Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 37
Здравейте, ходя на фотоепилация на зона подбрадичка вече доста пъти и няма резултат. От клиниката ме посъветваха (заради мястото на окосмяване) да изследвам тези хормони:
          - DHEA-S
           - 17-ХИДРОКСИПРОГЕСТЕРОН
           - АНДРОСТЕРОН-ДИОН
           - ТЕСТОСТЕРОН


Бихте ли ми казали на кой ден от цикъла се изследват? Моят цикъл е 36 дни - това променя ли нещата?
При последното посещение при гинеколог и преглед с вагинален видеозон, докторът ми каза, че имам поликистозни яйчници. Изписа ми противозачатъчни - Ясмин, без никакви изследвания. Пих ги само 1 месец, понеже не се чувствах добре от тях. Според лекарката в клиниката това може да е причината за окосмяването.
Необходимо ли е изследване и на други хормони в случай на ПКЯ? Моля да посочите кои, за да мога да изследвам и тях наведнъж, ако е възможно. Искам да направя изследванията и с тях да посетя ендокринолог и гинеколог.

Благодаря предварително! Надявам се на бърз отговор!

# 1
  • Мнения: 2 445
Здравейте!

Един от симптомите на поликистозни яйчници е окосмяване в описаната от Вас зона. Посочените от Вас хормони обичайно се изследват при съмнение за поликистозни яйчници. Най-подходящият период за изследването им е от 2-5-ти ден на менструалния цикъл.
Моят съвет е също да изследвате и нивата на FSH и LH (изследват се в същия период). Тук от особена важност е съотношението между двата хормона.

Поздрави,
Д-р Татяна Арабаджи
АГ Болница "Д-р Щерев"

# 2
  • Мнения: 37
Много Ви благодаря за отговора!

# 3
  • Мнения: 37
Здравейте, днес излязоха кръвните изследвания, бихте ли ги коментирали, тъй като имам час при ендокринолог след повече от седмица, а до тогава ще се притеснявам. Също така искам да кажа, че при ехография на яйчници не се видяха кисти този път.
Прилагам резултатите и благодаря предварително!


Изследване:   Резултат:   Реф.граници:
      
FSH   5.87 IU/L   3.85 - 8.8 IU/L
LH   6.68 IU/L   2.28 - 9.41 IU/L
17-OH Progesterone   2.7 ng/ml   0.1 - 0.8 ng/ml
Testosterone   1.5 ng/ml   0.1 - 0.75 ng/ml
DHEA-S   26.0 umol/l   0.6 - 8.0 umol/l
Androstendione   3.3 ng/ml   0.4 - 3.4 ng/ml
      

# 4
  • Мнения: 2 445
Здравейте, valentina_pl,

Хормоналните изследвания показват склонност към поликистоза. Преди да Ви бъде поставена категорична диагноза Ви препоръчвам ехографско изследване, за да се потвърдят или отхвърлят описаните от Вас резултати.

Д-р Надя Магунска

Акушер - гинеколог,

АГ болница "Д-р Щерев"

Общи условия

Активация на акаунт