Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 март 2012, 21:39 ч.

(Био) зеленчукова градина 15

 • 60 347
 • 777
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9ТЕМА №1Юли 2009-Март 2010                    ТЕМА №2Март2010-Май 2010
     ТЕМА №3Май 2010-Юни 2010                       ТЕМА №4Юли 2010-Август 2010
         ТЕМА №5Август 2010-Ноември 2010             ТЕМА №6Ноември 2010-Февруари 2011
ТЕМА №7Февруари 2011-Април 2011          ТЕМА №8Април 2011-Май 2011
ТЕМА №9Май 2011-Юни 2011                       ТЕМА №10Юни 2011-Юли 2011
             ТЕМА №11Юни 2011-Юли 2011                    ТЕМА №12Септември 2011-Ноември 2011
ТЕМА №13Ноември 2011-Януари 2012            ТЕМА №14Февруари 2012-Март 2012


Куркума
an65
gelikas
villi 66
cecunka76
avocett
bushkata


Отглеждане на пипер - от rorik
1  2  3  4  5  6  7
(Ако ви е по-удобно с Word файл - пишете ми и ще ви го изпратя)

Отглеждане на босилек в саксия през зимата - от amica1

Как да си отгледаме био домати - от amica1


Лунен календар
Календар на зеленчукопроизводителя
Как да защитим растенията без химия

Как да защитим растенията без химия 2
Алелопатията (взаимодействие между растенията)

Семена от редки и нови видове
         Био семена и разсад
Видове торове          Биоторове          Биопрепарати и торове          
Още торове          Храни без химикали
Чудодейни съвети - зеленчуковата градина

Последна редакция: пн, 19 мар 2012, 22:49 от avocett

# 1
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 956
Avocett, благодаря за новата тема! Прекрасна е!   bouquet Hug

# 2
 • Houston, TX
 • Мнения: 8 110
Пу първа, да не Ви изпусна

avocett, благодаря за темата   bouquet А аз отивам да чистя листа и да премахвам змии

# 3
 • Мнения: 6 229
Тук съм Simple Smile

# 4
 • Русе
 • Мнения: 9 053
    Avocett, получих бакла за садене, обаче пратеникът забравил инструкциите.
Vili от вашия край е.

# 5
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 956
Avocett, два пъти си писала тринайста тема, вместо тринайста и четиринайста.  Peace

# 6
 • Варна-София
 • Мнения: 349
Записвам се!
Авосет, благодарим за новата тема!
Валерка, вече е време да си припомним как се тореше с коприва. Обаче утре ще поровим, че сега е късно.
  sleepuu

# 7
 • Мнения: 553
Авосет, благодаря за темата!!!   bouquet

И аз да се отчета и запиша в новата тема, с надрани ръце, мускулна треска и ... подредени лехи с лук, чесън, морков (микс от бели, жълти, оранжеви, тъмночервени сяти в/у салфетка), магданоз, бораго (пореч). Ягодките и малините - наторени и почистени; дръвчетата са  изрязани (почти всичките), още не са напръскани обаче. Ръководех се от максимата на една професорка (много много мила жена) : "По- добре зле изрязани , отколкото никаква резитба" Wink По-късно след някоя и друга година ще си проличи колко добър овощар съм  hahaha Joy Joy Joy  Mr. Green Едната от мъничките ми крушки е счупена, надявам се да избие , защото е доста над присадката  Crossing Arms нямам измръзвания и други счупвания, но на комшшийката .... цялата ябълка , младо дърво е натрошено и то дори основният ствол Sick
Останаха шарените репички, но те са привилегия и задължение на малките ръчички!
Вес, мисля , че ти преди доста теми пусна една снимка на мнооооого хубав кокошарник - очите ми останаха в него - (можеш ли, или който и да е от вас да ми помогне да го намеря - сама не се справих) (защо не си го запазих още тогава?!!)
Hug 

# 8
 • Мнения: 6 229
Като стана въпрос за кокошарник какво може да се направи, за да не се кълват кокошките помежду си? До скоро живееха в мир и любов, всичко започна, когато пронесоха.

# 9
 • Мнения: 854
Вчера си насях парника,посях праз, за пръв път сея праз и ще имам редовно нужда от съвети как да го гледам  Embarassed
Моят син сади арпаджик, реди като герданче едно до друго, заравя, на другия ден изравя да види пораснали ли са лукчетата и пак заравя да чака  Joy А къде пося грах ще разбера, чак като поникне  Joy

Ама че мило и всело ми стана! Малкият голям градинар!  Heart Eyes

# 10
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 956
Вес, мисля , че ти преди доста теми пусна една снимка на мнооооого хубав кокошарник - очите ми останаха в него - (можеш ли, или който и да е от вас да ми помогне да го намеря - сама не се справих) (защо не си го запазих още тогава?!!)
Hug 

Ау, и аз се присъединявам тук. Събирам идеи за кокошарник. Намислила съм да си гледаме кокошчици, всички у дома са "ЗА!" (въпреки, че бебето им вика "бау-бау"  Joy). Heart Eyes

# 11
 • Мнения: 6 229
Вес, мисля , че ти преди доста теми пусна една снимка на мнооооого хубав кокошарник - очите ми останаха в него - (можеш ли, или който и да е от вас да ми помогне да го намеря - сама не се справих) (защо не си го запазих още тогава?!!) Hug 
Ау, и аз се присъединявам тук. Събирам идеи за кокошарник. Намислила съм да си гледаме кокошчици, всички у дома са "ЗА!" (въпреки, че бебето им вика "бау-бау"  Joy). Heart Eyes
То в един период всичко е бау- бау  Heart Eyes

# 12
 • Пазете Гор
 • Мнения: 5 004
Голямата гювечоунищожителка на младини изяждаше дор до половин шъпа арпаджик, дорде го готвех за засаждане. И то натюр - с люспите, със сухите коренчета, че и с кал.

За баклата май е окъснял пратеникът, A m b e r . Ама не е много. Тури в гнездо по четири семенца, по квадратно-гнездовия метод (това е шега, за метода. Една стара соц-щуротия.). Всъщност, ако я предпочиташ зелена (млада), баклата е отличен предшественик за най-разпространените зеленчуци - домати, пипер, патладжан. За предшественик на късно зеле ще може да се остави и за зряла.

Това важи и за граха.

Босилекът търпи и пикиране, и пресаждане до късно, дори и ако е пуснал цвят. Пресаждал съм през юли, август, а в саксии - и по-късно, за кухненско производство. Аз не бих пикирал. За едно семейство стигат за една година двадесетина корена, с обилна консумация и семепроизводство Босилековите растения стават сравнително едри, тоест и с едно проскубване на първоначалният посев лесно може да се осигури достатъчно на брой здрав и силен разсад за ... при мене - за 5 май.

Слагам снимки на мой босилек. Завъдих семе малко по случайност, ама имах късмет. Едролистен (до половин длан има листа понякога, сериозно), непретенциозен и ароматен е. Обича пензиране (прекъсвам главния вегетационен връх, за красота и добивност), като започвам от съвсем рано. Ето го млад (начало на юли) всред чубрица, босилек при морковите. На последната снимка може би се вижда, че съм садил покрай бордюр - разправят, че понякога босилекът гонел комарите - та затова всеки път слагам и по малко край масата, дето седим.

Има едни блата по устията на реките в Северна Гърция - ех, там да знаете какви комари има. Тия в Тутракан са мушици в сравнение. Местните баби още ме чакат да им занеса семе от "динатО василикО" (силен босилек), а аз все не успявам. Обещал съм, де, и все накой ден ще закарам.

Благодаря ти, avocett - за оформлението и за всичко.

Аз, и друг път, и другаде съм казвал, че и писал - всеки духовен човек има период в живота си, когато неистово иска да има кокошки. Понякога, за жалост, това остава само мечта.

Като гледам няма да вали, та пообърнах малко миналогодишните отпадъци с вилата - да се просъхнат и да ги паля след ден. Змии ли, Titina   Simple Smile? При мене спят през зимата, та в стария куп имаше две гнезда мишки. Котката се вдъхнови и сега сама рови в гнилоча и се ослушва.. Ама напразно - мишките избягаха, само стоножките й шумкат, за скомина.

# 13
 • Мнения: 18
REAL_WOMAN, има лек за кокошките. Лекичко ги напръскваш с някакъв "бабешки"дезодорант. Така им объркваш сетивата и не могат да се надушват взаимно, съответно и спират да се кълват.
Изпитан метод е. Под "бабешки" имам предвид дезодорант/парфюм, който никой не ползва/харесва.

# 14
 • Варна-София
 • Мнения: 349
Още някой друг ден и ще стане време да си изнеса ЧКЧ-тата на вилата. Полуизгнили остатъци от зимата има достатъчно, за да се прехранват, докато стане време за летните им "манджи". Сега като ги разбутам и ще пратя на мераклиите, на които не бях пратила заради студовете.

Валерика, за копривата ползвам следната рецепта: 1 кг свежа коприва заливам с 10 литра вода, активно разбърквам, за да се понатрошат/наранят стъблата и листата, за да си пуснат полезните вещества. Чакам 12-24 часа (от днес за утре). После от този разтвор си приготвям 5%-ен за листен тор или 20%-ен за кореново подхранване.

Течността е с високо съдържание на азот.

Не по-малко обаче важно е да си изясниш кога се торят с азот растенията, които отглеждаш. Аз миналата година, например, допуснах грешката да си торя доматите с коприва от самото начало.
На този сайт http://agronet.bg/agro/tor/686-torene-domati.html се описва подробно защо азотната подхранка на доматите преди първи завръз води до проблеми. При мен растенията, верно станаха гиганти, обаче им се забави образуването на първия завръз. После наваксаха, обаче тук във форума известно време се чудехме защо ни се навиват спираловидно листата (и при мен, и при други съфорумци), дъгата им нагоре ли била или надолу, и други такива смехории.

Иначе копривата си действа. За броени дни след прилагането се вижда видима разлика. Ползвам я да си пръскам листата на прасковите включително. Прасковите по принцип не понасят да бъдат пръскани произволно с това или онова, така че това е говореща подсказка, че копривената подхранка се приема леко от растенията (на тях нито им пука, нито им дреме, че на нас ни се бил забавил първия завръз). 

Последна редакция: вт, 20 мар 2012, 06:18 от amica1

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт