Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 6
" НЦИОМ: Има двоен морал по отношение на шамарите за децата
12 март 2012 | 14:17 | Агенция "Фокус"

Общественото мнение за идеите, заложени в проекта на Закона за детето. Резултати от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е проведено от 3 до 15 февруари 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в цялата страна.

Как се възприема така нареченото „минимално насилие” над децата (шамар, издърпване на ухо, напляскване)

68% от българите одобряват използването на „минимално насилие” върху децата (шамари, издърпване на ухо, пляскане). Интересното е, че не регистрираме възрастова специфика в отговорите, т.е., че привърженици на подобни възпитателни мерки се срещат във всяко поколение българи. Налице е обаче тенденция, която се отнася до образоваността на населението – колкото по-образовани са възрастните, толкова по-малко те са склонни да определят като приемливо прилагането на минимално насилие върху децата. И въпреки това, дори и сред висшистите, делът на одобряващите подобни възпитателни мерки е двойно по-висок от този на неодобряващите.
Може да се предполага, че отговорите на подобен въпрос в някаква степен са косвен индикатор за прилагането на минимално насилие. В семейства, които живеят без брак, децата са възпитавани по-често чрез методите на „минималното насилие”.

Общественото мнение за предложенията за правата на детето

Сред предложенията за формулиране на конкретни права на детето в проектозакона, най-висока подкрепа от страна на обществото получава правото на закрила на детето срещу въвличането му в политически, религиозни и синдикални дейности. Това предложение е одобрявано от 93% от българите.
83% се обявяват срещу това родителите да използват насилие и други методи на възпитание, които уронват достойнството на детето. Най-последователни и твърди в подкрепа на ненасилието над децата в семейството се оказват младите и образованите българи, жителите на големите градове и жените.
Вторичният прочит на данните от настоящото изследване показва, обаче, наличието на противоречиви нагласи. От една страна, 83% смятат за неприемливо родителите да упражняват насилие и силови възпитателни методи, от друга страна – 65% от същите тези, които не приемат насилието в семейството, одобряват използването на така нареченото „минимално насилие” (шамар, напляскване, издърпване на ухо и т.н.). Това косвено означава, че сред немалка част от хората по въпроса има „двоен морал”. От една страна, те намират за допустимо минималното насилие към деца, а в същото време не приемат да се използва насилие, принуда и други методи, които накърняват достойнството на детето. Очевидно повечето родители, упражняващи минимално насилие имат персонално усещане, че упражняват контрол върху ситуацията. Но дали подобна субективна оценка е вярна?"

Какво мислите вие по въпроса с т.нар. "двоен" морал на българина. Значи от една страна всички сме против насилието. От друга страна - един, два шамара - няма никакъв проблем да изяждат хлапетата от време на време...  #Crazy

# 1
 • Мнения: 17 123
Не мисля, че "стандартът е двоен". По- скоро хората имат различна гледна точка за що е то "насилие", докъде може да се простира то. От такова си има нужда, всеки закон, с мерките и санкциите към него, са си вид насилие, хеле като бъдат приложени пък и принудително.
Самото изследване /според отчетените резултати и изводи от тях/ е направено като от ученик в ХІІ клас изучаващ Социология за първи път в живота си, тенденциозно е и като такова до някакви резултати конкретни не би могло да доведе.
Да си по- католик от Папата не е печелившо. Често го забравяме.
Приемливите граници са различни и не могат да се обобщят по такъв елементарен начин.

Последна редакция: пн, 12 мар 2012, 16:35 от Judy

# 2
 • Мнения: 984
Изследването е поръчково и е в подкрепа на яловия проектозакон за детето.

Днес, по-рано пуснах линк към изследването като информация в темата "Новият закон за детето".

Последна редакция: пн, 12 мар 2012, 16:29 от Мишона

# 3
 • Мнения: 6
Не мисля, че "стандартът е двоен". По- скоро хората имат различна гледна точка за що е то "насилие", докъде може да се простира.

С една дума искаш да кажеш че ШАМАРЪТ НЕ Е НАСИЛИЕ и няма никакъв проблем децата да ядат шамари от време на време. То си е нещо нормално според теб. Ужас  Shocked

# 4
 • Kопенхаген
 • Мнения: 665
Еееееееееее уляхте се, сега къде по напред да пиша  newsm78

# 5
 • Мнения: 984
Не пиши, така ще си спестиш верме и енергия. Mr. Green

Никсъне, аз по друг начин разбрах Джуди. Според мен тя твърди, че отговорите на изследваните граждани са представени превратно и са измерени неправилно.

Според мен за да се получи такъв кризисен резултат, въпросите са били формулирани подвеждащо.

# 6
 • Мнения: 17 123
Не мисля, че "стандартът е двоен". По- скоро хората имат различна гледна точка за що е то "насилие", докъде може да се простира.

С една дума искаш да кажеш че ШАМАРЪТ НЕ Е НАСИЛИЕ и няма никакъв проблем децата да ядат шамари от време на време. То си е нещо нормално според теб. Ужас  Shocked

Имаш право и да се пулиш.
Насилие е и опитът да бъде вменена на останалите хора вина затова, което мислят, дори и без да са казали какво точно мислят.  Laughing

То е нещо като да си толерантен по твоите критерии и да ги налагаш с огън и меч.

Законът ви не чини. Изследването- съвсем. Ако и пари са давани за него- язък!

# 7
 • Мнения: 6
Не мисля, че "стандартът е двоен". По- скоро хората имат различна гледна точка за що е то "насилие", докъде може да се простира.

С една дума искаш да кажеш че ШАМАРЪТ НЕ Е НАСИЛИЕ и няма никакъв проблем децата да ядат шамари от време на време. То си е нещо нормално според теб. Ужас  Shocked

Имаш право и да се пулиш.
Насилие и опитът да бъде вменена на останалите хора вина за това, което мислят, дори и без да са казали какво точно мислят.  Laughing

Законът ви не чини.

Не става въпрос за закона тук. Въпроса е принципен - шамарите насилие ли са или не

# 8
 • Мнения: 17 123
Ти грамотен /а/ ли си?
С четенето как си?
Писах в прав текст- всеки си има свои граници и виждания за що е това насилие.
И хората, които са се обявили общо против него /което запитване е изключително елементарно/, не са приели за насилие някой от посочените методи.
За някои насилие е да им се събират данъци, да речем. За мен си е жив натиск!  Crossing Arms

# 9
 • Мнения: 984
И за мен е насилие да ми събират данъци. Шамарите - също.

# 10
 • Мнения: 481
Писах в прав текст- всеки си има свои граници и виждания за що е това насилие.
само дето шамарите са насилие без значение субективното ни възприятие.
Ако на някоя бг мама мъжът и  удари едно леко шамарче с възпитателна цел, дали няма да ореве форума?
Ако е върху жената е домашно насилие, а ако е върху детето - може, така ли?

# 11
 • Мнения: 17 123
Такова е и събирането на въпросните данъци по принудителен ред.
Гледни точки- различни. Вкл. и за мярката на допустимото насилие и същността на понятието въобще. Колкото хора- толкоз гледни точки.
Не сравнявайте отношенията между възрастни с тези между възрастен и дете. Аз за възрастния отговорност не нося, за разлика от тази, която нося за поведението на своите деца. От тях не можете да се "откажете с държавен вестник".
И тук издиша.
Опитайте с други аналогии.
хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх
Не може да се говори в случая за двоен стандарт точно поради тази причина. Ако родител, приемащ за нормални някои методи, е общо против насилието, той не проявява такъв стандарт.
А идеята е, че имало такъв. Не намирам, че има. Има ученически опит за проучване, целящ установяване на нечия кауза, при това твърде прозрачно- тенденциозен.
Не говоря за мен, за теб, за комшийката и зълвата. Там опираме до конкретика.

# 12
 • Мнения: 481
ако отговрността се изчерпва с раздаване на шамари, по-добре е да се отнемат родителските права на такива отговорни родители.
Усещането за безсилие и унижение е еднакво както при възрастния, така и при детето, жертва на насилие

# 13
 • Мнения: 17 123
Никак не се изчерпва, но и повърхностно може да се гледа на всеки един въпрос, нормално е.  Laughing
Няма смисъл тук да се убеждаваме в нечия лична гл. точка. За мен всяка такава си остава персонална и с нищо по- ценна от нечия друга.
Говорехме си за двойните стандарти в случая, аз обясних защо такива не виждам.

# 14
 • Мнения: 984
ако отговрността се изчерпва с раздаване на шамари, по-добре е да се отнемат родителските права на такива отговорни родители.


Според мен не е редно ей тъй да се отнемат родителски права, а да се създаде система, която да повишава родителския капацитет. На родителя побойник му трябва превъзпитание, защото отнемайки му това дете, той ще си намери друго дете или възрастен, който да бие. Работата е такъв възрастен да бъде отстранен от сеемйството и възможно превъзпитан, за да има детето му дом и семейство. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт