Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 март 2012, 21:20 ч.

ОТНОВО ЗА СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ!!!

 • 2 470
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 16
Здравейте,

искам да пусна тази тема с идеята, че в последните години в България се "нароиха" банките за съхранение на стволови клетки, и тъй като съм бъдеща майка и в главата ми се въртят купища въпроси искам тук всеки да споделя, какви са му впечатленията по темата.
Сестра ми роди преди месец и съхраниха стволови клетки в Крио-сейв. Освен те, който са най-старите има и още няколко. Знам, че има дори и обществена банка за стволови клетки в София, в която се даряват...
Има теми за стволовите клетки във форума - търсих, но всички са стари... и точно за това пускам тази с надеждата, че взаимно ще си бъдем полезни!
 

# 1
 • Мнения: 780
Никой няма да използва личните стволови клетки на пациента, заради генетичната им обремененост. Единственото, което си струва е да ги дариш на безплатна банка, която в бъдеще може да ти предостави донори. Информацията ми от Vita 34, беше също че не си струва, защото
1 количеството е нищожно и абсолютно недостатъчно за една терапия, а обикновено се налагат множество трансплантации
2.Никога не се използват личните стволови (само в една страна се използват собствени)
3.Всички останали приложения са засега само теории.

# 2
 • Мнения: 16
Аз искам да споделя информацията, която знам за даряването на стволови клетки в БГ. Моя приятелка ражда края на февруари във Варна. Искала е да ДАРИ клетки в обществената банка в София. От там са и обяснили, че НЕ могат да и вземат стволовите клетки, защото е извън София. Било необходимо да имат сключен договор с болницата, където ще извършат процедурата, също така било необходимо да имат договор и с куриер (лицензиран) за да транспортират клетките до София. Това били изискванията на закона....
А относно използването на собствени стволови клетки - могат да бъдат използвани навсякъде дори и тук в България. Собствените клетки са 100 % съвместими с човека, от който са взети и не съществува опастност от отхвърляне. 

# 3
 • Мнения: 16
Вижте, какво намерих в нета - http://www.stvolovikletki.org/. Има достатъчно информация за възможностите на съхранение, болестите които се лекуват, на какви критерий трябва да отговарят банките за съхранение на стволови клетки.
Информацията е полезна за бъдещи родители, които се чудят дали и при кой да съхранят стволови клетки.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 776
Повечето родители не се чудят въобще и не замразяват. Ако се интересуват, със сигурност знаят как се ползва гугъл.
Благодарим за рекламата все пак.

# 5
 • Мнения: 16
че защо да е реклама...точно като бъдещ родител, търсейки в нета попаднах на този сайт, вътре има инфо като цяло за темата, а не за конкретна банка...

# 6
 • София
 • Мнения: 2 776
Същата информация я има и тук, Маги. Преди месец-два също имаше тема.

# 7
 • Мнения: 1 313
Не съм видяла предишната тема и тъй като в момента точно съм на тази вълна разгледах сайта. Не разбрах какви са точно авторите на сайта, но и на мен ми се стори рекламен. Едно, че всичко започва с данни за Крио сейв (първи ред, първа колона и т.н.). Второ, че ако човек разбира и си направи труда да отвори финансовите отчети в Търговски регистър (на мен ми е професионално изкривяване, и като си избирах болница го направих Laughing), ще види че има принципна разлика в начина на отчитане на приходите от където директно идва и разликата във финансовия резултат. Аз конкретно се интересувам от Крио сейв и Булген и гледах тях. Според статистиката на сайта, само крио сейв е на печалба, но според мен така поднесена информацията заблуждава.
Нищо лично, само пиша моите впечатления Peace

# 8
 • Мнения: 16
относно сайта - влязъх в търговския регистър, но не успях да открия финансовите отчети (никога преди не съм търсила и не се ориентирам). в таблиците, които са представени - все някой трябва да е на първо място. може би са те защото са от първите фирми съхраняващи стволови клетки, а имат и най-много взети проби - справка от ИАТ...

# 9
 • Мнения: 1 313
Права си, може да съм прекалено подозрителна, но усещането, което получих е за реклама. То аз като цяло не мога се отърва от усещането, че някой се опитва да ми измъкне парите само защото спекулира със здравето и сигурността на бебето, така че по темата със стволовите клетки съм си по-подозрителна.

# 10
 • Мнения: 223
аз влязох в този сайт и не ми се стори рекламен, напротив доста реалистичен
Това, че гинеколозите ни продават услуга, е ясно, че вземат комисионни-също
Просто всички сме станали ужасно подозрителнив този живот, където "спасение дебне от всякъде"
Иначе категорично не съм съгласна за дарението в банка за стволови клетки
Какво става всъщност-аз дарявам кръвта на детенцето ми и те я продават на някой..
Защото публичните банки не подаряват, а продават и то скъпо.
Преди време един мои близък се сдоби с внуче, което се роди с ДЦП
те не съхраниха стволови клетки /в Германия/ и посло докторът им каза-ако бяхте си платили, щяхте да имате поне малък шанс нещата да се променят..
Е представяте ли си как се почувства този човек

# 11
 • София
 • Мнения: 2 776
ДЦП категорично не се лекува със стволови клетки!

Публичните банки не продават, поне в България. Стволовите клетки се ползват за нуждите на онко-хематологията в София.

# 12
 • Мнения: 223
И как точно, според теб, се издържа публичната банка в България??
сега ще ми кажеш с държавни помощи-това е забранено като практика в европейския съюз
струва ми се много наивно това, което пишеш

# 13
 • Мнения: 1 313
За България не знам, но например в Белгия са ми казвали, че ако дариш в публична банка, после имаш право, ако се наложи на детето ти, да се обърнеш към тази банка и ако има подходящ материал, да го ползваш. Как се издържат не зная.

# 14
 • Мнения: 16
Да, за съжаление в България ДЦП не се лекува със стволови клетки, но в САЩ в Университета Дюк в Сев. Каролина има програма, за лечение на дечица с такова заболяване.

Общи условия

Активация на акаунт