Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 413
Здравейте невероятни Хора! Предварително искам да се извиня, ако поста ми ви се стори не за тази тема. Възхищавам се на всички вас. (Това е втората тема във вашият раздел, в която пускам това съобщение.) В момента работя като редактор в предаването "Денят ОТБЛИЗО" с Мира Добрева по БНТ. Искаме да направим тема за проблемите съпътстващи това толкова благородно дело-осиновяването. За съжаление срещаме трудност при желанието си да поканим хора с история и позиция по този въпрос. Много от вас сигурно се притесняват и вероятно има защо, сигурна съм обаче, че има и такива, които искат да изброят спънките, които знам са многобройни, за да са в помощ на следващите. Моята леля осинови момиченце преди почти 2 години, но за съжаление в момента не е в България и не мога да поканя нея в студиото. Затова се обръщам към всички вас. Помислете си и ако искате да говорим по тази тема ще се радвам да ви посрещнем с Мира Добрева в студиото, за да направим дискусия, с която да бъдем полезни. Моля ви пишете ми на лични съобщения.   bouquet

# 1
 • у дома
 • Мнения: 929
Жалко,но не харесвам М.Добрева.
пп не съм нито невероятнна,а още повече за възхищение.

# 2
 • Мнения: 1 325
Sweet Didka, мисля че най-доброто, което може да направите в настоящия момент е да поставите темата за платеното майчинство на жени, осиновили деца над 2 годишна възраст. Тъкмо тия дни депутатите отхвърлиха едно такова предложение, внесено от един депутат от БСП. Ако следите темата сигурно знаете, че този проблем е наистина сериозен. Иначе по мое мнение, осталатите трудности са несъществени и голяма част от тях се дължат на самите нас.
Не мисля, обаче че като се натъртва непрекъснато на "спънките" ще се мотивират или насърчават хората да осиновяват. По-добре е да се разкажат хубавите неща, прекрасните моменти на първата среща, емоциите, вълненията. Мисля, че хората не са подготвени и за това, така че им бъде полезно да разберат.
Доста идеи май ви дадох, дано наистина направите едно обективно, а не сълзливо предаване. Темата няма нужда да се драматизира излишно.

# 3
 • София
 • Мнения: 413
sislie ние не искаме да правим сълзливо предаване. Даже напротив, искаме да покажем човешка история по темата, но никой не иска да я разкаже в ефир... И да поставим темата за майчинството, няма с кой да я дискутираме. Хубаво е да има и двете страни, не само институциите.

# 4
 • Мнения: 1 325
Съгласна съм, че трябва да има и двете страни. Хубаво е да се направи едно предаване за майчинството, аз нямам проблеми с говоренето, но не мога да отделя време и да се организирам да пътувам до София. Много е трудно това да стане. Може би софиянки, ако проявят интерес.

# 5
 • Мнения: 955
И каква е тази човешка история, дето никой не иска да разкаже в ефир? На кого ще помагате и с какво? Обяснете малко, макар че би било коректно да пуснете отделна тема.

# 6
 • Мнения: 1 325
Не знам за човешката история, но аз си държа на платеното майчинство. Мисля, че трябва да се говори за това, хората идея си нямат, че не ползваме майчинство. Как на бърза ръка решиха, че обществения интерес изисква да се приеме закон за заместващото майчинство, а не е в обществен интерес да се даде някакво майчинство на осиновителките. Тоя абсурд трябва да се разтръби, да му се невиди, защо ще лишават от права децата и майките им.

# 7
 • Мнения: 52
Както мисля, че го беше споменала вече Чандра, заместващото майчинство  представлява финансов и бизнес интерес за доста групи хора, започвайки с клиниките за асистирана репродукция.

Осиновяването, освен международното, при което действат акредитирани организации с високи такси, не носи финансова облага. Поне така се смята. Въпреки, че едно дете като бъде осиновено, то излиза от системата да бъде финансирано от държавата.

Основният въпрос е иска ли държавата това дете да не бъде повече финансирано от нея? Или има нужда от него по програми, фондове и отчитане на дейност?

От друга страна като се осинови детето, явно държавата не смята, че с нещо повече трябва да го подпомага, дори не с майчинство за да улесни адаптацията му в новата среда. Така осиновяването на по-големи деца не се насърчава, въпреки че в различни статии и медийни изяви се упрекват кандидат-осиновителите, че не желаят да осиновяват такива деца.

Може би би било дорбе приемната грижа и осиновяването да се разглеждат съвместно , а не да се прави кампания за приемна грижа, а за осиновяването да не си споменава. Или да се правят предавания за осиновяването, без да се говори за приемна грижа като възможност и проблематика.

Бих се радвала да има друг тип предавания, не само запълнени от разкази на обикновени хора, а имащи стройна линия какво искат да кажат и покажат на зрителя. Малко повече предварително разследване и подготовка не би било лошо.

Защо всъщност решихте да правите предаване за осиновяването?

Инициативата е похвална, защото наистина напоследък рядко се говори и пише за осиновяването.

Но може би е добре да се знае и каква е целта? Кои институции смятате да поканите и с какви начални въпроси към тях?

Последна редакция: сб, 10 мар 2012, 11:09 от anitza13

# 8
 • София
 • Мнения: 413
anitza13 идеята да направим тема в предаването беше провокирана от това, че въпреки многобройните деца чакащи да бъдат осиновени, случилите се осиновявания никак не са много, заради това, че децата не отговарят на различни изисквания. В един момент осиновяването се превръща в един вид "пазаруване". Да е с руса коса, да е със зелени очи, да е българче, да е бебе...
В същото време има жени, които 5-6-10 години се опитват да заченат, но въпреки неуспешните опити не мислят за осиновяване. Дали заради мнението на околните, дали заради спънките от държавата, страх от загуба на работа?
Също така искаме да покажем и хора изминали пътя на осиновяване, да кажат, че си заслужава. Да разкажат за чувствата си, да разкажат своята история с щастлив или не край.
Темата за отхвърленият платен отпуск е отделна. Ще се търсим връзка с депутата Захари Георгиев, който е внесъл законопроекта за разговор по темата в студиото. Но и за тази тема ще е хубаво да има и представител на засегнатите.

# 9
 • Мнения: 3 673
Отправната ви точка по въпроса е изначално сбъркана. Не това е проблемът при осиновяванията, тръгвате с негативна нагласа към кандидат-осиновителите и едва ли някой ще се съгласи да участва при това положение. Естествено, че никой не иска да тръгне да си показва децата като на пазара и да говори сладникави и блудкави глупости.

Решението на едно семейство или на сам родител да осинови е лично и предавания с подобна идея навлизат грубо и безпардонно в интимното пространство на хората. Не се учудвам защо няма желаещи. Показвате тотално незачитане на проблемите, които преживява едно семейство, борещо се със стерилитета и търсите да си запълните времето с болката и мъката на хората, незачитайки личния избор. Едно предаване не може да убеди никого да осинови, това е решение, което се взема след много лична борба.

Засега не ме убеждавате по никакъв начин, че сте различно предаване от "Апартаментът", например, които си търсеха герой и бяха решили, че осиновяването и преживяванията, свързани с него са достатъчно елементарни, за да запълним екранно време.

Погледът върху нещата засега е елементарен. Показахме ви кои са истинските проблеми, вие си искате драмата и сълзливите истории. Едва ли някой ще се навие при това положение.

Съжалявам за болезнената откровеност, но ако претендирате да сте сериозно предаване не е зле да смените концепцията по този въпрос.

Да не говорим, че осиновявания отдавна не се случват само в семейства с проблеми със стерилитета. Показвате тотално непознаване на материята. Не говорим и за това, че критериите за произход отдавна са преодолени от голяма част от кандидат-осиновителите.

# 10
 • София
 • Мнения: 413
Не желая да влизам в полемики и да карам, когото и да било да харесва предаването. Лично за себе си смятам, че за малкото време, в което то е на екран е доказало постоянство точно в това, че не подхожда към която и да е тема негативно, а точно обратното. Съжалявам, че оставам неразбрана и елементарна, целта ми/ни не е била да "запълним ефирно време". Правим това, което смятаме за важно. Избираме теми, за които преценим, че си струва да се говори. Изглежда, че тази няма да е една от тях, заради недоверието от ваша страна. Всеки с правото си. Успех и здраве на всички кандидат осиновители, осиновители и осиновени.

п.с. И все пак ако някой прецени може да се свърже с мен чрез лично съобщение.

# 11
 • Мнения: 3 673
Не е заради недоверието, а заради това, че не отчитате специфики на въпроса, които са важни. Вие искате драма, не искате сериозните проблеми. А сериозният проблем е, че платено майчинство за деца над две години няма. А въпросът дали някой ще реши дали да осинови или не няма място в предаване, което има претенции да е сериозно. Това са много лични и интимни преживявания, лично пространство, което трябва да си остане за тези, които ги преживяват.

Вие сте тази, които не иска или не може да разбере за какво става въпрос.

# 12
 • Мнения: 1 325
Кудку е права, че сериозната тема е майчинството, например. С новия закон се увеличи броя на вписаните и съответно малките деца сега се вписват за по-кратки срокове. Т.е. големи проблеми при осиновяването на по-малки деца здрави деца почти няма. Дори, както и Кудку каза, голяма част от кандидат-осиновителите са преодолели темата с произхода. Огромния въпрос, които стои е съдбата на по-големите деца, които по една или друга причина са вписани твърде късно в регистрите. И точно тук платеното майчинство е от огромна полза. Мисля, че това е сериозния подход.

Иначе да се порицават кандидат-осиновителите или хората зорлем да се агитират да осиновят - няма полза. Осиновяването в днешно време, дори и не е свързано на 100% с възможността да имаш биологично свое дете. Мисля, че нагласите на хората се променят, дори и по-бързо отколкото аз съм очаквала.
Не може да се очаква от хора, които имат репродуктивни проблеми, по призумпция веднага да станат кандидат-осиновители. От друга страна, осиновяването е начин да станеш родител и не е нужно да нямаш биологично свои деца, за да осиновиш.
От трета страна, голям брой от чакащите деца са с увреждания или със сериозни здравословни проблеми. Дайте да поставим тук акцента. Какви услуги предоставя държавата за тези деца, както и за децата с увреждания, които семействата им не са изоставили. Ако аз реша да осиновя такова дете, в кои дневен център да го водя, какви специалисти са на разположение, колко трябва да плащам за това, къде мога да го водя на училище и т.н. и т.н. Ето ви сериозни теми, да не зачеркване големите и болните деца.
А иначе осиновяването е доброволен акт. Не може да размахаме пръст, да посочим колко много изоставени деца има и гузните хора веднага дасе юрнат от чувство за вина да осиновяват. Осиновяването не е "чаша чай за всеки".

# 13
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Искаме да направим тема за проблемите съпътстващи това толкова благородно дело-осиновяването. За съжаление срещаме трудност при желанието си да поканим хора с история и позиция по този въпрос.

Ами трудно ще ви е. Повечето от хората имащи деца чрез осиновяване не считат, че са извършили "благородно дело". Просто имат деца, отглеждането на които си има специфични трудности и особености.

Нищо лично към предаването - не съм го гледала. Но гледах филма, свързан със сурогатното майчинство и подходът не ми допадна - твърде повърхностно-показно-захаросано ровене в интимното пространство на няколко човека.

Да вярно е, много деца има в домовете, има кандидат-осиновители с много претенции, има хора, които никога не биха имали дете чрез осиновяване, други въобще не искат деца - това всъщност е живият живот. За всеки щастието е уникално понятие и пътят към него е различен.

Аз лично няма каква история да разказвам - тя не е по-различна от историята на всички родители. Исках да имам деца - имам ги. Но държавата ми отказа това, което се полага на всички майки, родили децата си - да ми заплаща отпъск по майчинство за първите месеци заедно с децата ми. Вярно е, че бяха "отгледани", демек прехвърлили бебешката възраст, т.е. над годинка. Но с последиците от това "отглеждане" на стаден принцип се борим и до ден днешен.

ПП май спамим тази тема. Не е ли по-добре да помолим модератор да премести тези ни дебати в другата тема - за ГИОО, а тази да си остане за децата ни.

# 14
 • София
 • Мнения: 413
sislie , точно думи като твоите и тези на ku[d]ku[d]yaka няма кой да ги каже в ефир. Предаването поставя тема, за която гостите поканени в студиото да говорят. Това не е формат, като на Юлиан Вучков, да излезе водещата и да изказва разсъжденията си. Темите се развиват от гостите и това, което имат те да кажат. За това и не разбрах нападките към мен и екипа на предаването.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт