Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 март 2012, 23:52 ч.

отнет талон на шофьорска книжка

 • 13 186
 • 52
 •   1
Отговори
 • Мнения: 38
 Здравейте! Искрено се надявам някой да ми даде съвет и да ми кажете има ли повод за притеснение.
Месец декември 2011г ми отнеха талона на шофьорската книжка в София.Причината е,че карах без гърне и без фарове-имаше основателна причина за това,но не бях уважена. Взеха ми талона и ми написаха акт,който аз отказах да подпиша ( страшна глупост от моя страна ). Имах възражения и не ми стигна полето отдолу да ги напиша,обясниха ми,че при получаване на наказателното ще мога да обжалвам.
Към днешна дата нямам никакво решение. Това са 3 месеца. Какво да направя? Не живея в София (на 100 км съм) и не живея на адрес по лична карта.Няма да разбера и като получа писмо.
Няма ли какво да направя,за да си получа талона? И знаете ли колко точки взимат за двете нарушения и колко е паричната глоба?
Надявам се да не съм объркала,че пуснах темата тук.
Благодаря за всички отговори,които ще получа.Ако някой компетентен може да ми помогне и има въпроси-тук съм

# 1
 • София
 • Мнения: 2 561
Не искам да те плаша, но можеш да почакаш
и над 6 месеца. Такава ни е системата, че
ако нарушението е в град, различен от този
по ЛК, докато задвижат документите, между
2-те населени места, може да чакаш месеци наред.
Все пак можеш да намериш телефон и да попиташ.

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 965
Наказателното постановление ще си го търсиш в КАТ в града по лична карта.
Не знам как е при вас, ама в Стара Загора никой не пише писма - ходиш да си
търсиш сам постановлението в КАТ. Ако не е излязло още - акта се презаверява.
По принцип с акт можеш да караш месец, после си съвсем нередовна.
Така, че питай в КАТ по адрес. Мисля, че по телефона не правят справки. (поне при нас)

# 3
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 008
На сайта на КАТ преди можеше да се прави проверка на актове за излезлите наказателни постановления, глобата и точките.

# 4
 • Мнения: 38
Благодаря за отговорите Simple Smile
6 месеца е лоша новина. Бих потърсила по тел някой,но аз НЕ съм подписвала акта (не знам номера и т.н на самия акт) и в момента НЯМАМ акт.
Иначе знам,че се презаверя и мога да шофирам с  него,но го нямам. Май си вкарах автогол  Crazy

# 5
 • Мнения: 24
Лалка ти го е обяснила, и в Хасково е така, никой не праща писма,ходиш и си проверяваш. А за това, че не си подписала акта не знам как стоят нещата, по принцип трябва да си го обжалваш в седем дневен срок, а щом акта не е подписан по пътя на логиката не би трябвало да има наказателно постановление,но знам ли... Попитай в КАТ най-добре,да няма изненади.  Naughty

# 6
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 965
На сайта на КАТ преди можеше да се прави проверка на актове за излезлите наказателни постановления, глобата и точките.


Може, но само за София.

.... а щом акта не е подписан по пътя на логиката не би трябвало да има наказателно постановление,но знам ли... Попитай в КАТ най-добре,да няма изненади.  Naughty

Не мисля, че няма да има. Обикновено викат някой за свидетел и подписва той. Вероятно някой техен колега го е подписал. Обаче защо не са ти дали копие от акта?  Thinking
Според мен отивай в КАТ и питай там. Вероятно направо ще ти връчат постановлението.

# 7
 • Мнения: 436
по принцип ако откажеш да го подпишеш трябва да го подпишат 2(може и 1 да е) свидетели. и след това с акта можеш да караш 1 месец, отиваш да провериш в кат като изтече месеца, те ти го заверяват за още един напред или ако преценят, че ще се забави повече може и за повече...
а, ти нямаш копие на акта...? не знам... познат така беше отказал и полицаите бяха привикали случайни минувачи за свидетели и пак си беше получил копието, макар и не с неговия подпис.

# 8
 • Мнения: 0
Имах подобен случай.Спират ме близо до Козлодуй, аз живея в Плевен с адресна регистрация на книжката-Враца.След един месец в кат Плевен талон няма та две години по късно пак в кат Плевен талон няма(през това време карам на късмет).Та след тези две години си искам талона-в кат подадох молба за 4 лв да ми преместят досието от кат Враца в кат Плевен и сега чакам да изтече един месец за да си получа талончето но дали ше си е моето или ново незнам,а целта на тези две години беше да ми изтече срока на акта и да отпадне и сега като ме цъкнаха на компютъра излезе,че нямам нарушение.През това време ме спираха 3-4 пъти и все ми се разминаваше.

# 9
 • Мнения: 38
Точно! Подписал се е колегата му на онзи,който ми състави акта.
Но пак не ми дадоха нищо. В колата с мен имаше човек,който като разбра какво съм надробила отиде да им иска акта и те отказаха да го дадът. Помоли ги да се подпиша и да взема екземпляр все пак да мога да стигна до нас-не дадоха после да се подпиша.

Имах подобен случай.Спират ме близо до Козлодуй, аз живея в Плевен с адресна регистрация на книжката-Враца.След един месец в кат Плевен талон няма та две години по късно пак в кат Плевен талон няма(през това време карам на късмет).Та след тези две години си искам талона-в кат подадох молба за 4 лв да ми преместят досието от кат Враца в кат Плевен и сега чакам да изтече един месец за да си получа талончето но дали ше си е моето или ново незнам,а целта на тези две години беше да ми изтече срока на акта и да отпадне и сега като ме цъкнаха на компютъра излезе,че нямам нарушение.През това време ме спираха 3-4 пъти и все ми се разминаваше.

И аз минавам на магия,но все един път ще стане,като се знам каква съм късметлийка.
Имам съсед полицай и той отдели 2 часа от времето си да ми ходи по волята,обажда се в София-не му дадоха информация.В смисъл казаха,че още не е излязло решение.Проверих каквото можах,няма и няма.
Реших да пиша тук само с надеждата,че мога да напиша жалба срещу някой,че толкова време се бавят с решението,нали някакви срокове трябва да има все пак.Ние като граждани трябва да изпълняваме всичко в срок,а полицията нима не греши? Там няма ли срок,че до 2 месеца примерно решение трябва да имам.
И като ми го бавят така кога ще обжалвам? Обаждах се и в КАТ,където съм по лична карта-не,няма решение....  Страшен карък съм  Crazy

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 965
Можеш да обжалваш в 7 дневен срок (тук не съм много сигурна) от получаването на наказателното постановление.

Обаче ми е чудно това което говори Денизли. Скоро приятелка ходи за талона си в КАТ, три години
след написването на акта - излезе си всичко и си го плати. Нашите казали, че няма срок на давност.

# 11
 • Мнения: 0
На мен за тези  години(сега като си погледнах акта та тои е от октомври 2008) са ме спирали но не са ми писали нищо незнам като ида да си получа талона да не изникне нарушението  Close .Аз само да го взема един път няма да го дам така лесно  Crossing Arms .

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 806

Месец декември 2011г ми отнеха талона на шофьорската книжка в София.Причината е,че карах без гърне
Към днешна дата нямам никакво решение. Това са 3 месеца.  И знаете ли колко точки взимат за двете нарушения и колко е паричната глоба?


didakis_a ,
Добре, че на основание чл.171, т.2, б.”а” от ЗДвП, не са ти наложели принудителна административна мярка /ПАМ/ - спиране на МПС от движение.  Shocked

" Управление на технически неизправно МПС, на което поради характера на неизправността е забранено движението по пътя, включително и до мястото за нейното отстраняване - 5 кт и от 50 лв до 150 лв"
http://volantrans.com/points.html

Наказателно ПОСТАНОВЛЕНИЕ трябва да се издаде до 6м от Акт-а. /давност/
http://www.bg-pravo.com/2010/01/10_25.html
Търсиш си го по място, където се водиш на отчет.
Ако няма нищо при проверка, то си подай молба за нов талон / изгубен/.  newsm78

Р Е Ш Е Н И Е  "..управлява технически неизправно МПС- пробито шумозаглушително гърне.."
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mvvMA9XWh98 … ct=clnk&gl=bg

Последна редакция: нд, 18 мар 2012, 08:10 от PAV1

# 13
 • Мнения: 38
 PAV1 ,вярно е че съм имала късмет,предвид това,което чета.
Мислех да обжалвам и още го мисля,много са точките.

Идвах от "Люлин",минах няколко светофара и на Ломски форт (да ме извинят софиянци,ако не го изписвам правилно) ме спря полиция. Причина 1:без светлини, причина 2: без гърне.
Истината е,че спирах на АМ "Люлин" заради детето и явно съм забравила да пусна светлините,а гърнето падна по време на движение. Как да го отремонтирам,то беше откъснато. Казах им,че ще го оправя,ще го залепим някъде-неееее. Е аз с какво да го залепя? С дъвки ли? Не мисля,че такава повреда може да се отстрани от жена на средата на пътя. За това ще обжалвам,а колко ще успея не се знае.
Благодаря за отговорите,информацията беше повече от полезна

# 14
 • Варна
 • Мнения: 2 806
didakis_a,

1. Дано да нямаш издадено НП до 6м
2. Ако имаш издадено такова, то "търси"  противоречие между АУАН и НП .
/В акта за установяване на административно нарушение и в наказателното постановление, издадено въз основа на този акт, трябва да съществува единство, както между посочените като нарушени закови  норми, така и между словесното описание на нарушението и посочения като нарушен закон. /
3.
Как да го отремонтирам,то беше откъснато. Казах им,че ще го оправя,ще го залепим някъде-неееее. Е аз с какво да го залепя? С дъвки ли? Не мисля,че такава повреда може да се отстрани от жена на средата на пътя.
В колата с мен имаше човек,който
В общия случай се вика пътна помощ, които ще ти поставят гърнето,
предполагам че се е скъсал тампон-2,50 лв.
Аз съм се обръщала към ПП за реле/4,00 лв/ , понеже МПС-то остана без тоци.
Платих общо 15 лв.

Националната служба за пътна помощ на СБА
Денонощни телефони 146
ПЪТНА ПОМОЩ 02/ 91146
http://www.uab.org/

Последна редакция: нд, 18 мар 2012, 12:36 от PAV1

Общи условия

Активация на акаунт