Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 март 2012, 10:47 ч.

Между детската градина и първи клас

 • 7 333
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8 392
Детето ми е последна година в ДГ.Досега винаги отпуските ми са били през лятото и още от юни подготвях детето, че ще имаме не само ваканция, а "славно лято", изпъстрено с приключения.От средата на юли детето преустановяваше ходенето на градина, заедно ходехме на плаж, по паркове, по атрактивни за него места, обяд, сън и пак излизане с много щури игри.Около две седмици, когато и таткото е свободен- на планина.Това винаги е било най-благодатното време за семейството ни, особено за детето, което както знаете от други теми не се насища на движение.

Но тази година предпочетох отпуск през септември, за да съм в помощ през първите училищни дни.
Въпросът ми е след приключване на градината през м. май какво да избера , за да се чувства детето най-добре.
Изключен е вариантът да си остане пак у дома, защото макар и да имаме баба, тя не би успяла да го заведе на отдалечено от дома място.

Чудя се- дали да го оставя в градината със сборни групи.От една страна- позната обстановка, от друга- никакво смислено прекарване на времето, съдейки от досегашни представи.

Дали да го изпратя на лятна занималня?Детето малко трудно приема промените, външно не, но му се отразяват.Нова обстановка, нови деца, нови госпожи, през това вече сме преминавали нееднократно и с не особено лесно.

Да комбинирам- гледачка до обяд и баба за следобеден сън и битово обгрижване?

Искам детето да си играе достатъчно, да се движи достатъчно, но и да има някакви смислени занимания през лятото, които да го подготвят за първи клас.

Моля, споделете вие какво избрахте за децата си между градината и първи клас?

# 1
 • Мнения: 903
Каквото и да избереш имай предвид, че ще трябва да мислиш същото и след първи и след втори клас.
Аз на твое място бих избрала градината, защото детето си е свикнало, не бих правила промени точно преди голямата промяна.
Летните занимални поне по мое впечатление не се различават чак толкова от градината- тоест.. децата не е да научават нещо съществено. Но си зависи де.
Най-смисленото което аз съм виждала са разни летни лагери с различна насоченост, но те са и добре платени Simple Smile

# 2
 • София
 • Мнения: 385
Аз също мисля да оставя детето си в ДГ, защото няма кой да го гледа цялото лято, а отпуска ще си взема ча-а-а-к през септември. Всъщност ДГ ще бъде до края на юли, защото целия август ще се прави отново ремонт и няма да работи, но поне дотогава ще е там. После най-вероятно ще го гледа майка ми до началото на септември.

# 3
 • Мнения: 5
Светкавица,от къде си?

# 4
 • Мнения: 8 392
От Варна.Ако знаеш хубави възможности за Варна, моля сподели.

Иначе и аз клоня към ДГ, макар, че ще  е тъпеене в нашата, затова реших да потърся мнения.

# 5
 • Мнения: 1 453
Най-добре да остане в градината. Времето е хубаво и играят на двора, не са затворени все пак.
Подготовка за първи клас - не виждам каква, освен да се учи да чете, но градината не пречи на това, а и не е задължително.
Групата на моя син си прекара това време много добре, защото много се бяха сприятелили и по цял ден играеха и се забавляваха там, след градината игрите се пренасяха на площадките.

Казваш, че от средата на юли си го спирала досега, а сега като е от май има голяма вероятност да му омръзне едно и също 4 месеца, след като и на почивка няма да ходите...

# 6
 • София
 • Мнения: 20
Моят малък син в момента е първокласник. Миналото лято преди първи клас се случи така, че директорката на детската градина не искаше да приеме децата от предучилищната група за лятото. Записах го на частна занималня и сега никак не съжалявам за това. Всеки ден си правеха разходки, ходеха на плаж. Имаха и занимания - писане, смятане, рисуване, апликации. Благодарение на това имахме един малко по-плавен преход към училище, въпреки че си имахме и трудности. Пъвите месеци в училище, докато се нагодят нещата, установих, че училищната занималня е пълен провал (което за съжаление е често срещано явление по училищата) и го върнах обратно в частната. Много съм доволна - нямаме ненаписани домашни, имаме само "браво" и "отличен" от класната по тетрадките, занимават се допълнително с най-различни неща, той познава от лятото много от децата и госпожите и се чувства добре.

# 7
 • Мнения: 8 392

Казваш, че от средата на юли си го спирала досега, а сега като е от май има голяма вероятност да му омръзне едно и също 4 месеца, след като и на почивка няма да ходите...

Ще пътуваме около 24 май за седмица.
После, живот и здраве, покрай септемврийските празници за 4-5 дни пак.
За съжаление, това ще е през тази година.

# 8
 • Мнения: 1 453
Не е необходима някаква специална подготовка за първи клас, първолаческата треска мен поне ме хвана чак в началото на септември. Ако заради това местите отпуска и се лишавате от почивка - да ви кажа че е напълно излишно. Ако ще ходи детето на занималня най-добре да я започне от 15 септ., ако няма да ходи - пише домашните в къщи и това е.
Т.е. за лятото вземете решение така че детето да се чувства добре, да не му е скучно, а това че ще е първи клас няма особено значение.
Това е моето мнение. Simple Smile

# 9
 • Мнения: 8 392
Ами, може би сгреших, но вече са планирани отпуските и няма как да се променят, защото и другите имат планове.
Тази година така, а живот и здраве- следващата, пак се надявам на "славно лято".

Това, в което детето ми изостава спрямо връстниците си е концентрацията, както и писането, трудно и досадно му е да изписва  ченгели и лулички.А ме изплашиха, че в първи клас скоро след началото на годината имало диктовки.Иначе чете и смята, но с малки числа.

# 10
 • София
 • Мнения: 9 437
Ами, може би сгреших, но вече са планирани отпуските и няма как да се променят, защото и другите имат планове.
Тази година така, а живот и здраве- следващата, пак се надявам на "славно лято".

Това, в което детето ми изостава спрямо връстниците си е концентрацията, както и писането, трудно и досадно му е да изписва  ченгели и лулички.А ме изплашиха, че в първи клас скоро след началото на годината имало диктовки.Иначе чете и смята, но с малки числа.
доста голяма част от децата отиват в първи клас без да могат да пишат, четат или смятат - там така или иначе се започва от нулата - първо ченгелчета, после се свързват, после букви и т.н., няма да остане ненаучено, спокойно. А диктовките ги има след като започнат да пишат гласните, но не са диктовки, както ние ги познаваме, а диктовки на две гласни - например "ао", истинските диктовки идват доста по-късно, когато вземат повечето гласни и съгласни - трудно можеш да направиш истинска диктовка, ако не можеш да напишеш половината букви, което не се и очаква от първолаците.

Така че моят съвет е - ако можеш да си преместиш отпуска - премести го и изкарайте едно незабравимо лято, ако ли не - остави детето да си почине и да се забавлява /как ти знаеш най-добре - дали в детската, дали с детегледачка, дали в занималня или клубче.../, не е нужно цяло лято да се занимава с нещо, и без това от сега нататък все ще учи  Peace

# 11
 • Мнения: 8 392Така че моят съвет е - ако можеш да си преместиш отпуска - премести го и изкарайте едно незабравимо лято, ако ли не - остави детето да си почине и да се забавлява

Няма вече възможност за местене .На мен идеята ми беше като стане първи клас да съм до него, да съм на разположение за наблюдение върху работата му,затова съм планирала през септември да не съм на работа.При това аз съм у дома с баба начална учителка, но при нея детето е в "Безкраен празник", така че на бабата много не може да се разчита, освен за битовизми.

Затова се чудех къде да бъде през лятото-хем да не му е скучно, хем да се понаучи на нещо.

# 12
 • София
 • Мнения: 385
И аз по-принцип си оставям отпуската за септември като Светкавица, но сега като Ви чета се замислям. Може би трябва да кажат майка на първокласници, но мен ме притеснява, че не се знае занималнята дали ще започне още със започването на учебната година.Иначе и аз бих използвала лятото за почивка.Голямата ми дъщеря не е ходила на занималня в първи клас и честно казано, не знам как стои въпроса.

# 13
 • Мнения: 230
Светкавичка, във Варна има организирани доста забавни неща през лятото за деца. ЕДно от тях е летния лагер на "Родни Балкани" - двуседмичен е, вземат деца, навършили 6 години. Всяка сутрин се събират пред църквата Света Петка и ги водят някъде с автобус - прекарват деня на открито - всеки ден на различно място. Връщат ги в 17 часа. Децата са разпределени на групи, с ръководители, организират им игри, състезания и всякакви занимания, но идеята е по-скоро децата да играят на открито и сред природата. Не е лошо. Миналата година струваше 70 лв., ако не се лъжа. Е, няма писане, четене и смятане, но не това е идеята на този лагер.
Аз ще оставя дъщеря си в градината до края на юни. Тъй като тя ходи на две допълнителни занимания извън градината, там учебната година приключва на 30 юни. После ще я спра - на дневните грижи на баба (и на нейната педагогическа подготовка за училище  Wink ) По мои лични наблюдения, средата в групата им е доста агресивна и детето има нужда от почивка.
Не се тревожи за подготовката за училище, според мен по-важна е позитивната настройка на детето. Може би не толкова писане и четене, а трениране на вниманието, което се постига и по много забавни начини.
Все пак, какво е лятото без игри до припадък  Hug
Жалко, че затвориха Рефлекс-а  Wink

# 14
 • Мнения: 2 472
Ако нямах възможност лятото да гледам сина ми, бих го записала на летен лагер. Те хем са занимателни, хем децата имат и достатъчно свободно време за да играят или пък ходят на интересни за тях места.

Общи условия

Активация на акаунт