Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 март 2012, 10:57 ч.

Едната гърда няма мляко.

  • 2 028
  • 2
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 804
Здравейте!

Имам проблем, моля за помощ и тук:

Бебето ми е на 2.5 месеца. От вчера едната ми гърда е с драстично намаляло мляко. Не знам как стана това  Sad. По принцип малкият не я предпочита, малко по-трудно я засуква и бяхме започнали да се кърмим от нея във "футболна топка". Така по-лесно я поемаше и си сучеше доста добре.
Вчера сучеше от нея що годе добре, но ми правеше впечатление, че гълта някак плитко и рядко, а не както преди начесто и обилно. Реших да не обръщам внимание, но в резултат на това до вечерта гърдата тотално спря да пуска мляко. Малкия суче на празно около 10 минути. Не чувам гълтане или го чувам много рядко. След ужасен рев и блъскане му давам втората, откъдето се насуква. При цедене с помпата проблемната гърда също нищо не пуска, а преди си беше доста силна струята както при хранене, така и при цедене. Даже често се давеше бебчо.

На какво може да се дължи това? Не съм консумирала нищо, което да намали лактацията. Имам си разни притеснения, но не вярвам това да повлияе, след като другата гърда си дава.
Снощи в 12 бяха сухи-изсукани и двете, малкият се измори да дърпа и заспа.

Какво да правя? Искам да кърмя и от тази гърда, а и другата също ми се струва, че е с намаляла лактация. Слагам го по-често на гърда (най-много два часа е паузата), изцеждам след кърмене. През нощта ставах да цедя пак, защото като го будя и за минута пак заспива на гърдата. Имаме около 4-5 часова пауза през нощта, която той сам си прави.

Възможно ли е да е от позата или да няма рефлекс на потичане?
Възможно ли е да ме посети консултант вкъщи, защото май емоционално съм поразклатена.

# 1
  • София
  • Мнения: 2 348
Привет, venush!
 Разбирам, че не се чувстваш особено комфортно емоционално в момента. Следродилния период е време, когато се пренареждат хормони и често майките със или без видима причина се чувстват така. Кърменето е чудесен начин за сближаване с бебето, което помага за по-лекото и бързо излизане от такива емоционални състояния. Понякога някои спънки с кърменето могат да ни накарат да се почувстваме некомфортно, но с малко подкрепа бързо можем да възстановим баланса и да продължим да се наслаждаваме на майчинството. Ето координати за връзка с помощник/лидер по градове - http://lalechebg.com/groups/

 Възможно е с бебето да преминавате през лактационна криза - периоди, в които временно млякото не отговаря на моментните нужди на бебето. Често това се дължи на скокове в разстежа - когато рязко наддава на килограми/сантиметри и за няколко дена се нуждае от повечко мляко. А когато бебето е подложило гърдите на по-интензивно търсене, тогава тогава по-ефективна стимулация е получила предпочитаната гърда. Или пък ако наскоро млякото се е регулирало спрямо нуждите на бебето и е отслабило силата на струята, тогава бебето е предпочело по-пускащата гърда.
 Ти отбелязваш също една вероятна причина, може би позата вече не му е удобна. Може би ако обърнеш внимание(в тази или пък различна поза) ти да си в стабилна позиция, да няма напрежение в твоето тяло, бебето да е добре подпряно и повдигнато, ако се налага, да не "виси" на гърдата, а да е стабилно гушнато, това може да доведе до подобрение.

 Бебето само кърма от гърда ли приема? Пие ли други течности? Залъгалка ползва ли? В периода от както забелязваш промените, има ли промяна в съдържимото в пелените? Като количество или промяна в цвета, консистенцията на урината/изхожданията.

 За да помогнеш за по-лесното спускане на млякото, може да си изградиш ритуал преди кърмене. Например изпиване на чаша вода или друга приятна напитка; сядаш или лягаш са кратко и правиш опити да се отпуснеш, например с бавно вдишване и издишване; нежен масаж, на плещите, ако има кой да го направи или просто опъване, като при ставане от сън; топли влажни компреси на гърдата(например напоен с топла вода памперс или хавлия); нежен масаж на гърдатас кръгови движения, след това и от основата към зърното и след това кърмене  Simple Smile .
 Между храненията, ако имаш възможност може да се гушкате голи и завити заедно, дори да си подремнете заедно така.
 Кърменето винаги да започва с проблемната гърда, а след като бебето приключи и с другата гърда, ако е съгласно, може отново да се върне на проблемната.
 Цедене на кратки сесии с почивки (няколко минути цедене - почивка - цедене-почивка) на проблемната гърда може да бъде стимулация за производство на мляко, дори в началото нищо да не излиза.

 Обичайно подобни кризи отминават за няколко дни, до седмица. Рядко продължават по-дълго.  Желая ти скоро да се радваш на безоблачно майчинство чрез кърмене!

Последна редакция: нд, 11 мар 2012, 01:39 от skrech

# 2
  • София
  • Мнения: 1 804
Скреч, благодаря!

Идеите са чудесни.
Филип яде само от гърда. Не му давам вода, чайове или каквото и да било друго. Но пък давам залъгалка, много го успокояваше по време на коликите. Не мисля, че тя е проблемът, защото той си суче доста ефективно и сега. Лявата гърда просто от самото начало не му е удобна за захващане, малко по различна е като форма. Това го установих от самото раждане.
Засега започнах цедене и по-често слагане на гърдата. Ако видя, че не се получава ще звъня на ЛЛЛ за лична среща, може пък аз да не виждам грешките, които допускам.
Относно акането - след като навърши 40 дни, преди около месец, разреди аканията, като вече са по 1-2 на ден, понякога прескача дни. Това си е така и сега от един-два дни, когато установих проблема с лявата гърда. Спокоен е, не плаче между храненията, изпишква се нормално количество. Не мисля, че в момента е недохранен.

Благодаря още веднъж.

Общи условия

Активация на акаунт