Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 март 2012, 16:20 ч.

Моля отговорете ми

 • 3 573
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 77
Здравейте знам че въпросът ми не е за тук но ако може все пак ми отговорете. Завършила съм през 2007г в дипломата ми има фиксирани две оценки като матури но не съм държала. Искам да кандидатствам само с дипломата си в Минно геоложки университет в Кърджали. До колкото разбрах може там по този начин защото пише ето това                                                                                                                                                                                    Как се кандидатства в МГУ

Приемането на студенти за образователно-квалификационна степен “бакалавър” в МГУ през 2012 г. се извършва чрез ПОНЕ ЕДНА ОТ СЛЕДНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ:
1. Полагане на конкурсен изпит по математика в МГУ (предварителен и/или канди­датстудентски);
2. Успешно положен (през 2008, 2009, 2010, 2011 или 2012 г.) държавен зрелостен изпит (матура) по:
- математика, информатика или физика и астрономия – за всички специал-ности на университета;
- чужд език - за всички специалности на университета;
- география - за специалностите от професионалните направления “Науки за земята”, “Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми”, “Общо инже­нерство” и специалността  “Хидрогеология и инже­нерна геология”;
- химия - за специалностите “Обогатяване и рециклиране на суровини”, “Екология и опазване на околната среда” и “Биотехнология”;
- биология - за специалностите “Обогатяване и рециклиране на суровини”, “Екология и опазване на околната среда” и “Биотехнология”.
3. Успешно положен (преди 2008 г.) държавен зрелостен изпит (матура) по из­броените в т. 2 предмети или защита на дипломна работа (теория на специалността или практика на специалността). Отнася се за кандидат-студенти, завършили техникуми (професионални гимназии и училища).
4. Полагане на конкурсен изпит в друго висше училище под формата на:
- класически изпит по математика (физика);
- тест по математика (физика);
- тест по математика (физика), комбиниран с други учебни предмети.
5. Средноаритметичната на оценките, получени в І и ІІІ кръг от финалистите на “Национален учебно-професионален конкурс за най-добър газов техник през 2012г.”- за специалностите “Сондиране и добив на нефт и газ” и “Газова, горивна и пречиства­телна техника и технологии” (редовно обучение).
6. Оценка от успешно положен изпит по Висша математика или Информатика в акредитирано ВУ, когато се кандидатства за обучение от първи курс.      Въпросът ми и правилно ли съм разбрала или не.

# 1
 • Мнения: 3 371
съжалявам, че не мога да ти помогна, но съм удивена от откритието, че има минно -геоложки университет в кърджали  Shocked

иначе, успех в науката напред.

# 2
 • София, център
 • Мнения: 3 450
Ми, май правилно си разбрала.

Успех

# 3
 • Мнения: 619
Не че искам да ти развалям ентусиазма, но после какво ще работиш?

# 4
 • София
 • Мнения: 2 244
Има филиал на софийския МГУ. По-добре не записвай там, де.  Flutter Запиши в София.

# 5
 • Мнения: 380
Когато аз завършвах, преди около 10-12 години, беше така - имаше зрелостни изпити за тези, които през годините имат среден успех по математика, български език и първи чужд език под 4 от годините на обучението. На явилите се на матури, по съответните предмети, в дипломата им стои това, което са изкарали на матурите
Тези, с успех 5 и над 5 бяха освободени и в дипломата стои средно аритметично на оценките от годините по съответния предмет.

В тоя ред на мисли, ако си била освободена от матури, аз не виждам къде е проблемът. Пък и най-добре - вземи завърти един телефон на тоя университет.
Между другото, аз с моята диплома нямах никакъв проблем да си следвам и завърша една от най-добрите специалности в СУ.

# 6
 • Ямбол
 • Мнения: 24 251
Аз го разбирам така - само изпит. Който не се е явявал на изпит, в това число и матура, да се яви на техния изпит.
Теб те касае само точката в червено, но ти нямаш положен изпит.

# 7
 • Мнения: 3
нали има оценка, в дипломата не пише държала ли е матура или не. А на мен ми е любопитно, като не си държала матура, как са писани оценките? Не се заяждам питам само.

# 8
 • Ямбол
 • Мнения: 24 251
И в моята диплома за средно има раздел "Успех от зрелостни изпити". Не съм държала такива, защото съм се освободила. Всеки ще се сети, че за годините, в които се освобождавахме, който има оценка над 5 в ЗП, значи не е държал ДЗИ.
Освен това матурата се иска да е по предметите изброени в т.2.
Най-добре е да се пита във филиала.

# 9
 • Мнения: 3
тя оценката може и да е 6 и да изкарана на матурата

# 10
 • Ямбол
 • Мнения: 24 251
тя оценката може и да е 6 и да изкарана на матурата
Ако оценката от ЗП(задължителната подготовка) е 6, няма как оценката от графата зрелостни изпити да е изкарана на матура. Точно това обясних един пост по-нагоре. Освен, ако човекът не е решил да държи матура въпреки хубавите си оценки, които му дават право да се освободи, но не знам дали беше възможно това и няма как да се докаже - държал ли си или не изпит.

# 11
 • Мнения: 16 425
3. Успешно положен (преди 2008 г.) държавен зрелостен изпит (матура) по из­броените в т. 2 предмети или защита на дипломна работа (теория на специалността или практика на специалността). Отнася се за кандидат-студенти, завършили техникуми (професионални гимназии и училища).

Това забелязахте ли го?
Ако авторката е завършила техникум/професионална гимназия и оценките от държавния изпит са вписани на мястото на матура, може би отговаря на условията.
Най-добре е да попита в Учебен отдел на въпросния университат или факултет (не ми стана ясно що за учебно заведение е това  newsm78). Там ще получи най-адекватния съвет, тук можем само да гадаем.
Телефона може да научи от сайта, отнема много по-малко време, отколкото пускане на тема в Клюкарника.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт