Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 165
Ситуацията е следната - две деца в различни групи на градината братчета. Едното от вчера е болно от варицела. Другото дете в другата група трябва ли да се спре от посещаване на градината? В другата група няма карантина.

# 1
 • Мнения: 1 858
Да, трябва да се спре.

# 2
 • Несебър
 • Мнения: 195
И аз съм на мнение,че трябва да се спре.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 165
То и аз съм на мнение,но Директорката ми казва,че няма да го спре и няма разпоредба, която да я накара да го спре. Звъннах в РИОКОЗ от там епидемиологът каза задължително трябва да се спре и ме препрати към своя колежка отговаряща за даденият район. Тя съответно каза,че пък нямало основание за спирането му и когато  попитах, защо ваша колежка тогава категорично ми отговори,че трябва и каза просто на вас да подам сигналът за да вземете мерки? Ами ще отида да проверя ама то зависи от ситуацията и такива неща.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 841
Не знам как е по закон, но контакта така или иначе е осъществен и вече е късно.  Peace Мисля, че не са длъжни да спират здравото дете, поне мен не са ме карали да спирам здравото, но така или иначе те моите бързо прихванаха един от друг. Тя една градина като пламне с варицела, се влачи по групите поне 3-4 месеца, така че няма как да се ограничи чак толкова контакта.
Ако се притесняваш, че твоето дете е било контактно с някое от братчетата и се зарази, ти препоръчвам да мажеш пъпките с Вирасут - това е английски мехлем специално за варицела, много облекчава децата /на практика никакъв сърбеж не са имали моите/ и спомага да не останат белези. Продава се в аптеките.
Не се плаши толкова от варицелата, по-добре да я изкарат като малки.  Peace При нас така се случи, че едното ми дете я изкара на годинка, няма нито един белег.

# 5
 • Шумен
 • Мнения: 17
Мисля, че законово няма как да се задължи майката да спре детето от градина. Нищо че до 10 дена сигурно и то ще е болно.

# 6
 • Мнения: 3 621
В такава ситуация, аз лично бих спряла детето си от градина, без значение какво казва закона. Все пак трябва да се предпазят и другите деца.

# 7
 • Мнения: 1 858
Е, значи е въпрос на съвест. Варицелата е заразна два дни преди да избият пъпките, а те могат да се появят всеки ден до 21-вия ден след първия контакт, обикновено около 14-тия.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 165
Малко по обстойно да обясня - Да въпрос на съвест е тази майка така или иначе сега си е в къщи и гледа едното дете, защо да не гледа и другото? Моето дете примерно до вчера не е било на градина поради мой отпуск /това само като пример/ днес идвам оставям го здраво и разбирам,че има варицела не от бележка на вратата на групата ми, а от родителите. Ами аз нямам никакъв вариант да оставя детето си в къщи или ако се разболее някой да го гледа представете си просто няма никой трябва да се плаща на жена. защо пък трябва аз да страдам примерно? За това ми трябва някаква разпоредба или нещо подобно за да мога да разбера за себе си правилата в такива случаи.

# 9
 • София
 • Мнения: 5 841
Snoopi, съжалявам, но няма как да принудите майката да не води здравото си, към момента дете, в градината.  Peace
При нас ситуацията беше следната - големия се зарази и естествено си остана под карантина. Малкия не ходеше по него време на градина, че беше много малък. След няколко дни и малкия прихвана. На големия му изтече карантината и имах пълното право да го пусна на градина, нищо, че малкия беше все още болен вкъщи. Принципно не го пуснах месец след края на карантината, защото след варицелата много спада имунитета и не исках да ми боледува излишно. Но никой не можеше да ме спре, ако бях решила да го пусна.
По най-нови данни ми казаха, че варицелата е заразна докато херпесите не завехнат напълно, независимо колко дни са минали. Е, в периода на карантината определено херпесите не успяха да завехнат напълно, имаше си мехурчета все още. Т.е. за мен тая карантина, дето я дават /9-10 дни май беше/ е крайно недостатъчна и децата масово се пускат все още силно-заразни в градините.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 555
В същата ситуация аз спрях сина ми от ясла още първия ден, след като излезнаха пъпките на сестра му. Но ЛЛ каза, че няма много смисъл  първата седмица да го спирам, защото пъпките обикновено се появяват  10 ден след контакта, а болният е заразен 1-2 дена преди появата на пъпки до тяхното завяхване. Но май наистина разпоредби няма, а всичко е до съвест.  Rolling Eyes
Както казва и Ника обаче - тръгне ли веднъж варицелата и се влачи по 3-4 месеца, че и повече. В нашата детска градина започна в началото на декември с едно болно детенце и до скоро абсолютно всички яслени и градински групи бяха под карантина, а някои все още са под карантина. В групата на дъщеря ми може би 90% от децата я изкараха. Искам да кажа, че за съжаление трудно се овладява тази варицела, така че независимо дали ще спрат детенцето или не най-вероятно ще се разпространи.  Tired

# 11
 • София
 • Мнения: 1 165
Когато едно дете е  прекарало заболяването е друго след завехването на пъпките няма зараза, но при контактно дете със здрав имунитет може да е заразоносител доста дълго време. Да въпрос на съвест е това е просто казус не е мой личен, но ми стана любопитно дали има разпоредба уреждаща този въпрос.

# 12
 • София
 • Мнения: 216
  Ако има варицела, трябвя да се обяви с бележка, за карантина в детската градина. И вече РИОКОЗ трябва да следи персонала на заведението да спазва засилени мерки за хигиена и наблюдава контактните деца. И ако има нови случаи да се отбелязват на бележката.
  Мен лично в детската градина не ме притеснява толкова, защото по бележките се разбира, кога има варицела(в тяхната или съседна група) и родителите могат да преценят дали да водят детето си или не. А и мое лично  мнение е, че в повечето случаи е по-добре варицелата да се преболедува като дете. По-обезпокоително е когато родителите на детето извън детската градина не спазват карантина, а го събират с възрастни или бременни, без да ги предупреждават, че детето е заразно. По тази причина имам позната, която изкара варицела с бебе на 3 месеца, и 20 дена не беше с него, за да не го зарази. Или друга позната, която се зарази от детето на съседите, които не я бяха предупредили и тя на 32 г. изкара я изкара много тежко с усложнения.
 

# 13
 • София
 • Мнения: 5 841
desy_net, доколкото знам, след като ти е връчено предписание за карантина, а ти не я спазваш, вече тогава подлежиш на някакви санкции от РИОКОЗ.  Peace Т.е. твоите заразени непредупредени познати са имали пълното право да се оплачат в РИОКОЗ.

# 14
 • Мнения: 654
То какво е имало да става,вече е станало.
Не е от значение дали детето ще там или не.
Варицелата е заразна два дни преди да избият пъпките, а те могат да се появят всеки ден до 21-вия ден след първия контакт, обикновено около 14-тия.

Общи условия

Активация на акаунт