Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 март 2012, 19:51 ч.

Безумията в СБАГАЛ Варна!

 • 3 947
 • 7
 •   1
Отговори

Анкета

Накараха ли ви да си платите Анти-Д ваксината, постъпвайки в АГ Варна?!

Опции:

 • Варна
 • Мнения: 51
Разказвам за този случай, тъй като вярвам, че не е единичен.

Вчера в 5:40 сутринта направих аборт по спешност. По медицински показания(това ми е втора бременност, имам живородено момченце). Малко по-късно вече си бях вкъщи. Д-р Илинденов, който извърши абразиото, отказа да ми направи профилактика с анти Д(аз съм с RH-), тъй като самата болница не разполагала с тези ваксини. Нямала ги в наличност. Трябвало да си я платя, за да ми я поставят.

Преди да отида отново до болницата, за да си взема епикризата, звъннах няколко пъти в НЗОК, за да ми обяснят дали въпросната ваксина се поема от здравната каса в случай на преждевременно прекъсване на бременността по медицински показания. Отговорът беше положителен - да, поема се от здравната каса, клинична пътека № 142: ''При Rh – отрицателни жени се провежда анти-Д профилактика до 72-рия час от аборта''. Написано черно на бяло. При всички случаи, когато се налага такава профилактика, медикаментът следва да бъде осигурен от болничното лечебно заведение, което е сключило договор с НЗОК и изпълнява посочената КП. Болницата няма основание да изисква заплащане от здравноосигурени пациентки.

Разполагайки с тази информация, отидох до СБАГАЛ Варна, за да си търся правата. Разговарях с д-р Илинденов, с д-р Маджаров, с главната акушерка, чието име не знам, и с управителя на болницата - д-р Радослав Минков. Всички те отказваха да ми осигурят въпросната инжекция гамаглобулин. Болницата не разполагала с този медикамент, тъй като бил много скъп. Нямало как да ми го осигурят. По клинична пътека № 142 получавали около 150лв за извършен аборт, а ваксината струвала около 200 - трябвало да си я платя.

Продължавах да повтарям, че съм здравноосигурена и че счетоводните дейности на болницата не са моя работа. Искам да получа полагаемата ми се ваксина. Безплатно. Управителят на болницата отказа да възприеме написаното в КП 142, тъй като, цитирам, от здравната каса нищо не разбирали - нямали медицинско образование. Също така ми заяви, че бил учил в Германия и имал пари, щял да ми купи ваксината. Най-арогатно. И аз най-арогатно приех. След което обаче той ненадейно реши, че тази ваксина се полага на жени, претърпяли аборт след 12г.с. Не ми се полагало.

Първоначално твърдеше, че изобщо не разполагат с ваксините; после спомена, че се полагали само на родилките(КП 141); след това включи и спонтанните аборти, но след 12г.с. Дълго време отказваха и да ми дадат епикризата, защото не знаеха какво да пишат в нея. Можела да подлежи на разследване. По едно време възприеха нова тактика - започнаха да ми обясняват, че в моя случай изобщо не се налага профилактика с анти Д. Било излишно да я изисквам. След което ми заявиха следното: не са ми били взели кръвна проба и не са знаели за кръвната ми група(аз си носех официален картон, указващ, че съм RН-), защото съм отишла по слешност. След което по собствено желание съм си била тръгнала. Ето защо те нямали време да реагират, да изследват и да направят профилактика с въпросното анти Д.

Всичко това продължи няколко чАса. Междувременно отидох и до приемната на Районна здравноосигурителна каса - отдел Консултации за правата на пациента. Там също потвърдиха, че въпросната ваксина ми се полага напълно безплатно и че от лечебното заведение нямат право да изискват да си я платя, за да ми я доставят. На всичко това управителят на СБАГАЛ Варна реагира по следния начин - заяви ми, че освен здравословен проблем, явно имам и проблем с главата. Няма да коментирам повече.

Описах всичко подробно, тъй като знам, че тези случаи са масова практика. Надявам се все повече жени да започнат да търсят правата си и да знаят, че здравноосигурените пациенти имат право на профилактика с гамаглобулин БЕЗПЛАТНО.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 51
Ако от болницата продължават да настояват, че трябва да си заплатите ваксината(след раждане или след аборт по мед. показания), можете да използвате следната схема:

- купувате инжекцията от някоя аптека и пазите касовата бележка;
- връщате се в болницата, за да ви я поставят;
- настоявате в епикризата да е упоменато, че профилактиката с анти-Д е била извършена;
- пишете жалба до НЗОК(Национална здравноосигурителна каса) и РЗИ(Регионална здравна инспекция), прилагайки копие на епикризата и касовата бележка;
- от съответните инспекции ще направят проверка на лечебното заведение и ако установят нередност, ще си получите обратно сумата за гамаглобулина.


Въпросът е защо трябва да се случва всичко това, след като въпросната ваксина се полага на жените, имащи отрицателен резус фактор, напълно безплатно!

# 2
 • Мнения: 20
здравей, не мога да повярвам, че това се случва. аман от безхаберни и ненормални лекари в тая държава. благодаря ти, че сподели с нас, защото на някого недай боже може да му дойде като гръм ясно небе, както на теб. оправна мацка си и евала за разправията

# 3
 • Мнения: 2 580
Случва се това и то доста отдавна.
Има тема по случая, като там съм описала и нашата ситуация>
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=586804.0

# 4
 • Варна
 • Мнения: 51
Благодаря за линка към другата тема!  Peace Това, което се случва, е повече от безумно. Да не говорим, че наистина е масова практика, а болницата, независимо от всичко, категорично отказва да се съобрази с наредбите и клиничните пътеки. Тоест, лечебното заведение е напълно наясно, че по някои параграфи може да прави каквото си иска. Проверки ли не се извършват достатъчно, сигнали за нередност ли не се подават, вратички ли има? Или всичко това наведнъж...

# 5
 • Мнения: 2 580
Благодаря за линка към другата тема!  Peace Това, което се случва, е повече от безумно. Да не говорим, че наистина е масова практика, а болницата, независимо от всичко, категорично отказва да се съобрази с наредбите и клиничните пътеки. Тоест, лечебното заведение е напълно наясно, че по някои параграфи може да прави каквото си иска. Проверки ли не се извършват достатъчно, сигнали за нередност ли не се подават, вратички ли има? Или всичко това наведнъж...
Нямам идея, но е факт, че и мен след раждането(вярно , че не при аборт, но пътеката е същата 142) ме накараха да я купя. На всичкото отгоре като се разписвах, че са ми я били, четох много добре какво пише, а после на проверката от МО(Медицински одит) показали някакъв лист на който ужким съм разписала, че отказвам да ми се бие ваксината. Е как става този номер хем отказвам, хем ми е бита? Насила сигурно са ме дупнали ooooh! Накрая д-р Минков звъня на мъжа ми да ходим да ни връщат парите (предния ден бях на съвещание с проверяващите от МО)

Между другото в Окръжна болница си имат ваксината на склад и не карат хората да си я купуват. Бях на отворени врати и потвърдиха.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 51
Само да уточня, че за раждане клиничната пътека е №141 - ''Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение''.

Ето, и твоят случай показва, че явно имат начини(изпробвани) да се държат арогантно, безцеремонно и нагло. Явно имат увереността, че са недосегаеми, щом си позволяват да предоставят документи с подправен подпис. Аз, въпреки че буквално цял ден търчах по кабинети и инстанции, все още не мога напълно да повярвам, че това наистина се случва. Абсолютно безумие. Да не говорим, че се възползват от момент, в който жената е толкова лабилна, че в крайна сметка отива и си плаща. За да се приключи.

И за Окръжна болница си права - раждах там преди малко повече от година и нямах абсолютно никакви проблеми с поставянето на ваксината. След като обясних всичко това на управителя на АГ болница Варна(д-р Радослав Минков), той възприе нова тактика - съгласи се, че за КП 141 се полага безплатна профилактика с гамаглобулин, но абортите били съвсем друго нещо. Какви ли не нелепици измисляха, непрекъснато лавираха и излагаха различни доводи относно това защо НЯМА да ми осигурят ваксината... И накрая, след цял ден разправии, шефът на болницата реагира наистина мъжки, напълно адекватно на ситуацията и на поста, който заема - освен физическа травма, съм имала и друг проблем. С главата.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 225
Исках да гласувам в анкетата, но така както е зададен въпросът - не мога. Ако въпросът се промени на поставиха ли ви ваксина ? без да се уточнява медицинското заведение, бих могла и аз да се включа.
На мен не ми поставиха ваксина след като се наложи да направя аборт по медицински причини в Окръжна болница София, въпреки че 1000000 пъти обясних, че аз съм с "-" а съпругът ми е "+"  #2gunfire и не е случайно забременяване, а планирано и т.н., най-лошото е че лекари ме убедиха, че не се налагало да се поставя  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт