Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 100
Здравейте,

от няколко месеца с приятеля ми се опитваме да направим бебе, но не става. Имам завишени антитела на щитовидната жлеза. Възможно ли е да не става заради тях?
Днес си изследвах МАТ - беше 213 при горна граница 34. Останалите ТСХ и ТАТ са нормални. Пия само селен.
Питала съм ендокриноложката дали може да имам проблем със забременяването при този МАТ, но тя увърта и не ми отговаря нормално. Знам, че при това положение има сериозна опасност от аборт, но не знам дали няма проблем и да се забременее. Никой лекар не отговаря категорично.
Моля, който е запознат с проблема да пише. Посъветвайте ме какви мерки трябва да предприема. Дайте координати на добри лекари!
Смятам тези дни да отида и на гинеколог при Щерев, за да чуя и тяхното мнение.

# 1
 • Криворазбраната Европа
 • Мнения: 807
Принципно не ставането на бебето за няколко месеца не е проблем, но щом имаш ендокринен проблем не е лошо да отидеш при добър специалист. Защо не посетиш д-р Начев, той е ендокринолог и е доста добър. Не ти предлагам Тодорова, защото тя се премести в Плевен, а разбирам, че си от София. Аз съм със завишен МАТ, даже повече от твоя и имах назначено вливане на Имуновенин, но по време на стимулация за ин-витро процедура, т.е. предполагаемия момент на зачеването (което не се случи) беше известен. Възможно е да ти назначат и на теб, но при установена бременност. От това, което съм чела знам, че МАТ влияе на износването на плода, не на забременяването. И още нещо, не се занимавай с обикновени АГ-та и ендо, иди при специалисти по стерилитет, дори само за консултация Peace Успех! Hug

# 2
 • Мнения: 14 480
Сериозна опасност от аборт има не при завишени ТАТ и МАТ, а при високо или ниско ТСХ, което ти нямаш. ТАТ и МАТ дали и в каква степен влияят или не влияят на износването още не е съвсем доказано, като повечето заключения на доктори при наблюдения на бременни жени с хашимото са, че в много малък процент ТАТ и МАТ оказват негативно влияние.  Поради тази причина не правят вливания само при завишени ТАТ и МАТ. Вливанията са при друг вид имунологични проблеми, най-често при завишени НК клетки.  Аз съм с хашимото и с много завишени ТАТ и МАТ -600 и 1000, като през цялата си бременност единствено следях ТСХ да е в границите от 1 до 2 и се наложи дневната доза от 100 мг. еутирокс да се вдигне на 150 мг. Не съм правила вливания-убедиха ме, че повече вреди отколкото ползи що се касае за ТАТ и МАТ.
При постоянно следене на ТСХ нямах проблем с износването. Но забременях чак след като ТСХ влезе в норма от 1 до 2, това е малко повече от две години след като диагностицираха Хашимотото-т.е. хормоните ми се наместиха за 2 год., а преди да го диагностицират изобщо не можех да забременея цели 3г.
Много жени раждат с Хашимото. Но трябва периодично да си наблюдаваш ТСХ да е в граници от 1 до 2 и ако това условие е изпълнено и няма никакви други проблеми то ще си забременееш и родиш съвсем нормално. Важно е веднага като забременееш да си изследваш ТСХ, защото ако преди е било добре, то след забременяването не се знае дали няма да се повиши, а високо ТСХ особено в първите 12 седмици в голям процент води до спонтанен аборт. Слушала съм много и все добри отзиви за доктор Начев. Аз съм ходила при много различни ендокринолози и нямам добри впечатления от никой-само при Начев не съм била. Има няколко теми за Хашимото и бременност-може да ги прегледаш и вярвай ми Хашимотото е решим проблем, много жени го имат и си раждат съвсем нормално.
И друго-малко са щастливките, които забременяват само след няколко месеца-поне една година се правят опити преди да се започва с притесненията.
И както е казала Megi наистина отиди при добър специалист ендокринолог и специалист по стерилитет  и си задай въпросите, не се занимавай с обикновени АГ-та-те нищо не знаят.

Последна редакция: вт, 06 мар 2012, 17:06 от Герри

# 3
 • Мнения: 100
Момичета много ви благодаря! Много хубави съвети ми давате!

Днес отидох при д-р Тимева от клиниката на Щерев. Тя също потвърди, че няма проблем с завишения МАТ, но все пак поиска да ми предпише дехидрокортизон, за да го свали и да улесни имплантирането. Аз обаче й отказах да го пия на този етап. Струва ми се много тежко лекарство, а все още са минали няколко месеца в опити. Защо уж казва, че няма проблем с МАТ-а, а пък предписва лекарство за него? Едно говорят, друго правят!

# 4
 • Мнения: 100
Аз съм с хашимото и с много завишени ТАТ и МАТ -600 и 1000, като през цялата си бременност единствено следях ТСХ да е в границите от 1 до 2 и се наложи дневната доза от 100 мг. еутирокс да се вдигне на 150 мг. Не съм правила вливания-убедиха ме, че повече вреди отколкото ползи що се касае за ТАТ и МАТ.
При постоянно следене на ТСХ нямах проблем с износването. Но забременях чак след като ТСХ влезе в норма от 1 до 2, това е малко повече от две години след като диагностицираха Хашимотото-т.е. хормоните ми се наместиха за 2 год., а преди да го диагностицират изобщо не можех да забременея цели 3г.

Ще ми кажеш ли при какъв МАТ и ТСХ си успяла да забременееш? Доколко разбирам, МАТ ти е бил доста завишен при забременяването, нали?

# 5
 • Мнения: 14 480
МАТ съм изследвала само когато разбраха за Хашимотото и след като родих. Когато разбрах, че е 1000 никой доктор нищо не ми предписа за свалянето му, а и ми казаха че няма смисъл да го изследвам повече, защото тези антитела си стоят в организма постоянно. Това са антитела, които атакуват щитовидната жлеза и постепенно я унищожават. Чела съм, че когато при хашимото ТСХ се поддържа в нормални граници, то тези антитела е възможно да паднат от самосебе си. Всички доктори-и гинеколози и ендокринолози при които ходих бяха единодушни, че само ТСХ, когато не е в границите от 1 до 2 пречи на забременяването. Щитовидната жлеза отговаря за правилната обмяна на веществата и за метаболизма на човека и затова е от много важно значение и за износването и за забременяването.  ТСХ  изследвах много често -на около 1 месец и след като около 6 месеца беше 1-1.5 успях да забременея. След като родих от любопитство си пуснах пак ТАТ и МАТ -за втори ипоследен път-и бяха пак 800 и над 600-от тук си вадя заключението, че като съм забременяла МАТ е бил доста висок.
Доктора, на който имам най-голямо доверие ми каза така-забрави ги тези антитела-все едно ги няма-важни са ТСХ и ФТ4, като тези два хормона са свързани помежду си-Когато ТСХ е висок, то ФТ4 е нисък и обратно.  Хашимото реално е недостиг на ФТ4(хормон на щитовидната жлеза) и болните от тази болест го пият на хапчета. Еутирокса е синтезиран фт4. Просто с изкуствения хормон жлезата си работи все едно е здрава и се забременява без проблеми.
Когато започва Хашимото е възможно дълги години да имаш повишени ТАТ и МАТ или само МАТ, но ТСХ и ФТ4 да са си ок. Но периодично трябва да се следи ТСХ и ФТ4 дали са в норма и ако излязат, тогава ще ти предпишат хормона еутирокс в подходяща доза. Възможно е и обратния вариант-ФТ4 да стане висок, а ТСХ нисък-това е вече хипертиреоидизъм и лекарствата са други. Засега според мен, щом ТСХ ти е в норма, ти няма нищо и можеш смело да си гледаш напред, като имаш едно наум за щитовидната жлеза.  Задължително си изследвай ТСХ веднага като забременееш, защото при бременност тя започва усилено да работи и тогава може за развиеш недостиг на ФТ4, което да застраши бебето, тогава просто ще си пиеш изкуствените хормони и всичко ще бъде наред.

# 6
 • Мнения: 14 480
Някои ендокринолози твърдяха, че щом имам едно автоимунно заболяване като Хашимото, то вероятността да имам и други била голяма. Накараха ме да изследвам  кардиолипинови антитела и антифосфолипидни антитела-това са антитела на лупус и на тромбофлебит-все болести с които трудно се забременява и трудно се износва-тестовете показаха че нямам такива антитела. Нямах и НК клетки-клетки убиици, които атакуват плода все едно е чуждо тяло. Така че теорията им -имаш едно значи имаш и други- не се оказа вярна в моя случай.
Така че просто си разсъждавам и си мисля, че логиката на д-р. Тимева да ти предпише този дехидрокортизон е била подобна. Аз също не бих го пила. Според мен първо човек трябва да знае какво точно лекува, за да пие лекарство. А и дали ще свали МАТ точно с това е много съмнително. Ако толкова лесно се сваляше, то всички болни от Хашимото щяха да го пият и да се излекуват веднъж завинаги, а не всеки ден да си вземат хапчето с хормона.
Желая ти успех и дано скоро да се похвалиш. Просто забрави за този проблем-следи си ТСХ от време на време и горе главата.

# 7
 • Мнения: 100
Да ви кажа днес какво стана! Бях писала имейл на тази прочута имуноложка д-р Конова и тя явно го е препратила на някаква друга своя колежка д-р Алтънкова да ми отговори. И тази въпросна лекарка ми звъни и вика - повишените антитела са причината да не можеш да забременееш, трябва да дойдеш да ти назначим и други изследвания за НК клетки и други хормони. И пак ме наплаши. Не знам пациенти ли си търсят или какво, но пак ми преобърна представите.  Много ме объркват! Тъкмо се успокоих от д-р Тимева и айде пак ново двайсе. smile3518

Последна редакция: чт, 08 мар 2012, 16:26 от iida

# 8
 • Мнения: 100
Ужасно се притесних сега дали нямам НК клетки! Защо никой лекар не ми ги назначава? При кой да отида? Ако имам такива, те изобщо лекуват ли се?!

# 9
 • Мнения: 104
iida,не се притеснявай,аз съм с високи NK-клетки и съм 6 месец бременна.преди да забременея успяха да ги понижат в Надежда,но пък не се вместих в "давността" на това понижение.обясниха ми,че след понижението,3-4 месеца трябва усилено да работим върху ин витрото.поради "добра"организация,това не се случи.забременях 9 месеца след това,при друг доктор.по принцип преди трансфера,правят вливания превантивно,но аз ги пропуснах.от както съм бременна съм си правила 3 вливания.когато съм се засичала с други девойки по време на вливанията,останах с впечатленията,че влиянието на NK-клетките по отношение на забременяването и износването,е под голяма въпросителна.това разбира се е мое мнение и на някои момичета,с които съм говорила.така че както каза едното момиче"имам чувството,че ако изследват и нормално забременели,и техните антитела ще са високи."успех ти пожелавам.

# 10
 • Мнения: 12
През октомври 2008 г. забременях, но направих спонтанен аборт в 7-8ма седмица. След него се подложих на де що се види изследване в клиника по стерилитет и единственото, което откриха беше силно завишен ТАТ и изменена леко структура на жлезата, МАТ беше в норма, както и другите хормони, включително и NK-клетките. Казаха начална фаза на Хашимото. Казаха, че имам и намален яйчников резерв, на 29 години бях тогава, ама до ден днешен не мога да повярвам в тази диагноза. Мисля, че по-скоро ме взеха за бездънно портмоне, ама това си е мое вътрешно усещане, не мога да го твърдя със сигурност. Единадесет месеца по-късно пак забременях (т.е.  това са били активни опити, следене на овулация с тестове и т.н.), почивки, здравословно хранене, спорт, неприемане на лекарства, без кафе, без алкохол, пазене от настинки и т.н. В началото на бременността изследваха всички хормони на щитовидната, бяха в норма, включително и ТАТ, и МАТ. Цяла бременност пих аспирин протект, спряха ми го едва в деветия месец. Седем месеца след раждането, период, свързан с много стрес, връщане на работа и т.н. щитовидната жлеза излезе тотално извън строя. ТАТ и МАТ силно завишени, ТСХ почти липсва (0,0001 т.е. хиперфункция на жлезата), ФТ3 и ФТ4 извън строя, сърцебиене, треперещи ръце, капеща коса, отслабване. Отказах да пия назначеното лечение, защото си кърмя детето и до днес. След десет месеца и като ми се възстанови менструация (бебо беше на 1 година и 5 месеца като се възстанови) жлезата влезе в строя от самосебе си - сега всичко ми е в норма, с изключение на ТАТ и МАТ. Пия, когато се сетя селен, ТСХ ми е 1 и нещо, надявам се скоро пак да забременея, но не сме още много активни. Разказвам ти моята история за кураж, не си сама, няма невъзможни неща, само ти трябва добър лекар, по-малко паника и повече доверие на вътрешния ти глас.

# 11
 • Мнения: 100
Момичета много ви благодаря за отзивчивостта, отговорите и разбирането! Целувки!  newsm51 smile3525 smile3525

Общи условия

Активация на акаунт