Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 март 2012, 09:29 ч.

Малко помощ по финанси

 • 1 159
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 0
Здравейте.
Скоро ми предстои защита на магистратура и имам нужда от малко помощ и насоки за отговора на следния въпрос:
Съгласни ли сте с тезата, че използването на заемен капитал е по-евтино от използването на собствен?

# 1
 • София
 • Мнения: 3 688
Въпрос на сметки и зависи от самия проект и параметрите при оценяването му.

# 2
 • Мнения: 10 365
Боже опази, щом магистратура се прави в Клюкарника.

# 3
 • Мнения: 0
Извинявам се, но просто не знаех къде да поместя темата. Ако може някой да я премести там където трябва.

# 4
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 008
Правиш оценка на двете алтернативи според конкретните параметри на проекта и отговорът идва сам. Въпросът ти е много общо зададен. Със сигурност разполагаш с доста теория по темата, щом си стигнала до магистратура, прегледай я отново.

# 5
 • Мнения: 7 754
Здравейте.
Скоро ми предстои защита на магистратура и имам нужда от малко помощ и насоки за отговора на следния въпрос:
Съгласни ли сте с тезата, че използването на заемен капитал е по-евтино от използването на собствен?

Собственият капитал е най-евтин, АКО имаш свободен такъв. В общия случай обаче собственият капитал вече е инвестиран с добра доходност и затова се търси заемен. В този случай заемният капитал е по-евтин, защото за да се ползва собствен трябва да се излезе от инвестиция. Тук вече е въпрос на сметки.

Пример от живота. Имаш 50 000 лева, как е по-изгодно да си купиш кола - на лизинг или в брой?

Ако вложени в банка тези 50 000 носят 7% лихва, а разходите по лизинга са 5%, то лизингът е по-евтин. Там има и други бонуси - по-евтини застраховки например.
Също така при лизинга ще плащаш примерно 1000 лева на месец за 5 години. Да, ама 1000 лева сега не са това, което са 1000 лева след 5-6 години. Т.е. накрая на срока ще ти е по-леко.

Ако обаче имаш парите и няма къде да ги вложиш, или ако лихвата е по-ниска, тогава даваш кеш.

# 6
 • Някъде там край морето
 • Мнения: 484

Това са чудесни разсъжения за личните финанси, но за магистърска теза не са много от полза.

Жанет, едва ли тук ще намериш полезна информация. Ако наистина ще пишеш магистърска теза не е лошо да прочетеш малко финансова литература. Потърси малко инфо за управление на капиталовата структура на компанията  Wink

# 7
 • София
 • Мнения: 3 688
Няма да й стигне само капиталовата структура, ще трябва да изчете един учебник по корпоративни финанси, вкл. и за формите на финансиране, алтернативните разходи, данъчни ефекти и пр. От самия въпрос става ясно, че с тази материя е на Вие.

# 8
 • Мнения: 10 365
Няма да й стигне само капиталовата структура, ще трябва да изчете един учебник по корпоративни финанси, вкл. и за формите на финансиране, алтернативните разходи, данъчни ефекти и пр. От самия въпрос става ясно, че с тази материя е на Вие.

А какво е правила през тези години? Нещо ме накланя към темата за Жасмина и другите от този вид, учещи икономика, право, мениджмънт, ПР.

# 9
 • Мнения: 0
Благодаря много на отговорилите.
В горният си въпрос казах, че имам нужда от малко помощ и насоки. Не желая да получавам отговор от тук на въпроса понеже не сте запознати и с фирмата за която пиша, както и с разработката ми.

# 10
 • Мнения: 16 648
Jannette, това най-вероятно е въпрос зададен въз основа на дипломната работа, която си написала и предала.
Ако си я писала ти, нима не можеш да отговориш на въпроса?
На каква тема ти е дипломната работа?

# 11
 • Мнения: 0
Темата на дипломната работа е: "Техники за финансиране на фирма .............. за период 2006 - 2011 г. Мога да си отговоря на въпроса, просто се чудя как да формулирам отговора си кратко и ясно. В момента правя изчисленията за да се обоснова.

Благодаря много на тези, които се опитаха да ми помогнат.
Темата може да се заключи.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 688
Ще се опитам да дам кратки насоки.
Първо - каква е дейността на фирмата - дали ще осъществява някакъв нов проект или обикновена търговска дейност? Това има значение, тъй като ако ще се осъществява проект, трябва да се вземат данните за него. Ако е с обикновена дейност, ще вземеш старите данни и ще ги екстраполираш по някакъв начин (ще направиш прогнозите).
Въз основа на тези данни, ще проиграеш различните варианти - собствен капитал, дългов капитал. За второто трябва да се проиграе колко дългов и колко собствен.
Дълговият капитал трябва да го разгледаш като различни видове - банков заем (инвестиционен, оборотен, револвираща кредитна линия). Всеки от видовете банкови заеми е с различни условия, така че ще трябва да "пипнеш" прогнозите в частта на паричния поток (за начина на усвояване) и финансовите разходи. Следват лизингите - оперативен и финансов, в случай че са приложими (ако имаш закупуване на оборудване). Тук имаш и данъчен ефект заради ДДС-тата. Следва облигационен заем. Имай предвид, че на БФБ средният матуритет на облигационните заеми е около 5 год. Матуритетът на всеки вид дългов капитал ще трябва да го съобразиш с това, ако компанията ще прави някаква инвестиция, за която набира капитал. Конвертируеми облигации до сега не съм чувала някой да е емитирал на нашия пазар, така че можеш по-бегло да ги засегнеш. Въпреки това, прегледай по учебниците, защото за тях има доста сметки.  
Собствен капитал - обикновено става за сметка на увеличение на капитала, може да се допусне и че компанията ще се листне на борсата (ако отговаря на изискванията).
За всеки един от тези начини на финансиране трябва да включиш и "прилежащите" разходи - лихви, комисионни, ДДСта при лизинга, разходи за емисии, качване на борсата, инвестиционни посредници и пр.
Когато свършиш тази предварителна работа, можеш да направиш сравнителен анализ и в зависимост от получените резултати, да кажеш кое ще е най-добре за конкретната фирма. Към този анализ има набор от показатели, които се следят - СПЦК, ливъридж, гиъринг, стойност на фирмата и пр. Ако съвсем забиеш в теории, можеш да загатнеш за симулационни модели и т.н., но гледай да не се отвличаш много с тях.
И прочети главите, за които писах в предния пост.    

# 13
 • София
 • Мнения: 36 890
Милинке, на теб трябва да ти дадат нейната диплома!  Grinning  bouquet И още две!

Продължавам да се чудя с какъв акъл се пускат подобни теми. И то не е като да се зададе един специфичен въпрос за нещо дребно, а то е очакване някой друг тук да свърши черната работа, а човекът да си напише само именцето . Не става въпрос само за настоящата тема, а за всички, които досега съм чела. не е срамно човек да пита, ама да е стигнал до дипломиране, а да задава въпроси като за заек..., твърде много ми идва. И мен ме подсети за темата за онази Жасмина. Колко ли още има като нея!  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт