Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 11 163
  Как да кажем на 8 -годишно дете, че любимият му дядо няма да се върне вече? Cry Той говори само за него и го чака.

# 1
 • Мнения: 1 127
Тайна  Hug
Клишетата в подобни ситуации помагат най-много. Трудно и е тежко, но нещо от рода на "дядо сега е на по-добро място. Той е ангел на небето. Вечер когато изгреят звездите погледни нагоре, най-ярката е дядо. Той е там, за да ни пази, да бди над нас и да ни помага. А ние трябва да сме силни и добри заради него, защото отгоре той вижда всичко". Може би нещо от този род. Предполагам, че от това няма да го боли по-малко, но действа утешително.

# 2
 • София
 • Мнения: 11 163
  Казахме му, че дядо вече е зведичка и ,че го обича и винаги ще го обича.Реве и си иска дядо си.А трябваше да му кажем,защото ще докарат колата му след малко.Новината от снощи.

# 3
 • Мнения: 1 127
Ами може би до довечера все така ще си плаче детето. Нормално е. Като се стъмни, изведи го навън и му покажи звездите. Попитай го коя според него свети най-ярко. Накарай го да ти я посочи. И после му кажи, че точно тази звезда сега е дядо. Той е най-добрия, най-силния от всички горе и за това е награден да помага на дядо Боже. А колкото по-добри сме ние, толкова по-силен и щастлив ще става дядо. И ще помага на всички хора по света.
Не може да очаквате от него да не плаче и да не го преживява, но поне трябва да го накарате да повярва, че дядо е на едно прекрасно място и Господ го е направил свой верен помощник във важните дела.

# 4
 • Мнения: 16 631
Детето е достатъчно голямо, за да може да му се обясни.
По подходящ начин ще разбере какво се е случило. Ако е бил силно привързан ще му е мъчно, нормално е.

Дъщеря ми още от 2г. знае, че единия и дядо (който никога не е виждала) е на небето. Просто баба и и беше разказала, не че съм го одобрила. )

# 5
 • Мнения: 4 966
Тайна, много съжалявам за случилото се.
Кажете на малкия истината, каквато е и му дайте време да приеме случилото се.
Спомнете си заедно хубави случки и му говорете, че човек е жив, докато е жив в сърцата и спомените, а дядо му винаги ще бъде неговата звездичка.
Много сила и много прегръдки ще са нужни на всички ви.

# 6
 • Мнения: 1 127
Детето е достатъчно голямо, за да може да му се обясни.
По подходящ начин ще разбере какво се е случило. Ако е бил силно привързан ще му е мъчно, нормално е.

Дъщеря ми още от 2г. знае, че единия и дядо (който никога не е виждала) е на небето. Просто баба и и беше разказала, не че съм го одобрила. )

Така е. Моят дядо почина когато бях на 3. Безкрайно ми е мъчно за него и до днес. Но тогава майка ми, ми разказа за звездичката и ангела в небето и аз всяка вечер в продължение на години съм гледала нагоре. Просто на детето му е нужно време да свикне с мисълта.

# 7
 • Мнения: 373
Тайна, съжалявам.  Sad

И аз смятам, че можете да му обясните...със звездичките , небето и т.н. Въпреки това, съм сигурна, че детето само ще разбере какво се крие зад това. Няма как да не му е мъчно и да не страда. Казват, че децата забравят бързо, но това въобще не е така. Аз бях на седем,когато пра-дядо ми (много близък ми беше и много ме обичаше) почина. Тогава страдах и плаках , точно толкова , колкото страдам и сега. Не съм забравила и за минута дори.Тогава на мен ми казаха:"Дядо вече го няма", и аз много добре разбрах за какво иде реч. Просто му го поднесете по възможно най-щадящия за едно дете начин.

# 8
 • Северозапада
 • Мнения: 4 965
Тайна, съболезнования
Единият ми дядо почина когато бях на 6, почти на 7, години. Живеехме в една къща, т.е. били сме заедно всеки ден. Не си спомням какво са ми казали тогава. Помня, че мама ни прибираше от детска градина, пресрещна ни един съсед с кола, каза нещо на мама и се качихме в колата. Веднага разбрах, че нещо не е наред. Помня деня на погребението, баба ми и всички роднини и приятели. Според мен детето знае или по-скоро усеща, че дядо му го няма.

# 9
 • Мнения: 5 588
Тайна,за твоето внуче ли става въпрос? Съпругът ти ли е това? Sad
Ако........... Hug Hug Hug
Детето ще разбере и ще приеме някак, просто няма друг начин. Децата ги боли ужасно много, но природата се е погрижила, те са и най-адаптивни. Кураж на всички! Hug

# 10
 • Мнения: 4 916
Тайна,
съжалявам за загубата ви.

Детето няма как да не плаче и да не е разстроено в началото. Дори е по-добре да си поплаче. Както е писала Азаф - трябва му време да приеме случилото се.

# 11
 • София
 • Мнения: 11 163
  Благодаря ви ,милички!Мъжът ми му беше и дядо и баща, и ще му липсва още повече.

# 12
 • Мнения: 2 944
Моите съболезнования, Тайна.

# 13
# 14
 • София
 • Мнения: 2 245
Моите съболезнования!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт