Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 март 2012, 20:30 ч.

онлайн тормоз

 • 6 237
 • 45
 •   1
Отговори
 • Мнения: 361
търсих подобна тема, но не намерих. в момента съм като в небрано лозе, защото снощи дъщеря ми, която е в 7 клас стана жертва на онлайн терор. честно казано, от моята позиция на възрастен човек не можах много добре да вникна в проблема, но за нея явно беше нещо много сериозно, защото цяла нощ плака. в първия момент като я видях помислих, че някой е умрял- толкова безутешно плачеше. оказа се, че няколко момиченца от 6 клас я тероризират във фейсбук с нецензурни изрази, обиди, псувни и т.н. /аз се хванах за главата след като прочетох всичко- как може да имат такъв език тези деца/. всичко това- по повод на много гадна случка в училище с момиче от същия клас, с което имат еднакви имена и са приятелки. засега няма да изпадам в подробности, но полицията също разследва случилото се.
не знам дали някой от вас се е сблъсквал с кибертормоз, но се чудя как най-адекватно да постъпя. първосигналната ми реакция беше да намеря терористките и да им покажа, че са загазили здраво. разбира се, не мога да си позволя да направя подобно нещо, но: дали да отида при директора на училището /опитах се днес да звънна по телефона на помощник директорката, но не ми вдигна- може би защото е събота/, дали да се обърна към полицията? на всичкото отгоре се оказа, че живеем в един блок с дядото и бабата на едното от момичетата, затова реших да поискам от тях телефони на родителите й... стана много дълго обяснение, факт е, че съм много объркана- как е най-добре да постъпя. за съжаление децата ни живеят във виртуалното пространство и нещо, което за нас не изглежда много сериозно, за тях може да има много пагубни последици.....
ще чакам съвети, благодаря предварително

# 1
 • Мнения: 372
Мисля,че ще е добре и с родителите им и с директора да говорите.А ако с това не се постигне желания ефект може и самите момичета да посплашите ,дискретно разбира се ,но така ,че да им стане ясно за какво става въпрос.За съжаление в тази възраст децата може да са ужасно жестоки помежду си.Когато аз бях 7 клас още нямаше фейсбук и затова такива нецензурни изрази се пишеха на стената в асансьора или във входа.И все още си седят там.

# 2
 • Мнения: 741
Преживяхме нещо подобно, не съвсем същото, но пак е свързано с фейсбук  и също, както и при теб - с дъщеря ми.
Опитах се да говоря с родителите на момичето, което създаде проблема, но реакцията им беше такава (отричане, заплахи, обиди...), че разговор така и не можа да се проведе.
Веднага, на следващия ден подадох жалба до районното управление на МВР. Казаха ми, че това което са упълномощени да направят е, да предупредят семейството за моята жалба и за моите изисквания във връзка с това, което ни причиниха. Ако искам подробно полицейско разследване, то службата за това е ГДБОП.
Директор не уведомих, защото не учат в едно училище.
Съветвам те да не оставяш нещата без последствия за тези, които са ви създали проблема. Успех и кураж! Бъди силна и упорита!  Peace

# 3
 • Мнения: 4 879
За институциите - ти си знаеш към кого да се обърнеш. Според мен, директорът задължително трябва да бъде уведомен.

За Фейсбук - нека дъщеря ти да "бан"-не или изтрие това момиче от контактите си. Ако е писал на стената на дъщеря ти, просто да изтрие коментарите. Най-важното - информирайте Фейсбук. Дори информирайте от няколко профила за случката - например, от този на дъщеря ви, от вашия, на други хора... Те си знаят какво да предприемат.

Ето още информация:

https://www.facebook.com/safety/groups/teens/

"Ако случайно някога получите вредни или оскърбителни съобщения или публикации в профила си, то тогава имате избор. В зависимост от сериозността на ситуацията, в която се намирате можете да игнорирате, да попитате лицето да спре, да направите отказ от приятел или блокиране на лицето или да попитате родителите си, някой от учителите си или друг възрастен, на когото имате доверие. Всеки човек заслужава да се отнасят към него с уважение.

Докладване на оскърбително съдържание
Не пропускайте да направите докладване за оскърбително съдържание, което може да е в страницата на Вашия профил или в нечий друг профил. Можете да докладвате за неподходящи страници, групи, събития и лъжливи или измамни профили. (Помнете, че докладването е тайно и по този начин никой няма да разбере, че сте докладвали.)"

Успех!

# 4
 • София
 • Мнения: 4 350
Май това се случва все по-често. Децата ни живеят в този виртуален свят и това, което се случва там за тях е истинско. Направо си е страшно какви поколения идват .....

# 5
 • София
 • Мнения: 177
Здравейте, и на нас се случи нещо подобно, само че в Скайп. Дъщеря ми е на 12 години, използваме общ Скайп-адрес и в момента, в който започнаха да валят вулгаризмите от нейни съученички, аз бях на компютъра. Разговарях с майката на едно от децата, междувременно подадох сигнал на горещата линия за безопасен интернет, както и в отдела за борба с компютърните престъпления. Това, което ме вбеси най-много е, че е използвана някаква програма, вероятно Team Viewer, чрез която може да се манипулират нещата, които се пишат, т.е. от мое име излязоха цинизми, които аз много добре знам, че не съм писала. Целта е била да се заформи интрига, все едно, че детето ми първо е започнало да обижда, само че този път нямаха късмет милите дечица, директно попаднаха на мен. Ще разнищя тази история докрай, защото се чувствам изключително засегната, това е грубо нахулване в личното пространство, да не говорим за другите "екстри" - опит за тормоз и вербално насилие чрез използването на цинизми.

# 6
 • София
 • Мнения: 56
И на сина ми /4 клас/ му се случи нещо подобно. Негов съученик му изпрати цинизми в Скайп. Е, аз само блокирах абоната и се чудя да предприема ли и други действия?

# 7
 • София
 • Мнения: 1 852
Хм, мисля, че като начало бих документирала (снимала, разпечатала) въпросните "красоти" и бих ги връчила на ... де да знам ... класен ръководител ли, директор, родител... към полицията чак на този етап не бих се обърнала...

# 8
 • Мнения: 741
Разпечатването е много добра идея.

# 9
 • София
 • Мнения: 7 150
Подобна ситуация е описана във "Виртуален тормоз" , може да ти даде някоя идея, а може би е добре и дъщеря ти да го гледа: http://www.DMCA-removal-from-Google/details.php?id=298125

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 267
Подобно нещо се случи преди година и на сина ми- тогава 6 клас в Skype. Непознат започна да го заплашва кога и къде ще го причаква. Беше му написал, че го познава, че знае къде учи, как пътува, на коя спирка ще го чака и подобни. Синът ми доста се беше уплашил. В последствие разбрахме, че било шега. Но определено синът ми се стресна много и оттогава не пише лична информация в skype.

# 11
 • Мнения: 1 311
Фейсбук е най-голямото порно в момента. Нямам и няма да имам.
Не мога да си обясня, как разрешавате на невръстинте си деца да контактуват с непознати в мрежата?!  ooooh!
Никой с нищо няма да ти помогне. Помогнете си сами като спрете висенето във Фейсбук. Peace

# 12
 • Мнения: 741
Никой от нашето семейство също няма, съгласна съм с теб, така е.
Нашият проблем, за който писах по-горе беше точно такъв - създаване на профил с качване на снимки от бивша съученичка на дъщеря ми, без нашето разрешение и съгласие. Опитах се да разговарям с родителите и да поискам паролата за профила, за да го закрия, но ... всъщност вече споменах как се развиха нещата. Не чаках повече, реагирах веднага като подадох жалба до полицейското управление. На следващия ден, в който "разговарях" с въпросното момиче и родителите й, профила се заключи. Това не ми беше достатъчно, разбира се. Намерих опция, чрез която аз сама го го изтрих.

# 13
 • Мнения: 361
хм, аз не обичам фейсбук и безмисленото висене в социални мрежи, имам профил, в който почти не влизам. не виждам обаче как може да се забрани на тийнейджър да ползва компютър и интернет. постоянно обяснявам как не трябва да се качва лична информация, как всичко, което се публикува там остава завинаги- боря се с вятърни мелници... в едно изследване за киберезика имаше нещо, което много ме впечатли: "ние сме имигранти в киберсредата, а децата са местните там" или нещо подобно. май за тях реалността и виртуалната реалност са едно и също нещо, не мога да си го обясня, не съм психолог.
днес ще ходя да разговарям с директора, да видим първо какви мерки ще предприемат в училището. ако няма ефект от разговора- ще пускам жалба в полицията.
мисля, че е време вече в училище да има специални часове, където да ги учат какво е интернет и как да го използват- малко ограмотяване относно правата и задълженията им няма да е излишно.

# 14
 • София
 • Мнения: 177
При нас всяка учебна година започва с прочитането на дълъг списък от правила как трябва да се държим в Интернет,  теоретично всяко дете знае да разграничава неприличните от приличните думи. Проблемът не е в това, че те не знаят кое е редно и кое нередно, всеки знае много мръсни думи, въпросът е, че не всеки ги използва. Изглежда, че напоследък това е техният просташки начин за забавление, да си пишат цинизми. Мен ме вбесява това, че се опитват да въвлекат деца, за които това не е тяхната "игра" и да ги провокират по този начин и те да станат такива. За мен хората не са еднакви и твърдението, че "времето сега е такова" е гнила тояга, на която не бива да се опираме, когато става въпрос за нашите деца. Както каза един баща на една родителска среща: "Сега са в такава възраст, че простотията ги напиня отвътре." Според мен, простотията идва отвътре на тези, които я носят в себе си.

Общи условия

Активация на акаунт