Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 март 2012, 20:40 ч.

С БЕБЕ В САМОЛЕТ

 • 44 887
 • 211
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте, мами! Когато за пръв път се впуска в това приключение, човек се пита какви проблеми му предстоят. Наложи ми се да събера информация по въпроса, ще се радвам, ако се окаже полезна на някого.

Споделете и вашия опит!И така, ето какво е важно да знаете, за да сведете неприятностите до минимум:


Отделете достатъчно време за подготовка. Прочетете общите условия на авиокомпаниите, обслужващи вашата дестинация. Направете го преди да платите билета. Информирайте се какъв обем ръчен багаж ви се полага и дали бебешката количка ще се таксува отделно. В повечето случаи тя се ползва до самото качване в самолета (уточнете къде ще си я получите, когато пристигнете).

По възможност изберете директен полет. Прекачванията са свързани с премеждия, през които не бихте искали да преминете със своето бебе.

Поинтересувайте се какви документи са ви необходими. Проверете дали са в наличност и дали срокът им на валидност не е изтекъл. При трансгранични полети се изисква нотариално заверена декларация за съгласието на другия родител, в случай че той не пътува заедно с вас (не тръгвайте сами, осигурете си помощник – приятел или роднина, когото детето харесва).

Някои авиокомпании ще ви помолят да представите и медицинско свидетелство, удостоверяващо, че бебето ви е физически здраво; други изобщо няма да го допуснат на борда, ако не е навършило 7 дни. Тази мярка не е случайна. Полетът подлага дихателната и кръвоносната система на извънредно натоварване, което е потенциално опасно за новороденото; освен това в климатичната инсталация на самолета циркулират патогенни микроорганизми, атакуващи крехкия му имунитет.

Дори да попаднете на превозвач с по-либерални условия, добре е преди полета да се консултирате с педиатър. Уверете се, че не е налице инфекция на горните дихателни пътища, защото тогава резките промени в атмосферното налягане ще бъдат мъчителни за детето. Когато ви предстои пътуване, ограничете контактите си с хора извън семейството, за да намалите риска от вирусни заболявания.

Запознайте се в детайли с актуалните мерки за сигурност по отношение на допустимите количества течности, които можете да внесете на борда. Според някои авиокомпании забраните не се отнасят за бебешки храни, но все пак не е изключено в последния момент да ви накарат да излеете част от опаковката, която сте приготвили, или да я отворите и да вкусите съдържанието й. Не се безпокойте – вашето бебе е пълноправен пътник и по време на полета му се полага специално меню. Тази услуга обаче се ползва само по предварителна заявка. Обсъдете вариантите с представител на превозвача.

Ако можете да си позволите допълнителен разход и разполагате с бебешко столче за кола, подходящо за използване и в самолет, резервирайте самостоятелно място до вашето. (Не се опитвайте сами да фиксирате столчето към седалката – помолете стюардесите да направят това.) Добре е да имате под ръка също кенгуру или слинг.

Няколко дни преди полета помислете за ръчния си багаж. Съставете подробен списък и изберете чанта с достатъчно отделения и странични джобове, осигуряващи лесен достъп до принадлежностите на бебето.

Най-разумно е да се спрете на мека раница или чанта на колелца. Подредете в нея не само нещата, които ще ползвате в самолета, но и всичко, което може да ви потрябва, ако полетът се отложи с няколко часа или куфарът ви се загуби (особено в случай че малчуганът е на специална терапия или диета).

Не забравяйте:

- Памперси, найлонови пликове, бебешка пудра, непромокаема постелка за преповиване.

За да не притеснявате никого, докато се занимавате с тоалета на бебето, попитайте бордните стюардеси къде би било най-удобно да извършите процедурата. (В големите самолети има специални маси за тази цел, но те обикновено са гарнирани с многопластов коктейл от микроби.) Като приключите, сложете пълния памперс в найлонов плик, отнесете го в тоалетната и го изхвърлете в кошчето.

- Мокри кърпички.

Тук е валидно правилото „колкото повече, толкова повече“. Бъдете готови за извънредни ситуации.

- Салфетки.
- Антибактериален гел.
- Любимо одеялце.
- Миниаптечка.


В нея трябва да има: термометър, кислородна вода, риванол, стерилна марля, индивидуално опаковани лепенки лейкопласт, аспиратор за нос, обезболяващи средства. Не експериментирайте, използвайте само проверени медикаменти, към които детето не е алергично.

- Напитки – вода, мляко, сокове.

При излитане и кацане малките деца изпитват дискомфорт и понякога болка в ушите. За да се справите с този проблем, бъдете готови да предложите на бебето си вода, мляко или близалка – по този начин ще го провокирате да преглъща. Опитайте се да нагласите режима му така, че критичните моменти да съвпаднат с поредните хранения. В краен случай го оставете да се нареве с цяло гърло, това също помага.

- Храна.

Дори да сте поръчали бебешко меню (то обикновено се състои от плодови пюрета), подсигурете се с резервен вариант. Пригответе няколко порции мляко на прах и няколко дози вода, но без да ги смесвате. Непосредствено преди хранене помолете стюардесите да подгреят водата.

- Любими играчки.

Не е лошо преди полета да ги скриете за няколко дни. Купете и нещо ново, което да ангажира вниманието на детето. Избягвайте остри, твърди, чупливи и шумни предмети.

- Биберони.
- Пълен комплект дрешки (и резервна блуза за мама).


По време на полета може да се наложи да накърмите бебето. Имайте предвид това, когато избирате какво да облечете.

В големия ден тръгнете от къщи навреме: достатъчно рано, за да не стресирате и себе си, и детето, и все пак достатъчно късно, за да не чакате с часове.

Храненето в последния момент не е разумна идея – най-лошото, което можете да направите, е да кръстосвате летището с дремещо пеленаче. Събуди ли се точно преди да го качите в самолета, нещата може да излязат извън контрол.

Ако все пак се стигне дотам, не се впускайте в пререкания с протестиращи пътници и не се поддавайте на напрежението – детето ще усети това и ситуацията ще се влоши.

На борда Сънчо е най-верният ви съюзник. Нощните полети са отлично решение, но нещата невинаги могат да се подредят във ваша полза. Постарайте се бебето да е сито и в добро настроение, тогава сигурно ще има късмета и да заспи.

За да му осигурите относителна изолация, помолете стюардесите да ви настанят до прозореца. Преди да седнете, попитайте дали вашето място е оборудвано с допълнителна кислородна маска за бебето.

Със сигурност не ви се иска да мислите за това, но ако се наложи да я използвате, помнете: първо слагате своята, въпреки че инстинктите ви подсказват друго. В такива ситуации животът и здравето на детето зависят от вашите трезви реакции.

В някои самолети са предвидени специални места за майки с малки деца – на първия ред в салона на туристическа класа; там ще ви предложат за ползване бебешко кошче. То обаче е твърде тясно и със съмнителна хигиена. Когато става дума за продължителен полет, идеалният вариант е столчето за кола, монтирано на седалката между двамата родители (разбира се, от време на време ще се налага да вземате бебето в скута си).

Докато самолетът е още на пистата, бъдете готови за размествания и суматоха. Разположете се така, че да можете да реагирате бързо при евентуални промени.

Спазвайте стриктно инструкциите на екипажа – неговата основна задача е да ви гарантира безопасно и комфортно пътуване.

След края на полета стюардесите вероятно ще се погрижат да ви изведат с предимство от самолета. Ако това не се случи, останете на мястото си и изчакайте пътеката да се опразни. По-добре е да слезете 5 минути по-късно, отколкото да пристъпвате на място в навалицата, отрупани с багаж и с изнервено дете на ръце.


Bon voyage!  Sunglasses

# 1
 • Мнения: 63
много полезна информасция, благодаря:)

# 2
 • Мнения: 3 242
Доста  стресираща информация Simple Smile

Не знам от сайт на авиокомпания ли е?

Като се регистрираш за полета ти се дава определено място, което е предвидено за човек с бебе, не е работа на пътника да пита дали има кислородна маска.

Никога не ми се е случвало да ме извеждат с предимство от самолета.
Напротив, обикновено майките излизат последни.

Не знам да се монтира столчето за кола, има специални столчета, които дават самолетите.

А това искрено ме разсмя Simple Smile

Докато самолетът е още на пистата, бъдете готови за размествания и суматоха. Разположете се така, че да можете да реагирате бързо при евентуални промени.


# 3
 • Мнения: 2
много полезна информасция, благодаря:)

Супер, радвам се.  Simple Smile
Доста  стресираща информация Simple Smile

Не знам от сайт на авиокомпания ли е?

Като се регистрираш за полета ти се дава определено място, което е предвидено за човек с бебе, не е работа на пътника да пита дали има кислородна маска.

Никога не ми се е случвало да ме извеждат с предимство от самолета.
Напротив, обикновено майките излизат последни.

Не знам да се монтира столчето за кола, има специални столчета, които дават самолетите.

А това искрено ме разсмя Simple Smile

Докато самолетът е още на пистата, бъдете готови за размествания и суматоха. Разположете се така, че да можете да реагирате бързо при евентуални промени.
Няма нещо, което да "не е работа" на родителя, когато става дума за безопасността на детето. Все пак бордният персонал е съставен от хора, освен това те трябва да мислят за много повече пътници, казвам го като бивша стюардеса.

Столчето за кола трябва да отговаря на определени стандарти, за да се ползва и в самолет - в спецификацията му е посочено дали е подходящо за целта. Можете да получите и оборотно столче. Лично аз бих не бих избрала такъв вариант.

Редът на слизане зависи преди всичко от това в коя класа пътувате и каква е схемата на салона, останалото е въпрос на организация. Ако сте заявили, че искате на слизане от самолета да получите количката на детето, при всички случаи ще се наложи да изчакате.

И като стана дума за организация - да, понякога стават грешки и те могат да бъдат и смешни, но и доста изнервящи.

# 4
 • Мнения: 3 242
Дали ти дават количката зависи от летището и авиокомпанията.
На мен са ми я носили на вратата на самолета, пред самолета, а някъде ти я пускат на лентата с багажа  Peace По същата логика някъде ходиш с нея до самолета, някъде я пускаш на багаж.

Хубаво е да има такава информация,   bouquet само е трудно да се обобщи - разликите между летищата  и авиокомпаниите са големи.  Peace

# 5
 • Мнения: 2 187
а мен отчасти ми беш полезна. Ще видя в действителност как ще стоят нещата. Предстои ми дълго пътуване другият месец. Бебката ще е на 7м.
Ще летим 3.5 часа до Мадрид. После 6 часа престой. После още един полет 9 часа.
Още не знам как ще ни чекират куфарите дали до крайна точка или до Мадрид г Rolling Eyes
 Та въпроса с храната и дре хите ще го реша генерално, т.е от всичко по много. Чудя се само как ще държа дългия полет бебето 9 часа в скута ми.  newsm78
Таткото не може многомного да помага, защото все пак ще се грижи и за каката  Confused

# 6
 • Мнения: 3 009
Статията синтезира сравнително добре, но има какво да се допълни/промени.

Да споделя и личен опит:
Пътувахме с бебчо, когато беше на 4.5 месеца. Полетът 3.5 часа. Бях само с кенгуру и една чанта ръчен багаж. Долументи искаха само паспорт. Беше лесно, защото тогава беше само на кърма. След настаняване (и на отиване, и на връщане) му дадох да суче, хем да се успокои, хем да се изравнява по-лесно налягането и спа почти през цялото време. Гушках го, дадоха специален колан, който се прикрепяше към моя. Качвах се с предимство, но слизането си беше на общи начала. Най-голямото приключене беше на секюритито на връщане, а и някакво забавяне, което се получи и 20 мин чакахме в един коридор, за да ни отведат към самолета, беше ужасно. Но в самолета никакви проблеми.

ronisum, преди като съм пътувала такива двойни полети, винаги са чекирали и мен, и багажа до крайната дестинация. В този случай на междинното летище не си взимаш багажа, той си минава автоматично. Но трябва да провериш при вас как ще ви чекират.

# 7
 • Мнения: 2 187
Моята мацка вече не е на кърма, а на АМ, освен това захраних, и до тогава ще е минала 7м и ще яде и пюрета и каши и АМ, та ще взема от всичко.
За чекирането и аз предпочитам до крайната дестинация, но предният път като пътувахме с подобна нискобюджетна компания/чартърна (за дългия полет) ни казаха, че не може. И си взимахме куфарите, разкарвахме из цялото летище във Франкфурт с нас и после пак чекиране  ooooh!

Най-се притеснявам ако е много гъчкано как ще седи в мен 9 часа  Rolling Eyes

# 8
 • Мнения: 703
Здравейте, темата би ми била много полезна и се радвам, че някой се е сетил да публикува точно такава.
Предстои ми пътуване. Бебка ще е наоколо три месеца и половина. Храня я с АМ и се чудех как да си разпределя храните, защото в условиятана авиокомпаниятане е упоментато, дали може да се носят изобщо в ръчен багаж. Спомента е само "такса бебе" и това, че мога да нося спортна количка. Не сепозволяват столчета, а и не пише вътре да предоставят.
Когато пътувах последно със същата компания, имаше едно бебче зад мен. Беше на няколко дни. На майката дадоха допълнителен колан.
Не знам също и дали има специално места за майки, защото никъде в сайта на компанията не пише.
Притеснявам се, ако бебето плаче, че ще имам проблеми с пътниците. Дъщеря ми е кротка, но знам ли, все пак налягане, хора, бучене на самолета при излитане...
Имам декларация от таткото и паспорт на детето, но също никъде не пише, че трябва да имам и медицинско за здравословното й състояние.
И много ме е яд, че зада се обадиш да питаш, пак трябва да плащаш, като на импулсен телефон. Може да е смешно, но за мен е пълна глупост. Не стига, че се плащат един куп пари за всякакви такски, ами и това.
Благодаря за темата Simple Smile   bouquet

# 9
 • Мнения: 3 009
Поразяващата уста, с коя компания ще летиш? Питам, за да ти отговоря на въпросите, защото от компания до компания има известни разлики...

# 10
 • Мнения: 703
С Wizz, но съм чела всичките им видове условия и никъде няма подробности за храните на бебето, примерно.

# 11
 • Мнения: 3 009
Така и предполагах, че е с Wizz.

И така, по последна информация, преполагам все още валидна:
- Имаш право да носиш толкова вода за бебето, колкото ще ти е необходима за полета (за пиене или приготвяне на храна, няма значение). Евентуално тук или по-вероятно на връщане ще те накарат на секюритито да я опиташ. Не правят проблеми за бебешката храна. И може да си е при теб с ръчната чанта.
- Ще се качваш с предимство. От София в автобуса, после се приготви да те изблъскват. На връщане същото, зависи дали през гейт или пак с автобус. Но отново минаваш първа.
- В самолета си избираш място, няма проблем за маските с въздух. Ако не е много пълно, няма да се натискат да сядат до тебе. Може да помолиш да те сложат на втори ред. (На първи не може заради аварийния изход, не може и при аварийния по средата).
- Ще трябва да го гушкаш по време на полета, не дават столчета. Ще ти дадат колан.
- Задължително ѝ дай шише или биба по време на излитане и кацане, за да преглъща и да изравнява по-лесно налягането. Не забравяй и някоя любима играчка. Най-вероятно толкова малко бебе ще заспи, бученето на самолета нали е бял шум...
- Медицинско не ти трябва.

Питай, ако още нещо те интересува.

# 12
 • Мнения: 703
Много ти благодаря  Hug Не разбрах само храната дали може да е вече приготвена или трябва да е отделно водата от млякото?
А количката до къде позволяват да се носи или се оставя заедно с багажа?

# 13
 • Мнения: 3 009
За храната, както ти е по-лесно, няма значение.

Количката ще ти я вземат непосредствено преди качването в самолета и ще си я получиш непосредствено след слизането.

Поне последно това бяха условията, ако някой има по-нова променена информация, да казва.

 Peace

# 14
 • Мнения: 703
Еее супер си  Hug Много ти благодаря! Това е някакво успокоение Simple Smile Мислех си да си запазя място с повече място за краката или да си направя застраховка за багажа, защото съм виждала как го хвърлят и си мислех, че ако ми вземат количката на чек-ин, където вземат и багажа, и ако ми я мятат, както мятат куфарите, ще имам нужда от застраховка  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт