Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 107
На 8 март започва кампанията „Повече българчета за България“. За седма поредна година проектът се реализира от предаването "Тройка на разсъмване" по радио "Витоша", като този път кампанияга е в подкрепа на донорството.

 

Донорството в България е безвъзмезден и много хуманен акт. През последната година донорството на генетичен материал извървя своя път. Една малка революция, която започнахме заедно. Благороден жест да дариш надежда, високохуманен акт или комерсиализирана процедура. На всички тези въпроси ще намерим отговор заедно...Надяваме се, че все  повече хора ще откликнат и ще дарят частица от себе си, в името на това някой друг да бъде щастлив, каза Милена Златкова, едно от лицата на „Тройка на разсъмване“.

 

През 2011 г., благодарение на кампанията, беше открита   

Първата в България биопсична нефрологична лаборатория за деца

Тя беше напълно оборудвана и открита на 6 декември 2011 г..Факт е и първото изследване на деца за скрити бъбречни заболявания в България, направено в края на миналата година от екипа на доц. Анелия Буева от Специализираната болница за активно лечение в София. За първи път такова изследване в световен мащаб е правено в Япония и резултатите са публикувани през 2005 г. Мониторингът и превенцията в ранна детска възраст намаляват рисковете от сериозни заболявания на по-късен етап и в тази посока са усилията на световната здравна общност. Факт са и информационните брошури, с цел превенция на децата. Те имаха изключителен успех в училищата и градините на страната, както и в някои печатни издания.

 

Предварителните резултати показват следните тенденции:

- 5,5 на сто от прегледаните деца са с установени вродени аномалии в отделителната система, които се изразяват в двойнодренажна система, хидронефроза, ниско разположен бъбрек и дори фрапиращи случай на липса на единия бъбрек, за който родителите на детето не са подозирали.

 - 8,4 на сто от децата са с отклонения във функцията на пикочния мехур, като при тях е открито наличие на мегацистит или т. нар. голям пикочен мехур.

 - При 12 на сто от прегледаните деца е установено наднормено тегло, като 38% от тези деца са с повишени стойности на артериалното налягане.

Клиниката по детска нефрология и диализа е

 

единствена в страната за диагностициране и лечение на бъбречни заболявания от 0 до 18г.


В нея се извършват уникални за страната ни дейности – детска хемодиализа, перитонеална диализа, подготовка на деца и родители за бъбречна трансплантация, участие в трансплантационния екип и посттрансплантационното гледане.

„Нашата обща цел  тази година е да създадем  първия за България диагностичен кабинет за откриване и диагностициране на нефрологични заболявания и своевременното им лекуване“, разказа Милена Златкова.

# 1
  • Мнения: 11
Едно добро дело на фона на тези стряскащи резултати

Общи условия

Активация на акаунт