Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 334
Моля споделете.След като дъъъъълго психолози готвиха детето как да кажат в класа ,че я осиновяваме и затова и сменят името,се оказа ,че директора на училището забранява да се коментира това.Е,детето иска да си каже и да му олекне,но стана разногледо вече  #CrazyПитам се на кого не  е удобна темата и защо?Ако е осиновена като бебе може би щеше да предпочете да си трай,но след 7 години живот в домове,как да ги крие,просто иска да си каже вече...Чудя се удачно ли ще е да почерпи и така да си каже или и това е забранено  newsm78 #2gunfire

# 1
 • Мнения: 712
Чудя се удачно ли ще е да почерпи и така да си каже или и това е забранено  newsm78 #2gunfire

Страхотна идея! Simple Smile ...Аз не намирам никакъв аргумент за това, директорката да забранява да се каже...

# 2
 • Мнения: 95
  bouquetАма разбира се, че щом и детето иска- Трябва да си каже, че и дори парти да си направи- че то  си е повече от Рожден ден! Hug А на Директоршата-  много и здраве- прати ми я на мен - да я питам на какво основание се меси в живота на хората и кой изобщо и е дал правомощия да се произнася по лични въпросиЬ??? newsm78 Shocked

# 3
 • Някъде в България
 • Мнения: 1 036
Няма законово основание да налага забрана. Казвайки това не нарушавате ППЗНП. Направете си парти, почерпете и в училище, абе каквото душа ви сака. Hug Това си е все едно рожден ден - по-скоро ден, в който дъщеря ти намира най-после себе си и така жадувания покой.

Не можеш да си представиш какво става в душите на дребнавите хорица! Те, които смятат, че осиновяването едва ли не е мръсна дума - изведнъж ЕДНО ДЕТЕ ПРАЗНУВА ТОЧНО ТОВА


Значи най-после всичко свърши! Радвам се за вас!  bouquet

# 4
 • Мнения: 334
Момичета,благодаря ви за подкрепата.Аз също мисля ,че не могат да ни забранят.Идеята беше психологът да я подкрепи в часа на класния и съвсем накратко да разкаже,че е живяла в дом доста години,но иска да я приемат като едно нормално дете и да и олекне,че години наред крие тайната си.        Елито,още не ни е минало делото.След няколко дни е,задължително ще се похваля като стане факт.Понеже темата  е най-вълнуващото нещо у дома,я коментираме и обсъждаме ,когато детето поиска. Чудя се дали да не звънна в РИО да попитам ,защо ни се забранява темата да се изкоментира в часа на класа Или да почерпи и да не ровя.Не съм сигурна обаче това с почерпката как ще мине.Директора е казал на класната ,че не разрешава темата да бъде коментирана  изобщо в училище! #Cussing out

# 5
 • Мнения: 8 394
Директора е казал на класната ,че не разрешава темата да бъде коментирана  изобщо в училище! #Cussing out

Не ми се вярва "темата" да е в разрез с училищните правила, дори напротив.
Не вярвам директорката да има основание за "забраната".Единствената малко по-смислена причина за която се сещам е в класа да има друго осиновено дете, което не е посветено в тайната на осиновяването.Или в съседния клас.Понякога майките осиновителки споделят "тайната" с учителки, но държат на дискретност.Майка ми е пенсионирана учителка и е имала няколко такива случаи.

Според мен трябва да питаш класната за причината.Като заявиш, че за детето е необходимо в този момент да говори, дори може да бъде поканен училищен психолог, с чиято помощ детето да съобщи новината.И после да почерпи децата.Ако и класната много се опъва,знаеш има "треперушки" от шефове, тогава можеш да намекнеш, че ще провериш основанието за забрана, която е в разрез с правата на твоето дете.

И в скоро време да се похвалиш с прекрасната новина!Успех!

# 6
 • Мнения: 230
Цвете, не може така! Ако можех да ходя в този момент на двата си крака Simple Smile, щях да се вдигна и да отида аз лично да я попитам тази госпожа директор за причините, мотивацията й, целите, които ще постигне с поверените й ученици или евентуално за опасностите, от които ще ги предпази. Как така ще забранява на дете да почерпи класа си за нещо, което детето счита за свой празник!? Нещо не разбирам какви точно са нейните правомощия по темата... Децата като черпят за рожден ден, питат ли я!? Или защото са се представили добре някъде, например, или защото им се е родило братче... примерите са много.
Аз не бих отстъпила, честно.
Защото така се насажда у децата (и не само) осова соц. усещане, че за тези неща не се говори. И предизвиква онова жалко (за тези, които го изпитват) съжаление към тези деца и техните семейства.
Не е много удобна тази тема за нейното училище, що ли!?
Личното ми мнение е, че да се мълчи в класа на детето е вредно. Защото децата вече знаят, най-вероятно (или някои от децата). Какво послание ще бъде тази забрана за тези деца - че осиновяването е нещо почти забранено...

Не, не бих оставила така нещата, категорично.

# 7
 • Мнения: 8 394
Малко встрани от темата, но бях  неприятно изненадана да разбера, че все още в обществото съществува срам и смут от темата.
Събрахме се колеги на кафе по някакъв повод и не зная как се отплесна темата за  моето дете, разказвах им нещо смешно, как е учило стих. "Аз съм българче" и докато го учеше се изцепи"Аз съм българче и мен ме е родила друга жена.А сега ще ви кажа стихотворение за майката"/това- докато репетирахме/

Повечето бяха изумени, а тук всички знаете, че с оглед на професията ни,  ми колегите са изключително добре запознати с "темата".С удивление ме попитаха "Ама ти вече каза ли му"?При което аз казах ,че не само съм му казала, ами и не съм казвала никога нещо различно.Освен това моето дете вероятно помни.
Последваха разсъждения от сорта "Затова ако е малко бебе по-добре семейството да се премести в друг град"и подобни. #CrazyТака де, градът в който живеем от четири поколения , градът в който имам работа, приятели жилище не съм напуснала само защото не съм осиновила пеленаче.

Може би трябва да отворим тема за осиновеното дете и другите.Но във всеки случай не в този подфорум, защото тук еднаквостта на проблемите ни на моменти води до израждане в сектизъм и "кълване" на чуждите и странни птици, къде основателно, къде- по навик.

Цвете, извинявай за отклонението и още веднъж успех с делото и със замисленото парти!Докато пиша още повече се ядосах на директорката, затова предлагам освен бонбони, детето да занесе и балони, нека разберат всички, че събитието наистина е празнично!

# 8
 • Колибите
 • Мнения: 302
Да ти кажа    bouquet, че в "Семейни отношения" в момента има такава тема. Интересна е Grinning.
Писах малко в нея. Съвсем съзнателно се включих, именно заради необходимостта, както казваш ти, да се изнесе въпроса от нашия затворен кръг.

"Как най-деликатно да й кажа...." е заглавието.

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 11:28 от Розмариня

# 9
 • Мнения: 1 325
Цвети, а ти говори ли с директорката, за да я попиташ за нейните мотиви. В едно нормално общество, още повече при подрастващите деца не трябва да има табута по тая тема. Това е абсурдно.Говори първо с нея и ако не се разберете мини на по-високо ниво. След като психолози са определили, че няма проблем да сподели детето с тяхна подкрепа, не виждам защо директорката ще забранява. Така е много по-добре, така ще се сближи със съучениците си, защото откровеността рано или късно печели само приятели. Hug А децата са толкова отворени днешно време.

# 10
 • Мнения: 334
Сисли,аз лично още не съм говорила с директорката.Ще изчакам да мине делото следващата седмица и ще действам.Просто исках да сме подготвени.Незнам дали да ровя...много ме е яд,но пък се притеснявам после да не се отрази на отношението към детето.Иначе като им занесе четири първи награди статуетка и медал и се радваха много.Сега обаче да мълчи,а класната разправя като на седянка пред лавката на колежки-"Много талантливо и умно дете,ама за съжаление е от дом"....Не ми се коментира ,педагози разни се пишат newsm78

# 11
 • Мнения: 1 325
Цвети, рови! Щом детето ти има нужда да сподели, рови! Иначе какво, страхуват се да не им отнемеш темата за махленските седенки? Без тия. Да ти го разнасят детето под сурдинка и да си говорят обичайните глупости. Когато кажеш една тайна, ти й отнемаш магията на тайното и тя вече не е интересяо. Така нито децата, нито учителите ще си шушукат. Ако имат да казват нещо, да го казват директно. Така поне ще знаеш от какво да пазиш детето, а иначе като ти го творят зад гърба - как да се пазиш?
Стискам палци, не се отказвай. Детето иска да сподели своята нова индентичност, по-скоро принадлежност към вашето семейство, за него това е изключителто важно, то с чист наивитет иска да разберат другарчетата му защо си сменя името - не могат някакви сноби да му откажат.

# 12
 • Мнения: 1 615
cvete.di,
историята ви ме разплака, наистина! Желая много щастие на вашето семейство, и дебела броня срещу хорската злоба... и простотия!

Но защо не направите тържеството извън училище? Не мога да повярвам, че някой си позволява да ЗАБРАНЯВА такова нещо, но явно е факт. Изглежда ми като "забранявам да се коментира развод или смърт на родител" и честно, звучи ми подсъдно (сигурно не е, но трябва да бъде!).
Разправиите, обаче, ще скъсат вашите нерви и ще вгорчат вашите дни, които се очаква да са едни от най-щастливите в живота ви.
Все пак, каквото и да решите, УСПЕХ!!!

# 13
 • Мнения: 334
Привет!Съвсем скоро ни е делото и най-после мисля ,че ще приключи.Майката не са я намерили,но са върнали призовката и адвокатката смята ,че  вече  /3 тото дело  / ще приключим.Стискайте палци Simple Smile    Новото е,че говорих с класната,тя обаче желязна- не знаела защо е отказала директорката,но тя била директор и тя решавала...е ,добре ама аз утре ще звъня в инспектората.Ще питам защо се нарушават правата на детето  - правото да каже това което иска а има ОГРОМНАТА нужда да се разтовари от товара ,който носи години наред.Явно искат да си запазят тайната  помежду си да си шушукат,че е много интересна тема ,нали почти не осиновяват   деца в училищна възраст.По е  интересно от ухо на ухо,пък аз искам да ги лиша от този кеф . Питам се какво ли струва на едно дете да пази тайна и имам дъъъълъг отговор.Ще разровя ,та каквото и да струва,и без това по всичко личи ,че детето ми не  е от най-харесваните.                Wilma Flintstone благодаря Simple Smile

# 14
 • Мнения: 1 325
Цвети, мога само да ти пожелая успех и смело напред!  Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт