Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 март 2012, 09:13 ч.

Събрани и преизчислени рецепти

  • 83 248
  • 44
  •   1
Отговори
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Добре дошли на всички, които са решили да надникнат в моята тема. Реших тук да събирам рецепти, които са преизчислявани за хранене по режима "Зоната". Някои рецепти са мои, други са събрани от нет-а, а за трети съм използвала само идеята, а съм правила моя вариация.

Рецепти с месо и риба:
:

Куркудена чорба - 18Б
Мераклийско свинско - 3Б

Рибно филе със зеленчуци - 3Б

Мусака с прясно зеле - 6Б
Сарми с кисело зеле - 9Б
Сарми с булгур и сини сливи - 10 Б
Баница с гъби, кайма и кашкавал - 15Б
Чебуренки - 10 Б
Пълнени тиквички със сурова наденица (кърначе) - 8Б (4* 2Б)
Кюфтета от кайма с тиквички и картоф - 12БПМ + 6БВ

Пилешки шницели - 12Б
Пиле със зеле - 9Б
Пиле със зелен боб - 9Б

Пица от тиквички


Рецепти с млечни проиведения и яйца

Спаначена супа със сирене - 6Б
Сух таратор - 3Б

Свежо сирене от извара - 6ПБ
Разядка с варени яйца - 6Б
Кюфтета от печени чушки - 8Б
Лютика - 6Б
Яйчно руло с тиквички - 4Б
Тиквички на фурна - 12 БПМ и 6 БВ

Печени пиперки по Панагюрски - 3Б
Яйца върху карамелизиран лук - 2Б
Спанак с ориз, сирене и яйца - 9Б
Огретен с тиквички - 9Б
Печени тиквички с хрупкава коричка - 2Б
Пълнени тиквички - 4Б
Гювечета със сирене - 12 Б
Зелен фасул с яйца - 6Б

Изваренки - 6Б
Солен кекс - 8Б
Баница със сирене -15 Б
Соленки с овесени ядки и кашкавал - 6Б

Десерти

Ябълков сладкиш - 8Б
Сладкиш с тиква - 6Б
Ягодово парфе - 1Б
Бананов сладолед - 3Б
Извареничета - 8Б
Парфе с кайсии - 4Б
Плодова торта - 6Б
Бананово- какаов кекс - 10 Б



Последна редакция: пт, 26 май 2017, 09:59 от dani1712

# 1
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Куркудена чорба - 18Б (6*3Б)

Свинско месо(без мазнини) - 392 гр -14П
лук - 1чч - 130 гр-1В
кафяв ориз - 143 гр - 13В
кисело мляко -440 гр -2П+2В
яйца - 2 бр - 2П
брашно - 28 гр - 2В
олио -6 чл - 30 гр -18М
вода, зелев сок
червен пипер, черен пипер, чубрица
лют червен пипер(по желание)

Свинското месо се нарязва на ситно и запържва в олиото. Когато започне да се зачервява се добавя наситнения лук. Когато и лука омекне тенджерата се дръпва от котлона и се слага 1чл червен пипер. След това се залива с 2,5 купички вода и 2,5 купички зелев сок(съотношението е според соленоста на зелевия сок). Когато заври се добавя предварително накиснатия в студена вода за 1/2 час кафяв ориз. Когато ориза се свари застройваме чорбата с разбитите яйца, брашно и кисело мляко. Слагаме на котлона и ври още 5 минути при непрекъснато разбъркване. Накрая добавяме подправки на вкус- чубрица, черен пипер и лют червен пипер.
При сервиране разбъркваме добре чорбата и 1 купичка(от тези, с които мерихме течността) е 3 блока.

общо - 2046 ккал ; за 1 порция - 341 ккал ; количествени показатели - П- 37% , М - 22%, В - 41%
                                                                      енергийни показатели -  П -28% , М- 40% , В - 32%
Източник


Снимка

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 16:22 от dani1712

# 2
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Мусака с прясно зеле - 6Б (2*3Б)

телешка кайма -126 гр -3П
прясно зеле -400 гр - 1В
просо( елда,ориз, булгур) - 42 гр -3В
яйца - 2бр -2П
кисело мляко -220 гр -1П+1В
брашно - 14 гр -1В
олио -2 чл -6М
сол, червен, черен пипер

Нарязвам зелето на ситно и претривам с малко сол. Слагам го да се задуши с малко вода. Когато поомекне го махам от котлона.В тавичка слагам олиото и задушавам каймата да стане на гранулки. Слагам 1 чл червен пипер и изсипвам задушеното зеле. Добавям просото и вода в съотношение 1:3 с него. Поръсвам с черен пипер и разбърквам добре. Слагам да се пече в умерена фурна. Когато просото е поело водата и започне да се запича заливам с заливката, направена от яйцата, брашното и киселото мляко. Когато се зачерви, изваждам и разделям на 2 равни порции по 3 блока.

общо - 970 ккал ; за 1 порция - 485 ккал ;количествени показатели -П -29% , В  - 39% , М - 32%
                                                                   енергийни показатели - П - 21% , В - 28% , М - 51%
 

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 16:41 от dani1712

# 3
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Спаначена супа със сирене - 6Б(2*3Б)

Спанак(попарен) - 1 2/3 чч -1/2В
лук -1/2 чч -1/2В
картоф -1 чч -3В
морков -1/2 чч -1/2В
домат(консерва) - 1/2 чч -1/2В
зехтин - 2 чл -6М
кисело мляко - 220 гр -1П+1В
яйце -1 бр -1П
сол, копър, магданоз, черен пипер
 
 При сервиране към всяка порция още 2П - сирене 56 гр

Задушавам в зехтина нарязания на ситно лук и морков. След като поомекнат заливам с 1,5 чч вода и когато тя заври слагам останалите зеленчуци. Аз използвах замразен спанак. След 20-ина минути, когато картофа омекне, дръпвам от котлона и застройвам с разбитите яйце и кисело мляко.Слагам подправки на вкус. Разделям на 2 порции и сервирам като към всяка порция добавям по 56 гр натрошено сирене.

# 4
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Лютика - 6Б (2*3Б)

печени чушки - 280 гр -2В
сирене -140 гр -5П
кисело мляко -220 гр -1В+1П
копър, чесън, сол

Нарязвам наситно чушките. Сиренето го настъргвам наедро и разбърквам всички продукти много добре като добавям подправки на вкус.
Към всяка порция добавям още 1,5 В и 3М

# 5
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Яйчно руло с тиквички -4Б

яйца -2 бр -2П
тиквичка -240 гр -1В
нишесте - 2 сл -1В
брашно -28 гр(2 сл) -2В
извара - 112 гр -2П
маслини -6 бр -2М
заквасена сметана - 1 сл -2М
бакпулвер -1 чл
сол, копър, черен пипер

Тиквичката я настъргвам наедро и слагам да се отцеди в гевгир. Разбивам яйцата, добавям тиквичката, нишестето и брашното. Слагам сол,и копър на вкус. Получената смес разстилам върху хартия за печене в тавата на фурната на тънък пласт.Пека в умерена фурна до леко зачервяване. Когато е готово изваждам и с хартията завивам в кърпа на руло. След като изстине малко развивам и намазвам със смес от изварата, заквасената сметана, наситнени маслини и подправки на вкус.Завивам отново и разделям на 4 равни парчета като 1 парче ние 1 блок.

Снимка и тук

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:09 от dani1712

# 6
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Кюфтета от печени чушки-8Б(4*2Б)

яйца -2 бр -2П
сирене- 154 гр -5 1/2П
печени чушки -280 гр -2В
лук -1/2 чч -1/2В
кисело мляко -110 гр -1/2П+1/2В
брашно -70 гр -5В
зехтин -2 2/3 чл -8М
щипка сода бикарбонат
сол, магданоз, черен пипер

Наситнявам чушките и лука. Разбивам яйцата и добавям останалите продукти. Става смес с гъстотата на кексово тесто. Може зехтина да се сложи в сместа и да се опекат кюфтетата върху хартия във фурната или да се разпределят във формички за мъфини. А може да се използва зехтина за намазване на тиган и да се изпържат кюфтета като се гребва от сместа с лъжица.

Източник

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:10 от dani1712

# 7
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Печени пиперки по Панагюрски - 3Б

печени чушки -140 гр -1В
брашно -14 гр(1сл) - 1В
кисело мляко -220 гр -1В+1П
сирене -56 гр -2П
зехтин -1 чл -3М
сол, магданоз, червен и черен пипер

Чушките, нарязани на ивици се запържват в зехтина. Добавя се брашното. Когато стане златисто се изсипва киселото мляко. Посолява се и се бърка около 5 минути. Когато е готово се сервира с натрошеното сирене, магданоз и поръсено с чевен и черен пипер по желание. Понякога слагам сиренето докато се готви, за да се разтопи в соса.

Източник

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:10 от dani1712

# 8
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Яйца върху карамелизиран лук -2Б

яйца -2 бр -2П
лук -1 1/2 чч(200 гр) - 1 1/2 В
захар -1 чл -1/2 В
балсамов оцет -1 чл
краве масло(зехтин) -2/3 чл -2М
сол, червен пипер, джоджен(босилек)

Нарязвам лука на полумесеци, претривам със сол и го слагам да се задушава с малко вода в разтопеното масло. Който държи да се храни само с благоприятни храни може да замени маслото със зехтин, но с масло е по-вкусно.Когато омекне хубаво и започне да променя цвета си добавям захарта и оцета. Разбърквам още малко да се изпари оцета и лука да стане с карамелен цвят. Отгоре чуквам две яйца и намалям котлона и покривам с капак да се забулят яйцата. Задушавайте до желаната степен на стягане на жълтъка. Накрая поръсвам с червен пипер и джоджен .

Източник

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:11 от dani1712

# 9
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Сладкиш с тиква - 6Б

яйца -2 бр -2П
извара -224 гр -4П
тиква -280 гр -2В
овесени трици -28 гр -2В
брашно -28 гр(2 сл) -2В
орехи- 6 бр -6М
бакпулвер -1/2 пак
канела
подсладител - на вкус

Тиквата я нарязвам на малки парчета и я сварявам на пара. Когато омекне я намачквам и оставям да
изстине. Разбивам яйцата и добавям всички останали продукти. Оставям сместа за 10-15 мин да омекнат малко триците. След това пека в умерена фурна до зачервяване на сладкиша. Разделям изстиналия сладкиш на 6 равни парчета и всяко парче е 1 блок.

общо - 900 ккал ; за 1 порция (1Б) - 150 ккал ; енергийни стойности - П - 30 % , В - 30% , М - 39%
                                                                       количествени стойности - П - 39% , В - 39% , М - 22 %

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 18:18 от dani1712

# 10
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Изваренки - 6Б

извара - 280 гр -5П
яйце - 1бр -1П
брашно - 56 гр -4В
1/4 чл сол
1/4 чл захар
1/2 чл сода бикарбонат
1 сл оцет
олио - 2 чл -6М
брашно за овалване - 28 гр -2В

Всички продукти се разбъркват добре, като предварително изгасям содата в оцета. Оформям 24 топчета. Загрявам тиган с незалепващо покритие и намазвам с олио. При мен се събраха в 2 тигана и затова в първата доза сложих 1 чл олио и с 2-рата намазах тигана за другата доза. Преплесквам леко топчетата и ги овалвам в брашно отново. Пържа на среден огън по 1-2 минути от всяка стана до златисто. Оригиналната рецепта е с пържене в повече олио, но при мен поради малкото количество мазнина се получи по-скоро запичане, но пак се надуха. Готовите изваренки поръсих с шарена сол. За 1 блок се падат по 4 бройки .
Източник

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 19:12 от dani1712

# 11
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Сух таратор - 3Б

извара - 140 гр - 2,5 П
кисело мляко - 110 гр - 0,5П + 0,5В
краставица - 280гр - 0,5В
орехи - 3 бр -3М
сол, копър, чесън

Допълнително още 2В по избор

Разбивам добре изварата с киселото мляко. Ако е много зърнеста може и с пасатор да стане на гладък крем. Нарязвам краставицата на ситно. Добавям я към изварата + подправки на вкус. При сервиране отгоре посипвам със смлени орехи.

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 06:55 от dani1712

# 12
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Пилешки шницели -12Б (4*3Б)

Пилешко филе -308 гр -11П
яйце- 1бр -1П
натурално нишесте -2 сл -1В
лека майонеза -3 чл -9М
сол , черен пипер, къри, горчица
олио -1 чл -3М

Нарязвам пилешкото филе на много малки кубчета. Добавям го към предварително разбитото яйце. Добавям нишестето и майонезата. Слагам подправки на вкус. Разбърквам хубаво сместа и я оставям поне за 1 час да престои в хладилника. След това в добре загрят незалепващ тиган, намазан с 1 чл олио сипвам препълнена супена лъжица от сместа и я заравнявам да се образува плосък шницел. Пека от двете стани до зачервяване. Старая се да разделя сместа на 12 равни части. Така 1 бройка ни е 1 блок П+М. Правила съм ги и във фурната като разпределям върху хартия за печене отново на 12 части, но в тиган стават по-бързо.
Към всяка порция от 3 блока  добавяме още 2 3/4 блока въглехидрати по избор - салата, десерт, вино.

Източник

общо - 652 ккал ; за 1 порция ~ 140 ккал ; енергийни стойности -П-49%, М - 38% , В - 12%
                                                                     количествени стойности - П -63% , М - 22% , В -15%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:06 от dani1712

# 13
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Баница с гъби, кайма и кашкавал -15 Б  (5*3Б)

листи за баница - 200 гр - 13В
гъби - 360 гр -1В
лук - 1/2 чч -0.5В
домат -120 гр - 0.5 В ( 1/2 чч от консерва)
кайма телешка - 252 гр -6П
яйца -4 бр -4П
кашкавал - 140 гр -5П
краве масло (зехтин)-5 чл -15М
черен пипер, сол, чубрица, кимион
150 мл газирана вода

В 2 чл краве масло се запържват последователно лука, каймата, гъбите, доматите. Когато остане само на мазнина се слагат подправки на вкус и се сваля от огъня. Настъргвам кашкавала и слагам полувината от него в сместа. В намазана с 1чл масло тава се слагат 1/3 от корите + 1/2 от плънката +1/3 от корите + 1/2 от плънката и завършваме с последната 1/3 от корите. Нарязваме баницата на 5 равни парчета и заливаме с яйцата, разбити с газираната вода. Наръсваме с последните 2 чл масло и разпределяме останалия настърган кашкавал отгоре. Печем в умерена фурна до зачервяване.


# 14
  • гр. Русе
  • Мнения: 467
Солен кекс - 8Б

Яйца -2 бр -2П
сирене - 84 гр -3П
шунка - 84 гр - 2П
кисело мляко - 220 гр - 1П+1В
овесени трици - 28 гр - 2В
бяло брашно - 70 гр -5В
маслини - 6 бр -2М
зехтин - 2 чл -6М
сода бикарбонат - 1/2 чл
бакпулвер - 1/2 чл
чубрица, шарена сол

Разбивам яйцата и добавям към тях киселото мляко, в което е изгасена содата. Слагам триците и брашното със бакпулвера и разбърквам добре. Нарязвам на много ситно шунката и маслините и ги добавям към сместа. Добавям и натрошеното сирене + зехтина. Разбърквам добре като добавям подправки на вкус. Изсипвам сместа върху хартия за печене в тавичка и пека в умерена фурна до зачервяване. Би могло да се изпече и в 8 бр. силиконови формички за мъфини( но аз нямам такива). След като изстине нарязвам на 8 равни парчета и всяко парче е 1 блок.

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 06:56 от dani1712

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт