Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 март 2012, 07:15 ч.

Как най-деликатно да и кажа?

 • 18 507
 • 252
 •   1
Отговори
 • Мнения: 637
От вчера съм не на себе си. Така се случи, че ми се наложи да да чукна името на една служителка в гугъл, защото получихме писмо за нея от съдия-изпълнител. Банална история, просрочени кредити... По-интересното е друго. Името и фигурираше в сайт, в който изоставени деца се опитват да намерят биологичните си майки. Съвпадаха и трите имена на жената и родното и място. В началото не ми се вярваше, но като навързах някои неща излезе съвсем възможно мъжът, който я търси, да е наистина неин син.
Сега се чудя как най-деликатно да и кажа и да и казвам ли въобще. Нямам представа дали тя не предпочита това да остане затворена глава в живота и, дали тъгува и се разкъсва от мъка по изоставеното преди повече от 30 години дете и дали въобще е тя. В началото бях категорична, че трябва да и кажа, после се разколебах. Не знам как се казва такова нещо,представям си неудобството в очите и   Rolling Eyes

# 1
 • Мнения: 654
Мислиш ли,че тя не знае?
Щом ти си открила тази информация,значи всеки близък или познат може да намери.
Сигурно и тя има Интернет.

# 2
 • на брега на морето
 • Мнения: 2 749
По-добре си замълчи. Щом синът й я търси голяма е вероятността да я намери.

# 3
 • Мнения: 1 855
Съвет не може да се даде,
но по-добре да знаеш, вместо да ти ти дойде като гръм от ясно небе
и в неподходящ момент.

# 4
 • Мнения: 2 510
Според мен е хубаво да си премълчи.
Отнася се за голямо / пълнолетно/ момче. Относно жената, нищо не можеш да промениш.
Нещата са твърде лични.

# 5
 • Мнения: 768
Защо не пишеш на този, който я търси, съвсем анонимно.  Ако е тя, ще се намерят, без да се налага ти да се чувстваш неудобно.

# 6
 • на майната си
 • Мнения: 390
Не бих се бъркала за толкова лично нещо в живота на хората, пък били те и близки - освен ако самите те не са ми дали индикации, че искат съвет, подкрепа, помощ.
За колега/служител - абсолютно неприемливо е за мен.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 671
Не мисля, че ти е работа да казваш каквото и да било. Да не говорим, че съвпадението на трите имена нищо не означава, случва се понякога.

# 8
 • Мнения: 2 944
     Имаш ли някакъв повод да мислиш, че тази жена също търси изоставено от нея дете? Ако не, забрави, че си срещнала името. Съвпадения по три имена не просто се случват, понякога има по десетина души с еднакви имена.
     Рискуваш много да обидиш жената, ако тя не е майката. Рискуваш да предизвикаш скандал и подозрения, ако тя е майката и не желае да има каквато и да било връзка с детето. Рискуваш да въведеш в заблуда едно младо момче, ако последваш този съвет:
Защо не пишеш на този, който я търси, съвсем анонимно.  Ако е тя, ще се намерят, без да се налага ти да се чувстваш неудобно.
     
     Не си струва да поемаш толкова рискове, за нещо което не те касае, нали?
     

# 9
 • Мнения: 10 583
Аз бих й казала. Не за друго, но е добре да е предупредена, че вероятността да цъфне зарязаното преди толкова години бебе е голяма. А с това се увеличава и шансът да разбие сегашното си семейство.

# 10
 • Мнения: 3 371
бих изпълнила задълженията си към съдия-изпълнител или който я търси там, само като служебно лице.

не бих ровила, хеле пък да и казвам, деликатно или не  лични неща.
---------------
дори аз с моята странна фамилия, се оказва, че в софия има три жени с абс точни на моите три имена, представям си някой , ей така, от спонтанно желание да си порови из нета  да ми сервира някой син, и да ми обърка живота. едно, че ще го намразя завинаги, второ е ужасно неетично.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 181
Имаш възможност да и кажеш и да не и кажеш. И в двата случая може да се сбърка.
Вземи решение как да постъпиш и толкова. Не носиш отговорности и вини. Просто имаш два варианта и трябва да избереш. Няма как да знаеш със сигурност кой е правилният. Но, информацията, за добро или не, е стигнала точно до теб.
Успех!

# 12
 • В страната на бурите
 • Мнения: 398
Доколкото разбрах става въпрос за 50-60 годишна жена. Не всички от тези дами ползват интернет и е напълно възможно тя да не знае, че евентуалният й син я издирва. Дали тя иска да зне за това е друг въпрос, но ти не знаеш отговора. И явно сте колеги, не сте близки, за да я подхванеш тема за осиновяването. Може както да й е било невъзможно да гледа детето и да го е оставила и съжалява, така и да не иска среща и да се притеснява, ако си има ново семейство и деца, така и изобщо да не е тя.

Може би ако й напишеш анонимно писмо и й го оставиш (като се извиняваш предварително ако е станало недоразумение) при все че трябва да се увериш, че то ще попадне единствено в нея или да пратиш мейл, ако ползва личен e-mаil и ти го имаш... Въпросът е да го направиш така, че да не я засегнеш и това да не става публична клюкарска история в офиса.

По въпроса със съвпадението на имената - да съвпаддения се случват, но съвсем скоро бях свидетел и на обратното - съвсем случайно моя близка откри за една жена с която щяха да правят бизнес, че въпросната има немалко съдебни дела и дори присъда точно в сферата, в каято щяха да работят заедно. Откри го през нета - от съвпадение на имена, накрая осъдената си призна...

# 13
 • Мнения: 16 627
Не бих се бъркала в подобно нещо.
Ако жената ползва интернет, бих намекнала по някакъв начин да пробва да си напише имената и да види какво ще излезе в гугъл за нея.

# 14
 • Мнения: 2 510
Съвпадението на имена не е рядко срещано.
Имах колега който беше изпаднал в подобен случай.
Имам и такъв, вече с внуци, който открива баща си и втората му съпруга имаше голямо значение за развитието му като човек.
Случаи различни, но аз без доказателства / въпреки, че и потвърдените предположения, могат да се окажат съвпадение/ не бих се наела да съобщя подобно нещо. Дори и да е истина, това е твърде личен въпрос.
По неотложни причини мисля, че има съдебен ред.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт