Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 март 2012, 21:17 ч.

Проблем с хранене на бебе

  • 1 959
  • 2
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 2 107
Здравейте. Ужасно съм притеснена и ще помоля за съвет.
В понеделник се роди синът ми с тегло 2950 гр. чрез секцио по медицински причини. Дадоха ми го на другия ден във вторник следобед, когато и го сложих на гърда. Малкият не успя да засуче и го взеха, за да го нахранят с АМ. За следващото хранене ми го донесоха отново и пак го сложих на гърда и засука добре според акушерката от Детска стая. От там насетне не са му давали повече АМ до края на престоя ни в болницата. На третия ден в сряда бебчо сучеше, но с мъки - буташе гърдата, мъчеше се, ревеше, сучеше по малко и се отказваше. Аз не се отказах и до края на престоя в болницата го хранех на гърда. Теглото на бебето обаче постоянно спадаше, като ми казваха, че е нормално за новородено. През цялото време засукването на бебето не беше особено силно. На четвъртия ден вечерта гърдите ми станаха двойни и боляха ужасно, имах и температура около 37 и нещо. Но консултантите по кърмене в болницата отново ме успокоиха, че това е заради слизането на млякото и нямало проблем и бебето си се хранело добре въпреки, че отслабва. От  петък сме вкъщи и е пълен ад. Давам гърда, но или се пиши на нея или се спи. Пробвах със силиконови протектори, тъй като според педиатърът дошъл вкъщи зърната не са ми добре оформени и това е проблемът. Чрез тях засуква, но отново за крако и или бута и не иска или заспива. Днес положението е едно повече от лениво бебе, което нито плаче, нито може да се събуди. Пробвах всички описани начини на будене, но не се получава. Започнах по съвет на педиатъра да се изцеждам и да давам с шише кърма. Снощи на едното хранене в 12 ч. изяде 30 мл. кърма. В 3 часа беше отново гладно и му изцедих отново 30 мл., от които изяде едва 10 мл. Сутринта в 6 изяде отново 30 мл. кърма. Едва тогава бебето се изака, защото от изписването в болницата спря и да ака по простата причина, че не сучеше добре или недостатъчно. След тези две поредни изцеждания пробвах сутринта пак да се изцедя за поредната доза кърма, но едва успях да изцедя 10 мл. По съвет на педиатърът дадох АМ Лактана Био, което лакомо се изяде. Но следващите хранения днес през деня даже и АМ мляко не искаше, защото просто не може да се събуди. Преди плачеше като му се сменяше памперса например, но сега спи и по това време. Мокрих му дупето под течаща вода да го измия от акото, но и това не го пробуди за повече от няколко минути.  За поредното хранене в 18 ч. пробвах пак да цедя, но отново и от двете гърди събрах общо 10 мл. От днес пия чай за кърмачки от българския и холандска коластра. Искам страшно много да кърмя детето си, но вече съм объркана и незнам какво да правя и как да постъпя. Пробвах с една импровизирана везна да претегля бебето и то вече е спаднало на около 2400 гр. Изписано е 2690 гр. Т.е. изобщо не наддава, а даже напротив - теглото му спада още, което означава, че не суче достатъчно.
Моля за съвет и благодаря за търпението да изчетете поста ми.

# 1
  • Германия
  • Мнения: 7 143
Привет Дони и честита рожба!
Ти си борбена майка, въпреки закъснелия старт с кърменето, полагаш всички възможни усилия да кърмиш бебчо. За новородила майка е притеснително, когато бебето не наддава, майчиният ти инстинкт подсказва, че не всичко е розово, въпреки уверенията на персонала, че се храни добре. Наистина е нормално новороденото да свали няколко грама от рожденото си тегло, но обичайно към 7-10ти ден теглото се е възстановило и продължава да се качва. Ползвайки протектори може да помогне, но уви, не винаги спомага за доброто и ефективното сукане на бебето, а именно това е нужно сега.
Пишеш, че си изцеждала и давала с биберон, разбира се, че бебето трябва да бъде нахранено, и да бъде хранено редовно, за да може да трупа калории и енергия и така да има сили да суче самостоятелно. Вариант ли е за теб обаче, вместо с биберон да даваш изцедената кърма по алтернативен начин - пипетка, лъжичка или мека чашка? При някои бебета е добра идея ползването на система за дохранване, когато не смогват самички да изсукват достатъчно, но майката държи да бъдат хранени с кърма и да "тренират" сукането на гърда.
Ако правилно съм видяла, от снощи до сутринта си цедила и давала горе долу на тричасов режим, може би ще е от полза, ако позачестиш храненията. През първите седмици се препоръчва мъничетата да имат поне 10-12 хранения, като абсолютният минимум е 8 хранения за 24 часа и да има поне 1 нощно хранене.
Едно 7-дневно бебе има коремче голямо някъде между топче за тенис на маса и голямо кокошо яйце и побира между 30-60 мл кърма. И можеш да си представиш колко бързо се запълва коремчето и колко лесно се усвоява поетата кърма. Затова и би било оптимално по-честотокърмене, като основното на което е добре да обърнеш внимание е бебето да бъде поставено правилно на гърдата. Формата на зърната едва ли е от значение, защото бебетата изкарват кърмата работейки с челюстта си и накрая с вълнообразно движение на езичето се довършва пътят на кърмата от гърдата до преглъщането и. Затова се казва, колкото може повече от ареолната тъкан да е поета от бебето, зърното да е възможно навътре, за да не опира в твърдата част на небцето и да бъде разранявано. При сукането челюстта да се движи и да се чува преглъщането.
Остава само да убедиш малкият мъж да засуче прилично.  Wink Може би ще успееш сравнително лесно с това, когато показва още  ранните признаци на глад (примляскване, плезене, въртене на главичката търсейки гърдата) Малко изцедена кърма на устните може да го подтикне първо да започне да облизва и после с малко твоя помощ да отвори широко уста като малките птиченца когато ги хранят, и да му помогнеш да поеме гърдата добре. Щом гърдата веднъж е вътре, за да се насърчи сукателния рефлекс, можеш да опиташ с лек натиск или гъделичкане под брадичката, там където е меката част. Би могла да опиташ ето това поддържане това поддържане По този начин можеш с показалец да "гъделичкаш" по брадичката и едновременно да държиш бебето стабилно, за да не се изплъзва от гърдата. Както и да опиташ чрез компресия на гърдата, малкият да поеме повечко количество мляко. Ето как става на теория и на практика.
За да се държи бебето будно по време на сукане, може да се разсъблече по пеленка и да се държи в кожа до кожа контакт в топла стая, или ако прецениш, че е хладно просто можете да се покриете с лека завивка.
Ярката светлина кара мъничетата да затворят инстинктивно очи, затова притъмнено помещение може би ще е подходящо за кърменето. По-изправено държане, леко люшкащо движение нагоре-надолу преди слагане на гърдата (държейки стабилно бебето!!!); доколкото е възможно зрителен контакт, говорене и обтриване на челцето и слепоочията с влажна кърпа също помагат при някои бебета да останат по-дълго активни.

Разбира се, че ще ти е нужно доста време и търпение, но всяко усилие си заслужава. Надявам се да имаш помощници у дома, които да поемат всичко останало в домакинството, за да имаш ти самата време за кърмене, възможно най-често и ...време за себе си, защото почивката, здравословното хранене и достатъчно прием на течности също играят важна роля. Като под достатъчно напитки се разбира толкова, колкото си жадна, а не прекомерното наливане с чаеве или други напитки. Основното, което помага за добра лактация е редовното и ефективното кърмене (или при нужда, изцеждане).
В Пловдив имаш на разлоложение Таня, не се притеснявай да я потърсиш за помощ на място, все пак е друго, когато се види на живо слагането на гърда, различните "хватки" и току виж ти даде още ценни идеи улесняващи кърменето ви.
Надявам се да съм била поне мъничко полезна отдалеч и стискам палци нещата да потръгнат така, както ти си ги пожелаваш.

с приятеЛЛЛски поздрави Hug

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 2 107
pepelyashka, много благодаря за отзивчивостта и подробният отговор. Сега ще го препрочитам отново и ще започна да прилагам техниките малко по малко! Надявам се междувременно и бебчо да заякне, за да може да захване правилно гърдата. Според мен един от проблемите е именно, че не отваря широко уста. А последните дни просто спеше и нищо не беше в състояние да го събуди. Спеше дълбоко при смяна на памперс, разсъбличане и дори при къпането  Shocked Затова и се появи целият проблем с кърмене, както и с храненето изобщо. Надявам се нещата да потръгнат и дай Боже да успеем и да минем на кърма.

Общи условия

Активация на акаунт