но въпреки това...

# 10
 • Мнения: 1 760
Ох,толкова ми е познато това с капризните мъже и търпеливите жени....Все едно з амайка ми и баща ми пишеш.
Аз обае си мисля,е щом единия търпи,значи или не му тежи толкова или няма нищо против да се отнасят с него така.Аз не бих изтърпяла да прислугвам на някой,дето все да е недоволен и да ми търси кусури.Като не харесва как готвя-да си готви сам,като не харесва как чистя да си чисти сам.

Няма да забравя,бях при родителите ми, бременна, седнали сме на масата и баща ми ми казва :Сега,като почнеш да раждаш,няма да се плашиш от контракциите, те не са толкова страшни,ще дишаш дълбоко....и взе да ми показва как...

И аз го попитах,той като е раждал така ли дишаше?Млъкна веднага,ама не пропусна да ми каже,е много ми знае балалайката.

Такива хора навреме трябва да бъдат спиране,после като наберат скорост и става страшно-ама така ли се сипва манджа,ама така ли се готви,ама така ли се пере и каквото се сетиш друго.
Много мразя мрънкалници и като усетя,че някой е такъв, бягам надалече и бързо.Дразнещо е,изнервящо,много унизително.

# 11
 • Мнения: 53
Такива хора навреме трябва да бъдат спиране,после като наберат скорост и става страшно-ама така ли се сипва манджа,ама така ли се готви,ама така ли се пере и каквото се сетиш друго.
Много мразя мрънкалници и като усетя,че някой е такъв, бягам надалече и бързо.Дразнещо е,изнервящо,много унизително.

Не можех да намеря думите, за да опиша точно това... Влудяваше, унизяващо и просто стъпкващо.

Аргун, мисля, че се нуждаят от някой да ги разтърси, за да видят, че не това е правилното. Не ми се струва нормално семейните отношения да са толкова опънати и нервни.

# 12
 • Мнения: 5 720
Това са възрастови изменения. Няма как да им се помогне

# 13
 • Мнения: 1 397
На теб може да ти е криво и тежко, но това са си техни взаимоотношения. И предполагам, че не от вчера и днес. Поговори с майка ти дали наистина иска помощ. В крайна сметка това си е между тях двамата и понякога външната намеса, дори и доброжелателна, не е добре приета.

# 14
 • Мнения: 4 594
Това са техни отношения. защо се бъркаш? Избора е на майка ти, а не твой. Щом тя търпи, ти какво можеш да направиш?

Общи условия

Активация на акаунт