Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 74
Нашата педиатърка явно е от старата школа и ми препоръча от третия месец да почвам със сокове по малко.
Навсякъде чета, че новата тенденция е да се започва чак в 6ти или след това и то със зеленчукови пюренца.
Бихте ли сменили педиатърката заради такава препоръка?

# 1
 • Мнения: 387
lili375 ако педиатърката ти е добър специалист по детско здраве, изключваме захранването, държи се добре с детето и си доволна от нея, не я сменяй, но и кажи на какво мнение си и така...

аз захраних педагогически, въпреки препръките на педиатърката за пюрета и месо на 7м, не беше Ок с това, но все пак детето е мое и аз решавам...така че просто нямаше избор тя...накрая я смених по други причини...

# 2
 • Мнения: 7 946
Ако е добър диагностик и лекува адекватно, не ѝ обръщай внимание на темата захранване и не я сменяй..иначе е ясно Peace

# 3
 • Мнения: 3 149
И аз не бих я сменила заради разминаване по тема захранване. Моята в началото ми казваше какво да давам, аз кимах и си правех каквото аз си знам  Wink Дори не съм сметнала за необходимо да обяснявам какво точно яде детето ми в момента и какво не. В момента според нея трябва да давам кърма само сутрин и вечер  Mr. Green

# 4
 • Мнения: 74
Благодаря за отговорите. Докторката ни беше препоръчана от познати като добра.
Първоначално ми се стори много сериозна.
Не знам дали да й кажа директно, че не съм съгласна със схемата или да се правя, че изпълнявам. Някои лекари се засягат когато им поставяш мнението под съмнение.

 Аз имам доста време да си помисля. Тя каза от третия месец, а ние сега сме във втория.

# 5
 • Мнения: 7 946
Опитай се да ѝ обясниш, че не споделяш идеята за ранно захранване-запознала си се с "рисковете" ако не захраниш рано (те на това наблягат Mr. Green), и ако няма консенсус..минаваш на план "В"-тя нарежда-ти кимаш съгласно, и си правиш каквото знаеш Laughing

# 6
 • Мнения: 74
А какви са рисковете?

# 7
 • Мнения: 7 946
Че ще му/ѝ мине "запека"; (по-големите бебета, които са изкл. на кърма, усвояват на практика на 100% кърмата, и не акат по няколко дни-което категорично не е запек Stop)
Че бебето няма да свикне с твърдата храна и ще стане злоядо; (това на практика е абсурдно...)
Че трябва да му се развива дъвченето; (не познаваш недъвчещи деца-нали Laughing)
Че кърмата ти е вече нехранителна, и му трябват допълнително витаминки чрез сокчетата; (ти ги набавяш с кърмата-така че и това отпада)
Че се изчерпват запасите от желязо и ей го на-станало анемично; (да, към 6-ия мес намалят запасите, но това далеч не значи анемия, а и самото изследване е некоректно само по себе си..)
Има и още..ама вече ми се спи и оставям на другите да допълнят  Laughing

# 8
 • Куциндрел
 • Мнения: 18 408
И моята педиатърка ми препоръча сок от 2-3 месец, но аз й казах, че не съм съгласна. Тя не се разсърди, каза, че не бързала. Явно усети, че съм за по-късното захранване и на предната консултация, ми каза да не бързам. Не бих сменила педиатърката само защото е привърженик на ранното захранване. Сега, на сл. консултация, смятам да обсъдим захранването и да стигнем до някакъв общ консенсус.
Съветът ми е, че ако педиатъра е добър диагностик и се отнася добре с майката и с детето, да не се сменя само заради едно захранване.

# 9
 • Мнения: 5 669
Няколко неща в случай, че имате нужда от аргументация в разговор с педиатъра.
През 2005 г. е приет от МЗ Национален план за действие "Храни и хранене", с който теоретично трябва да запознати. Ето няколко извадки от него:

"Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. Докато препоръките на СЗО са до 6-ия месец бебетата да са на “изключително” кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на 2-ия месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачето. Поради неинформираност или липса на средства, някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето на кърмачето, което създава риск от алергия и желязодефицитна анемия."

"Няма национално проучване относно честотата и продължителността на “изключителното кърмене”, което означава хранене единствено с кърма, без да се дава вода, сокове и други течности. Нито майките, нито здравните работници са добре информирани относно неговите преимущества."
"Липсата на кърмене, ранното захранване с краве мляко и неправилното въвеждане на немлечни храни преди 4-6 месец след раждането създават предпоставки за хранителни дефицити при кърмачетата, което допринася за изоставане във физическото и психоемоционалното им развитие; създава риск за развитие на хранителни алергии и здравни проблеми в последващите периоди на живота им."

Относно соковете - накратко, схемата е руска, широко разпространена през XX век и в останалите страни от социалистическия блок. Измислена е поради изкуственото хранене в пред-АМ ерата -краве мляко, прясно или кисело, по-после брашнена каша - сигурна съм, че определено е имало дефицити от витамини и други работи в менюто на бебетата Wink С кърменето, обаче, не е такъв случаят. Има някакви статии по въпроса в библиотеката тук, проблемът е, че са превод от руски, а там има тенденция науката да е малко в сферата на паранормалното. Въпреки това, и от тях може да бъде извлечена полезна информация.
Сокове са се давали и се дават и на някои други места по света (Франция, Испания), тенденциите са като тука - вече да не се прави, но става бавно. Фактите са известни - плодовите сокове са супер агресивна храна, поразиите могат да са големи. Няма да се впускам в подробности, защото няма да ходите на научен дебат в педиатърския кабинет, нали Simple Smile
В случай обаче, че ви излязат с аргумента "ма то за витамини, не е захранване" - всичко различно от кърмата е захранване. Дори водата компрометира идеята за изключително кърмене (само дето в малки количества тя не е толкова вредна, колкото другите възможности).
Дано съм била полезна.

# 10
 • Мнения: 74
Благодаря много за подробните разяснения!
И аз се учудих как така в книжката, която раздаваха в родилното пише - до 6 месеца само на кърма по препоръка на СЗО, а педиатърката ми сега други съвети дава, ама явно всяко нещо трябва да се проучва.

# 11
 • София
 • Мнения: 41 216
не, не бих сменила, нашата също ми каза за соковете и то по-рано, аз казах, че нямам намерение рано да захвранвам, отговорът беше, че е длъжна да ни информира.
 в крайна сметка относно кърмене и захранване много малко съм я слушала, а и това е по-незначителното до мен, един много кратък период, който минава и заминава, в пъти по-важно ми е как лекува детето ми, още повече,че ще го прави живот и здраве още дълги години напред. А в това отношение нямам никакви забележки към нея.

# 12
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 241
За неща като захранване и кърмене изобщо не бих слушала педиатър. Виж, диагностиката и лечението са съвсем друго нещо.

# 13
 • Мнения: 328
Мойта каза да захраня на 4м. Не я смених, но не я послушах, захраних си детето на 6м.

Общи условия

Активация на акаунт