Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 188
Здравейте!
Темата е провокирана от няколко случая в детска градина, където майки протестират и заплашват персонал, че ще бъде уволнен, задето не успява да укроти децата /най-палавите/.
А ето накратко някои случаи:
Дете в тоалетната, къса и хвърля тоалетна хартия навсякъде;хвърля играчка в казанчето и след като е попитано защо го е направило, то започва да се тръшка и не иска да се върне при децата, а да си продължи с поразиите.Персонал му се моли /защото други мерки не са позволени/, използва различни похвати, но диването си е диване и накрая бива дръпнато за ръчичката и вкарано при децата;
Друг случай:Дете си мие ръчичиките, а лелята е отстрани.Решава, че му се ходи в тоалетната, а лелята започва да мие някаква кофа.Детето уж си свършва работата излиза отново да си мие ръцете и започва да си игра е с течния сапун, разсипва по земята, маже на косата, присъединяват се и други деца.Лелята ги подканва да се върнат и да си продължат занятията, но те не чуват и работата става страшна.На помощ идва госпожата и тя се моли, подканва, приканва, но не става.Накрая биват издърпани леко понамокрени и разбира се вече за пребличане.Прибират ги, преобличат ги и в този момент започват да идват родителите, възмутени и наскачали срещу персонала как е възможно да им задърпат децата за ръката.Естествено заплахите са срещу персонала...
Случаи мога да напиша още, обаче не мога да разбера защо все другите са ни виновни, макар да виждаме, че не сме прави.Дали това, че вече дори едно ухо не могат да издърпат в градината/училище /началните класове/ е по-ефективният метод на възпитание или не?
/пускам темата тук, а не в детския подфорум умишлено/.
Ще ми бъдат интересни всякакви гледни точки и мнения по дадения казус.По-нататък ще се включа и с други случки, на които съм пряк наблюдател.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 1 727
Съвременните деца са ужасни, както и родителите им.
Адекватните хора имат адекватни деца.

В описаните случаи едно време персоналът нямаше много да се церемони с изтърваните "ангелчета" и въобще нямаше да се стигне до тази тема.

# 2
 • Мнения: 4 892
Единственото нещо, което съм помолила учителките да съобразяват е храненето на детето. И то в отсъствието на дъщеря ми. Просто не желая да се прилага насилие по отношение на храната и съм си поела всички рискове свързани с това. Има неща, които не яде и аз изобщо не държа да ги прояжда. Все пак преодоляхме гладната стачка и всичко е наред.
Малката има невероятен респект към учителките. И така трябва да бъде. Освен това към момента е научена да споделя абсолютно всичко и продължаваме в тази насока, така че поне за сега съм спокойна.
Ако се наложи да бъде наказана, нека са по-строги. В крайна сметка детето ми ще прекара повече време през деня с учители и е необходимо да знае, че за негова безопасност трябва да има ред и дисциплина.

# 3
 • Мнения: 1 188
Тези случки са ежедневие.А да не говорим за училище.Майка ми е начален учител от около 34-35 години и смея да твърдя най-търсения в нашия град, поради строгостта, но и труда който полага, за да бъдат децата научени на всичко, което е нужно и да ги предаде отлично подготвени за 5 клас на учителя, който ще ги поеме.Обаче там случките са всекидневни и от едни и същи дечица - кои бягат, бият се, но в междучасието разбира се, в часа поне слушат.Е, разсейват се от време-на време, някои си служат с изрази от рода на"знаеш ли кой е баща ми"... и "не можеш и с пръст да ме пипнеш", но това говори много за родителите им и техния начин на възпитание вкъщи.
Иска ми се да видя и други гледни точки на родители, които не позволяват на тяхното дете да бъде дърпано ухо, да бъде дръпнато за ръка, не говоря за шамари или бой, ако е съгрешило.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 561
Някои родители се самозабравиха.
В групата на синът ми има едно момиченце,
майката на което се държи доста дръпнато
и почти никога не съм я виждала да се усмихва.
Понякога чак ми става жал за момиченцето.
Та въпросната вечно намръщена и леееко истерична
майка, веднъж се скара с едната госпожа, от къде на къде
ще прави забележка на дъщеря й  Shocked
Децата нещо се били скарали и момиченцето било по-агресивно,
и нормално, госпожата се намесила.
Аз пък съм говорила не веднъж и с двете госпожи, и съм
им казала, че когато се налага, могат да бъдат строги
и да изискват. На мнение съм, че периода, в който децата
са в детската градина, тези 2 жени са точно толкова "майки"
на детето ми, колкото и аз. Дори времево са малко повече и
прекрасно ги разбирам. Далеч съм от мисълта, че синът ми
ще прави магарии /съвсем нормално - дете е/, а те ще го галят
с перо и ще му повтарят, че е прекрасен  Crazy

# 5
 • Мнения: 4 892
Виж, Шоколадово бонбонче, аз не желая на детето ми да бъдат дърпани ушите, тропано по тиквата с пръстен и прочие. Няма да ми стане приятно ако го видя. Най-вероятно първо ще поговоря с учителката. Но искам да ти кажа за мен кое е много важно - да не уронвам престижа на институцията учител пред детето. Може да звучи лицемерно, но ако трябва да избълвам змии и гущери, то няма да е пред малкото. Искам ми се децата да са наясно, че училището, градината са нещо полезно, сигурно. Да, може би звучи наивно. Някои учителки са си кукумицини, но аз съм голяма и знам, че има и свестни, знам и каква е целта на училището, но едно детето ако постоянно чува - тая учителка е такава, оная онакава, то какво ще стане?

# 6
 • Мнения: 10 583
Ох, така ме разсмя! Тегобите ти ми дойдоха като балсам за изострените ми от първолашки домашни нерви.

Децата са ужасни, родителите им са ужасни, учителите им са ужасни, нали и те са нечии деца и нечии родители. Всички са ужасни. Само Боговете не са, но те са единици.

По същество- лоша работа. Невъзпитани, гадни диванета! Веднага отписвай първото си чудо от тази детска градина.

Сега какво предлагаш да направят даскалиците? За всяка допусната в групата палавост да прилагат бой с дрянова тояжка.

# 7
 • Мнения: 5 720
Аз искам да разбера тези хора ( лелките) каква квалификация имат. Минават ли някакви обучения?
Защото не мисля, че е тяхна работа да овладяват такива ситуации.
Това, което една леля трябва да направи е да извика педагог и да каже " предавам щафетата на компетентностите ти , а аз продължавам да мия кофата'.
Не мога да очаквам леля Тинка да знае как да се справи с такива прояви, нито нея да я заплашват с уволенение, или да я държа отговорна. Нейната работа не е да възпитава децата, а да им бърше дупетата, да им сипва ядене, да храни  примерно, да чисти и т.н.

# 8
 • Мнения: 631

Аз пък съм говорила не веднъж и с двете госпожи, и съм
им казала, че когато се налага, могат да бъдат строги
и да изискват. На мнение съм, че периода, в който децата
са в детската градина, тези 2 жени са точно толкова "майки"
на детето ми, колкото и аз. Дори времево са малко повече и
прекрасно ги разбирам. Далеч съм от мисълта, че синът ми
ще прави магарии /съвсем нормално - дете е/, а те ще го галят
с перо и ще му повтарят, че е прекрасен  Crazy

Абсолютно! Това все едно аз съм го писала. Синът ми е кротък и почти няма проблем с дисциплината, но дъщеря ми е  ooooh! страшна фога. Делегирала съм на госпожите в яслата да бъдат по - строги с нея и да я държат на по - къс синджир защото тя расте с по - голям брат и борбата за права от къщи се прехвърля в яслата. Опитва се да хапе, да се бие с всички и т.н.т. - няма да ми е приятно да ми се оплакват родители та за това  по - строго.
Единствено за храната съм казала да не ги насилват - моите са си ящни и ще си наваксат ако там откажат или не им харесва яденето.
Да чукам на дърво  нещата вървят нормално.

# 9
 • Мнения: 4 892
10 c's , нашата "леля" се води помощник възпитател Wink В действителност не съм се интересувала каква точно квалификация имат.
Но не искам да си представям как 30 деца биват оставени сами, а учителката отива в тоалетната да преговаря с похитителя на тоалетната хартия да я освободи. Както и останалите заложници - течния сапун и т.н. И колко време да го кандърдисва?
Може би е трябвало да пратят лелята при другите деца да ги "пази", не знам. Пък учителката да действа, но ако 6-7 на ден имат такива прояви? Какво правим?

# 10
 • Мнения: 1 858
Точно пък дърпане на уши... Майка ми е дългогодишен учител, вече почти пред пенсия. Никога, по никакъв повод не си е помисляла да дърпа нечии уши или изобщо нещо подобно, а е и зам. директор и всичките "дивачета" при нея пращат. Виж аз от нея съм яла по някой друг шамар, та не ѝ е съвсем непознато да речеш...Майка ми е уважаван учител. Виж... аз съм почуквана с ключ по главата  от две учителки и нито любовта ми към музиката или интереса ми към математиката ме накараха да уважавам тези г-жи - напротив.
Всеки си знае детето му на какво е способно. Моето направо си го представих в ситуацията със сапуна. Очаквам да го изведат ако трябва и насила от там, където твори пакостта, но искрено се надявам да не попадаме на учителки, които не виждат как по друг начин, освен с дърпане на ухото да се справят.

# 11
 • София
 • Мнения: 17 576
Не знам как, но нашите госпожи в детската се справяха чудесно. Даже отучиха големия звяр да хапе.
Не съм чувала да са били прилагани физически наказания.
Имаше наказване на столчето.

Но сега имам проблеми с госпожата в занималнята, защото понякога си изпуска нервите и удря децата и дърпа уши.
Но тя самата си признава, че не е добре с нервите.

От супер скромния ми личен педагогически опит мога да кажа, че има достатъчно ефективни методи за възпитание /и от старите/, без физическо насилие. И един добър педагог и учител трябва да може да се справи с едно или няколко подивели деца.

С две думи - и преди и сега е до учител!

# 12
 • Мнения: 11 810
Добре де, ако лелята/възпитателката/учителката му вземе хартията от ръцете, после го хване за ръка, ей така-длан в длан, и му каже "Айде, стига толкова игра!Да вървим в групата при децата!" със строг тон, това пак ли е непозволено?

# 13
 • Мнения: 2 944
Всеки си знае детето му на какво е способно.
     Много родители не искат да знаят и правят грозни цени на учителите, които са си позволили да оспорят в правото на детето им да прави каквото си иска. Веднага се оказва, че учителят мрази точно тяхното съкровище и има особено отношение към него.
     Против съм физическото насилие - дърпане на уши, плесници и прочие. Но да се молиш на лигаво дете да остави сапуна и да спре чешмата ми се струва безумно. Нищо не пречи на тази леля да вземе сапуна, да спре крана на чешмата и да изведе тръшкащото се дете от умивалнята. И то още в началото на сценката.
     

# 14
 • Мнения: 37 198
Първия месец в градината и при нас имаше подобни случки, включително хапане и удряне. Като учителките дори си позволяваха някои от методите, които ти смяташ за работещи. Не помогнаха. Учителките се смениха и новите овладяха ситуацията точно за 1 седмица, без никакво насилие. Не казвам, че са били съвсем меки, имаше си я строгостта, но насилие нямаше.
Физическата разправа е израз на безсилие и показва на детето как да се оправи, когато то има проблем - някое др. дете не прави, каквото иска то - ами ще го дръпна за ухото, да се научи. Наскоро говорих с моя прителка с агресивно дете, уж не било такова, нарочили го и т.н., м/у приказките вмъкна и "А как го бия аз, чак ръката ме боли после"... Е, как няма да бие и то?

Освен учител, има и помощник, т. нар. леличка, не виждам проблем той да остава при децата за кратко. Освен това, ако се работи, както трябва, тези неща са само в началото, докато се напснат характерите в групата.

Майка ми беше дълги години детска учителка, нейния метод беше да дава на най-буйните деца повече задачи и така да ги държи повече около себе си под око.

Но за да има ефект, учител, родител и дете трябва да работят в екип.

Краси...*, позволено е, разбира се, + отвличане на вниманието, но явно на някой не са му издържали нервите.

Общи условия

Активация на акаунт