Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 март 2012, 12:13 ч.

Колко често боледуват децата?

 • 8 284
 • 54
 •   1
Отговори

Анкета

Колко често боледуват децата ви?

Опции:

* Може да изберете максимум 5 опции.

 • Мнения: 142
Искам да си сверя часовника как е с другите деца..
Мойта боледува общо взето по 1 път на месец и половина-два.. но като започне я държи 10тина дни.. че и повече Sad
може да гласувате с няколко опции..
и тези които боледуват рядко - давате ли им нещо имуностимулиращо

# 1
 • Мнения: 605
Голямата (8г.) 1 път годишно, малката (6г.) - 1-2 пъти годишно от вирусни инфекции, протичат за 2-3 дни. Така са още от ясленска възраст. Витамини давам 1-2 пъти годишно.
Според мен голямо значение има гена (аз боледувам изключително рядко) и каляването от ранна възраст.

# 2
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 241
Зависи. Напоследък стига и до два пъти месечно, което за мен е ужасяващо. Преди се разболяваше по веднъж на два-три месеца през зимата, а през останалото време - изобщо.

# 3
 • Мнения: 15 379
Не е боледувал изобщо до преди да тръгне на детска градина.
На 3 години и 2 месеца тръгна в първа група, беше края на септември. До края на януари имаше 1-2 хреми само от самото тръгване. И после започна една ужасна серия, но аз го отдавам на 3 броя АБ, които изпи заради 2 отита и една гнойна ангина.
Вече е втора група, но няма да се хваля, че ме е страх.

По принцип - лекарите приемат, че едно дете до навършването на 7 години е нормално да боледува около 7 пъти годишно от респираторни заболявания, които са локализирани в месеците октомври/март.

Не отговорих в анкетата, няма го моят отговор.
И още нещо - дали и как ще боледува едно дете зависи от толкова много неща - каляване, хранене, психологическо състояние. При боледуване - как ще бъде терапевтирана болестта, дали ще направи усложнения пак зависи от много фактори.

# 4
 • Мнения: 605

По принцип - лекарите приемат, че едно дете до навършването на 7 години е нормално да боледува около 7 пъти годишно от респираторни заболявания, които са локализирани в месеците октомври/март.


За мен това е твърде много. Излиза, че е нормално да боледуват 1 път месечно.
Не споря, просто ми е интересно дали тази честота на заболявания е наистина обичайна и нормална за деца до 7 г.

# 5
 • Мнения: 15 379
Приема се за обичайно и нормално.
Всеки педиатър би го потвърдил.

# 6
 • София
 • Мнения: 107
Синът ми не боледуваше изобщо до 2,5 год. От тогава като се почнаха едни кашлици, а като прибавим и тръгване на градина, май почти цялата минала зима си я изкара вкъщи, тази зима е по-добре положението, но пак е болен всеки месец. Crazy И аз съм чела от доста източници , че до 7 годишна възраст било нормално децата да боледуват 7-10 пъти годишно. Колко ние майките го считаме за нормално, на всеки е ясно  Laughing, и затова правим всичко, за да ги предпазим. Но мисля, че всичко си е до имунна система-има дечица, които колкото и плодове и витамини да хапват, колкото и да се каляват, пак се разболяват честичко. Явно трябва да се израсте.

# 7
 • Мнения: 605
И аз съм чела от доста източници , че до 7 годишна възраст било нормално децата да боледуват 7-10 пъти годишно.

Наистина ме заинтригува това твърдение (изказано вече два пъти) и след справка с Гугъл видях други норми:

Според съвременните медицински норми за “често боледуващи деца” се смятат тези, които:
- на възраст до 1 година боледуват от респираторни заболявания веднъж и повече годишно,
- на възраст от 1 до 3 години - 6 пъти и повече,
- на възраст от 3 до 5 години - 5 пъти и повече и
- над 5 години - 4 пъти и повече.


.. на 1 година и страда от остри респираторни заболявания (ОРЗ) 4 или повече пъти годишно, на 3 години и ОРЗ са 6 и повече пъти на година, на 5 години и ОРЗ са 5 и повече пъти годишно.
В тези случаи можем да приемем, че детето боледува по-често от нормалното и трябва да потърсим причината.# 8
 • Мнения: 4 966
Моите деца боледуват изключително рядко - не повече от 2-3 пъти в годината и обикновено им минава бързо, а и самите заболявания са от типа "бързи вируси".
Не давам имуностимуланти. Не давам лекарства. Единствено Нурофен при температура.
Както казаха по-горе, ген. Аз самата боледувам рядко. Мъжът ми "настива" периодично, но също не боледува.
Отделно, следвам определени правила - много плодове и зеленчуци, чай, мед, млечни произведения, екологично чисти храни, спорт (плуване 1 път в седмицата и танци 2 пъти в седмицата), често излизане сред природата (почти всеки уикенд на вилата и чести пътувания на планина, море, излети, къмпингуване и т.н.). Peace

# 9
 • Мнения: 2 472
За момента и двамата боледуват по 1 път на месец. Сина ми миналата зима беше поразредил боледуванията и аз се бях зарадвала, но тази година от ноември до миналия месец беше ужас - то не беше грип (2 пъти), бронхит, отделно хреми, кашлици... ooooh!.
А дъщеря ми до момента, не е ходила повече от две седмици без прекъсване на ДГ. Една две седмици успява да изкара и после толкова вкъщи болна.
И аз съм, чувала от лекар, че децата до 7 години е нормално да боледуват по около 7 пъти в годината.

Отделно, следвам определени правила - много плодове и зеленчуци, чай, мед, млечни произведения, екологично чисти храни, спорт (плуване 1 път в седмицата и танци 2 пъти в седмицата), често излизане сред природата (почти всеки уикенд на вилата и чести пътувания на планина, море, излети, къмпингуване и т.н.). Peace

И вкъщи се ядат много плодове, домашно приготвена храна и био продукти. През уикендите и те са навън, но въпреки това си боледуват Tired. Всичко си е до ген, според мен.

# 10
 • загубено
 • Мнения: 3 686
Синът ми боледуваше често като малък,до към 5 годишен.
Детска градина не  е посещавал,но въпреки това боледуваше.
Тръгна на у/ще и не е боледувал много.
Вирусните инфекции са нормални,няма как да ги избегнем.
За мен въпросът е да минават максимално бързо и без последствия.

# 11
 • Мнения: 511
Това е малко относително...
Когато на 2 год. тръгна на ясла няколко месеца боледуваше нон стоп- през седмица- 2 все нещо му имаше. И това през лятото. После си изгради имунитет и сега боледува сравнително рядко. Откакто е тръгнал на градина, т.е от Септ. до сега е боледувал 2 пъти, но последния вирус или каквото беше, беше много упорит и го държа 2 седмици.
Имуностимуланти давам след боледуването, да му укрепне организма. През другото време- не. Преди съм давала, но стигнах до извода, че няма смисъл.

# 12
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 241
Надявам се да не е трърде голяма ролята на гените, защото аз като дете съм била доста болнава. От друга страна си мисля, че в яслена и градинска възраст до 5 години, да кажем, не е необичайно да се разболяват по-често. Нали градят имунитет все още?

# 13
 • Мнения: 202
лятото малкия  беше здрав. Сега - от началото на октомври досега е боледувал 3 пъти. В момента сме болни и 2мата. Давам АД ликуйд сироп от скоро, дано да има подобрение. Май му е слаба още имунната система

# 14
 • Мнения: 151
Зависи и от броя и поредността на децата в семейството.
Дъщеря ми / на 4,5г/ досега само 2 пъти се е разболявала по-сериозно - от отит и вирусна пневмония - въпреки че ходи на ДГ. Всеки вирус го кара много леко и в рамките на 2-3 дни няколко пъти в годината.

Но пък синовете ми / на 1,8г./ от както са родени, прихващат всичко от нея и почти няма месец, в който да не се разболяват  Tired. Последно каката я заболя гърло и за 2 дни й мина, а малките се "обзаведоха" със скарлатина  #Crazy.

Общи условия

Активация на акаунт