Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 март 2012, 16:10 ч.

За злепоставянето

 • 5 756
 • 59
 •   1
Отговори
 • Мнения: 984
Случвало ли ви се е прекият ви началник да започне мръсничка игра, за да ви злепостави и след това това да се яви основание за да ви уволни. Случвало ли ви се е началникът ви да ви нарежда нещо, а после да твърди че не го е правил, като въвлича и свидетели? Моя много близка приятелка е в това положение и днес не можах да я посъветвам, само емоционално я подкрепих. Ще ми се обаче да го обсъдя с вас, тъй като тук са събрани множество хора с разнообразен опит, а аз нямам такъв казус в живота си.

Необходим ми е анализ или пък споделяне на идея за справяне.

# 1
 • Мнения: 1 407
Случи се на колежка,отношението на работодателя беше същото като това което си описала.Той си каза,че ще я накара да напусне по-този начин и успя.

Мисля,че е при това положение е по-добре да се напусне,ако не може да се издържи на тези атаки.

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 16:34 от Genuine

# 2
 • Мнения: 2 944
     На мен лично - не. Но съм наблюдавала отстрани. Има позиции, при които си в непрекъснат риск да понесеш отговорността заради устни заповеди. Идеи за справяне нямам. Единственото, което би могла да направи в бъдеще, ако остане на работа е да иска писмени заповеди, в случай, че устното разпореждане й се стори незаконно. Има ли по-висшестоящ ръководител на това място? Има ли колеги, които са чули устната заповед?

# 3
 • Мнения: 984
Има по-висшестоящ, но доколкото я разбрах тя няма доказателства за разпореждането, а в същото време са налице свитедели и доказателства, че тя е направила еди-какво-си. И всички сега си мислят, че тя си измисля, че е получила такова устно разпореждане. Освен това подобно нещо и се случва за трети път тези два месеца, но до сега тя винаги се е измъквала като стикова с другите колеги и така, разбира предварително за "пързалката". Този път обаче нещото е трябвало сама да го направи. Ужасно е. Днес много се разстроих заради нея. Познавам я от години и знам, че е изключително съвестна.

А за напускане и дума не може да става, тъй като няма да може да си намери друга такава работа скоро, а е с две деца. Трябва да се оправи някак, но как?

Аз и казах, че според мен шефът и е намерил някого другиго за това място и с опитва да я злепостави, за да я замести. Обективно така ми се струва, че е. Казах й да си наляга парцалите и да проверява абсолютно всяка информация и да не прави нищо преди да стикова или да й се потвърди пред свидетели. Казах й да си купи диктофон за всеки случай. Не знам как ще се оправи, тя просто е много разстроена.

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 16:33 от Мишона

# 4
 • Мнения: 2 944
      А би ли могла да се обърне към него и да му представи цялата картина, с предните опити да я подхлъзнат? И колегите й дали ще я подкрепят?
      И всъщност, стореното от нея толкова тежко провинение ли е, че да се страхува от уволнение? Ако не я накажат този път, предлагам да стисне зъби за два месеца и после да постави въпроса пред висшестоящите ръководители.

# 5
 • Мнения: 984
Не всъщносх липсва дисциплинарно нарушение, но примерно преди два й казал, че еди-кога си няма да има нужда да отива еди-къде си и тя не отишла, а в деня на срещата й се обажда пред свидетели да я пита къде е и защо не е на срещата. И така и клиентите и колегите й останаха с впечатление, че тя просто сама е решила да не ходи или е забравила. Този клиент е бил важен и присъствието на приятелката ми е било от значение за подписване на двугодишен договор. Не са го подписали на този ден, защото моята приятелка не занесла документация, която е била от значение. Въобще - каша.

# 6
 • Мнения: 2 944
Коригирам се, защото дописах това, без да разбера, че си ми отговорила:
Ако не я накажат този път, предлагам да стисне зъби за два месеца и после да постави въпроса пред висшестоящите ръководители.

# 7
 • Мнения: 619
Ами да си приема задачите само писмено. Говори с по-горния началник, обяснява че иска задачите писмено - по имейл или с официални документи с подпис. Какъв и е проблема?

Топили са ме достатъчно, обикновенно обръщам мястото наопаки и създавам еквивалентно количество неприятности.  Embarassed

# 8
 • Мнения: 984
Разбирам. Само че професията й е така поставена, че устната комуникация е ежедневната управленска линия...много гадно. Заповеди издават, ако има нещо официално, как да го обясня...
Не, не мога да я съветвам да прецака шефа си, защото това ще е открита война, в която тя няма нито знания нито опит, докато той е много добре подготвен.

# 9
 • Мнения: 2 944
    Разбирам, тогава нека иска потвърждение пред свидетели.
    "Г-н Иванов има ли някаква промяна, или срещата категорично отпада?", "Г-н Иванов, моля да одобрите текста на писмото, което ми възложихте да напиша!", "Г-н Иванов, съгласувах задачата с колегите, изглежда не съм разбрала правилно ...".
     И много здрави нерви, за да издържи на всичко това.
     Може ли да ти пратя ЛС?

# 10
 • Мнения: 984
Благодаря ти за подкрепата, Хърмаяни! Пиши, ЛСто ми е он.
Тя и нещо друго ми каза, иска да си вземе нещо, с което да го подслуша, казах й да не се вкарва във филми и да го даде по-кротко.

# 11
 • Мнения: 5 720
Аз бих говорила с шефа да разбера къде е проблема.
Очевидно мерника е вдигнат и няма мисъл да се играе на котка и мишка.
Прескачането на началника в такъв случай е груба грешка, трябва да изясни нещата.
Защото както знаем гарван гарвану око не вади и тази крачка е много специфична, а тя няма опит

Ако това е държавна служба малко трудно ще я уволни, защото е сбъркала, или не е изпълнила устна заповед.  Просто я дразни и й вгорчава битието.  Така че спокойно. Но сега е момента да не допуска никакви закъснения  и излизания по-рано. Започне ли да й иска писмени обяснения значи се готви.  Обаче в-са остава - защо я е погнал точно нея и аз бих го изяснила в откровен разговор.

# 12
 • Мнения: 2 944
     Ако началникът не е интригант по природа,10 c's е права.
     Ако е, няма да има никакъв смисъл. При откровен разговор, началниците-интриганти са благородни, широко скроени, държат се сякаш грешно си ги разбрал и имаш нужда от помощ.
     След това историята на разговора, видоизменена и доукрасена с квалификации в ущърб на набедения се споделя с онези доверени служители, които със сигурност ще я разпространят в службата. Но шефа, разбира се няма нищо общо. Това може да смачка човека.

# 13
 • Мнения: 653
Много неприятна ситуация.
На мен ми се е случвало два пъти подобно нещо. Първият - съвсем сходна ситуация (устна заповед от пряк началник довела до объркване на клиенти, подизпълнители и всеки участник по веригата); до последно вината се водеше моя. Вторият - бях обвинена за изтичането на десетки хиляди от фирмата, при положение, че документите за тях не бях виждала. Това се доказа, след като въпросните се взеха от счетоводството с подпис на по-голям началник, който и всъщност ме обвини. Тъпа история...
Аз бих предложила момичето да стиска зъби, колкото е необходимо, да прави всичко възможно задачите да се възлагат пред свидетели, и в същото време да търси усилено друга работа.

# 14
 • Мнения: 984
Аз го познавам бегло, но знам, че навремето стана началник с много тежка интрига. Ама от най-долен характер. Мисля, че има човек за мястото, който е по-удобен, ако ме разбирате, от моята приятелка.

Общи условия

Активация на акаунт